Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma. 20 t/m zo. 26 febr. 2023

26 februari 2023, 19:51
Maandag:
+ Hoekstra zegt dat de oorlog nog lang gaat duren. Hij zegt dat militaire hulp onverminderd moet doorgaan. ‘Nu stoppen met steun kan niet, dan is alles voor niets geweest. De oorlog is pas halverwege.’ Hoekstra waarschuwt voor oorlogsmoeheid. ‘Het is een lakmoesproef voor onze geloofwaardigheid. Dit wordt gezien in Moskou en Teheran.’
+ Biden is voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Hij is in Kiev voor een onaangekondigd bezoek. Hij verbleef 5 uur in de hoofdstad.
+ Zelensky zegt dat het verrassingsbezoek van Biden aan zijn land extreem belangrijk is voor de steun aan Oekraïners.
+ Biden is van plan 500 miljoen dollar aan nieuwe militaire steun te geven aan Oekraïne. Het gaat om de Himars-raketsystemen. ‘Ik zal een nieuwe levering van belangrijke uitrusting aankondigen: artilleriemunitie, antipantser systemen en luchtbewakingsradars om het Oekraïense volk te helpen beschermen tegen luchtbombardementen.’
+ China hoopt dat er snel een eind komt aan het geweld in de wereld aldus de Chinese topdiplomaat Wang Yi voorafgaand aan het bezoek aan Moskou. Hij doelt daarbij waarschijnlijk op de oorlog in Oekraïne.
+ Koning Charles heeft een bezoek gebracht aan Oekraïense militairen die in Engeland een training krijgen. De training duurt 35 dagen. In de afgelopen 6 maanden zijn zo’n 10.000 soldaten in Engeland getraind voor de oorlog.
 
Dinsdag:
+ De oorlog heeft het afgelopen jaar aan meer dan 430 kinderen het leven gekost, zegt Unicef. Bijna 850 kinderen raakten gewond. En door de oorlog leeft 82% van de kinderen in armoede. Dat is bijna de helft meer dan een jaar geleden.
+ China is ‘zeer bezorgd’ dat het conflict in Oekraïne ‘oncontroleerbaar’ uit de hand kan lopen. Dat zegt de Chinese minister Qin Gang van Buitenlandse Zaken. ‘Wij roepen bepaalde landen op om onmiddellijk te stoppen met olie op het vuur te gooien.’ Hij voegde er aan toe dat die landen ook moeten stoppen met ‘vandaag Oekraïne en morgen Taiwan’.
+ Rutte: ‘Oorlog in Oekraïne gaat ook over Nederland’. Hij benadrukt dat ‘onze keuze voor steun aan Oekraïne en verdediging van de democratie de enig juiste is, maar niet gratis’.
+ SPEECH POETIN van 5 uur (!) in 6 punten:
- Ik spreek jullie toe in een moeilijke tijd om de Donbas te hulp te schieten.
- Het Westen en Oekraïne zijn schuldig aan de Russische invasie.
- Zij begonnen de oorlog! We deden alle moeite om dit probleem vreedzaam op te lossen. En te onderhandelen over een vreedzame uitweg maar achter onze rug werd een heel ander scenario voorbereid’.
- Hij bedankte de Russische strijdkrachten die in Oekraïne hebben gevochten.
- Ook prijst hij moeders, echtgenotes, artsen, verpleegsters, spoorwegarbeiders, ingenieurs en landarbeiders voor hun rol in de oorlog.
- En hij schenkt aandacht aan ‘militaire journalisten’ die, zegt hij, ‘hun leven riskeren om de waarheid aan de hele wereld te vertellen’.
+ Poetin heeft ook een wetvoorstel ingediend bij de Doema over opschorting van het nucleaire verdrag met de VS. De Doema heeft met het wetsvoorstel ingestemd.
+ Italiaanse premier Meloni zei dat het leveren van Italiaanse gevechtsvoertuigen niet aan de orde is. Italië overweegt wel meer luchtverdedigingssystemen te sturen.
+ Biden in Polen: ‘Ik kan u vertellen dat Kiev sterk, trots en vrij is’, zei hij. Hij legt de schuld van de oorlog bij Poetin. ‘Elke dag dat de oorlog voortduurt, is zijn keuze. Hij kan de oorlog met één woord stoppen.’ Hij benadrukte dat de VS Oekraïne zullen steunen bij het verdedigen van hun grondgebied. ‘Oekraïne zal nooit een overwinning voor Rusland worden.’
 
