Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 10 juni t/m zo 16 juni 2024

5 juni 2024, 20:17
Minst trouwe kiezers bij de aankomende coalitie.
De partijen van de nieuwe coalitie PVV, VVD, NSC en BBB blijken weinig trouwe kiezers te hebben. In vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 bleef ongeveer de helft van alle kiezers die toen op deze partijen stemde thuis bij de Europese verkiezingen, aldus Ipsos I&O. Vooral NSC zag veel kiezers uit november niet naar de stembus gaan, of anders stemmen. Van de kiezers die in november nog voor NSC van Pieter Omtzigt kozen, stemde uiteindelijk 13% hier weer op. Daarmee heeft NSC het kleinste aandeel kiezers met een onveranderd stemgedrag. Van die voormalige NSC-kiezers stemde 28% op een andere partij. Bijna 60% van de voormalige NSC-kiezers bleef bij de Europese verkiezingen thuis. Ook de andere aankomende coalitiegenoten zagen veel voormalige kiezers thuisblijven. Bij de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA ging 22% deze keer niet naar de stembus.
Desondanks was de opkomst bij deze Europese verkiezingen dit keer hoger dan bij de voorgaande edities. Maar die blijft nog wel achter bij de verkiezingen voor de gemeenteraad, de Provinciale staten en vooral de Tweede Kamer, waar afgelopen november bijna 78% opkwam. (FD)
……………………………………………………..
 
Pro-Europese partijen houden stand.
De pro-Europese partijen houden een ruime meerderheid in het Europese parlement. Anti-Europese rechtse fracties groeien wel – zoals in Nederland – maar hun opmars blijft beperkt.
In een prognose van de nieuwe zetelverdeling in het 720 leden tellende Europees parlement krijgen de Christendemocraten 186 zetels. Dat is een stijging met 10 zetels. De tweede partij, de sociaaldemocraten, komt op 133 zetels, een verlies van zes.
Het grote verlies bij de pro-Europese partijen zit bij de liberalen en de Groenen. Renew, de liberale fractie met VVD en D66 zakt van 102 zetels naar 82 zetels. De Groenen dalen van 71 naar 53 zetels. Vooral in Frankrijk en Duitsland deden deze partijen het slecht.
De grootste winst is voor de radicaal-rechtse ID-fractie (Identiteit en Democratie) waarvan het Franse Rassemblement National van Le Pen en het Vlaams Belang deel uitmaken en waarbij de PVV zich wil aansluiten. Deze anti-Europese groep gaat van 49 zetels naar 60 zetels.
Een kleine winst is er voor de rechts-conservatieve ECH (Europese Conservatieven en Hervormers) die gaat van 69 naar 71 zetels. ECH biedt onder meer onderdak aan de Fratelli d’Italia van Meloni maar ook aan de Poolse PiS-partij, de Vlaamse N-VA en JA21 uit Nederland.
Opvallend is het verlies voor parlementariërs die zich niet bij een politieke fractie hebben aangesloten omdat hun standpunten te afwijkend zijn (zoals AfD in Duitsland)
Deze groep daalt van 62 naar 50 zetels. Verder gaan er 50 zetels naar nieuwe partijen waarvan nog onduidelijk is van welke politieke groep ze uiteindelijk deel gaan uitmaken. Zij moeten komende weken duidelijk maken bij wie ze zich gaan uitsluiten.
De zeer voorlopige uitslag is een opluchting voor politici die menen dat de grote uitdagingen waarvoor Europa staat – klimaatverandering, migratie, veiligheid, agressie van Rusland en China – alleen met meer Europese samenwerking aangepakt kunnen worden. Zij vreesden dat een fors-radicaal-rechts blok in het parlement de EU de komende 5 jaar zou verlammen. Het parlement onderhandelt en beslist immers samen met de EU-landen over vrijwel alle Europese wetgeving. (VK)
…………………………………………………………
 
