Gelezen!

Startende huizenkoper komt ruim een ton tekort

23 juni 2024, 10:52
Het is voor starters nog steeds niet makkelijk om een betaalbare en geschikte woning te vinden. In vrijwel elk deel van Nederland is het voor een koopstarter met een modaal salaris onmogelijk om een doorsneewoning te financieren zonder eigen geld. Gemiddeld komt een koopstarter €123.000,00 te kort berekende de Rabobank.

Slechts in enkele gemeenten, waaronder de krimpregio Parkstad Limburg, is het mogelijk om een doorsneewoning te kopen met een modaal inkomen. In grote delen van de Randstad en in de regio rondom Eindhoven komt een koopstarter al snel 200.000,00 te kort. De gemiddelde huizenprijs is na een korte dip, ingezet door een stijging van de hypotheekrente, alweer terug op recordhoogte. Dat ligt mede aan de bovengemiddelde groei van inkomens. Een doorsneehuis was in april 34.000,00 duurder dan 12 maanden eerder.

In Nederland heeft een koopstarter al snel 2 modale inkomens nodig om een doorsneehuis te kopen zonder eigen geld. Dat geldt bijvoorbeeld voor voormalige groeikernen Almere en Huizen. Rond Amsterdam moet een koopstarter al ruim €100.000,00 verdienen. (FD)