Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 6 mei t/m zo 12 mei 2024

6 mei 2024, 01:25
Vakantieland Spanje is te succesvol, inwoners balen.
Het aantal vakantiegangers dat Spanje als bestemming kiest is in korte tijd zo omhooggeschoten dat de bevolking zich begint te verzetten. Bewoners van veel bezochte Spaanse steden en eilanden eisen maatregelen tegen de negatieve gevolgen van de snelle groei. 
Het overmatige toerisme speelt op veel plekken in Spanje. De gevolgen zijn overal anders. In Barcelona klagen inwoners over drukte en vervuiling, op de Canarische Eilanden en de Balearen kan een groeiend deel van de bevolking geen woning meer vinden. Particuliere verhuurders bieden hun huizen liever aan vakantiegangers aan die meer betalen. In natuurgebieden zorgt te veel toerisme voor schade aan planten en verstoort het de rust van dieren.
Inmiddels laten bewoners op veel plekken in Spanje van zich horen. Op de Canarische eilanden gebeurde dat in de vorm van demonstraties. In Malaga en Santiago de Compostella zijn Airbnb- en andere vakantiewoningen beplakt met “Tourists go home!”-stickers. Ook op andere plekken klinkt protest.
Hier blijkt hoe snel het sentiment kan omslaan. In januari, op de jaarlijkse toerismebeurs in Madrid, waren ondernemers en landelijke en lokale bestuurders opgetogen over het aantal vakantiegangers dat in 2023 naar Spanje kwam. De teller stond eind december op ruim 85 miljoen. Daarmee werd 2023 een recordjaar. Daarna is het niet meer gestopt. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aantal vakantiegangers hoger dan de meest optimistische toekomstvoorspellers hadden voorzien. Ze zaten er bijna 2 miljoen bezoekers naast. Vakantiegangers gaven in het 1e kwartaal €22,9 mrd uit, 27,2% meer dan een jaar geleden. De vraag is hoelang het groeiende aantal vakantiegangers nog in Spanje blijft passen. (FD)
………………………………………………….
 
Afgestrafte Tories lijken negatieve spiraal niet te kunnen doorbreken.
De lokale verkiezingen in Engeland waren een dieptepunt voor de conservatieve premier Sunak. De kiezers willen geen woorden maar daden.
Terwijl de parlementsverkiezingen rap dichterbij komen – ze moeten voor het einde van het jaar worden gehouden- heeft de partij van Sunak een nieuw dieptepunt bereikt. De Conservatieven verloren 473 raadzetels, bovenop de 1.063 die ze een jaar geleden al waren kwijtgeraakt. In Londen won Labour-burgemeester Sadiq Khan simpel van zijn Conservatieve uitdager. Ook het burgemeesterschap van de West-Midlands viel in handen van Labour. Sunak bleef optimistisch ondanks het feit dat zelfs zijn ‘achtertuin’ in het noorden van Yorkshire Labour-rood kleurde. ‘We hebben een plan en het werkt’, schreef hij in The Daily Telegraph. Achter zijn rug heerst onvrede over hem, maar de regeringspartij weet dat het te laat is om hem te vervangen. Nadere bestudering van de uitslagen geeft de Tories een sprankje hoop. Conservatieve kiezers rennen niet massaal naar Labour. Ze kiezen ervoor om thuis te blijven. Dat toont aan dat er weinig enthousiasme is voor Labour-leider Sir Keir Starmer.
Sunak ondervindt dat het opruimen van het puin dat zijn voorgangers hebben achtergelaten, geen garantie is voor electoraal succes. Hij heeft het druk met het op orde brengen van de staatsfinanciën en probeert de immigratie in te perken middels het ‘Rwanda-plan’. (VK)
……………………………………………………..
 
