Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 6 t/m zo. 12 maart 2023   

12 maart 2023, 19:01
Maandag:
+ Zaporizja heeft maandag uitgeroepen tot dag van rouw nadat 13 mensen zijn omgekomen toen een raket eerder deze week een hoog woongebouw trof. ‘Dit is een groot verdriet voor Zaporizja’, zei de secretaris van de gemeente Anatoliy Kurtiev.
+ De Wagner-groep heeft gewaarschuwd dat Ruslands positie rond Bachmoet in gevaar komt als zijn troepen niet de munitie krijgen die eerder door Rusland is toegezegd. Het is een nieuwe indicatie dat er spanning bestaat tussen de Russische regering en het hoofd van de private huurlingenmacht.
+ Londen: Rusland vervangt tanks met tientallen jaren oude modellen. Vernietigde tanks worden al langer vervangen door oude T-62 modellen, maar recentelijk zouden zelfs Sovjet BTR-50 modellen gebruikt zijn. Deze werden in 1954 voor het eerst vervaardigd! Ook het zogeheten 1 e Tankleger, een van de meest vooraanstaande eenheden van het Russische leger, heeft oude tanks ontvangen om hun voorraad mee aan te vullen. Sinds de zomer van 2022 zijn er zo’n 800 T-62’s uit de opslag gehaald.
+ De Britten melden dat Russische soldaten met name reservisten, recent is opgedragen de Oekraïense legertroepen in de frontlinies aan te vallen met de pioniersschep. De schep behoort tot de standaarduitrusting van de infanterist en is bedoeld om schuttersputjes mee te graven. Maar ze kunnen ook worden gebruikt om iemand mee aan te vallen als de munitie voor handvuurwapens op is.
+ Scholtz waarschuwt dat eventuele Chinese wapenleveringen aan Rusland niet zonder gevolgen zullen blijven. Hij zegt overigens vrij optimistisch te zijn en geen leveringen van Peking te verwachten.

Dinsdag:
+ De Oekraïense troepen hebben afgelopen weekend hun verdedigingslinie bij Bachmoet gestabiliseerd, zegt het Britse ministerie van Defensie.
+ Zelensky haalt uit naar mensen die mogelijke beslissingen over defensiekwesties delen. Ze hebben niet eens toegang tot de topgeheime discussies daarover, zegt de president. Hij lijkt hiermee te verwijzen naar berichten over debatten binnen het leger over de terugtrekking uit Bachmoet.
+ Oekraïne is bezig met een nieuwe verlenging van de graandeal, maar staat niet in direct contact met Rusland. ‘De situatie is nogal ingewikkeld. Veel hangt nu niet van ons af, maar van de partners.’
+ Het Oekraïense leger houdt nog altijd stand in Bachmoet. De militairen zijn vastberaden in Bachmoet: ‘Voor ons is het een principekwestie’. + Loekasjenko beschuldigt Oekraïne van pogingen om zijn land te betrekken bij de oorlog in Oekraïne. ‘We zullen niet worden meegesleept in de oorlog’.
+ Russische ministerie van Defensie: negentig krijgsgevangenen keren terug door gevangenenruil. Wat er tegenover de terugkeer van de Russische krijgsgevangenen staat, zegt het ministerie niet.
+ Oekraïne zegt de naam te weten van de Oekraïense militair die door Russische militairen geëxecuteerd zou zijn. Hij werd sinds zaterdag bij Bachmoet vermist. In een video is een ongewapende man te zien, hij rookt een sigaret en kijkt naar een cameraman en zegt ‘Leve  Oekraïne’. Meteen daarna wordt hij van dichtbij door geweervuur geraakt en zakt in elkaar. Op de achtergrond zijn Russisch sprekende mannen te horen.
+ The New York Times zegt dat Amerikaanse inlichtingendiensten informatie in handen hebben waaruit blijkt dat de aanslagen op de Nord Stream pijpleidingen door een pro Oekraïense groep gepleegd kunnen zijn.
+ VN-baas Guterres is in Kiev aangekomen om te onderhandelen over het verlengen van de graandeal. Het akkoord loop op 16 maart af.

