Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 11 t/m zo 17 maart 2024

17 maart 2024, 17:26
Maandag:
+ De Oekraiense documentaire 20 Days in Marioepol van Mstyslav Chernov heeft de Oscar voor beste documentaire gewonnen. De film is een getuigenis van de belegering van Marioepol in maart 2022.
+ Rusland beschuldigt de VS van inmenging bij verkiezingen via een cyberaanval. Concreet zouden de VS met behulp van ‘gerenommeerde IT-specialisten’ een aanval proberen uit te voeren op het systeem van elektronisch stemmen op afstand. Daardoor wordt het onmogelijk om stemmen van een aanzienlijk deel van de kiezers te verantwoorden. Het Witte Huis ontkent de inmenging en spreekt van een valse beschuldiging.
+ Rusland verantwoordelijk voor dood Navalny, zegt VN-mensenrechtenexpert omdat hij ofwel in de gevangenis werd gedood ofwel stierf aan de gevolgen van detentieomstandigheden die neerkwamen op marteling aldus Mariana Katzarova.
+ Poetin krijgt bij de komende verkiezingen 82% van de stemmen zegt een Kremlin-loyale peiler. Dat zou zijn beste resultaat zijn bij een kabinetsverkiezing.
+ Woedend Oekraine heeft de vertegenwoordiger van het Vaticaan ontboden. De regering in Kiev is verbolgen over de oproep van de paus om te gaan onderhandelen met de Russen. Zelensky verwierp de verklaring die in Oekraine en bij bondgenoten werd beschouwd als een oproep tot capitulatie.
+ Rusland wil besluit uit 1954 over Krim terugdraaien. Met de voorgenomen wetswijziging zou het land kunnen betogen dat de Krim nooit onderdeel heeft uitgemaakt van Oekraine.
+ Orbán zegt dat Trump hem heeft verzekerd dat hij Oekraine geen cent zou geven als hij de nieuwe president wordt. ‘Hij heeft een heel duidelijke visie waar je het moeilijk mee oneens kan zijn. Als de Amerikanen niet betalen kunnen de Europeanen niet zelf de oorlog financieren. En dus is de oorlog voorbij omdat Oekraine hier niet op eigen kracht uit kan komen’, aldus Orbán.
+ Polen vraag Amerikanen meer troepen uit vrees voor de Russen. Duda, Tusk en Biden ontmoeten elkaar op een moment dat Rusland de overhand lijkt te krijgen in de oorlog.
+ Zelensky zegt dat de Russische vorderingen op het slagveld tot stilstand zijn gebracht. Volgen hem is de situatie voor de Oekraiense troepen nu ‘veel beter’ dan de afgelopen 3 maanden.
 
Dinsdag
+ Zeker 2 gewapende anti-Kremlingroepen vallen Rusland aan vanuit Oekraine. Het gaat om het Vrijheid-van-Ruslandlegioen en het Siberische Bataljon die zouden bestaan uit Russen die tegen de machthebbers in hun thuisland vechten.
+ In de omgeving van de Russische stad Ivanovo, zo’n 250 kilometer ten noordoosten van Moskou is een transportvliegtuig gecrasht. De oorzaak is niet bekend.
+ Alle inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen meldt Rusland. Geen van de 8 bemanningsleden en 7 passagiers overleefde het ongeluk. In januari stortte ook een transportvliegtuig neer in Rusland met aan boord 65 Oekraiense krijgsgevangenen, maar dat was volgens Rusland uit de lucht geschoten door Oekraine.
+ Anti-Poetingroepen die zich verzetten tegen het bewind van Poetin claimen dat ze een dorp in de Russische regio Belgorod hebben ingenomen. Rusland zegt juist dat in de grensregio’s nachtelijke aanvallen zijn afgeslagen.
+ Scholen in Russische stad Koersk gesloten na onrust aan grens. Anti-Kremlinmilities hadden vanuit Oekraine aanvallen uitgevoerd. Ook zouden drones zijn neergehaald boven de regio.
+ De Amerikaanse regering heeft een ‘bescheiden bedrag’ aan militaire steun voor Oekraine toegezegd. Er is 300 miljoen dollar gevonden voor wapens en munitie aldus het Witte Huis. Die steun is bedoeld om de meest dringende noden te ledigen.
+ Rusland zegt 234 militanten te hebben gedood bij de aanval op de regio’s Belgorod en Koersk. De aanvallers zouden ook zeven tanks en vijf pantservoertuigen hebben verloren.
 