Zonder olie dreigt nieuw geweld in Zuid-Soedan.
Door de oorlog in Soedan ligt de olieproductie van Zuid-Soedan deels stil – en daarmee ook de economie. Als gevolg daarvan dreigt een nieuwe cyclus van geweld in het straatarme, al herhaaldelijk door conflicten geplaagde land, vrezen deskundigen.
Zuid-Soedan dreigt het volgende slachtoffer te worden van de oorlog in Soedan. Voor de export bestemde olie, de levenslijn waarop vrijwel alles in het straatarme land draait, vloeit al maanden nauwelijks door de pijplijn. Die loopt noordwaarts door Soedan naar havenstad Port Sudan, door gebied onder controle van de paramilitairen van de Rapid Support Forces, die een machtsstrijd uitvechten met het Soedanese leger.
De pijplijn, waar zo’n 70% van Zuid-Soedans olie doorheen vloeit, raakte in februari beschadigd. Soedans ministerie van Energie, geleid door het regeringsleger, verklaarde daarop force majeure (overmacht): de benodigde reparaties en onderhoud konden niet worden uitgevoerd, schreef het in een persbericht. 
Maar die inkomsten zijn cruciaal voor onze economie zegt Ahmed Morgan, economiedocent aan de Universiteit van Juba. Op olie na produceert Zuid-Soedan vrijwel niets. Bijna alles moet worden geïmporteerd – en daar zijn oliedollars voor nodig. ‘Als dit doorgaat dreigt onze economie totaal in te storten’. Daarnaast dreigt ook een nieuwe cyclus van geweld in dit land waarvan de geschiedenis al door geweld getekend is. Kort na de onafhankelijkheid zakte Zuid-Soedan al weg in een bloedige burgeroorlog, deels vanwege de ruzie over olie. 400.000 mensen kwamen daarbij om het leven. Een vredesdeal bracht vanaf 2018 enige rust maar echt stoppen deden de veelal etnische conflicten nooit. (NRC)
………………………………………………………….
 
Betalingsachterstanden hypotheken nemen weer toe.
Veel woningeigenaren maken zich zorgen over hun financiële situatie. Volgens Nationale Hypotheek Garantiemonitor heeft bijna 40% van de huizenbezitters niet of net genoeg inkomen om rond te komen. Een vijfde geeft aan moeite te hebben met het betalen van de hypotheeklasten. Na jaren van daling neemt het aantal achterstanden op NHG-hypotheken sinds vorige zomer toe.
Het aandeel van NHG-hypotheken met een betalingsachterstand is in het afgelopen decennium gedaald van zo’n 0,5% begin 2015 tot 0,1% afgelopen kwartaal. Maar sinds afgelopen zomer neemt het aantal betalingsachterstanden weer toe, vooral in de provincie Flevoland. Uit een enquête van NHG blijkt dat bijna een vijfde van de woningeigenaren in meer of mindere mate moeite heeft met het betalen van woonlasten. Ze bezuinigen bijvoorbeeld op energie, boodschappen en vakanties om die lasten te kunnen blijven bekostigen.
Woningeigenaren laten hun betalingsachterstanden op NHG-hypotheken ook niet te ver oplopen, integendeel. Het aantal maanden dat consumenten gemiddeld achterlopen met het betalen van de hypotheeklasten neemt nog steeds verder af. (FD)
………………………………………………
 
EU-Commissie wil strafprocedure tegen Polen stoppen.
De Europese Commissie wil de procedure stoppen die uiteindelijk had kunnen leiden tot het ontnemen van stemrecht in de Europese Raad. Brussel acht de Poolse rechtsstaat voldoende hersteld door de nieuwe regering van Donald Tusk. Daarom is er geen reden de procedure door te zetten.
Frans Timmermans begon de procedure tegen Polen in 2017 vanwege een voornemen van de toenmalige conservatieve regering om de macht van de onafhankelijke rechters in te perken. ‘Een nieuw hoofdstuk voor Polen’ schreef Von der Leyen. ‘Na meer dan zes jaar zijn we ervan overtuigd dat de artikel 7-procedure kan worden beëindigd. Ik feliciteer premier Tusk en zijn regering met deze belangrijke doorbraak.’ Met de artikel 7-procedure doelt ze op het proces dat uiteindelijk kan leiden tot het ontnemen van het stemrecht.
In 2015 verstevigde de Poolse regering, geleid door de conservatieve PiS haar greep op verschillende gerechtshoven. Zo benoemde ze rechters van het Constitutionele Hof dat de grondwet toetst waardoor sinds 2021 alle 15 rechters op de hand waren van de vorige regering. Dit leidde in Polen tot massale demonstraties waarvan de grootste vorig jaar plaatsvond. Honderdduizenden mensen liepen toen mee in een mars voor de democratie. Een half jaar later won Tusk, die een pro-Europese koers vaart, de verkiezingen. (VK)
…………………………………………………………………………
 
Hamas voor staakt-het-vuren: geen steun Israël.
Hamas is maandag akkoord gegaan met een voorstel van Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook en het vrijlaten van Israëlische gijzelaars. De Israëlische regering liet weten dat het voorstel niet voldeed aan de ‘opbouw die Israël had voorgesteld’. Daarmee lijkt zij niet akkoord te gaan met het voorstel.
Afgelopen week leek er hoop op een deal te zijn maar het vorige weekend verliet Hamas nog de onderhandelingstafel in Cairo.
Hamas wilde dat een definitieve wapenstilstand zou worden afgekondigd en was in ruil daarvoor bereid de naar schatting honderd Israëlische gijzelaars vrij te laten. Het Witte Huis zegt de reactie van Hamas ‘te bestuderen’ en het voorstel te bespreken met de bondgenoten in het Midden-Oosten. Kirby voegde daaraan toe dat een bestand ‘absoluut de beste uitkomst’ zou zijn. ‘We willen de gijzelaars vrij krijgen, we willen een wapenstilstand van 6 weken en we willen meer humanitaire hulp.’
Volgens de Israëlische veiligheidsminister Ben-Gvir speelt Hamas ‘spelletjes’ en is ‘het enige antwoord daarop het bezetten van Rafah’. Hij geldt als een van de haviken in het oorlogskabinet. Hij en andere politici dringen er al weken bij Netanyahu op aan om Rafah binnen te vallen. (NRC)
…………………………………………..
 