Woensdag:
+ Mariniers van kazerne in Doorn trainen honderden Oekraïense rekruten op een geheime plek in Engeland. Binnenkort vertrekt de eerste lichting naar het front. ‘We stomen ze binnen vijf weken klaar, de tijdsdruk is enorm’,  vertelt majoor Koen, die niet met achternaam genoemd wil worden.
+ In Charkov zijn weer meerdere explosies gehoord. Die zouden zijn veroorzaakt door Russische raketten. Zeker twee mensen zijn gewond.
+ Zelensky wil in juli een NAVO-top in Vilnius bijwonen. ‘We zijn het bezoek aan het plannen, maar we hebben wel eerst een uitnodiging nodig omdat Oekraïne geen lid van de NAVO is’, zegt ambassadeur Petro Besta.
+ In Moskou is een ontmoeting gaande tussen Poetin en de Chinese topdiplomaat Wang Yi. De VS hebben Peking in elk geval gewaarschuwd geen materiele steun te bieden aan het Russische leger. China ontkent dat het de Russen militaire steun biedt.
+ Rusland heeft een rakettest uitgevoerd met een intercontinentale ballistische raket op het moment dat Biden op bezoek was in Kiev. De test bleek mislukt te zijn.
+ Kort bezoek aan patriottische bijeenkomst van Poetin. Hij hield een korte toespraak. ‘Zelfs de kinderen die brieven naar het front sturen zijn belangrijk’. Na een paar hoera’s en wat mee-lispelen met het volkslied verdween Poetin.
+ Voorafgaand aan de gesprekken met de leden van de ‘Boekarest 9’ noemde Biden het een grote fout van Poetin om de medewerking aan de zogeheten New START-overeenkomst op te schorten.
+ Finland en Zweden gaan ‘hand in Hand’ op weg naar het NAVO-lidmaatschap. Dat heeft de Finse president Niinisto vandaag gezegd. Hij voegde er wel aan toe dat het besluit voor ratificatie bij Turkije ligt.
+ Russische troepen zijn er bij de stad Kreminna in geslaagd door de Oekraïense verdedigingslinie te breken, maar ze werden teruggedrongen. Daarbij raakten ze een deel van het zware materieel kwijt.
 
Donderdag:
+ Zweden en Turkije gaan mogelijk halverwege maart weer in gesprek over toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Kristersson gezegd.
+ Leider Wagner-groep geeft het Russische ministerie van Defensie de schuld van het hoge aantal verliezen in zijn huurlingenleger. Hij wijt die aan het tekort aan wapens en munitie die het ministerie zou moeten leveren. Ook zou hij te weinig transportmiddelen tot zijn beschikking krijgen.
+ ‘Vandaag om 6.00 uur kwam de aankondiging dat de levering van munitie is gestart. Waarschijnlijk is de boel nu in beweging. Tot nu toe alleen op papier, maar ons is verteld dat de belangrijkste documenten zijn getekend’, aldus Prigozjin.
+ Zelensky heeft vandaag de Spaanse premier Sanchez op bezoek in Kiev. Zelensky zei na afloop van het bezoek dat een ontmoeting tussen China en Oekraïne welkom zou zijn, ook al heeft hij nog geen Chinees vredesplan gezien.
+ Een grote meerderheid van de Europese burgers staat achter de hulp aan Oekraïne. Uit een peiling van Eurobarometer blijkt dat 91% van de burgers humanitaire hulp steunt. 88% is voor opvang van Oekraïense burgers. 74% steunt de sancties en 77%  is voor financiële steun. 65% steunt de financiering van militair materieel.
+ China herhaalde de boodschap dat het wil bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Tegelijkertijd zou China volgens de VS plannen hebben om oorlogsmaterieel aan de Russen te leveren. Ook NAVO topman Stoltenberg zei dat er ‘signalen zijn’ dat China wapens naar Rusland wil sturen en waarschuwde Peking om dat niet te doen.
+ De Algemene Vergadering van de VN heeft een resolutie aangenomen die Rusland oproept te stoppen met vechten en zich terug te trekken uit Oekraïne. 141 lidstaten stemden voor, 7 tegen en 32 onthielden zich van stemming.
 