Woensdag:
+ Schok na aanval met hamer op Navalny-bondgenoot Leonid Volkov: ‘Ze wilden letterlijk gehakt van me maken. ‘Een typische gangsterbegroeting van Poetin. In Litouwen wordt geschokt gereageerd op de aanval op de voormalige topmedewerker van Navalny in hun land.
+ President Gitanas Nauseda zei: ‘Ik heb maar één boodschap voor Poetin: niemand hier is bang voor je’. De Litouwse inlichtingendienst zegt dat het Kremlin het team van Navalny ziet als ‘de gevaarlijkste oppositiegroep’ die daadwerkelijk invloed kan uitoefenen.
+ EU trekt sancties tegen Russische Tech-ondernemer Volozj in. Hij is inmiddels vertrokken als topman van het bedrijf Xandrex dat Kremlin-welgevallige informatie zou voortrekken in de zoekresultaten en een belangrijke rol zou spelen in de Russische propaganda. Bovendien heeft hij zich uitgesproken tegen de oorlog in Oekraine.
+ Warschau gaat de komende 2 tot 3 jaar 27 miljoen besteden aan schuilkelders en andere veiligheidsmaatregelen.
+ Milities dringen aan op vertrek burgers uit Russische grenssteden Belgorod en Koersk. Ze dreigen met aanvallen op militaire doelwitten in deze plaatsen.
+ EU-landen storten nog eens 5 miljard euro bij in een fonds waaruit onder meer wagens voor Oekraine worden betaald. Eigenlijk had de EU 20 miljard euro willen uittrekken voor militaire hulp de komende 4 jaar, om Oekraine zekerheid te bieden. Die hoop was al opgegeven.
+ Poetin heeft het Westen nogmaals gewaarschuwd dat zijn land ‘klaar is voor een nucleaire oorlog’ als er westerse troepen worden gestuurd. Rusland zal ook troepen legeren aan de Finse grens nu dat land lid is geworden van de NAVO.
+ Verschillende landen zoals Frankrijk en Polen hintten op een scenario waarbij militairen naar Oekraine gestuurd zouden worden. Die dreiging gecombineerd met vermeende Amerikaanse plannen om kernwapentests te hervatten zorgen ervoor dat Poetin nu dreigt met tegenmaatregelen.
 
Donderdag:
+ Rusland heeft sancties uitgeschreven tegen 227 Amerikanen die zich volgens Moskou schuldig hebben gemaakt aan ‘russofobie’. Zij zijn ‘betrokken bij de ontwikkeling, de uitvoering en rechtvaardiging van het Russofobe beleid van de huidige Amerikaanse regering’ of waren ‘rechtstreeks betrokken bij anti Russische acties’. Ze zullen daarom niet langer worden toegelaten tot het Russische grondgebied.
+ Stoltenberg heeft de lidstaten van de NAVO opgeroepen om dringend meer munitie naar Oekraine te sturen. ‘Het ontbreekt de Oekraïners niet aan moed, maar aan munitie. Alle bondgenoten moet diep in hun zakken tasten en snel leveren’, aldus Stoltenberg.
+ VS: aanval op Volkov toont hoe gevaarlijk kritiek op het Kremlin is. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby spreekt van een ‘vreselijke, wrede’ aanval.
+ Voor de Russische presidentsverkiezingen zijn in het Verre Oosten van het land van 11 tijdzondes de stembureaus geopend. In de regio’s Kamtsjatka en Tsjoekotka is het 9 uur later dan in Moskou. Er zijn 114 miljoen stemgerechtigden geregistreerd. Er is keuze uit 3 kandidaten naast Poetin.
+ De NAVO en de EU beschouwen de Russische presidentsverkiezingen niet als eerlijk of democratisch. Om vrije verkiezingen mogelijk te maken moet er sprake zijn van ‘pluralisme, meerdere kandidatenlijsten, open debat en een vrije en onafhankelijke pers, wat niet het geval is in Rusland’, zei Stoltenberg.
+ Kamer staat achter het 10-jarig veiligheidsakkoord met Oekraine. Na 2 jaar oorlog is de steun in de Kamer voor Kiev nog steeds onverminderd groot maar er zijn wel zorgen wat de gevolgen zullen zijn als de PVV in een kabinet komt te zitten bleek tijdens het debat over de staat van de oorlog.
+ Macron heeft opnieuw benadrukt dat hij van mening is dat het Westen troepen moet sturen als de situatie verslechtert. ‘Rusland kan en mag niet winnen. We moeten klaar staan en we zullen klaar staan om de nodige beslissingen te nemen om ervoor te zorgen dat Rusland nooit wint’, zei Macron. De veiligheid van de Franse bevolking hangt af van de ‘nederlaag van Rusland’ in Oekraine, beweerde hij en hij zei dat degenen die ‘grenzen’ stellen aan de steun voor Oekraine voor de nederlaag kiezen. We hebben maar 1 doel: ‘Rusland kan en mag niet winnen. We zouden geen veiligheid meer hebben in Europa, wie gelooft dat Poetin het hierbij zal laten? De veiligheid van Europa en Frankrijk staat op het spel in Oekraine.’
 