VS met 2 steden aan kop in de miljonairslijst.
New York City gaat aan kop van de wereldwijde lijst van 50 steden waar de meeste miljonairs wonen. De San Francisco Bay Arena met tech-miljonairs in San Francisco en Sillicon Valley staat dit jaar op nummer 2 en heeft Tokio naar de derde plaats verdrongen. De Verenigde Staten zijn met 11 steden het best vertegenwoordigd. Op grote afstand volgen China (5 steden) Australië (4) en Duitsland (3). Tokio dat 10 jaar geleden nog koploper was zag het aantal miljonairs sinds 2013 met 5% krimpen.
De Chinese steden maken een grote groei door. Shenzhen heeft met een plus van 140% de grootste groei van de 50 steden met meeste miljonairs. India is met 2 steden vertegenwoordigd in de top-10 met grootste stijgers.
Londen staat aan kop van de Europese steden maar zag het aantal miljonairs in 10 jaar tijd wel met 10% afnemen. Het aantal miljonairs in Parijs, nummer 2, nam met 12% toe. Amsterdam (nummer 9 in Europa) valt op met een groei van het aantal miljonairs met 33%. (FD)
………………………………………………….
 
Arnhem gaat ‘onevenredig’ veel vluchtelingen huisvesten!
De gemeente heeft met het COA een grote deal gesloten voor het opvangen van vluchtelingen. De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1.700 permanente opvangplekken creëren, 1.000 meer dan de Spreidingswet voorschrijft.
Men wil met de overeenkomst een voorbeeld stellen. Arnhem wil uitstralen dat het ‘een gastvrije stad is die vluchtelingen ruimhartig opvangt’. Wethouder Paul Smeulders (asiel) verwacht niet dat zijn ‘onevenredig grote bijdrage’ aan het oplossen van de opvangcrisis problemen gaat veroorzaken omdat er volgens hem ‘draagvlak en draagkracht’ is in Arnhem voor hulp aan vluchtelingen.
Zowel het COA als Arnhem is kritisch op het huidige ‘hap-snap-asielbeleid’, waarbij vluchtelingen constant van de ene tijdelijke opvang naar de volgende verhuizen. ‘We moeten af van die crisishouding’, zegt Smeulders. ‘Dan geef je vluchtelingen een betere start in een land en is er tegelijkertijd duidelijkheid voor onze inwoners.’ (VK)
…………………………………………………
 
Campagne in Duitsland geplaagd door geweld.
Aanvallen op politici sinds 2019 verdubbeld. Het geweld tegen Europarlementariër Ecke is een dieptepunt.
‘Fascistische methodes’ oordeelde de Süddeutsche Zeitung in een hoofdredactioneel commentaar over de aanval op SPD-politicus Matthias Ecke. ‘Klinkt als Weimar’, schreef de doorgaans behoudende Frankfurter Algemeine Zeitung. De wijze waarop Ecke door een knokploeg van jonge mannen werd belaagd is een ‘SA-manier’, aldus dezelfde krant, verwijzend naar Hitlers ‘Sturmabteilung’ in het bruine uniform, die politieke tegenstanders moest intimideren. Het afgrijzen in Duitsland over de aanval op Ecke is groot. De Europarlementariër was vrijdagavond in Dresden posters aan het plakken toen hij door een groepje mannen dusdanig in elkaar werd geslagen dat hij zijn jukbeen en zijn oogkas brak. Vier jonge mannen van 17 en 18 jaar zijn opgepakt. De politie gaat uit van een politiek motief.
De overval is niet de eerste in zijn soort, wel is het een voorlopig dieptepunt. Eerder die avond werd door hetzelfde groepje in Dresden een campagnemedewerker van de Groenen aangevallen. Diezelfde week werden in de eveneens oostelijke steden Chemnitz, Leipzig en Zwickau leden van de Groenen en Volt aangevallen.
Sinds het begin van de campagne voor de Europese verkiezingen werden alleen al in Saksen ruim 50 meldingen gedaan van politiek gemotiveerde overtredingen. In die deelstaat worden bovendien burgemeesters en lokale bestuurders steeds vaker aangevallen. In heel Duitsland werden vorig jaar 2.790 aanvallen op politici geteld, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019. (NRC)
…………………………………………………
 