Formatie mobiliseerde de kiezers.
De Europese verkiezingen zijn traditioneel een opkomstverkiezing: politieke partijen moeten altijd veel moeite doen hun kiezers naar de stembus te krijgen. Dit keer is dat in Nederland beter gelukt dan bij eerdere verkiezingen. Hoewel nog altijd ruim de helft van de kiezers niet ging stemmen was de opkomst met 46,8 procent hoger dan die in decennia was, 5% hoger dan in 2019.
Zowel de PVV als GroenLinks/PvdA blijkt van die hoge opkomst te hebben geprofiteerd. Voor de PVV zijn de Europese verkiezingen een uitdaging omdat veel euro sceptische PVV-kiezers vaak thuisblijven. Dit jaar bleef 53% van de kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen in november op de PVV stemden thuis. 47% ging wel stemmen. Een goede score zegt Ipsos I&O data. 47% is gelijk aan de landelijke opkomst, terwijl je bij de Europese verkiezingen verwacht dat de PVV daaronder zit. Wilders is er dus redelijk in geslaagd zijn kiezers te mobiliseren. In november stemden veel VVD’ers strategisch op de PVV, en die kiezers zijn weer trouw op komen dagen. ‘Je ziet dus dat de PVV zich qua achterban verbreedt en electoraal gezien steeds meer lijkt op een gemiddelde partij’. zegt Van Heck van Ipsos. Van GroenLinks/PvdA kiezers van november is 80% komen stemmen, meer dan bij alle andere partijen. Zij halen 8 zetels in het parlement, de PVV haalt 6 zetels.
Opvallend is het massaal weglopen van NSC-kiezers dat bij de Kamerverkiezingen 20 zetels haalde, en volgens de exitpoll maar 1 zetel. Voor een grotere partij als NSC is het uitzonderlijk dat ze zo weinig kiezers vasthouden, zegt onderzoeker Van Heck.
Migratie, de democratie van de EU en de economie stonden bovenaan de lijst met thema’s die invloed hadden op de kiezers, aldus Van Heck. (NRC)
…………………………………………………….
 
De CAO wankelt, daarmee komt poldermodel op de tocht te staan.
Steeds meer werknemers vallen niet onder een cao. Vakbondswetenschappers waarschuwen dat dit het stelsel van collectieve arbeidsverhoudingen kan ondermijnen.
Decennialang wisten zo’n 8 op de 10 werknemers zich gedekt door collectieve afspraken over hun arbeidsvoorwaarden, de laatst 10 jaar is dat aandeel gestaag afgebrokkeld. Volgens het CBS bedroeg de cao-dekkingsgraad 71,8% in 2022. In 2010 was dat nog 75,8%.
Tel daarbij op het groeiende aantal zzp’ers die per definitie niet binnen een arbeidsovereenkomst werken, en dan vallen nog maar drie op de vijf werkenden in Nederland onder een cao. Daarmee komt het hele Nederlandse poldermodel op de tocht staan waarschuwt het wetenschappelijke bureau voor de vakbeweging. Cao’s spelen een belangrijke rol in het overleg tussen sociale partners en de overheid’, aldus De Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de UvA. Over zaken als veranderingen in het pensioenstelsel of de sociale zekerheid is een kabinet bereid concessies te doen in de verwachting dat de vakbonden via bedrijfstak-cao’s loyaal meewerken aan de uitvoering, legt hij uit. Lukt dat niet meer, ‘dan dreigt ook het hele fundament onder het poldermodel weg te vallen’.
De gestage daling van de organisatiegraad tussen 2010 en 2022 hangt samen met meerdere factoren. Voorop staat dat de groei van het aantal werknemers dat onder een cao valt (6,7%) achterblijft bij de groei van het aantal werknemers (12,4%).
Nieuwe bedrijfstakken zien het nut van collectieve afspreken minder in. Zo is de dekkingsgraad lager in sectoren met veel startende en stoppende bedrijven en in snelgroeiende branches als de ICT en delen van de zakelijke dienstverlening. Ook in branches met veel laagopgeleiden is de cao-dekkingsgraad hoog. 
Buitenlandse bedrijven voegen zich ook niet vanzelfsprekend bij onze poldertraditie. Vooral Britse en Amerikaanse moederbedrijven hebben weinig op met de arbeidsverhoudingen die we in Nederland kennen’, zegt De Beer van De Burcht, het wetenschappelijk bureau van de vakbeweging. (FD)
………………………………………………………..
 