Vrijdag:
 In de door Rusland bezette stad Donetsk zijn 3 doden gevallen door Oekraiense beschietingen meldt de burgemeester. De stad werd in 2022 illegaal geannexeerd.
+ Onderzoekers van de VN stellen dat Rusland doorgaat met ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Oekraine. Zij maken in een nieuwe rapport melding van onder meer ‘systematische’ marteling en verkrachting.
+ Kremlin beschouwt aanvallen op de Russische grensregio’s als een poging van Kiev om de presidentsverkiezingen te ontregelen. Sinds dinsdag vallen gewapende milities de regio’s Belgorod en Koersk aan en worden steden bij de grens getroffen door droneaanvallen.
+ Minstens 14 doden bij raketaanval op Odesa. Nog eens 46 anderen raakten gewond. Er zijn volgens berichten 2 raketten neergekomen. Onder de slachtoffers zijn hulpverleners.
+ In Sint-Petersburg heeft een vrouw een molotovcocktail naar een stembureau gegooid. Ze is opgepakt.
+ Zelensky zegt dat Rusland een ‘eerlijke reactie’ kan verwachten op de dubbele raketaanval op Odesa. Er zijn nu 20 mensen om het leven gekomen en er raakten nog eens 47 mensen gewond. De Russische moordenaars zullen onze reactie voelen, aldus Zelensky. Hij spreekt van een verachtelijke aanval omdat die plaatsvond in 2 stappen. Eerst sloeg de eerste raket in. De hulpverlener die vervolgens naar het gebied kwamen werden vervolgens getroffen door een tweede raket.
+ Poetin heeft zijn stem digitaal uitgebracht. Na een klik op de muis knikt Poetin met zijn hoofd en zwaait vervolgens naar de camera.
+ Duitsland, Frankrijk en Polen willen het rendement op bevroren Russische tegoeden gebruiken om wapens te kopen voor Oekraine. Ze willen hier afspraken over maken met de andere lidstaten van de EU.
+ Poetin heeft gezegd dat Oekraine gestraft zal worden voor de aanvallen op de eerste verkiezingsdag tegen Russen in de grensregio’s. Volgens Poetin zijn er aanvallen uitgevoerd, door zo’n 2.500 militieleden met 35 tanks en 40 voertuigen. Hij stelt dat 65% van de manschappen zijn gedood en de helft van het materieel vernietigd.
 
Zaterdag/Zondag:
+ In Rusland is een olieraffinaderij in brand gevlogen na een droneaanval, meldt de gouverneur van de regio. Het complex ligt in de buurt van de stad Samara en op zo’n 700 kilometer van de Oekraiense grens.
+ Westerse landen moeten niet volledig tegen het idee zijn om troepen naar Oekraine te sturen als de situatie daar verslechtert, zegt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Elina Valtonen. ‘Het is belangrijk dat we niet alles voor de lange termijn uitsluiten omdat we niet weten hoe ernstig de situatie wordt.’
+ Italië sluit sturen van troepen naar Oekraine uit: ‘Doel is vrede, niet oorlog vergroten’.
De uitspraken komen na de uitspraken van Finland.
+ De brand in een Russische olieraffinaderij in de stad Syzran is na ongeveer 5 uur geblust, melden Russische media.
+ Achterkleinzoon Stalin doet opvallende bewering: Poetin zou al jaren dood zijn. De Russische president wordt volgens Jacob Dzjoegasjvili al een tijd vervangen door dubbelgangers.
+ De autoriteiten van Belgorod melden dat twee mensen zijn omgekomen door beschietingen. De grensregio wordt de afgelopen week veel onder vuur genomen vanuit Oekraine. Winkelcentra in en rondom Belgorod zijn als gevolg daarvan zondag en maandag gesloten.
+ In de omgeving van Moskou zijn zondagochtend 4 Oekraiense drones neergehaald, aldus Russische autoriteiten. Volgens Moskou probeert Oekraine met de droneaanvallen de Russische presidentsverkiezingen te verstoren.
+ Russisch leger zegt dat het 35 Oekraiense drones heeft neergehaald op meerdere plaatsen (Moskou, Belgorod, Kaloega, Orjol, Rostov, Jaroslavl, Koersk en Krasnodar) in Rusland.
+ Oekraine heeft met 2 drones een stembureau geraakt in de door Rusland geannexeerde regio Zaporizja.
+ Macron: ‘Rusland zal worden gevraagd om een staakt-het-vuren in acht te nemen in Oekraine tijdens de Olympische Spelen in Parijs.’
+ Trump: ‘We moeten Zelensky geld lenen, niet schenken. Als ze de oorlog winnen dan moeten ze ons terugbetalen.’ zei hij. Trump noemde Zelensky de best koopman in de geschiedenis.
+ Op een olieraffinaderij in de Russische regio Krasnodar is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken na een droneaanval van Oekraine melden lokale autoriteiten.