Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 31 okt. t/m zo. 6 nov. 2022

6 november 2022, 16:39
Looneisen gaan ziekenhuizen in problemen brengen.
+ Vakbonden zinnen op forse looneisen voor het ziekenhuispersoneel.
+ Volgens ABN Amro dreigen dan miljoenverliezen voor ziekenhuizen.
+ Instellingen gaan niet direct failliet maar investeren zit er ook niet in.
Ziekenhuizen dreigen volgend jaar stevige verliezen te gaan lijden. De instellingen hebben structureel krappe marges en rap stijgende energiekosten en krijgen ook te maken met stevige looneisen van de vakbonden. Die vinden juist dat de sector een inhaalslag moet maken en geld moet uittrekken om personeel voor de zorg te houden.
Als de werknemers vasthouden aan hun vermoedelijke inzet, levert dat algemene en academische ziekenhuizen een totaal tekort van €1,2 miljard op, becijfert ABN Amro in een maandag gepubliceerd rapport. Gewoonlijk is het collectieve resultaat €400 mln tot €500 mln positief, en dus dreigt voor volgend jaar een verlies van €700 mln. ABN Amro rekent met een looneis van 12,5%.
De auteur van het rapport, Anja van Balen.  spreekt van een ‘duivels dilemma’. Ziekenhuizen moeten of hun kosten terugschroeven of een verliesjaar incasseren. Dat zet een streep door de investeringsruimte die nodig is om de afspraken uit het zorgakkoord na te komen.
De investeringsruimte , nodig voor de toekomstbestendigheid, is een bron van zorg. Algemene ziekenhuizen investeerden in 2021 nog maar 5,6% van hun omzet tegen tien jaar eerder 15%. (FD)
…………………………………………………………………
 
Bestellingen nieuwe windmolens blijven achter bij ambities.
In Europa worden ondanks alle duurzame plannen nauwelijks nieuwe windmolens besteld. Dit jaar werden er ruim een derde minder orders geplaatst dan een jaar geleden!
In september kondigden de landen rond de Noordzee nog aan van ‘hun zee’ de grootste groene stroomcentrale van Europa te maken. Ze zouden 260 gigawatt vermogen bouwen tot 2050, wat betekent dat er de komende jaren vele duizenden windturbines op zee bij komen. Die versnelling is noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen en om onafhankelijk te worden van Russische energie, zei Eamon Ryan, de Ierse minister voor Klimaat bij de presentatie van de plannen.
Maar vooralsnog blijft het bij goede voornemens. In het derde kwartaal noteerde de Europese industriekoepel WindEurope voor 2 gigawatt aan bestellingen, 36% minder dan een jaar geleden, toen er voor 3,1 gigawatt in de boeken kwam.
In totaal is dit jaar voor 7,7 gigawatt aan windvermogen besteld bij Europese bouwers, terwijl er jaarlijks voor 30 gigawatt bijgebouwd moet worden, willen de klimaatdoelen van 2030 gehaald worden. ‘Op dit niveau worden die bij lange na niet bereikt’, reageert een woordvoerder van WindEurope. (VK)
……………………………………………………………….
 
Japan en Zuid-Korea bewapenen zich.
De constante dreiging met nieuwe raketsystemen en kernwapens vanuit Noord-Korea veroorzaakt grote spanningen in de regio.
Zuid-Koreaanse burgers zijn steeds meer voorstander van een eigen nucleaire afschrikkingsmacht. Japan praat met de VS over de aanschaf van Tomahawk-kruisvluchtwapens. En Noord-Korea laat geen dag voorbijgaan zonder de spanning op te voeren met rakettesten, granaatbeschietingen en nucleaire dreigementen.
Het is de afgelopen maanden weggedrukt door de nucleaire spierballentaal van Poetin, als onderdeel van zijn oorlogsretoriek rond de invasie in Oekraïne, maar de dreiging van een militaire confrontatie tussen isolationistisch Noord-Korea aan de ene kant, en Zuid-Korea, Japan en de VS aan de andere kant, neemt toe. Ook China zou daar onvermijdelijk bij betrokken raken.
De veranderingen in de publieke opinie over een nucleair arsenaal in Japan en Zuid-Korea komen niet uit de lucht vallen, maar hebben te maken met het militaire wapengekletter rond het Koreaanse schiereiland. Het regime van Kim Jong-Un is al maandenlang actief met het testen van  nieuwe wapens, variërend van ballistische raketten die kunnen worden gelanceerd van onderzeeërs of treinen tot luchtafweersystemen en strategische kruivluchtwapens.
En daarmee houdt het niet op, vermoeden Zuid-Korea en de VS die al sinds 1953 een verdedigingsverdrag hebben. Zij waarschuwen Pyongyang er al weken voor om af te zien van een zevende kernproef. Noord-Korea zou op het punt staan – voor het eerst sinds september 2017 – om weer zo’n test te houden, mogelijk met een tactisch wapen. (NRC)
………………………………………………………………
 
