Gelezen!

Netflix wachtwoord delen gaat geld kosten

25 mei 2023, 11:40
Zo’n 100 miljoen mensen kijken Netflix zonder zelf een abonnement te hebben, bijvoorbeeld
door het account te delen met buren of kinderen. Daar gaat de streamingdienst wat aan
doen. Netflix twitterde zes jaar geleden met veel gevoel: ‘love is sharing a password’. Inmiddels is die liefde bij de streamingdienst verleden tijd. Dat heeft gevolgen voor de naar schatting 100 miljoen kijkers die hun abonnement met buren, uit huis gevlogen kinderen of vriendengroep delen.

Vanaf woensdag ontvangen abonnees in zo’n honderd landen een e-mail van Netflix, waarin het begrip huishouden voor de zekerheid wordt uitgelegd: ‘Je account is bedoeld voor jou en de mensen met wie je woont (je huishouden).’ Wie hier buiten valt heeft volgens Netflix twee opties. Of je neemt voor maximaal 15,99 euro per maand een eigen account waarbij je profiel mee kan verhuizen. Of je kijkt voortaan ‘legaal’ op afstand mee voor 3,99 euro. Protesteren heeft weinig zin: in de voorwaarden staat dat delen van een wachtwoord niet is toegestaan, hoewel het door Netflix eerst werd aangemoedigd en daarna jarenlang gedoogd.

Een derde optie, niet betalen, is er natuurlijk ook. Dan krijgt de meekijker in de toekomst een pop-up op zijn scherm te zien, waarin de opties worden genoemd om Netflix-kijker te blijven. ‘Dit zal geen maatregel zijn die breed wordt gewaardeerd’, oordeelde co- bestuursvoorzitter Greg Peters eerder al in een toelichting op de resultaten over 2022 (omzet 32 miljard dollar, winst 5,6 miljard).

Spannend is nog wel of meekijkers daadwerkelijk een abonnement nemen of dat ze afhaken. Netflix heeft in een handvol landen al de proef op de som genomen en meekijken aan banden gelegd en is tevreden met de resultaten. In Canada bijvoorbeeld daalde aanvankelijk het aantal abonnees, maar inmiddels groeit hun aantal er sneller dan in de Verenigde Staten. (NRC)