Het midden houdt weliswaar stand in Europa, maar kalft wel langzaam af.
‘Wij zijn een anker van stabiliteit voor heel Europa’, zei Ursula von de Leyen. Maar ondanks de euforie van de overwinning van haar Europese Volkspartij moet de opkomst van radicaal-rechts haar zorgen baren.
Europa schoof naar rechts, maar radicaal-rechts is verdeeld en bij lange niet groot genoeg om de macht te grijpen. Dat neemt niet weg dat het juist in het hart van de EU, de oorspronkelijke 6 lidstaten, grote overwinningen boekte. In Frankrijk werd Macron verpletterend verslagen, de Italiaanse premier Meloni bevestigde haar sterke positie. En in Duitsland werd de AfD de tweede partij ondanks een reeks schandalen. De verkiezingen illustreren de wisselwerking tussen Europese en nationale politiek. In het Europese parlement verloren partijen zetels omdat veel kiezers d stembusgang zagen als een opiniepeiling over hun nationale leiders. Omgekeerd wordt de positie van nationale leiders verzwakt door slechte resultaten bij de Europese verkiezingen.
De belangrijkste EU-leiders kwamen verzwakt uit de Europese verkiezingen. Macron en Scholtz wiens SPD een historisch slecht resultaat boekte. Hun zwakte zal voelbaar zijn, zeker als RN de Franse parlementsverkiezingen wint. Ook in andere landen maakt radicaal-rechts steeds vaker deel uit van de regering waardoor een toenemend aantal regeringsleiders en vakministers een radicaal-rechtse achtergrond heeft. (VK)
………………………………………………..
 
Zeker 82 mensen gedood bij aanvallen in Oost-Congo.
Volgens het Congolese leger is de islamitische militie ADF verantwoordelijk voor recent dodelijk geweld. Afgelopen week zijn bij meerdere aanvallen in het oosten van Congo zeker 82 mensen gedood meldt Reuters.Bij een aanval op 3 dorpen in Noord-Kivu zijn zeker 41 mensen gedood bij een aanval van ADF, aldus het Congolese leger.
De groep heeft nauwe banden met IS en is al decennialang actief in de oostelijke provincies van Congo. Oost-Congo, een grondstofrijk gebied is al langer gedestabiliseerd door een eindeloze oorlog, veroorzaakt door het geweld van verschillende milities en invloeden van buitenlandse mogendheden.
De oorlog stortte de Congolezen in een acute hongercrisis. In totaal zijn nu 6,9 miljoen Congolezen inmiddels ontheemd vanwege het aanhoudende geweld. In Noord-Kivu zijn sinds maart 2022 ruim 1,6 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld.
Sinds eind 2021 strijden de Congoleze en Oegandese legers samen tegen onder meer de ADF in Noord-Kivu en de provincie Ituri. Ook de door Rwanda gesteunde M2 -beweging heeft van de chaos gebruik gemaakt om meerdere gebieden te veroveren. Het hoofd van de VN-missie in Congo, Binto Keita, riep alle buitenlandse strijdkrachten die illegaal in het land opereren op zich terug te trekken (NRC)
…………………………………………………………..
 
Schuldenlast Nederlandse bedrijfsleven daalt flink.
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft zijn schuldenlast afgelopen jaren flink afgebouwd, ondanks de coronacrisis en hoge energielasten. Dat is goed voor hun financiële weerbaarheid, zegt het CPB. Wel vragen de rekenmeesters zich af of bedrijven voldoende financieringsruimte hebben om investeringen te doen. De totale schuldenlast van het Nederlandse bedrijfsleven is gedaald van tegen 50% van het balanstotaal in 2006 tot onder de 40% in 2022. Grote bedrijven hebben doorgaans een hogere schuldenlast, mogelijk door een betere toegang tot schuldfinanciering.
De verbetering van de financiële weerbaarheid is vooral te danken aan gestegen winsten, die gemiddeld genomen in de periode 2006 tot en met 2022 met meer dan de helft zijn toegenomen. Hierdoor hebben bedrijven hun financiële buffers kunnen aanvullen. Het Nederlandse bedrijfsleven blijkt daarmee financieel gezonder te zijn dan  in omliggende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk. Daar zijn de schuldratio’s in ruim 15 jaar tijd zelfs gestegen. (FD)
………………………………………………………
 