Veel meer prijsverhogingen in supermarkt op komst.
Consumenten  moeten vrezen voor fors duurdere boodschappen. Volgens supermarktdirecteuren willen producenten hun prijzen regelmatig met meer dan 10% verhogen .
Begin dit jaar leidden conflicten tussen supermarkten en leveranciers al tot lege schappen. We zien dat dubbelcijferige prijsverhogingen worden voorgesteld bij alle producten waar bijvoorbeeld granen en suikers in zitten, zegt Joris Beckers van bezorgsupermarkt Picnic.
Supermarkten hebben geprobeerd de prijsstijgingen te verzachten voor hun klanten, deels ten koste van de eigen marge. ‘Daar is de rek nu wel uit’, zegt Schreien, retail-econoom bij Rabobank. ‘Als de leveranciers hun zin krijgen moeten supermarkten dus een groot deel doorberekenen aan de consument.’
Afgelopen maanden wonnen discounters als Aldi en Lidl terrein en stegen huismerken in populariteit. Dat is zeldzaam in de doorgaans stabiele supermarktsector. (FD)
…………………………………………………………………….
 
Lula maakt comeback en wordt president van diep verdeeld Brazilië.
Lula heeft de verkiezingen gewonnen met de belofte dat hij zijn land zal terugleiden naar de hoogtijdagen van zijn vorige presidentschap. Dat wordt een lastige klus:
+ Hij moet honger bestrijden zonder geld
+ De machtigste deelstaat São Paulo heeft als gouverneur Bolsonaro’s bondgenoot De Freitas
+ Hij ligt op ramkoers met het Congres waar de centrum rechtse politici van ‘Centrã’ hun huid duur zullen verkopen
+ Het wordt een geweldige klus de straffeloosheid (illegale houthakkers, mijnbouwers en goudzoekers) in de Amazone te bestrijden
Lula da Silva (77) keert op 1 januari terug als president van Brazilië. Zondag won de linkse politicus met 50,9% van de stemmen van de zittende, extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Die hulde zich in stilzwijgen.
Lula de Silva, de linkse oud-president die eerder regeerde van 2003 tot 2010 maakte zondag de comeback van de eeuw. In 2011 verliet hij het ambt als de populairst man van Brazilië, sindsdien viel hij samen met zijn arbeiderspartij PT diep en hard. Begin vorig jaar was hij nog met de staat verwikkeld in een juridische strijd over een omstreden corruptieveroordeling.
Lula werd zondag door 60 miljoen Brazilianen opnieuw op het schild gehesen. De zittende president Bolsonaro presteerde ietsje beter dan 4 jaar geleden, maar was met 58 miljoen stemmen alsnog de nipte verliezer. Diep in de zondagavond ten overstaan van een uitzinnige menigte beloofde Lula dat hij het land ‘vrede en eenheid’ zal brengen. ‘Dit volk wil geen ruzie meer.’ (VK)
……………………………………………………………
 
