Sport

Verhoogde lange zijde op korte termijn? 

23 januari 2024, 09:56
FC Twente overweegt om de Grolsch Veste opnieuw uit te breiden, meer dan 10 jaar na de laatste uitbreiding in 2011. Momenteel heeft het stadion 30.000 zitplaatsen, en met de voltooiing van de tweede ring zouden er ongeveer 42.000 fans in passen. De beslissing om het stadion uit te breiden komt op een moment dat de club weer in de lift zit, met een sterke vraag naar kaarten en arrangementen.

Paul van der Kraan, de algemeen directeur van FC Twente, heeft aangegeven dat de club langzaam nadenkt over de uitbreiding. Hoewel er sprake is van plannen voor 10.000 tot 12.000 extra plaatsen, benadrukt hij dat het een langetermijnplan is en dat de uitvoering niet op korte termijn zal plaatsvinden.
Niet iedereen is echter enthousiast over het idee.

Job Gulikers, een docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waarschuwt in een interview met RTV Oost voor grootheidswaanzin. Hij adviseert om nuchter te blijven en te voorkomen dat de club opnieuw lijdt aan grootheidswaanzin. Dit kan duiden op zorgen over de financiële haalbaarheid, risico's en mogelijke gevolgen van een dergelijke uitbreiding.

Ten eerste wijst Gulikers op de financiële problemen uit het verleden van de club, met een schuld van bijna 55 miljoen. Deze schuld kan als een belemmering worden beschouwd bij het nemen van grote financiële beslissingen zoals een stadionuitbreiding. Daarnaast lijkt de club niet over voldoende financiële reserves op de bank te beschikken om de uitbreiding zelf te bekostigen. Hierdoor zou FC Twente moeten aankloppen bij een financier om de uitbreiding mogelijk te maken.

Ondanks deze zorgen erkent Gulikers dat een stadionuitbreiding extra inkomsten kan opleveren, zowel uit kaartverkoop en horeca als uit commerciële mogelijkheden en sponsoren. Hij schat dat dit FC Twente tussen de 10 en 20 miljoen extra inkomsten kan opleveren. Gulikers benadrukt echter het belang van een zorgvuldige afweging van de financiële situatie en het vermijden van grootheidswaanzin, waarbij hij suggereert dat het aflossen van schulden uit het verleden prioriteit zou moeten hebben voordat de club verdere stappen onderneemt, zoals een stadionuitbreiding.