Theater

Remko Vrijdag schittert in het Wilminktheater als Hercule Poirot

22 januari 2024, 09:20
Het leeuwendeel van de bezoekers in het theater heeft de film ongetwijfeld al eens gezien: Murder on the Orient Express. De verfilming van de detectiveroman van Agatha Christie is wereldwijd door een miljoenenpubliek bekeken. Nu is er een theatervoorstelling van gemaakt, die vrijdag 17 en zondag 18 februari in het Wilminktheater te zien is.
 
Remko Vrijdag is detective Hercule Poirot. Hij belooft een prachtige voorstelling. ‘’Waarom de mensen moeten komen kijken? Theater geeft extra magie, die een film niet heeft’’, zegt de acteur, die in Enschede het afgelopen jaar schitterde als Willy Wonka in Charlie and the Chocolate Factory, maar ook met zijn tante Juul in de heerlijke voorstelling Harmonie.
 
Het is niet de eerste keer dat een moordmysterie van Agatha Christie in het theater te zien is. The Mousetrap was eerder al een succes. Nu is hét plot-twist moordmysterie Murder on the Orient Express te zien in de theaters. ‘’De try-out was heel geslaagd’’, zegt Remko, die in alle recensies wordt genoemd als de spil van de voorstelling en wordt geroemd vanwege zijn geweldige timing.
 
Geen kopie
Murder on the Orient Express wordt met een sterrencast gespeeld (onder anderen Gerrie van der Klei, Lone van Roosendaal en Frederik Brom), maar het is geen kopie van de film of het boek. Aanpassingen zijn noodzakelijk. ‘’In het boek zijn er twaalf moordverdachten. Wij hebben gekozen voor acht. Ook is het einde anders’’, zegt Remko.
Daarin speelt hij uiteraard de belangrijkste rol. Er moet een moord worden opgelost. ‘’Op het einde loop ik de zaal in. Ik zeg: jullie moeten het beslissen, tegen de rest van de cast. Er komt nog een verrassende wending, maar die onthul ik niet. Het moet uiteraard ook een verrassing blijven.’’
 
Verrassend
Bij de try-out reageerde het publiek leuk. ‘’Opeens stond ik tussen de mensen. Ze keken op en dachten: wat gebeurt er nu?’’ Zo zijn er meer verrassende elementen in onze voorstelling. ‘’Het publiek gaat mee op reis. Heel anders dan in de film. Het zijn echt levende mensen waar je naar kijkt. Dat maakt het theaterstuk van een verfilming ook zo bijzonder. De zoektocht naar de dader is bloedstollend. Dat was in het boek en de film al zo en dat is in het theater niet anders.’’
 
Niets is wat het lijkt
Voor wie het verhaal nog niet kent: op een winteravond stapt detective Hercule Poirot aan boord van de Oriënt-Expres. Net na middernacht komt de trein plotseling tot stilstand door een hevige sneeuwstorm. De volgende ochtend is er één passagier dood. Alle reizigers lijken een alibi te hebben, maar wie spreekt de waarheid als niets is wat het lijkt? De passagiers richten zich tot detective Poirot. Hij moet voorkomen dat de moordenaar opnieuw toeslaat.
 
Het decor is inventief, met onderdelen van een trein. ‘’In deze voorstelling zie je maximaal de hand van regisseur Jasper Verheugd. De inhoud en de vorm zijn helemaal in overeenstemming met elkaar’’, zegt Remko. Jasper, die onder meer ook Charlie and the Chocolate Factory en Harmonie heeft geregisseerd, zegt daarover: ‘’De mensen in de zaal gaan écht mee op reis met de Oriënt-Expres.’’