Inflatiecijfer zwaar overschat!
Volgens een nieuwe rekenmethode van het CBS was de inflatie de afgelopen maanden fors lager dan gepubliceerd.
Het waren cijfers die de afgelopen tijd voor grote maatschappelijke onrust zorgden. Maand na maand verpulverde de inflatie records en bereikte niveaus die decennialang niet waren gezien (bijna 17% deze maand). Binnen Europa werd Nederland een buitenbeentje. Vrijwel nergens waren de prijsstijgingen zo extreem als hier. Alleen in de Baltische Staten was het erger.
Maar nu blijkt dat die cijfers maar weinig recht deden aan de werkelijke situatie! Althans, de eerste resultaten van een nieuwe ‘verfijndere’ rekenmethode die het CBS onderzoekt waaruit blijkt dat de daadwerkelijke inflatie de afgelopen maanden ‘significant lager’ lag dan officieel werd gemeld. Soms wel 5 procentpunt! En daarmee loopt de inflatie veel meer in de pas met andere Europese landen.
Hoe dat zit? Simpel! Het CBS berekent de inflatie op dit moment op basis van een inschatting van de energieprijzen die huishoudens betalen, en die inschatting is weer gebaseerd op de prijzen die nieuwe klanten in de betreffende maand moeten betalen voor gas en stroom. Alleen: heel veel klanten betalen niet die nieuwe tarieven. Doorgaans wisselen maar weinig consumenten van leverancier. En veel huishoudens hebben nog een goedkoper (oud) vast contract. Die gaan pas meer betalen als dat afloopt.
De huidige methode leidt, vooral als de energieprijzen ineens fors stijgen zoals afgelopen anderhalf jaar, zo tot een fikse ‘overschatting’ van de inflatie. De extreme prijsstijgingen die in de sterk geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt vrijwel direct doorwerken in nieuwe tarieven, worden in feite ‘te vroeg’ verwerkt in de inflatie. (NRC)
……………………………………………..
 
Een op de vijf bedrijven overweegt een vertrek uit Nederland.
Ruim een vijfde van de Nederlandse bedrijven overweegt activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Zij vinden dat het ondernemingsklimaat de afgelopen jaren is verslechterd.
Vooral internationaal actieve ondernemingen hebben verhuisplannen. Een derde van de ondervraagde bedrijfsmanagers in deze categorie denkt over het verplaatsen van bedrijfsonderdelen.
De motieven zijn divers, van kostenvoordelen en fiscale redenen tot internationale expansie. De onvrede van de bedrijfsmanagers spitst zich toe op het belastingklimaat en de wetgeving die het ondernemerschap in Nederland faciliteert.
Volgens onderzoeksleider Henk Volberda is het opvallend dat traditioneel belangrijk geachte factoren zoals de infrastructuur rond Schiphol, de beschikbaarheid van talent via expatregelingen en goede onderwijsfaciliteiten ‘minder van belang zijn voor de algemene
tevredenheid over het ondernemingsklimaat’. (FD)
………………………………………………………………….
 
Kamer verzoekt Bergkamp om onderzoek Arib stil te leggen: ‘Dit is een politieke afrekening’.
Een deel van de Tweede Kamer heeft dinsdag forse druk uitgeoefend op Kamervoorzitter Bergkamp om het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door oud-Kamervoorzitter Arib stil te leggen. Van links naar rechts tonen Kamerleden zich ongemakkelijk en bezorgd over de gang van zaken.
‘Op basis van 1 of 2 anonieme brieven hebben collega-Kamerleden de jacht geopend op een ander Kamerlid. Arib is het slachtoffer van een politieke afrekening’, vindt het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.
Het onafhankelijk kamerlid Omtzigt en de Kamerleden Leijten (SP), Kathman (PvdA), Van Esch (PVDD), Van der Plas (BBB) en Pouw Verweij (JA21) wijzen op brieven van 3  hoogleraren die net als zij forse kritiek hebben op de wijze waarop het onderzoek naar Arib is aangepakt. De hoogleraren hebben moeite met het feit dat de ambtelijke top zelf slachtoffer zegt te zijn geweest van Arib, maar dat de top tegelijkertijd ook de opdrachtgever van het onderzoek naar Arib wil zijn Ook wekt het verbazing dat het handelen van de Kamervoorzitter, de griffier en het presidium geen onderdeel uitmaken van het onderzoek, terwijl zij ook een rol hebben in de handelingen die hebben geleid tot het vertrek van Arib.
Arib is nog steeds woedend over het onderzoek dat het presidium naar haar gelastte. Ze moest eerder via de pers vernemen dat het onderzoek naar haar überhaupt is opgestart en wat ze precies zou hebben misdaan, mag ze niet weten! Daarom besloot ze dinsdag met stille trom te vertrekken zonder de gebruikelijke afscheidsrituelen in de Kamer.
‘Dit laat mij niet onberoerd’, verwoordt Omtzigt het ongemak. ‘Wat voor volksvertegenwoordiging zijn we dat we dit met z’n allen laten gebeuren, dat we er niet in slagen een serieuze zaak op serieuze wijze te behandelen.’ (VK)
…………………………………………………………..
 
