Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 18 t/m zo 24 maart 2024

24 maart 2024, 17:01
Maandag:
+ De Duitse president Frank-Walter Steinmeier gaat de Russische president Poetin niet feliciteren met zijn    herverkiezing, vertelde zijn woordvoerster. ‘Er komt geen brief aan Poetin’, vertelde zij aan de Duitse krant Tagesspiegel.
+ Rusland en Oekraine staan na tien jaar stil bij annexatie de Krim. Het bleek een voorbode voor de oorlog die beide landen nu al ruim twee jaar met elkaar uitvechten.
+ Poetin heeft volgens de officiële uitslagen de presidentsverkiezingen gewonnen met 87,28% van de stemmen. Van de stemgerechtigden zou 77,74% zijn gaan stemmen.
+ De EU-landen hebben een militair hulpfonds opgericht dat uitsluitend is bestemd voor Oekraine. Ook hebben ze besloten hierin voor dit jaar 5 miljard euro te stoppen voor wapens en militaire training voor Oekraine.
+ Poetin waarschuwde het Westen dat een conflict tussen Rusland en de NAVO ‘betekent dat de wereld één stap verwijderd is van de Derde Wereldoorlog’.
 
Dinsdag:
+ Rusland heeft zo’n 2.000 mensen uit Nepal geronseld om mee te vechten in de oorlog in Oekraine, schat Sky News. Arme Nepalezen worden met hoge salarissen verleid om mee te vechten tegen Oekraïners. Volgens de 35-jarige Ganesh worden ze behandeld als honden. Ze kregen niet genoeg eten en werden geslagen door Russische soldaten. Aan de frontlinie stonden huurlingen, daarna criminelen. Zij liepen de grootste kans om te worden gedood. 
+ Moldavië zet Russische diplomaat uit omdat Rusland afgelopen weekend stembureaus in Transnistrië heeft geopend. De regering in Chisinau heeft een Russische diplomaat uitgezet en de ambassadeur ontboden.
+ De Russische admiraal Mojsejev is benoemd tot de nieuwe opperbevelhebber van de marine. Hij neemt de functie over van Nikolaj Jevmenov. Het is niet duidelijk waarom Jevmenov vervangen wordt.
+ Zo’n 9.000 kinderen in de Russische regio Belgorod worden geëvacueerd om de Oekraiense aanvallen. De regio grenst aan Oekraine en is sinds de invasie regelmatig het doelwit van aanvallen vanuit Oekraine.
+ Poetin reist in mei naar China voor overleg met Xi Jinping. Het wordt vermoedelijk Poetins eerste reis naar het buitenland sinds zijn verkiezingszege.
+ Poetin belooft ‘verraders’ die grensregio aanvallen te bestraffen. Hij noemt de Russen die zijn land aanvallen ‘verraders’ en ‘uitschot’. Hij zei tijdens een toespraak bij de veiligheidsdienst dat de daders gestraft zullen worden. De Russische milities hebben de aanvallen op de regio’s Belgorod en Koersk flink opgevoerd.
+ Rusland zegt het dorp Orlivka in de regio Donetsk te hebben ingenomen. Het dorpje ligt op zo’n 4 kilometer van Avdiivka. Oekraine zei eerder nog negen Russische aanvallen te hebben afgeslagen.
 