Woensdag:
+ Europese rechter draait sanctie tegen de moeder van Prigozjin terug. Volgens de EU had ze zakelijke banden met haar zoon waardoor ze medeplichtig is aan de Russische invasie. Het Gerecht heeft bepaald dat een familieband niet voldoende is om strafmaatregelen te rechtvaardigen.
+ De door Duitsland en Portugal beloofde Leopard 2-tanks worden voor het eind van deze maand geleverd. Dat heeft de Duitse minister Pistorius van Defensie gezegd.
+ Borell, de buitenlandchef van de EU, heeft de Europese defensieministers gevraagd om een nieuw steunpakket via een defensiefonds, de zogenoemde Europese vredesfaciliteit. Er is volgens hem twee miljard nodig voor wapens en munitie.
+ De Duitse minister van Defensie Pistorius heeft gewaarschuwd dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken, nu media hebben bericht over mogelijke Oekraïense betrokkenheid bij de aanslagen op de Nord Stream-gaspijpleidingen in september.
+ Vier Zwitserse bankiers van de voormalige Gazprombank staan terecht omdat ze een oogje dichtknepen bij miljoenentransacties via bankrekeningen van een vriend van Poetin. Hij zou een van de vrienden zijn via wie de Russische president geld naar het buitenland liet wegsluizen. Dat moest Poetin heimelijk doen omdat er sancties tegen hem waren afgekondigd.

Donderdag:
+ Rusland heeft donderdag luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende regio’s in Oekraïne, waaronder de hoofdstad Kiev en de haven van de zuidelijke stad Odessa. Op Charkov zijn zeker vijftien Russische raketten afgevuurd. Ook in de steden Dnipro en Loetsk zijn explosies gemeld. Het is de eerste Russische aanval sinds weken.
+ Zelensky zegt dat zijn land een zware nacht heeft doorgemaakt. ‘Een massale raketaanval door het hele land’. Er waren aanvallen op kritieke infrastructuur en woongebouwen. Helaas zijn daarbij gewonden en doden gevallen.
+ Er hebben zich vorig jaar bijna 19.000 mensen aangemeld voor het Duitse leger. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met 2021. Sinds de oorlog meldden zich vooral meer vrouwen en minderjarigen aan.
+ In Georgië is een omstreden wetsvoorstel waar veel protesten tegen waren, alsnog ingetrokken. De wet zou organisaties verplichten om zich te registreren als ‘buitenlands agent’ als ze geld uit het buitenland krijgen. In Rusland wordt eenzelfde soort wet gebruikt om de media en oppositie aan te pakken.
+ Kremlin zegt dat de aanvallen op Oekraïne een vergelding zijn voor de ‘terroristische aanslagen’ in de West Russische regio Brjansk in de buurt van de Oekraïense grens. Volgens Rusland vielen vorige week Oekraïense saboteurs twee dorpen binnen en maakten daar slachtoffers. 
+ Na een wekenlange pauze hebben Zweden en Finland weer met Turkije gesproken over toetreding tot de NAVO. Onderhandelaars van de 3 landen troffen elkaar in Brussel ook NAVO-baas Stoltenberg was bij het gesprek aanwezig.
+ Bij de raketaanval heeft Rusland volgens Kiev hypersonische Kinzjal-raketten gebruikt, die vele malen sneller zij dan het geluid. Het Kremlin beschikt naar schatting slechts over tientallen raketten van het type KH-47 Kinzjal (Russisch voor dolk).