Het energieverbruik in Nederland daalt nauwelijks én de CO2-uitstoot terugbrengen met 55 procent lukt ook niet, zélfs als het kabinet al zijn plannen weet uit te voeren.
Alleen met extra, nieuwe maatregelen is het Europese doel van 55% minder CO2 uitstoot nog haalbaar. De huidige kabinetsplannen brengen de uitstoot naar beneden, maar de geraamde daling loopt nog niet in de pas met de aanscherping van de doelstelling van 49 naar 55% emissiereductie ten opzichte van 1990 stelt het Planbureau voor de Leefomgeving.
De raming van het PBL is een tegenvaller voor minister Jetten die juist ambitieus klimaatbeleid wil voeren. Als nationaal doel hanteert het kabinet 60% CO2-rductie om, naar eigen zeggen, de 55 zeker te halen. ‘Als je streeft naar 60% lagere emissie, dan moet het beleid ambitieuzer’, licht PBL-onderzoeker Pieter Hammingh toe.
In het gunstigste geval zorgt het huidige concrete beleid ervoor dat de CO2-uitstoot in 2030 halveert. In het slechtste scenario is de reductie slechts 39%.
Vooral in verkeer, landbouw en ‘gebouwde omgeving’ (woningen, kantoren, openbare gebouwen) zijn de klimaatdoelen van het kabinet buiten bereik. ‘Daar is echt nieuw beleid voor nodig’, aldus Hammingh.
Het PBL ziet ook lichtpuntjes. Vooral dankzij de komst van windparken op zee is in 2030 85% van de productie duurzaam. Een jaar geleden lag de raming nog op 74% duurzame stroom in 2030. Dat betekent niet, volgens het PBL, dat Nederland niet meer hoeft na te denken over nieuwe gas- of kerncentrales. ‘Na 2020 verwachten we dat de vraag naar elektriciteit verder omhooggaat bijvoorbeeld door de productie van groene waterstof, de duurzame energiedrager die als vervanger van gas kan dienen. De productie ervan kost erg veel stroom.’ (NRC)
………………………………………………………………
 
Wéér blokkeert de rechter sluiproute uit de stikstofcrisis.
Raad van State haalt een streep door de bouwvrijstelling; vertraging voor bouw- en klimaatplannen kabinet.
Geitenpaadjes, trucs, sluiproutes. Keer op keer probeerde het kabinet de afgelopen jaren met juridische handigheidjes moeilijke en politiek gevoelige keuzes in het stikstofbeleid voor zich uit te schuiven. Maar bijna even zo vaak was het de rechter die deze behendig uitgestippelde ontsnappingsroutes blokkeerde.
Woensdag volgde een nieuwe, smadelijke juridische nederlaag voor het kabinet. De hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State, oordeelde in een verstrekkende uitspraak dat de vrijstelling om stikstof te mogen uitstoten tijdens de bouw in strijd is met Europese natuurbeschermingsregels, en dus van tafel moet. Opnieuw maakte de rechter duidelijk dat eerst de stikstofuitstoot omlaag moet, voor er ruimte is om te bouwen.
De economische en politieke gevolgen zijn ingrijpend. Vertragingen bij de bouw of aanleg van woningen, energie-infrastructuur, stallen en wind- en zonneparken zijn onvermijdelijk. Aannemers en projectontwikkelaars moeten vanaf nu weer per project gaan berekenen hoe groot de stikstofbelasting is voor omliggende natuur. Pas als blijkt dat er geen natuurschade optreedt, kan de overheid een bouwvergunning afgeven. Bouwend Nederland sprak van ‘een dramatische uitspraak’ die ‘Nederland op slot zet’.
Die vertraging is ook fnuikend voor de dadendrang van dit kabinet. Rutte bereidde Nederland vlak voor het aantreden van zijn vierde kabinet voor op de ‘derde grote verbouwing van Nederland in de naoorlogse geschiedenis’. De uitspraak van de Raad zet de doelen van het kabinet onder grote druk. ‘Een tegenvaller’, was dan ook de reactie van minister De Jonge. (FD)
………………………………………………………
 