Femke Bol volgt zichzelf op als Europees kampioen 400 meter horden!
Met de ‘illusie van moeiteloosheid’ liet ze de concurrentie ver achter zich. Als Femke Bol haar ronde door het Stadio Olimpico in Rome maakt lijkt het bijna of er geen horden staan. Het is ‘de illusie van moeiteloosheid’ die alleen de allergrootste sporters bezitten schreef de Britse schrijver Geof Dyer van de zondagskrant The Observer.
Met die ogenschijnlijke moeiteloosheid, waar jaren van nauwgezette en soms uitputtende trainingsarbeid in is gestoken vloog de 24-jarige Bol dinsdagavond naar de titel. Ze volgde zichzelf als kampioen op in een tijd van 52,49. Het brons was verrassend voor Cathelijn Peters in 54,37.
Dyer wijdde een uitgebreid essay aan de virtuositeit van Bol op de atletiekbaan. ‘Zo groot is de gratie en het talent van de Nederlandse hordeloper en sprinter dat ze in staat lijkt te zijn om de tijd naar haar zin om te buigen – evenals een zeldzame schoonheid in haar techniek’. Het stuk is een nauwelijks verkapte liefdesverklaring aan de Nederlandse geeft Dyer toe. Hij refereert aan haar waanzinnige inhaalrace op de 4x400 meter voor vrouwen waarop Bols sierlijkheid volgens Dyer een hoogtepunt bereikt. ‘Hoe sneller ze loopt hoe kalmer ze lijkt’.
Na de halve finale van maandag waarin ze nauwelijks een zweetdruppel liet en evengoed met ruime voorsprong won zei ze: ‘Op papier kan ik chillen in de halve finales, maar toch voelt het heel gek. Kan ik dat echt? Ja, moest ze concluderen, ‘het kan echt’. (VK)
…………………………………………………
 
Bekende namen in het kabinet -Schoof.
Niets lijkt de komst van het kabinet-Dick Schoof in de weg te staan: er is een akkoord over de verdeling van posten en namen.
De ministersploeg van het eerste kabinet Schoof is compleet, als het aan de formerende partijen ligt. De PVV levert bij haar eerste kabinetsdeelname 5 ministers, waaronder die voor Migratie. De VVD zorgt voor de ministers van Justitie en Financiën. NSC mag zowel Binnenlandse Zaken als Buitenlandse Zaken bestieren, BBB Landbouw en Wonen.
‘We zijn eruit’, meldde Wilders bijna terloops. In de ochtenduren had de PVV-leider opnieuw vergaderd met de leiders van VVD, NSC en BBB over de samenstelling van het kabinet.
De PVV krijgt behalve Migratie ook de ministers voor Volksgezondheid, Economische Zaken, Infrastructuur en Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking. De VVD mag naast Financiën en Justitie de portefeuilles Defensie en Klimaat doen. NSC levert straks ook ministers voor Sociale Zaken en Onderwijs. BBB levert als kleinste coalitiepartij slechts 2 ministers.
De eerste namen duiden op een grote aanwezigheid van Haagse expertise. De PVV draagt een aantal zeer ervaren Kamerleden voor: Gidi Markuszower als minister voor migratie, Fleur Agema op zorg. De VVD komt ook met ministers uit de eigen fractie: Eelco Heinen op Financiën en Sophie Hermans: energie. Ook NSC en BBB hebben gezocht naar maximale ervaring. NSC komt met Eddy van Hijum als minister van Sociale Zaken en Caspar Veldkamp komt op Buitenlandse Zaken. BBB’er Mona Keijzer, beoogd minister van Wonen was staatsecretaris in Rutte III.
Het aantal bekende namen is verrassend omdat bij herhaling de coalitiepartijen zeiden dat ze een voorkeur hadden voor een ministersploeg met veel bestuurders ‘van buiten’. Dat zou passen bij een extraparlementair kabinet. De keuze voor bestuurders uit eigen gelederen kan de partijen echter wel helpen om hun eigen politieke profiel in het kabinet beter te bewaken. De verdeling van de posten past bij de speerpunten van de 4 partijen. Op 2 ministeries mag zelfs 1 partij zowel de minister als de staatssecretaris leveren. Dat geldt voor BB op Landbouw en voor de PVV op infrastructuur. In kabinet Rutte IV dat ook bestond uit 4 partijen was zo’n combinatie bij geen enkel ministerie het geval. (NRC)
…………………………………………………………
 
