Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 12  t/m vrij. 16 dec. 2022

16 december 2022, 18:08
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 50:
 
·         Zorggroep Sint Maarten heeft twee Portugese verpleegkundigen aangenomen in verpleeghuizen in Losser en Zutphen. Dit is de eerste keer dat de organisatie, die zich bezighoudt met verpleging en verzorging en thuiszorg, zorgpersoneel uit het buitenland aanneemt. Deze stap is genomen om het tekort aan personeel in de zorg te verminderen. Volgens regiomanager Giovanni Oddo loopt het tekort in 2030 op tot ruim 100.000 werknemers, vooral in verpleeghuiszorg en thuiszorg. De twee Portugese verpleegkundigen zijn via het bureau Care Casters aangenomen, dat zorgprofessionals die in hun eigen land geen werk kunnen vinden in contact brengt met zorgaanbieders in Nederland. Beiden hebben een afgeronde opleiding verpleegkunde, maar hun diploma moest wel worden erkend in Nederland. Ze zijn momenteel fulltime werknemers en zullen na anderhalf jaar volledig in dienst zijn bij Zorggroep Sint Maarten. (TC Tubantia)
 
·         Enschede is aantrekkelijk voor het Rijk als locatie voor een asielzoekerscentrum, zo heeft wethouder Arjan Kampman aan de gemeenteraad laten weten. Volgend jaar moet Twente 1300 langdurige opvangplekken voor vluchtelingen vinden en Enschede heeft er momenteel nog geen. Het Rijk heeft regio's en gemeenten gevraagd zelf met een aanbod te komen, omdat ze anders zullen moeten overgaan tot aanwijzing. De gemeenten in Twente zoeken samen naar opvangplekken, maar Enschede heeft nog geen besluit genomen. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft toegezegd te wachten op het besluit van de gemeenteraad, dat pas in februari wordt genomen. (TC Tubantia)
 
·         De regio's Twente en Hart van Brabant krijgen 1,6 miljoen euro van het Rijk om zorgfraude te bestrijden. Dit heeft minister Conny Helder van Volksgezondheid toegezegd tijdens een werkbezoek in Hengelo. De twee regio's zullen de komende drie jaar een landelijke proeftuin zijn voor een waterdichte aanpak van zorgfraude, gericht op zorg die via gemeenten wordt geregeld in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdhulp. De wethouders Eugène van Mierlo (Almelo) en Marcelle Hendrickx (Tilburg) hebben de minister laten weten dat er nog meer stappen moeten worden gezet om fraude te bestrijden, ook door het Rijk. Helder liet weten dat ze de regio's steunt in het opzoeken van de grenzen in deze strijd en dat ze zich zorgen maakt om het geld dat verdwijnt in de zakken van fraudeurs. Ze wil wetgeving opstellen om drempels op te werpen zodat niet iedereen zomaar de zorg kan beginnen, maar dan wel zo dat de goede zorgaanbieders niet  lijden onder bureaucratie. Studenten van het ROC (Regionale Opleidingen Centrum) in Twente krijgen les om zorgfraude te herkennen en kunnen tijdens stages meehelpen om dit te bestrijden. Jacky Olthof van het stagebureau zegt dat het belangrijk is om te leren hoe fraude kan worden gemeld en hoe deze kan worden voorkomen. De nadruk ligt niet op misdaadbestrijding, maar op het herkennen van de kwaliteit van zorg. (TC Tubantia)
 
·         Bryan Ruiz sluit eind deze week zijn 19-jarige profcarrière af met een afscheidswedstrijd in zijn thuisland Costa Rica, in het bijzijn van FC Twente, de club waarmee hij zijn grootste successen beleefde. ‘Ik heb mijn steentje bijgedragen met belangrijke doelpunten’, aldus Ruiz. Door rugklachten is de 37-jarige voetballer genoodzaakt om te stoppen. ‘Ik heb mijn beslissing genomen en ik heb er vrede mee. Maar dat maakt het niet gemakkelijk, want het einde is nu echt in zicht. Maar het hoort bij het leven van een voetballer.’ Ruiz zal tijdens zijn afscheidswedstrijd zowel in het tenue van zijn huidige club Liga Deportivo Alajuelense als in het tenue van FC Twente spelen. ‘We gaan er sowieso van genieten’, besluit Ruiz. (TC Tubantia)
 
·         Donderdagmorgen om 10.00 uur opende de natuurijsbaan van de Hengelose IJsclub (HIJC) voor het eerst in bijna twee jaar na enkele nachten van matige tot strenge vorst. HIJC-voorzitter Bob Groenewoud vertelde: ‘Dat hadden we echt niet verwacht. Meestal vriest het in februari pas genoeg om te kunnen schaatsen’. Groenewoud benadrukte het belang van schaatsen op natuurijs, zeggend: ‘Het is hier toch prachtig? Het weer is goed, de zon schijnt en de baan ligt er geweldig bij! Het is alleen wel een beetje koud, maar tijdens het schaatsen heb je daar geen last van.’ De natuurijsbaan zal open blijven zolang de weergoden het toelaten, met de verwachting dat de baan minstens tot en met zondag open zal blijven. (1Twente)
 
·         Sebastiaan O. (38) (38), die volgens de rechtbank verantwoordelijk is voor het klaphamerdrama op oudejaarsdag in Haaksbergen, is veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur. Dat heeft de rechtbank in Almelo vanmiddag bepaald. Justitie eiste drie weken geleden nog een celstraf van zeven maanden. Bij het incident met de klaphamer kwam de 12-jarige Bram Freriks om het leven. Hij werd in de borst geraakt door een rondvliegend stuk metaal van de klaphamer. De 11-jarige Robin raakte ernstig gewond aan beide benen. De rechter sprak van 'een opeenstapeling van fouten' door O. ‘Verdachte had anders moeten en kunnen handelen. De ouders van Bram is onherstelbaar leed aangedaan. Ook het leven van Robbin is ingrijpend en onherstelbaar veranderd.’ O. kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd, met de proeftijd van drie jaar. Als hij in die jaren in de fout gaat, moet hij de celstraf alsnog uitzitten. (RTV Oost)
 
·         De economie van Twente en de Achterhoek heeft zich na de coronacrisis hersteld, maar de groei dreigt volgend jaar te stagneren. Dit blijkt uit onderzoek van RaboResearch, dat laat zien dat de regio's landelijk in de middenmoot zitten als het gaat om economische groei. Volgens de onderzoekers zullen de regio's Groot-Amsterdam en Eindhoven volgend jaar de grootste economische groei laten zien. In Twente en de Achterhoek zal de groei tussen 0 en 0,6 procent uitkomen, minder dan in aangrenzende gebieden. ‘De sombere economische verwachtingen zijn (nog) niet terug te zien in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt’, aldus de onderzoekers. Wel blijkt dat jongeren in de regio's kwetsbaar zijn voor schommelingen in de conjunctuur, omdat ze vaak in flexibele banen werken in conjunctuurgevoelige sectoren. (TC Tubantia)