Sinds de invoering van bouwvrijstelling zijn 80.000 bouwvergunningen afgegeven.
Door de uitspraak van de Raad van State moeten er tot 80.000 vergunningen opnieuw worden beoordeeld. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode voor de invoering van de vrijsteling. De afgifte van vergunningen was ook iets hoger dan in de periode voordat de Raad van State in 2019 de hele Nederlandse stikstofaanpak van tafel veegde.
Als uit de nieuwe beoordelingen blijkt dat er te veel stikstof vrijkomt, moeten er maatregelen worden genomen om natuurschade te herstellen. Dit kan leiden tot uitstel en mogelijk zelfs afstel. De laatste jaren worden er gemiddeld 70.000 woningen per jaar opgeleverd. In Zuid-Holland (20.000) en Noord-Holland (11.000) zijn de meeste vergunningen afgegeven. Ook Noord-Brabant (8.000) en Gelderland (6.000) moeten veel projecten opnieuw tegen het licht houden.
Minister De Jonge presenteerde onlangs een plan om 900.000 woningen te bouwen in de komende negen jaar wegens de groei van de bevolking en de opmars van kleinere huishoudens. (VK)
……………………………………………………
 
Denen vergeven premier Frederiksen.
Premier Mette Frederiksen moest na de kritiek op het afmaken van alle nertsen verkiezingen uitschrijven. Ze wist glansrijk te winnen!
Het was geen best uitgangspunt voor een verkiezingscampagne: na felle kritiek kon de Deense premier Mette Frederiksen in oktober niet anders dan vervroegde verkiezingen uitschrijven. Opvallend genoeg is haar partij, de Sociaaldemocraten, er toch in geslaagd verreweg de meeste stemmen te veroveren: 28 procent, ofwel 50 van de 179 zetels – zelfs 2 zetels méér dan ze hadden.
‘De sociaaldemocratie had z’n beste verkiezingen in 20 jaar’, zei Frederiksen in Kopenhagen. De belangrijkste oppositiepartij, de Liberalen, verloor juist dramatisch en eindigde met 20 zetels minder.
De minderheidsregering van Frederiksen struikelde dit najaar over een omstreden beslissing uit de coronatijd. In 2020 besloot haar regering preventief dat alle 17 miljoen nertsen in het land afgemaakt moesten worden. De nertsenfokkerij is voor Denemarken een belangrijke industrie maar de vrees bestond dat de dieren een gemuteerde variant van het virus op mensen zouden overdragen In het ergste geval zou het coronavaccin daar minder goed tegen werken.
Afgelopen zomer bleek dat er helemaal geen juridische basis was voor dit vergaande besluit. Tijdens een ‘hoorzitting’ had Frederiksen verklaard dat zet ‘te druk’ had gehad om uit te zoeken of die basis er was. Na het zeer kritische onderzoeksrapport werd ze door een van de gedoogpartners van haar regering gedwongen nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
De Deense kiezers hebben Frederiksen het nertsenschandaal echter ruimhartig vergeven. Ze wil nu een ‘brede coalitie’ vormen wat een primeur zou zijn. (NRC)
…………………………………………………………….
 