Vrijdag:
+ Bij nieuwe Russische beschietingen van de stad Cherson zijn zo’n 40.000 mensen zonder verwarming komen te zitten, aldus Zelensky. Cherson werd in november bevrijd na maandenlange bezetting, maar ligt sindsdien vrijwel dagelijks onder vuur van Russische troepen.
+ China roept in 12  puntenplan op tot wapenstilstand en onderhandelingen. Het plan bevat geen bijzondere nieuwe plannen of stellingnames. Het plan roept onder meer op tot een staakt-het-vuren, vredesonderhandelingen, veilige kerncentrales, vluchtroutes voor burgers en veilige graanexport.
+ Het Chinese plan is afwachtend ontvangen. Voorstanders lijken eerst te willen zien wat Peking concreet gaat doen. Critici noemen het kwalijk dat Rusland niet als agressor wordt aangewezen.
+ Zelensky heeft via een videoboodschap stilgestaan bij het uitbreken van de oorlog een jaar geleden. ‘We zijn niet verslagen en we zullen er alles aan doen om dit jaar te winnen.’
+ Nieuwe Britse sancties tegen Rusland. Zo worden er beperkingen opgelegd aan prominente zakenmensen, geldt er een importverbod voor ijzer en staal en wordt de export verboden van ‘elk product dat Rusland op het slagveld gebruikt’, zoals vliegtuigonderdelen, radioapparatuur en elektronica.
+ ‘Der Spiegel’ schrijft dat China met Rusland onderhandelt over de levering van aanvalsdrones. Ook zou er gesproken worden over het opzetten van een fabriek in Rusland  zelf, waar honderden drones gemaakt kunnen worden.
+ Medvedev noemt het van levensbelang dat Rusland zijn grenzen beschermt, desnoods ten koste van buurlanden als NAVO-lid Polen. (!)
+ Zelensky deelde militaire onderscheidingen uit op een militaire ceremonie in Kiev waar stil werd gestaan bij het uitbreken van de oorlog en slachtoffers werden herdacht.
+ Zelensky: Respecteer ons recht om in eigen land te leven. Vertrek uit ons gebied, stop met ons te bombarderen, stop met het vernietigen van al onze infrastructuur, energie- en watervoorzieningen.
+ Polen heeft zijn eerste Leopard-2-tanks naar Oekraïne gebracht. Dat is bekendgemaakt tijdens een bezoek van de Poolse premier Morawiecki aan Kiev.
+ Net als de Britten hebben ook de VS nieuwe sancties tegen Rusland bekendgemaakt. Het gaat om een reeks economische maatregelen gericht op onder andere het bankwezen, de mijnbouw en de wapenindustrie. Ook worden importtarieven op meer dan 100 soorten metaal, mineralen en chemicaliën uit Rusland.
+ Oekraïne alleen akkoord met een vredesplan dat is gebaseerd op zijn oude grenzen die in 1991 werden getrokken bij de val van de Sovjet Unie.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zweden zal zo’n tien Leopard 2-tanks en luchtafweersystemen naar Oekraïne sturen. Dat heeft de Zweedse regering vandaag bekendgemaakt.
+ Duitsland gaat nog eens 4 Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne, aldus minister Pistorius. Het totaal aantal tanks door Duitsland gedoneerd komt daarmee op 18.
+ De EU lidstaten hebben een akkoord bereikt over 10e sanctiepakket tegen Rusland. Het pakket heeft een waarde van ruim 111 miljard.
+ Scholtz heeft in New Delhi met de Indiase premier Modi gesproken. Hij wil dat India zich aansluit bij de westerse sancties. Modi nam opnieuw geen duidelijk standpunt in over de oorlog.
+ Rusland staakt de toevoer van olie naar Polen via de Droezjba-pijplijn, aldus de topman van het Poolse olieconcern PKN Orlen.
+ Wereldwijd gingen mensen zaterdag de straat op om hun medeleven te tonen met Oekraïne en op te roepen tot vrede. Van Mexico tot Zuid Korea toonden mensen hun solidariteit met het land. Vrijdag was het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.
+ CIA-baas Bill Burns is ervan overtuigd dat China overweegt wapens te leveren. Hij benadrukt wel dat Peking nog geen definitief besluit heeft genomen.
+ Wagnergroep claimt dat het huurlingenleger het dorp Yahidne ten noorden van Bachmoet heeft ingenomen, maar de Oekraïense legertop spreekt dat tegen. Volgens Kiev hebben Oekraïense troepen de dorpen rond Bachmoet nog steeds in handen.
+ Poetin heeft gezegd dat Rusland rekening moet houden met de nucleaire capaciteiten van de NAVO, omdat die als doel heeft Rusland te verslaan. Het Westen is van plan Rusland ‘te liquideren’, stelt de president. ‘Ze hebben één doel: de voormalige Sovjet Unie en haar belangrijkste onderdeel, de Russische Federatie te ontbinden.’
+ Sinds het begin van de oorlog, ruim een jaar geleden, zijn miljoenen Oekraïners gevlucht naar landen door heel Europa. In Nederland waren tot eind januari 89.000 Oekraïners. Sommigen willen blijven tot het veilig is, maar anderen gaan terug naar hun thuisland – met alle risico’s van dien.