Muziek

Stiftfestival in Mediterrane sferen 

11 juli 2023, 19:30
De 19de editie van het Stiftfestival staat in het teken van een reis rond de Middellandse Zee. Van 19 tot en met 27 augustus biedt het negendaagse klassieke muziekfestival ruim 30 concerten op bijzondere locaties in Twente. Met A Mediterranean Voyage wordt de bezoeker meegenomen langs een rijke geschiedenis en vele muziekklanken, van Cádiz tot Caïro en van Turkije tot Sicilië. Artistiek leider Daniël Rowland: ‘Nog nooit in de geschiedenis van het Stiftfestival hebben we zo’n aansprekend en divers programma gepresenteerd, toegankelijk én vernieuwend, doorspekt met invloeden uit andere culturen.’ 

Divers programma
Daniël Rowland stelde een spannend en divers programma samen vol concerten waarin
ruim 45 internationale musici in afwisselende samenstellingen spelen. Het negendaagse festival verbindt traditie met innovatie en jonge talenten met topmusici. Bij deze editie zijn ook twee festivaldramaturgen betrokken, schrijver en verhalenverteller Abdelkader Benali en de in Hengelo geboren en getogen schrijfster en arabist Meltem Halaceli. Zij zullen het thema vanuit andere invalshoeken kleur en een stem geven. 

Bijzondere locaties
De concerten vinden plaats op bijzondere locaties in Twente. Van fietsconcert tot familievoorstelling en van Chopin concert (A Winter in Majorca) tot een spannende Unbound in de grote Kerk in Enschede, waar de Cypriotische kunstenaar Christos Constantinou (o.a. van PlanetArt en Gogbot) de realtime surroundprojectie verzorgt. Daarnaast reizen vele internationale musici van wereldniveau naar het Twentse landschap. Opvallende namen zijn de Iraanse zanger Mohammad Motamedi, de van oorsprong Egyptische ud-virtuoos Joseph Tawadros, de Nederlandse jazzpianist en kenner van de muziek uit het Midden- Oosten Rembrandt Frerichs, de sopraan Luciana Mancini en de Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi. Zij schreef een nieuw werk in opdracht van Stiftfestival.

Muzikale beleving
Het Stiftfestival biedt een muzikale beleving in het Twentse landschap van internationale topkwaliteit. Het programma combineert kamermuziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur en kunst. Historische kerken en landgoederen in het prachtige Twente vormen het decor van dit jaarlijks negendaagse festival in augustus. Het Stift met de eeuwenoude Stiftskerk in Weerselo vormt het hart van het festival, naast bijzondere locaties zoals Kasteel Twickel, de Enschedese synagoge of landgoed Singraven. Het Stiftfestival is een beeldbepalend evenement in de provincie Overijssel. Uit onderzoek van I&O Research bleek het festival door bezoekers als het meest populaire evenement van Overijssel te worden gewaardeerd. 

Kijk op www.stiftmusicfestival.nl voor het programma