Volledige oppositie wil meer tijd voor behandeling nieuwe pensioenwet.
De hele oppositie wil de verdere behandeling van de nieuwe pensioenwet naar eind dit jaar uitstellen, bleek tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA, en ChristenUnie hebben echter tegen de zin van de rest van de Tweede Kamer afgedwongen dat het debat toch volgende week verdergaat.
Het kabinet hamerde tot nog toe ook op de noodzaak van een breed draagvlak voor de pensioenvorming. Daarmee zijn immers grote belangen gemoeid: zo’n €1500 miljard aan vermogen en de pensioenen van miljoenen Nederlanders. In de polder en de pensioensector is die brede steun er nog. Maar in de Kamer komen daar barsten in. Dat kan de pensioenhervorming in gevaar brengen, de coalitie heeft immers geen meerderheid in de Eerste Kamer. De oppositie wil ook wachten op het advies van de zogeheten Commissie Parameters, voordat zij een besluit nemen over de stelselwijziging. Dat advies zou volgens hen van belang zijn om te weten hoe het nieuwe pensioen voor mensen gaat uitpakken.
Binnen de coalitie neemt, naar verluidt de ergernis over de opstelling van de oppositie toe. Er is volgens de coalitiepartijen geen sprake van ‘erdoor jassen’, maar van vertragingstactieken voor een wetsvoorstel waarvoor een Kamermeerderheid is en waar werkgevers, vakbonden en pensioenfondsen achter staan. (FD)
……………………………………………………………..
 
Strafzaak over moord op Peter R. de Vries over als gevolg van emigratie van een rechter.
De rechtszaak over de moord op Peter R. de Vries moet opnieuw worden behandeld. Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag besloten. Of echt alles over moet, zoals de slachtofferverklaringen, blijkt pas later. Maar het vonnis zal vertraging oplopen.
De strafzaak was zo goed als afgerond! In juni eiste het OM levenslang tegen Deano G. die De Vries op 6 juli 2021 zou hebben neergeschoten, en Kamil E., die wordt gezien als de chauffeur van de vluchtauto. De uitspraak stond gepland voor 14 juli van dit jaar.
Begin juli kwam het OM met verklaringen van een nieuwe getuige, die informatie had over de vermoedelijke opdrachtgevers van de liquidatie. De rechtbank zag zich daardoor genoodzaakt het onderzoek te heropenen en de geplande uitspraak voorlopig uit te stellen.
Dat leidde tot complicaties, want 1 van de 3 rechters in de zaak van G. en E. zou deze zomer emigreren. Dat is inmiddels gebeurd. Bij sommige grote strafzaken kijkt een reserverechter mee, voor noodgevallen. Ditmaal was dat niet het geval.
Volgens de wet kan een nieuwe, vervangend rechter alleen aanschuiven in een lopend proces als alle partijen daarmee akkoord gaan. De advocaten van Kamil E. wilden dat niet, bleek donderdag. Ze pleitten met succes voor het overdoen van de zaak.
Het nieuwe proces draait niet om 2 maar om minstens 6 verdachten. De afgelopen maanden zijn nog 4 mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van De Vries.
Tot deze week liep er een apart proces tegen de nieuwe verdachten. Het OM had er om ‘efficiencyredenen’ voor gekozen hun zaak af te splitsen van die van de uitvoerders. (VK)
……………………………………………………………
 
Historische stap kabinet: excuses voor slavernij.
Het kabinet gaat excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook komt er een fonds van 200 miljoen voor projecten die bewustwording creëren voor de Nederlandse slavernijgeschiedenis. En het kabinet trekt 27 miljoen euro uit voor de bouw van een slavernijmuseum.
VVD-kamerlid Pim van Strien reageert verbolgen op het nieuws. ‘Als dit waar is – is het waanzin! Dit geld kunnen we beter besteden aan de toekomst in plaats van het verleden. Wat de VVD betreft is dit geen gelopen race.’ Kamer aan zet. Kati Piri van de PvdA reageert positief: ‘Eindelijk komen er excuses voor het slavernijverleden.’
Het kabinetsbesluit is een reactie op het advies van de leden van de Commissie Binnenlandse Zaken van D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt en Bij1 die het kabinet midden oktober al adviseerden om excuses aan te bieden. (NRC)
………………………………………………………………
 