Woensdag:
+ Het voortbestaan van Oekraine is in gevaar, waarschuwde Defensieminister Lloyd Austin. Hij benadrukte de noodzaak voor verdere militaire steun zodat het door Rusland aangevallen land kan overleven. Hij verzekerde dat Washington doorgaat met hulp, zelfs nu het geld om Oekraine van wapens te voorzien bijna op is.
+ Trump heeft zijn standpunt herhaald dat NAVO-leden voldoende moeten bijdragen aan het bondgenootschap om aanspraak te mogen maken op bescherming van de VS. Slechts 11 van de 32 leden betalen de afgesproken 2% van hun BBP. Als ze hun afgesproken aandeel afdragen zal de VS wel bescherming bieden zegt Trump: ‘100% zeker’.
+ Waarom moeten wij waken, zegt Trump, over die landen die veel geld hebben en niet betalen: België, Canada, Nederland, Noorwegen, Spanje, Turkije en Luxemburg zijn onder andere wanbetalers.
+ Buitenlandminister Oekraine volgende week verwacht in India. Het zou zijn eerste reis naar de Aziatische grootmacht zijn sinds de invasie.
+ De Duitse justitie onderzoekt de afluisteraffaire rond een militair overleg over de mogelijke inziet van de Duitse Taurus-kruisraket in Oekraine.
+ Oekraine krijgt 4,5 miljard euro van EU om weer vooruit te kunnen. De Oekraiense premier Sjmyhal bedankte na afloop van zijn bezoek aan Brussel de EU uitbundig.
+ De Europese commissie stelt voor om winsten uit bevroren tegoeden bijna volledig te gebruiken voor aankoop van wapens voor Oekraine. Nu is er behoefte aan meer wapens. Later kan er nog altijd worden besloten om geld te gebruiken voor andere vormen van hulp.
+ Dode en gewonden bij Russische aanval op Charkov. Op de plaats van de aanval is ook brand ontstaan.
+ Russin krijgt 8 dagen celstraf voor haar protestactie tijdens de presidentsverkiezingen. Ze schreef met een rode stift ‘nee tegen de oorlog’ op de achterkant van een stembiljet.
+ Oekraiense drones vallen de Russische luchtmachtbasis Engels aan in de buurt van de gelijknamige stad.
 
Donderdag:
Rusland lijkt zich op te maken voor een grootschalige oorlog met de NAVO aldus het ISW. Een dergelijk conflict zou zich op de korte termijn kunnen voordoen vermoedt de denktank. ‘Niet direct, maar waarschijnlijk wel sneller dan sommige westerse analisten denken’. Het ISW constateert dat Rusland zich voorbereidt op een confrontatie met de NAVO in de toekomst.
+ Rusland heeft 6 kinderen teruggegeven aan Oekraine. Na bemiddeling van Qatar werden de kinderen teruggestuurd naar hun thuisland.
+ Zelensky heeft zijn Westerse bondgenoten opgeroepen om meer luchtverdediging naar zijn land te sturen. Kiev werd afgelopen nacht bestookt door 31 Russische raketten meldde Oekraine. De terreur gaat dag en nacht door, zegt Zelensky. Hij heeft meer systemen nodig om het land te verdedigen.
+ Rusland heeft een vervanger aangesteld om de Noordelijke Vloot te leiden. De vorige commandant was gepromoveerd tot algemeen hoofd van de Russische marine. Vice admiraal Kabantsov is nu de waarnemend commandant van de vloot.
+ De Russische Defensieminister beweert Tonenke te hebben ingenomen. Het dorp ligt ten noordwesten van Donetsk en ongeveer 8,5 kilometer ten westen van Avdiivka.
+ In de Oost-Siberische regio Krasnojarsk wordt een aantal gevangenissen gesloten. Er zijn te weinig gevangenen om de cellen te vullen. Dat komt omdat de gevangenen worden ingezet in de oorlog in Oekraine.
+ Dat de EU importvoordelen van Oekraiense landbouwproducten inperkt om Europese boeren tegemoet te komen maar intussen onbeperkt Russisch graan blijft invoeren is ‘oneerlijk’ aldus Zelensky. Russische toegang tot Europese markt blijft onbeperkt terwijl Oekraiens graan onder weg op auto- en spoorwegen moet worden weggegooid.
+ Rutte: landen van de EU komen steeds meer op 1 lijn als het gaat om het inzetten van de winst die behaald wordt met bevroren Russische tegoeden voor de strijd in Oekraine.
+ EU-leider Michel heeft gealarmeerd gereageerd op de dreiging van Rusland voor Europa. ‘We moeten onze defensie klaarmaken voor eventuele oorlogsvoering overeenkomstig de urgentie van de dreiging’, zegt Michel.
 
