Mode

Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk

Simone Tiehatten 17 februari 2022, 10:28
‘Panty’s vind ik echt verschrikkelijk’
Dat hoor ik nou zo vaak! En als ik dan vraag waarom, dan is het heel vaak zo dat ‘ze’ gewoon niet lekker zitten en dat ‘ze’ te koud zijn om in de winter te dragen. Jammer, want als fervent jurk en dus ook pantydrager, weet ik dat deze redenen niet altijd hoeven te kloppen. Graag vertel ik je mijn ervaringen met panty’s. Maar eerst iets over de geschiedenis van de panty en het begrip denier.

DE PANTY EN DE PANTYHOSE

Het woord panty is afgeleid van het Engelse pantyhose, wat letterlijk broekkous betekent. Door de opkomst van de minirok midden jaren ‘60 van de vorige eeuw, kwam de panty, zoals we die nu nog steeds kennen, op de markt. Het draagcomfort van de panty was zoveel beter en gemakkelijker, want daarvoor moesten de dames het doen met een lange kous, vastgemaakt aan een jarretelgordel.

HET BEGRIP DENIER

De fijnheid van een panty wordt aangegeven met denier. Hoe hoger het denier getal hoe dikker de draad die is gebruikt.
Even een technisch verhaal:
denier geeft het gewicht per 9000 meter garen aan. Dat betekent dat 15 denier garen 15 gram weegt per 9000 meter. In dit geval is dit dus superdun garen. Er bestaan panty’s van 7 tot wel 300 denier, van superdun tot heel dik en stevig. Voor alle seizoenen keuze genoeg!

PANTY’S IN DE WINTER ZIJN KOUD

‘Panty’s draag ik in de winter niet, ik draag liever een jeans want die is veel warmer.’
Klopt dit eigenlijk wel?
De meeste panty's worden gemaakt van polyamide, dat is een synthetisch materiaal. Deze stofsoort houdt je een stuk warmer dan een jeans. Want de denimstof is gemaakt van katoen. Katoen is een luchtige stof die we juist op warme dagen graag dragen vanwege het verkoelende effect. In winter willen we juist die warmte wel. Conclusie: Op koude dagen kun je beter een panty dragen dan een spijkerbroek. En dan bedoel ik uiteraard wel een panty met een hoog denier voor de benodigde dikte.

WELKE PANTY KIES JE DAN?

* De thermo- of temptechpanty
Deze zien eruit als gewone panty’s, maar reguleren je lichaamstemperatuur. Dat betekent dat het de warmte vasthoudt wanneer je het koud hebt en verkoelend werkt wanneer je het warm hebt. Deze panty’s bestaan in 40 en 60 denier. Ze hebben vaak een matte glans en zijn niet of nauwelijks doorschijnend. Vele merken hebben de thermopanty in het assortiment en ze zijn te koop in vele kleuren!
* De Fleecepanty
Als het een erg koude winterse dag is, dan is deze panty geweldig! Het heeft het uiterlijk van een mooie gladde panty, maar voelt als een dikke warme maillot. Aan de binnenkant zit namelijk een fleece-laagje terwijl het aan de buitenkant glad is. Deze panty’s hebben een hoog denier getal, vaak tussen de 100 en 300. Sommige versies zien er transparant uit. Dat komt omdat het fleece-laagje aan de binnenkant een huidtint heeft. Zo lijkt het alsof je huid door de dunne panty schijnt. Een mooi optisch effect.
PANTY’S ZITTEN NIET LEKKER
‘Panty’s draag ik niet, want die zitten gewoon vreselijk, ik heb er altijd ruzie mee!’

* Het broekje van de panty is te kort en rolt naar beneden
* De panty zakt af
* Mijn tenen zitten heel strak in de panty

Komt je dit bekend voor?
Al deze problemen hebben zowel met de pasvorm als met het materiaal te maken.
Over het algemeen kun je zeggen dat Italiaanse merken, zoals Oroblu, kortere pasvormen hebben. Geschikt voor kleinere vrouwen (kortere benen) of vrouwen met een korte heuphoogte (broekhoogte). Duitse merken als Hudson, Kunert en Falke hebben juist langere pasvormen met een hogere heuphoogte.

Mijn ervaring met dunne HEMA-panty’s is dat ze een korter broekdeel hebben. Geschikt voor vrouwen met een kortere heuphoogte. Helaas, bij mij rollen die dus af. Maar de HEMA-thermopanty’s met 14-15% lycra hebben juist weer een hoog broekdeel. Die zijn mijn favoriet.

ZEEMAN heeft een hele brede matenreeks! Naast de vele huidtinten ook verkrijgbaar in zwart, donkerbruin, marineblauw en grafiet. Mijn ervaring met hun dunne panty’s is top. Ze zijn zeer geschikt als je een hoge heuphoogte hebt. Zowel de 15 als de 20 denier hebben goede hoge broekjes en rollen niet af. Daarnaast knellen ze bij mij de tenen niet af, wel zo fijn!

WELKE MAAT KIES IK DAN?

Op de meeste panty-verpakkingen staat een maatschema. Je lichaamslengte en je kledingmaat spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste maat. Bekijk dit schema dus goed voordat je de maat kiest. En bedenk ook dat elke pantysoort en elk pantymerk anders uitvalt. Kijk dus elke keer bij aankoop opnieuw naar het maatschema.

Daarnaast is het goed om te letten op het % lycra dat in de panty verwerkt is. Hoe hoger het %, hoe elastischer. Een hoger % betekent dat de panty soepeler en makkelijker om je benen, heupen en tenen zit en minder gauw gaat afrollen en knellen. Thermopanty’s zijn er bijvoorbeeld met 7% of met 14-15% lycra. Heb je last van afrollende broekjes of knellende tenen? Kies dan een hoog % lycra voor meer comfort. Het maakt echt een verschil!

Ben jij géén fervent pantydrager? Dan hoop ik dat ik je heb geïnspireerd en dat je de uitdaging aangaat om toch eens een panty uit te proberen. Want om alleen je favoriete jurkje te kunnen dragen met blote benen in de zomer is toch wel erg jammer.

Stijlvolle groet,

Simone Tiehatten | S-Kwadraat | Kledingcommunicatie-expert | www.s-kwadraat.com