Financiële sector grote werkgever in Nederland.
De financiële sector is in Nederland groter dan in veel andere Europese landen. Volgens cijfers van Eurostat werkten er in 2022 in Nederland bijna 290.000 mensen bij onder meer banken, verzekeraars en financiële intermediairs. Dat komt neer op 3,4% van alle werkenden. In de EU ligt dit gemiddeld op 2,6% van de werkende bevolking. Luxemburg springt eruit in Europa als land met de grootste financiële sector.
Opgeteld werken er in de EU 5 miljoen mensen in de financiële sector. De meesten van hen, ruim 1,1 miljoen werken in Duitsland. Ook in Frankrijk werken veel mensen, zo’n 820.000, bij financiële bedrijven. In de EU is 2,6% van de werkende beroepsbevolking actief in de financiele sector. In Nederland, Ierland, Malta en Cyprus is dat aandeel hoger. Met ruim 15% van de bevolking spant Luxemburg de kroon.
In Luxemburg is de financiële sector goed voor zo’n kwart van de economie, mede omdat veel internationale bedrijven er om fiscale redenen gevestigd zijn. Dat geldt ook voor Ierland en Nederland, maar daar is het aandeel van die sector in de economie veel kleiner (FD)
………………………………………………………..
 
Voorlopig blijft het ‘zeer nat’ maar misschien klagen we daarna alweer over hitte.
Vorig jaar pufte Nederland in juni van de hitte, met temperaturen tot boven de 30 graden. De lucht was strakblauw en het nieuws ging over de snel toenemende droogte. Al sinds medio mei was er geen druppel meer gevallen.
Das war einmal. Dit jaar was het de eerste 10 dagen van juni gemiddeld 13,9 graden, haast 2 graden koeler dan gemiddeld over deze periode (15,7 graden) Intussen viel er deze maand al 32 millimeter neerslag, terwijl 24 millimeter normaal is. Verderop is het al volop zomer. In Griekenland heeft men de hitteplannen van stal gehaald: meer dan 40 graden. In Italië en Spanje is het rond de 30 graden en aan de Amerikaanse oostkust is het heerlijk weer met temperaturen tussen de 25 en 30 graden,.
We hebben dus pech. Onze hoek van Europa is al weken in de ban van een noordelijke stroming die koelte en het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op jaagt. Met als gevolg fris weer van Scandinavië en het VK tot Frankrijk en Oostenrijk. De zomer begint pas achter de Alpen en de Pyreneeën.
Maar hoewel het kouder is dan gebruikelijk is ook dat niet uitzonderlijk. De koude records staan tot dusver nog steeds op naam van andere jaren.
Het goede nieuws: de Europese middellange termijnverwachting voorziet zomers weer. Eind juni komt Europa geleidelijk in de ban van de warmte. Eén weermodel voorspelt dan zelfs zomerse temperaturen in Nederland: tegen de 30 graden over ruim 2 weken. (VK)
………………………………………………..
 
Duitsland zet stap richting dienstplicht.
De Duitse minister van Defensie, sociaaldemocraat Pistorius, wil een verplichte vragenlijst invoeren waarop jonge mannen moeten aangeven of ze het leger in kunnen en willen. Het plan is een ‘eerste stap richting mogelijke herinvoering van de dienstplicht’.
Het Duitse leger kampt met een tekort aan manschappen. Pistorius wil het huidige aantal van 181.000 militairen uitbreiden naar 270. 000.Het aantal reservisten, nu 34.000, moet worden opgeschroefd tot 260.000 mensen. Een deel van de vragenlijst invullers wordt vervolgens opgeroepen voor een fysieke test. Pistorius verwacht dat daarvoor jaarlijks 40.000 jongeren komen opdagen, van wie een deel doorstroomt naar het leger. In 2022 schortte Duitsland de dienstplicht voor mannen op. Het parlement kan dat besluit terugdraaien. 
Pistorius stelt een dienstplicht van 6 maanden voor, met de optie om vrijwillig te verlengen. ‘De democratie kan zichzelf niet verdedigen, het volk moet dat doen en de samenleving moet het willen”, zeg de minister van defensie over zijn voorstel. (NRC)
………………………………………………….
 
EK voetbal levert UEFA een recordomzet op.
Vrijdag is het EK voetbal in Duitsland begonnen. Een maand lang zullen miljoenen voetballiefhebbers vooral via televisie kijken. Naar verwachting levert dit de UEFA een recordomzet voor een EK-toernooi op: ruim €2,4 miljard(!) Maar in de Europese clubcompetities, vooral in de Champions League, gaat jaarlijks veel meer geld om. Ruim €1,4 mrd, ofwel 60% van de toernooi-inkomsten van de UEFA komt dit jaar uit verkoop van tv-rechten. Ruim €300 mln meer dan bij het vorige EK, dat vanwege corona een jaar later was. De pandemie leidde tot een dip in de inkomsten uit kaartjes en pakketreizen.
Terwijl de UEFA €2,4 mrd aan inkosten heeft begroot voor het EK, rekent de bond dit seizoen op €3,2 mrd aan omzet voor de Champions League, €2,7 mrd daarvan heeft betrekking op tv-rechten. Europa League en Conference League leveren €490 mln op. 
Door het belang van de clubcompetities vloeien de meest inkomsten van de UEFA door naar de voetbalclubs. Ook van de inkomsten uit het EK gaat €240 mln naar de clubs. Dat is een vergoeding voor het meespelen door spelers die onder contract staan bij de clubs. (FD)
……………………………………………………………
 