Vrijdag:
Rusland heeft een grootschalige aanval uitgevoerd op een tiental steden in Oekraine. Vijf mensen kwamen om het leven, veertien raakten gewond. Bovendien dreigt gevaar aan de kerncentrale van Zaporizja die zonder stroom en dus afkoeling dreigt uit te vallen. Zelensky reageerde furieus.
+ De aanvallen waren de hevigste op de energiefaciliteiten van de afgelopen tijd. Oekraine zegt 92 van de 151 raketten en drones te hebben neergehaald. Meer dan 1 miljoen mensen zitten nu zonder stroom vooral in de regio Charkov.
+ Rusland heeft de ‘internationale lhbti-beweging’ op de lijst van extremisten en terroristen gezet, melden Russische staatsmedia.
+ Het Kremlin geeft eindelijk toe dat het de Russische bevolking heeft voorgelogen over de oorlog in Oekraine, zeggen EU-kopstukken. De regering van Poetin noemt die voortaan niet langer een speciale militaire operatie, maar spreekt voortaan van oorlog.
+ De EU gaat een apart en algemeen EU-sanctieregime tegen Rusland ontwikkelen. Dat is nodig ‘vanwege de situatie in Rusland en zijn destabiliserende acties in het buitenland’ staat te lezen in de conclusies van de EU-top in Brussel.
+ Een Oekraiense dam bij de zuidelijke stad Zaporizja is acht keer beschoten door de Russen, meldt het staatsbedrijf dat de dam beheert. De waterkrachtcentrale zou in brand staan, maar volgens de autoriteiten is er geen risico op een damdoorbraak.
 
Zaterdag/zondag: 
+ Zes gewapende mannen openden het vuur op bezoekers van de Crocus City Hall bij Moskou. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een ‘bloederige terreurdaad’. Terreurgroep IS heeft de aanslag geclaimd. Er raakten honderden mensen gewond en het dodental is opgelopen tot 143.
+ Oekraine heeft volgens het kantoor van Zelensky niets te maken met de aanslag in de concertzaal Crocus city Hall bij Moskou. Eerder zeiden de VS geen aanwijzingen te hebben dat de regering in Kiev bij de schietpartij betrokken was.
+ Brand in Russische olieraffinaderij na een droneaanval in Belgorod. De raffinaderij van de Russische oliegigant Rosneft is een van de belangrijkste in de regio Samara met een capaciteit van 7 miljoen ton olie per jaar.
+ Er is veel onzekerheid over een mogelijke band tussen de verdachten van het bloedbad in Moskou en mensen in Oekraine. Parlementslid Kartapolov zegt dat ‘er een duidelijk antwoord op het slagveld’ zal komen als Oekraine achter de aanslag blijkt te zitten.
+ Dat Poetin de aanslag aan Oekraine probeert te koppelen is absoluut voorspelbaar, zegt Zelensky. Poetin rept met geen woord over IS. Wel zegt hij dat de daders probeerden richting Oekraine probeerden te ontvluchten waar Oekraïners hen dan over de grens zouden helpen
+ Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de daders van de aanslag geen Russen zijn.
+ IS heeft een foto gedeeld waarop de 4 plegers van de aanval nabij Moskou te zien zouden zijn. IS stelt dat de aanslag gezien moet worden ‘in de context van de oorlog die woedt tussen IS en landen die de Islam bestrijden’.
+ IS heeft videobeelden geplaatst die een deel van de aanslag op het muziekcentrum net buiten Moskou zouden tonen. De video toont een close-up van een van de 4 schutters die het vuur opent op verschillende mensen!
+ Rusland zegt dat het dorp Ivanivske is ingenomen. Het dorp ligt iets ten westen van Bachmoet, de stad die Moskou tien maanden geleden wist in te nemen.
+ Rusland meldt dat het zaterdagavond 10 Oekraiense raketten heeft neergehaald die zouden zijn gericht op de stad Sebastopol.
+ Boven Belgorod heeft de Russisch luchtafweer eveneens 10 raketten uit de lucht geschoten, aldus de gouverneur van de regio.
+ Italië heeft extra veiligheidsmaatregen genomen na de aanslag in Moskou. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil ‘gevoelige plekken” beter beschermen. Er komt betere beveiliging bij gebedshuizen, ambassades, stations en luchthavens.
+ Rusland heeft een luchtaanval uitgevoerd op Kiev. De gouverneur van Lviv liet zondagmorgen weten dat ook een gebied ten zuiden van de stad wordt aangevallen.
+ Oekraine heeft bij de Krim 2 Russische schepen geraakt die tanks aan land kunnen brengen, laat het Oekraiense leger weten. Men slaagde er ook in een communicatiecentrum en andere infrastructuur te vernietigen.
+ Poolse en geallieerde vliegtuigen zijn de lucht ingegaan om het Poolse luchtruim te beveiligen als reactie op de lucht en raketaanvallen op het westen van Oekraine, nabij de Poolse grens. Een Russische kruisraket zou het Poolse luchtruim zijn binnengedrongen ter hoogte van het dorp Oserdów.