Vrijdag:
+ Britse inlichtingen: elf doden door de raketaanvallen. Rusland vuurde zeker tachtig langeafstandsraketten af. Volgens de Britten is er een ongebruikelijk hoog aantal ‘hypersonische raketten’ gebruikt. Oekraïne beschikt niet over luchtafweer die dit type raketten kan tegenhouden.
+ Rusland en de VS blijven met elkaar in contact over her nucleaire New Start verdrag, ook al heeft Moskou zich daaruit teruggetrokken. Aldus onderminister Rjabkov van Buitenlandse Zaken.
+ Een dag na de grootschalige raketaanvallen op kritieke infrastructuur heeft Kiev weer grotendeels stroom en water. Een derde van de inwoners van Kiev zit nog wel zonder verwarming.
+ Lavrov zegt dat hij een ‘constructief’ gesprek heeft gehad met zijn Amerikaanse collega Blinken, maar dat hij daarin niets nieuws heeft gehoord. Dat gesprek vond plaats langs de zijlijn van de G-20bijeenkomst van buitenlandministers in India.
+ Zwitserland gaat geen beleidswijzigingen doorvoeren zodat andere landen wapens die in Zwitserland zijn gemaakt naar Oekraïne kunnen exporteren. De regering geeft niet toe aan de toenemende druk van andere landen om de regels rondom het exporteren van in Zwitserland gekochte wapens te versoepelen.
+ In Kiev hebben duizenden Oekraïners de begrafenis van Dmytro Kotsjoebajlo bezocht. Hij was legercommandant die deze week op 27-jarige leeftijd omkwam bij de gevechten om de stad Bachmoet. Kotsjoebajlo werd in 2016 de jongste commandant in de geschiedenis van het Oekraïense leger. Hij kreeg in 2021 de titel ‘Held van Oekraïne’ en was de eerste vrijwilliger die de titel kreeg.
+ Wagner heeft rekruteringscentra geopend in 42 steden in Rusland. Vorige maand werd bekend dat Wagner stopte met het werven van gevangenen omdat gevangenen niet meer geloofden in de beloftes van Wagner.

Zaterdag/Zondag:
+ De Oekraïense regering wil dat de Oekraïens-orthodoxe kerk het beroemde Holenklooster van Kiev voor 29 maart verlaat. Het complex staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Voordat Rusland in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel, sloot de kerk zich aan bij het Patriarchaat van de Russisch-orthodoxe Kerk.
+ Strijdkrachten van Wagner hebben Oost-Bachmoet grotendeels ingenomen, bevestigt het Verenigd Koninkrijk. Russische militairen en Wagnerstrijders hebben de stad grotendeels omsingeld. Het lijkt erop dat zij alle burgers weghalen uit het oostelijk deel van de stad meldt denktank Institute for the Study of War.
+ De verwachting is dat de Russen zich opmaken voor een nieuwe grote aanval op Bachmoet. Het is niet uitgesloten dat de stad een dezer dagen valt, zei NAVO-chef Stoltenberg deze week. 
+ Als gevolg van Russische beschietingen zijn vier burgers gedood in de regio Cherson meldt Oekraïne. Andersom spreekt Rusland van twee burgerdoden als gevolg van Oekraïens artillerievuur.
+ Honderden militairen omgekomen aan frontlinie Bachmoet in één dag tijd. Volgens een woordvoerder van Oekraïne zijn er 221 Russische militairen omgekomen en meer dan 300 gewonden. Het Russische Ministerie van Defensie zegt op haar beurt dat 210 Oekraïners zijn gedood aan de frontlinie in Donetsk. Specifieke cijfers over Bachmoet heeft Moskou niet bekendgemaakt.
+ De Oekraïense minister van Defensie Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland aangespoord om sneller munitie naar zijn land te sturen. Het tekort aan munitie is volgens hem het grootste probleem dat Oekraïne nu heeft in de strijd tegen Rusland. Hij zegt dat de leveringen al klaar staan maar dat ze wachten op een handtekening van de Duitse regering.
+ Paus Franciscus is bereid naar Oekraïne af te reizen maar alleen als hij ook een trip naar Moskou kan maken. ‘Ik zal naar beide plaatsen gaan of naar geen van beide’, zei het hoofd van de katholieke kerk. Paus Franciscus zei dat hij de Russische leiders had gevraagd of hij op de tweede dag na de Russische invasie naar Moskou mocht komen. Volgens hem werd zijn verzoek door Lavrov met dankzegging afgewezen.