Het kabinet kiest nog steeds niet voor de natuur.
Ook van de recentste stikstofuitspraak van de Raad van State lijkt het kabinet zich niets aan te trekken. Onteigening is dé manier om de natuur eindelijk voorrang te geven. ‘Het is een politieke keuze. De wil ontbreekt gewoon.’
Terwijl de Raad van State blaft, trekt de politieke karavaan verder. Tijdens een stikstofdebat in de Tweede Kamer maakten de woordvoerders van VVD, CDA en ChristenUnie donderdag zonneklaar dat de nieuwste oorwassing door de bestuursrechter nul invloed zal hebben op het stikstofbeleid van de coalitie. D66 ziet in het vonnis van afgelopen woensdag wél aanleiding het beleid aan te scherpen, maar laat het waarschijnlijk niet op een kabinetscrisis aankomen. De partij staat slecht in de peilingen en vreest dus verkiezingen.
Doorgaan op de ingeslagen weg betekent nieuwe sluiproutes aanleggen. Meer uitstel, meer vooruitschuiven. Als de rechter straks nóg een keer vaststelt dat het Nederlandse stikstofbeleid te slap is, bedenkt de coalitie gewoon een volgende sluiproute. Tegen de tijd dat de Raad van State concludeert dat ook sluiproute nummer zoveel in strijd is met EU-wetten, zijn er meerdere jaren verstreken. Zo kan de overheid illegaal beleid heel lang voortzetten. VVD-woordvoerder Thom van Campen liet tijdens het Kamerdebat doorschemeren dat dit een bewuste strategie is. (VK)
…………………………………………………………………
 
Scholtz overleeft controversiële evenwichtsact bij bezoek aan XI.
+ Olaf Scholtz bracht vrijdag een bliksembezoek aan Peking.
+ Frankrijk mocht niet mee: Scholtz’ alleingang kreeg in binnen- en buitenland veel kritiek.
+ Scholtz en XI noemen in verklaring Russische dreigementen ‘onverantwoordelijk’.
Het duurde nog geen 12 uur, maar de symboliek van het bezoek aan XI was groot. De controverse ook. Scholtz werd verweten zich voor het karretje van XI te laten spannen en primair voor het Duitse economische belang te gaan.
Toch kon Scholtz met opgeheven hoofd vertrekken. Scholtz en XI verklaarden na afloop dat de Russische nucleaire dreigementen in de oorlog tegen Oekraïne ‘onverantwoordelijk en uiterst gevaarlijk’ zijn. Het zijn mogelijk woorden van betekenis. XI heeft de invasie door Rusland immers nooit veroordeeld en China heeft zich tegen de sancties gekeerd.
Scholtz zei bovendien gewaarschuwd te hebben voor de inname van Taiwan. Veranderingen in de status quo zouden ‘alleen vreedzaam en met wederzijdse instemming’ mogen plaatsvinden, zei de kanselier.
In hoeverre China zich iets zal aantrekken van de woorden van de Duitser kon niemand vrijdag voorspellen. Maar Scholtz lijkt overeind gebleven in zijn ingewikkelde evenwichtsoefening. Hij was de eerste Westerse regeringsleider in China na de recente absolute machtsgreep door XI. Hij riep China ook op te werken aan een gelijk speelveld in de economische betrekkingen. Ondanks de bekoelde relaties zijn de Duitse investeringen in China opgevoerd.
De timing van het bezoek is ‘zeker ongelukkig’ zegt de Duitse denktank DGAP. Voor China is de timing ‘juist zeer goed’, zegt Chinaspecialist Li Minjiang van een internationaal onderzoeksinstituut in Singapore. Dat Scholtz kwam ondanks alle ophef ‘is een erkenning van de Chinese politieke constellatie’.
Azië-expert Andreas Fulda keurt af dat de kanselier nee zei tegen de Franse president Macron om mee te gaan. Zijn ‘alleingang’ geeft Europese NAVO bondgenoten het signaal: Duitsland is geen betrouwbare partner in de systeemrivaliteit tussen democratieën en autocratische regimes. Het is zorgwekkend dat Scholtz de parallel tussen het neo-imperialistische Rusland en een steeds totalitairder China niet lijkt te zien.’(FD)