Gelezen!

Kamer verbouwt miljoenennota, rekening naar het bedrijfsleven

28 september 2023, 11:12
Meerderheid wil 4 mrd extra om ook koopkracht middeninkomens te verbeteren.

Een hoger minimumloon, bevriezing van de brandstofaccijnzen, een lagere energiebelasting en meer geld naar het openbaar vervoer. De Tweede Kamer wil de begroting voor volgend jaar voor bijna €4 mrd verbouwen om de koopkracht van lagere en middeninkomens te vergroten. GroenLinks/PvdA, CU, D66, PvdD en Volt steunden het voorstel waarbij het minimumloon met 1,7% extra omhoog gaat, er 425 mln extra komt om kinderopvang betaalbaar te houden en stijgt de inkomensgrens voor de afbouw van het kind gebonden budget.

De partijen leggen daarvoor zeker de helft van de rekening rechtstreeks neer bij het bedrijfsleven, banken en vermogenden. Ook wil men een extra injectie van 420 miljoen om de prijsstijging in het OV te beperken. De verlaging van de benzineaccijns moet gaan doorlopen tot in 2024. Dat is de uitkomst van bijzondere Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen deze week nieuwe politieke bondgenootschappen smeedden en het demissionaire kabinet buitenspel zetten.

Tot grote frustratie van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Zij noemt de aangekondigde lastenverzwaring ‘levensgevaarlijk voor mkb-ondernemers, beursgenoteerde bedrijven en onze banken’. De Nederlandse Vereniging van Banken waarschuwt: ‘De Kamer speelt met vuur’. En de vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de plannen voor een belasting op aandeleninkoop ‘absurd’.

Onduidelijk is of de burger zich daadwerkelijk mag verheugen op miljarden euro’s aan extra inkomenssteun. Bij veel voorstellen ontbreekt een gedetailleerde uitwerking, rammelt de financiering en is een meerderheid in de Eerste Kamer niet gegarandeerd. Vanwege die gebrekkige, of zelfs volledig ontbrekende, financiële dekking en zorgen over de uitvoering, ontraadde demissionair minister-president Rutte alle koopkrachtplannen. (FD)