Formerende partijen hebben meer tijd nodig voor akkoord.
+ Na het weekend hopen de 4 partijen eruit te zijn.
+ Omtzigt: er zijn nog altijd ‘forse meningsverschillen’.
+ Er is nog niet gesproken over een premiers kandidaat.
De 4 partijen zijn er nog niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. Volgens de onderhandelaars kunnen besprekingen tot in het weekend nodig zijn, waarmee de partijen bijna doorpraten tot 15 mei, de harde deadline die informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hebben gesteld.
‘We zullen tot het uiterste gaan om eruit te komen. We kunnen alleen nog niet zeggen hoe het afloopt’, zei PVV-leider Geert Wilders. ‘We doen het maximale om te kijken of we tot een resultaat kunnen komen. Ik denk dat het kan, alleen duurt het nog even.’
Begin deze week werd er nog rekening mee gehouden dat er een hoofdlijnenakkoord, ofwel de dunne versie van een regeerakkoord op basis waarvan een kabinet kan worden samengesteld. We zijn er nog niet zei Omtzigt, omdat er forse verschillen van mening zijn op meerdere thema’s. Toch denkt hij dat een akkoord mogelijk is. ‘Het kan’, zei hij net als Wilders en BBB-leider Caroline van der Plas. Yesilgöz wilde de pers niet te woord staan. De wil is er wel, aldus informateur Dijkgraaf. ‘Anders had je er wel een keer de stekker uit getrokken.’ Tegelijk stelde hij dat er ‘zeker’ ook een mogelijkheid is dat de besprekingen alsnog klappen. (FD)
…………………………………………………
 
EU-lidstaten akkoord: winsten op bevroren Russische banktegoeden naar Kiev.
De winsten op de bevroren Russische tegoeden in Europa gaan naar Oekraïne. Het levert Kiev naar schatting ruim 3 miljard euro per jaar op, geld dat Oekraïne grotendeels mag gebruiken voor de aankoop van wapens.
Het besluit van de EU legt financieel geen groot gewicht in de schaal: de kosten van de oorlog – inclusief de wederopbouw van Oekraïne - bedragen vele honderden miljarden euro’s. Politiek is het besluit wel een belangrijk signaal. De EU  dwingt Moskou op deze manier mee te betalen aan het Oekraiense leger. ‘Er is geen beter symbool en groter nut van het geld denkbaar’, zei Ursula von der Leyen eerder dit jaar. Hongarije, dat vaak dwarsligt met sancties tegen Moskou, sprak geen veto uit en koos voor ‘constructieve onthouding’ bij het besluit. (VK)
………………………………………………..
 
Met bezoeken aan Servië en Hongarije kiest XI Europese buitenbeentjes.
Na Frankrijk bezocht Xi Jinping Servië en Hongarije, twee landen die Chinese investeringen nog zeer verwelkomen. Hij wil Europa graag laten zien dat de relatie met China van waarde is. Met de timing van zijn bezoek aan Belgrado, dat dinsdag begon, wilde XI Jinping een kritische boodschap afgeven over het soort internationale politiek waarin de VS unilateraal de regels bepaalt. Het was die dag precies 25 jaar geleden dat 5 Amerikaanse bommen bij een NAVO-missie tijdens de Kosovo oorlog, de Chinese ambassade in de Servische hoofdstad raakten – volgens Washington per vergissing. Drie Chinese journalisten kwamen daarbij om. ‘Het is een moment voor China en Servië om stil te staan bij deze gezamenlijke geschiedenis, die in hun ogen nog altijd relevant is als het gaat om Amerika’s beleid, ook jegens China’, zegt Dragan Pavlicevic, politicoloog aan de Universiteit van Suzho. De NAVO-campagne in Servië had geen goedkeuring gekregen van China en Rusland. Nu was een symbool van China’s souvereiniteit aangevallen. China zal het incident nooit vergeten, zei XI dinsdag.
Ook in Hongarije verscheen vooraf een artikel van Xi’s hand in de krant Magyar Nemzet. Daarin prees Xi het ‘onafhankelijke’ buitenlandbeleid van Boedapest. Orbán noemde China tijdens een gezamenlijke persconferentie met XI ‘een van de pilaren van de nieuwe wereldorde’. Hij zei het Chinese vredesplan voor Oekraïne te steunen, dat oproept tot een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen. Xi zei een grotere rol voor Hongarije in de EU te steunen bij het bevorderen van de relaties tussen Beijing en Europa. Het land neemt in juli het roulerend voorzitterschap van de EU over. (NRC)