Gelezen!
Nederlander eet in 4 dagen één keer vega, vleesconsumptie daalt nauwelijks
Vooral hoger opgeleiden en vrouwen eten vaker vegetarisch, aldus het CBS en RIVM. In het onderzoek is voor het eerst gevraagd hoeveel van hun 7 hoofdmaaltijden vlees of vis bevatten. Het resultaat: 25% van de maaltijden is volledig vegetarisch, 63% bevat vlees en 12 % bevat vis.
Toch is vegetarisch en veganistisch nog geen gemeengoed. Slechts 0,5% van de Nederlanders eet volledig plantaardig. 2,3% eet geen vlees of vis maar wel bijvoorbeeld kaas en eieren, en 2,1% is pescotarier: geen vlees wel vis. Samen is dat dus nog geen 5% van alle Nederlanders. Zo’n driekwart van de Nederlanders eet juist bij (bijna) elke maaltijd vlees of vis. 21,7% zet minimaal drie dagen per week een vegetarische hoofdmaaltijd op tafel en is volgens de definitie van het CBS flextariër.
De cijfers geven een enigszins ontnuchterend beeld van de Nederlandse voedselconsumptie. Al jaren neemt het aanbod van vleesvervangers toe, zetten restaurants meer vegetarische opties op de kaart en groeit het aantal Nederlanders dat zich flexitarier noemt.
Ondertussen is de vleesconsumptie nauwelijks afgenomen. In 2022 aten Nederlanders gemiddeld 75 kilo vlees per jaar. Dat is weliswaar het laagste niveau sinds de metingen in 2005 begonnen maar niet veel lager dan het hoogtepunt van79,2 kilo in 2009.
Men zegt dus wel dat men minder vlees eet maar in werkelijkheid wil dat nog niet vlotten. Opleiding blijkt wel een belangrijke factor. 45% van universitair opgeleiden eet altijd of minstens drie keer per week geen vlees of vis tegenover 32% van de hbo- opgeleiden en 19% van mensen met mbo- of middelbaar schooldiploma.
31% van de vrouwen noemt zich vegetariër, pescotarier of flexitarier tegenover 23% van de mannen. Onder vrouwen tussen 18 en 25 jaar is het aandeel vleesverminderaars met 34% het grootst terwijl slecht 17% van de mannen in die leeftijdscategorie bewust geen of minder vlees eet. (VK)
Toch is vegetarisch en veganistisch nog geen gemeengoed. Slechts 0,5% van de Nederlanders eet volledig plantaardig. 2,3% eet geen vlees of vis maar wel bijvoorbeeld kaas en eieren, en 2,1% is pescotarier: geen vlees wel vis. Samen is dat dus nog geen 5% van alle Nederlanders. Zo’n driekwart van de Nederlanders eet juist bij (bijna) elke maaltijd vlees of vis. 21,7% zet minimaal drie dagen per week een vegetarische hoofdmaaltijd op tafel en is volgens de definitie van het CBS flextariër.
De cijfers geven een enigszins ontnuchterend beeld van de Nederlandse voedselconsumptie. Al jaren neemt het aanbod van vleesvervangers toe, zetten restaurants meer vegetarische opties op de kaart en groeit het aantal Nederlanders dat zich flexitarier noemt.
Ondertussen is de vleesconsumptie nauwelijks afgenomen. In 2022 aten Nederlanders gemiddeld 75 kilo vlees per jaar. Dat is weliswaar het laagste niveau sinds de metingen in 2005 begonnen maar niet veel lager dan het hoogtepunt van79,2 kilo in 2009.
Men zegt dus wel dat men minder vlees eet maar in werkelijkheid wil dat nog niet vlotten. Opleiding blijkt wel een belangrijke factor. 45% van universitair opgeleiden eet altijd of minstens drie keer per week geen vlees of vis tegenover 32% van de hbo- opgeleiden en 19% van mensen met mbo- of middelbaar schooldiploma.
31% van de vrouwen noemt zich vegetariër, pescotarier of flexitarier tegenover 23% van de mannen. Onder vrouwen tussen 18 en 25 jaar is het aandeel vleesverminderaars met 34% het grootst terwijl slecht 17% van de mannen in die leeftijdscategorie bewust geen of minder vlees eet. (VK)