Europees Hof legt Hongarije hoge boete op wegens ‘uiterste schending’ asielregels.
Hongarije moet een hoge boete van 200 miljoen euro en een dwangsom betalen, omdat het de Europese asielregels niet naleeft. Het EU-land pakt binnenkomende migranten stelselmatig op en zet hen de grens over, zonder dat ze de kans krijgen een asielaanvraag te doen.
Onder Orbán onttrekt Hongarije zich ‘doelbewust’ aan het asielrecht en dat is een ‘ongekende en uiterst ernstige inbreuk’ op de Europese wetgeving, oordeelt het Europese Hof van Justitie. Het vonnis laat zien dat er grenzen zijn aan het voeren van een streng asielbeleid binnen de EU. In de praktijk worden asielaanvragen zelden in behandeling genomen. Migranten die zonder documenten de grens proberen over te steken krijgen te maken met gewelddadige push backs. Het bedrag van de boete is 200 miljoen euro en iedere dag dat de regering in Boedapest doorgaat met het onwettige beleid moet zij daarbovenop 1 miljoen euro afdragen. Naast het terugduwen van asielzoekers verwijten de rechters Hongarije dat afgewezen asielzoekers hun beroepszaak niet in het land zelf mogen afwachten.
Een dwangsom van een dergelijke omvang wordt zelden opgelegd. Polen werd 3 jaar geleden gestraft met een boete van 500 duizend euro. Toen dat land weigerde te betalen, hield de Europese Commissie het bedrag in op de EU-subsidies voor Polen.
Orban vindt de boete en dwangsom ‘schandalig en onacceptabel’. Hongarije verdedigt slechts de grenzen van de EU, zegt hij. Het lijkt erop dat illegale migranten belangrijker zijn voor de Brusselse bureaucraten dan hun eigen Europese burgers. (VK)
…………………………………………………..
 
Labour wil politieke chaos beëindigen.
Labour-leider Keir Starmer die goede hoop heeft op een verkiezingszege op 4 juli presenteerde zijn programma ‘Groei is onze core business’.
Als Labour de verkiezingen wint, slaat het VK na 4 juli ‘een totaal andere weg’ in. Er komen 6.500 nieuwe leraren. De wachtlijsten in de zorg gaan snel omlaag. Een nieuwe organisatie gaat de mensensmokkel bestrijden en zo de migratie beperken. Tegen asociaal gedrag wordt hard opgetreden. De belastingen voor de working class gaan niet omhoog.
‘Groei is onze corebusiness’, zei Keir Starmer bij de presentatie in Manchester. De tijd van politieke chaos zal onder hem verleden tijd zijn: ‘We slaan die bladzijde om’, herhaalde hij vele malen. En: ‘We gaan dit land opnieuw opbouwen.’ Hij zegt: ‘We hebben 5 jaar geleden opgegeven om een partij van protest te zijn, we willen een partij met macht zijn’, - een verwijzing naar de tijd dat Labour in verval was geraakt onder zijn voorganger Jeremy Corbyn. Starmer herhaalde dat onder hem de inkomstenbelasting, de btw en de kosten voor de nationale verzekering (AOW en enkele uitkeringen) niet omhooggaan. Speerpunt is de zorg. Donderdag bleek dat de wachtlijsten weer langer zijn geworden: 7,5 miljoen Britten wachten op behandeling! De NAVO wordt volledig gesteund en de partij mikt erop dat 2,5 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan defensie. Er gaat een streep door het plan van Sunak om asielzoekers naar Rwanda te sturen.
Ons plan is een serieus plan voor de toekomst van ons land, zorgvuldig doordacht en getest om ervoor te zorgen dat we het kunnen waarmaken.’ Hij voegde eraan toe: ‘Ik stel me kandidaat om premier te worden, niet om een circus te leiden.’