Gelezen!

Nederlanders zijn honkvaste spaarders

23 juni 2024, 13:00
De Nederlandse grootbanken geven hun klanten te weinig spaarrente, zo is de kritiek van de ACM na onderzoek van de Nederlandse spaarmarkt. Een verklaring is het gebrek aan concurrentie. Maar de Nederlandse spaarder stapt met zijn geld ook niet snel over naar een andere spaarbank

Het aantal banken dat spaarproducten aanbiedt neemt vooral door overnames al jaren af, ondanks nieuwe toetreders als Bunq, BUX en Brand New Day. ABN Amro, Rabobank, ING en Volksbank hebben al jaren ruim 90% van de Nederlandse spaarmarkt in handen.

Relatief weinig spaarders gaan op zoek naar een hoge rente op hun spaargeld. In de periode van 2013 tot en met 2022 lag het gemiddelde overstappercentage op 3,3% per jaar. Bijna de helft van de ondervraagden is in de laatste 15 jaar nog nooit overgestapt.

Rentes van grootbanken liggen vaak onder die van andere banken, zoals Nederlandse spaarbanken of banken met een buitenlands moederbedrijf. Sommigen vallen onder het Nederlands depositogarantiestelsel, andere onder een garantiestelsel elders in Europa. (FD)