Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 19  t/m vrij. 23 dec. 2022
 

23 december 2022, 17:18
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 51:
 
·         De gemeenten in Twente zullen een bedrag van 1,3 miljoen euro moeten betalen voor de mislukte digitale jeugddossiers van de GGD Twente. Een maand geleden leek het er nog op dat de gemeenten hiervoor niets zouden hoeven bij te leggen, maar het bleek dat geld uit de reserves van SamenTwente niet voldoende was om de kosten volledig te dekken. De GGD Twente zal daarnaast 1,7 miljoen euro betalen, geld dat al opzij was gezet voor het project. Het nieuwe jeugddossier was bedoeld als vervanging voor het huidige, gedateerde systeem en zou hulpverleners, ouders en kinderen toegang geven tot gegevens en online afspraken laten maken. Het project werd echter na zes jaar stopgezet vanwege continu verschil van inzicht met de leverancier van het systeem. De totale kosten voor de GGD'en zijn 13 miljoen euro. Het is onduidelijk of zij hun geld helemaal kwijt zijn. SamenTwente heeft afgelopen week in beslotenheid vergaderd over een eventueel vervolg, wat mogelijk een rechtszaak zou kunnen zijn. (TC Tubantia)
 
·         Over een jaar zullen in Twente alleen nog elektrische bussen van Arriva rijden. Arriva heeft de aanbesteding voor het streek- en stadsvervoer in de provincie gewonnen van Keolis. De nieuwe bussen zullen vanaf 10 december 2023 geproduceerd zijn in Europa en voorzien zijn van comfortabele interieurs en uitgebreide reisinformatie. De naam 'Twents' op de bussen zal verdwijnen en vervangen worden door 'RRReis', het overkoepelende merk voor het regionale openbaar vervoer in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Arriva's vervoerplan was volgens gedeputeerde Bert Boerman beter dan dat van Keolis en zal leiden tot uitbreiding van de dienstregeling en nieuwe lijnen of hogere frequentie in het stadsvervoer in Enschede. De spoorlijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal zal ook naar Arriva gaan. (TC Tubantia)
 
 
·         De gemeente Enschede heeft een onderzoek naar de bedrijfscultuur binnen een deel van de gemeentelijke organisatie aangekondigd. Dit komt na berichten dat de gemeente al anderhalf jaar op de hoogte was van een angstcultuur binnen de organisatie, maar hier niets mee heeft gedaan. Signalen van intimidatie en onveiligheid zouden zijn genegeerd en ontkend. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door adviesbureau Berenschot en zal ook de procedures rond vertrouwenspersoon en klokkenluidersregeling onder de loep nemen. Het onderzoek zal in januari starten en de uitkomsten worden in april verwacht. Wethouder Niels van den Berg benadrukt dat het belangrijk is dat medewerkers zich goed voelen in hun werk en in de samenwerking met collega's en management. ‘Zowel voor de inwoners als de individuele werknemer is van belang dat medewerkers zich goed voelen in hun werk en in de samenwerking met collega's en management. Er zijn signalen dat dit niet altijd het geval is en ook de berichtgeving in de media heeft geleid tot interne onrust. Voor ons reden om die signalen serieus te nemen en daarnaar onderzoek te laten verrichten.’ (RTV Oost)
 
·         Voor een groep van 120 leerlingen van Het Stedelijk Lyceum Zuid werd een bezoek aan de kerstmarkt in Dortmund een (trein)reis met hindernissen. Omdat een deel de Enschedese scholieren geen mondkapje zou hebben gedragen, werd het hele gezelschap in Lünen rond zeven uur  ‘avonds uit de trein gezet. Het treinverkeer lag als gevolg van het incident enige tijd stil. Al op de heenweg kregen de Enschedeërs het in Gronau al aan de stok met de conducteur. Volgens docent Peter Brusse, zelf woonachtig in Duitsland, wees de conducteur een aantal leerlingen er direct op hoge toon op dat ze hun mondmasker op de verkeerde manier droegen. ‘Daar had hij gelijk in en daar hebben ook werk van gemaakt. Alle leerlingen werden vervolgens gecontroleerd, waarbij hij er hen voortdurend aan herinnerde dat ze nu in Duitsland waren, en niet in Nederland. Op de terugweg kwam het opnieuw tot een confrontatie met dezelfde conducteur. Brusse: ‘Natuurlijk waren er een paar leerlingen die hun masker niet fatsoenlijk droegen. Maar in tegenstelling tot 's ochtends begon hij nu onmiddellijk te dreigen dat we bij het volgende station de trein moesten verlaten. Ik heb dat geweigerd. Om met 120 jonge leerlingen in het donker de trein te verlaten, vind ik onverantwoordelijk.’ Volgens Brusse liepen de gemoederen in de trein behoorlijk op en moest de politie eraan te pas komen om de rust te herstellen. De agressieve houding van de dienstdoende conducteur van de Deutsche Bahn is in zijn ogen de reden voor de ontstane onrust. Er is een klacht ingediend bij de Duitse spoorwegen. Brusse: ‘ Zoals deze conducteur ons benaderde, spoorde op geen enkele manier. Op het eerste station na Dortmund moesten we uit de trein.’ Uiteindelijk kwam het gezelschap alsnog, zij het met de nodige vertraging, terug in Enschede. Ondanks de goede afloop houdt Brusse een bittere nasmaak over aan het incident. ‘Het gaat om Kerstmis, hè. Een groot deel van mijn leerlingen was voor de eerste keer in Duitsland. Reclame voor het land is dit beslist niet. Reden voor mij om ze straks nog maar eens in alle rust uit te leggen dat niet elke Duitser is als deze conducteur.’ (TC Tubantia)
 
·         De asielzoekers die verblijven in de oude Aloysiusschool in Losser zullen langer moeten blijven dan gepland. Oorspronkelijk zouden ze er tot eind januari verblijven, maar deze termijn is verlengd tot 1 april vanwege problemen met het vinden van een nieuwe crisisopvanglocatie in de gemeente Dinkelland. Wethouder Jimme Nordkamp zegt dat het niet menselijk zou zijn om voor die periode van twee maanden een andere locatie te zoeken. De asielzoekers hebben de afgelopen maanden hun draai gevonden in de gemeente Losser en voelen zich dankbaar voor de steun en hulp die ze hebben ontvangen. De opvang in de oude school werd eerder dit jaar ook al met drie maanden verlengd. In september werd afgesproken dat per 1 april een einde komt aan crisisnoodopvanglocaties. De gemeente Losser heeft aangegeven dat de plannen om de Aloysiuslocatie om te vormen tot een cultureel centrum ongewijzigd zullen blijven, ondanks de langere opvang. (RTV Oost)
 
·         Scholen uit Hengelo, Borne en Goor hebben de afgelopen dagen voedsel ingezameld voor de Voedselbank Midden Twente. IKC Slangenbeek was de grootste inzamelaar met 71 kratten, gevolgd door IKC De Wooldermarke met 50 kratten. De leerlingen gingen de deur langs om voedsel op te halen en brachten dit naar de Voedselbank. Ook andere scholen in Hengelo, zoals IKC Sint Jan, Het Olthof, IKC Aventurijn, SvPO, Twents Vakcollege, Bataafs Lyceum, De Rank en 't Iemenschoer, deden mee aan de inzamelactie. De Grundel hield een kerstmarkt waarvan de opbrengst ook naar de Voedselbank ging. Het doel van de actie was om iedereen in Hengelo tijdens kerstmis een mooie maaltijd op tafel te laten zetten. (1Twente)