Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 31 okt t/m vrij. 4 nov. 2022
 

4 november 2022, 17:22
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 44:
 
·         Scholen staan voor een dilemma: veel schoolbesturen willen hun locatie verduurzamen vanwege de hoge energieprijzen, maar dit kost erg veel geld. Officieel mogen scholen geen geld uitgeven aan hun gebouw; al het geld moet naar het onderwijs. Maar scholen willen wel graag zo snel mogelijk de energierekening omlaag brengen. Bestuursvoorzitter Ralf Dwars van Brigantijn, dat scholen kent in Hengelo, Borne en Hof van Twente, vertelt: ‘Waar wij tegenaan lopen is dat we de middelen die wij krijgen in het onderwijs moeten steken.’ Wel krijgen scholen een tegemoetkoming voor de energierekening. Met een beetje creativiteit heeft het schoolbestuur dit geld op enkele scholen gebruikt voor voorfinanciering van maatregelen zoals de aanschaf van zonnepanelen. ‘Maar dat gaat stap voor stap. We kunnen het niet in een keer voor alle zeventien scholen doen.’ Normaal gesproken moet de gemeente betalen voor veranderingen aan een schoolpand, helaas valt daar niet veel te halen. Daar liepen de schoolbesturen ook al tegenaan toen het Rijk subsidie beschikbaar stelde voor verbetering van de klimaatbeheersing. ‘Daarbij wordt een derde door het Rijk betaald, een derde door de gemeente en een derde door de school zelf. Ik heb direct gezegd: ik wil wel meedoen. Maar de gemeente zegt: ik kom al tekort op de WMO. En op dit, en op dat... Dat begrijp ik wel. Maar daarna zegt het Rijk: we hebben een subsidieregeling, maar de scholen doen er niks mee.’ (TC Tubantia)
 
·         Asielzoekers worden van vliegveld Twente naar een nieuwe crisisopvang in de Twentehallen in Enschede overgeplaatst. Een raadsmotie kan de nieuwe plek nog tegenhouden. De gemeente wil in de Twentehallen de 60 asielzoekers opvangen die nu nog in de vertrekhal van de luchthaven wonen. Die kwamen daar eind juli naartoe en zouden drie maanden blijven. Omwonenden zijn maandag per brief geïnformeerd over de opvang aan de Reulver in Enschede-Zuid. De tijdelijke opvang wordt gebruikt tot 31 maart 2023. (TC Tubantia)
 
·         In opdracht van de Tweede Kamer gaat de Universiteit Twente onderzoek doen naar de vuurwerkramp in Enschede. Het gaat om een onafhankelijk onderzoek naar de ramp waarbij 23 mensen om het leven kwamen. In totaal raakten 947 mensen gewond. De wijk Roombeek werd compleet verwoest. Hoogleraar Bestuurskunde aan de UT, René Torenvlied, is projectleider van het onderzoek, waar ook de Radboud Universiteit Nijmegen bij betrokken is. ‘We begrijpen heel goed dat er mensen zijn die zich afvragen waarom het dossier rond de vuurwerkramp niet een keer gesloten kan worden. Er is tot nu toe nog niet systematisch gekeken naar de wijze waarop er door de overheid is geleerd van de ramp. Daar zullen wij met de grootste zorgvuldigheid naar kijken.’ Ook vertelt Torenvlied: ‘Wij richten ons niet op de vraag wie er verantwoordelijk was, maar hoe de Tweede Kamer kan bijdragen aan het bevorderen van leerprocessen binnen de overheid na dergelijke rampen.’ (RTV Oost)
 
·         Studenten in Enschede kunnen nu toch rekenen op een mogelijke energietoeslag. Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten. Tot nu toe waren studenten uitgesloten van de (rijks-)regeling voor een tegemoetkoming in de energiekosten. Het Enschedese college wil dat er vanuit het rijk een structurele financiële compensatie komt voor de gestegen energiekosten, ook voor die van studenten, maar heeft besloten niet langer te wachten tot daar een besluit over is genomen. Verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman: ‘Studenten mogen niet de dupe worden van het feit dat de landelijke discussie nog steeds bezig is.’ Verder zegt Kampman: ‘We willen studenten niet in de kou laten staan. Ook zij kunnen door gestegen energiekosten in financiële problemen komen. We rekenen erop dat de rijksoverheid dat ook ziet, en alsnog met een regeling voor studenten komt. Mogelijke extra kosten declareert de gemeente bij het Rijk.’ (1Twente)
 
·         De Ondernemingskamer van Het Gerechtshof Amsterdam heeft Gerard Sanderink de zeggenschap als aandeelhouder ontnomen van zijn ict-bedrijf Centric en hem als bestuurder ontslagen. Volgens voorzitter Aernout Vink van de Ondernemingskamer schaadt Sanderinks eigenzinnige gedrag Centric. Hij is niet meer in staat om rationele beslissingen over het bedrijf te nemen: hij kan de zakelijke belangen niet meer scheiden van zijn privévete met zijn ex Brigitte van Egten. En volgens de Ondernemingskamer is het maatschappelijk belang van Centric te groot om het op die manier kapot te laten gaan.
Het stemrecht van de aandelen van Sanderink ook overgedragen aan iemand die door de Ondernemerskamer wordt benoemd: hij houdt zelf slechts zeggenschap over één aandeel. Sanderink reageerde verontwaardigd op de uitspraak en maakte zich na afloop snel uit de voeten met zijn vriendin Rian van Rijbroek, die de zitting ook bijwoonde. Centric kwam in opspraak nadat Sanderink een relatie kreeg met deze zelfverklaarde cyberexpert, die beweert superhacker te zijn en voor geheime diensten te hebben gewerkt. Iets wat aantoonbaar niet waar is.
Het beeld dat de advocaat generaal tijdens de zitting schetste, was ontluisterend. Centric schrijft rode cijfers, grote klanten zijn weggelopen, er is een uittocht van personeel, de banken willen Centric niet meer als klant en de accountant is opgestapt. (TC Tubantia)
 
·         Uit nieuw onderzoek blijkt dat bij de zandafgraving Oosterweilanden in Vriezenveen is plek voor 25 grote windmolens. Ondanks hevig verzet van omwonenden hebben de gemeentebesturen van Almelo, Tubbergen en Twenterand besloten door te gaan met de plannen voor dit windmolencluster. Met de 25 grote turbines (met een tiphoogte van maar liefst 240 meter en een rotordiameter van 160 meter) zou de helft van de hoeveelheid windenergie die Twente zou moeten leveren volgens de provincie Overijssel kunnen worden geleverd. De 25 windturbines kunnen volgens het onderzoek op een afstand van minstens 350 meter van woningen worden geplaatst. Het zou gaan om 'zeer stille' windturbines met een geluidsbelasting van 45 decibel (dB). Windmolens van deze omvang zijn er volgens het rapport nog niet in Nederland. Het windmolenpark kan volgens de onderzoekers in vijf tot zeven jaar worden gerealiseerd. De geraamde plaatsingskosten bedragen circa 6,5 miljoen euro. Belangengroeperingen zijn geschrokken en boos. Woordvoerder Raymond de Groot van Tegenwind Geesteren-Langeveen: ‘Dertig molens is absurd. Waar halen ze de ruimte vandaan?’ (TC Tubantia)