Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 27 juni t/m zo. 3 juli 2022

3 juli 2022, 22:50
WK ZWEMMEN in Boedapest:

Guurtje Praasterink heeft bij de WK in Boedapest de finale bereikt op het onderdeel torenspringen (10 meter) De pas 19- jarige Praasterink debuteert op het hoogste niveau. In de finale werd ze elfde met 268,55 punten.

Waterpolosters naar de halve finale WK. In de tussenronde won Oranje met 10-7 van Canada.
In de kwartfinale versloegen de Nederlandse waterpolosters Griekenland overtuigend met 12-7. ‘We hadden er vertrouwen in’, zei de 17-jarige Moolhuijzen. ‘We hebben een nieuw team en dat is altijd even wennen, maar we spelen echt steeds beter.’
In de halve finale ging Nederland met 12-13 onderuit tegen het gastland Hongarije waardoor de WK-finale werd misgelopen. Maar de waterpolosters zien potentie in het team: ‘Dit is pas het begin’
Er werd afgesloten met een overwinning op Italië waarmee het brons behaald werd.

Sharon van Rouwendaal is tiende geworden op de 5 kilometer open water. Ze nestelde zich na de start meteen in de kopgroep maar moest in het tweede deel steeds meer terrein prijsgeven. Ze finishte op 16 seconden van titelverdedigster Cunha die haar in Tokio naar het zilver verwees.
Op de 10 kilometer open water knokte de ontketende Olympisch kampioene van 2016 zich naar haar eerste wereldtitel! Ze had al 3 keer zilver gewonnen en kroonde zich 7 keer tot Europees kampioen.
Op de 25 kilometer open water veroverde ze het WK-brons. De race nam uiteindelijk bijna 5,5 uur in beslag.

__________

WIMBLEDON:

Tim Van Rijthoven, die twee weken geleden vriend en vijand verbaasde door ‘Rosmalen’ te winnen, rekende in de eerste ronde af met de Argentijn Federico Delbonis: 7-6, 6-1 en 6-2.
In de tweede ronde zorgde hij woensdagavond voor een nieuwe stunt. Hij klopte de nummer 104 van de wereld Opelka met 6-4, 6-7, 7-6 en 7-6.
Op indrukwekkende wijze drong de 25-jarige Brabander door tot de achtste finales. Hij was in drie sets te sterk voor de als 22ste geplaatste Georgiër Basilasjvili: 6-4, 6-3 en 6-4.

Op zondag was Wimbledon voor Tim van Rijthoven dan toch voorbij. Hij verloor van de als eerste geplaatste Novak Djokovic met 6-2, 4-6, 6-1 en 6-2. Van Rijthoven begon goed maar kon niet doordrukken op de belangrijke momenten in de eerste set. In de tweede set lukte dat wel en won hij met 4-6. In de laatste 2 sets had Djokovic een steeds beter antwoord op de service van Van Rijthoven. Hij brak Van Rijthoven in set 3 en 4 vrijwel meteen. Van Rijthoven leed een nederlaag, maar stapte met opgeheven hoofd en onder applaus van Djokovic en het publiek van de baan.

Tallon Griekspoor, de nummer 53 van de wereld bereikte de tweede ronde door te winnen van de Italiaan Fabio Fognini met 5-7, 7-5, 6-3 en 6-4.
In de tweede ronde was hij niet opgewassen tegen het toptalent uit Spanje Alcaraz. Hij speelde niet onaardig maar legde het wel af met 4-6, 6-7 en 3-6 tegen het als vijfde geplaatste 19- jarige talent.

Botic van de Zandschulp, de nummer 25 van de wereld, won in de eerste ronde van de Spaanse veteraan Lopez (40) in 3 sets: 6-2, 6-3 en 6-3.
In de tweede ronde versloeg hij zijn trainingsmaatje Ruusuvuori met 3-6, 6-1, 6-4 en 6-4. Voor het eerst in zijn carrière bereikte hij daarmee de derde ronde van Wimbledon.
In de derde ronde won Van de Zandschulp van Gasquet waarmee hij de laatste 16 bereikte.

‘Lucky loser’ Pattinama-Kerkhove is tot de tweede ronde doorgedrongen via winst op de Britse Sonny Kartal. De 30- jarige nummer 138 van de wereld won met 6-4, 3-6, 6-1.

Britse lievelingen Emma Raducanu en Andy Murray woensdag al uitgeschakeld op Wimbledon. Raducanu ging onderuit tegen García met 3-6 en 3-6. Murray verloor van de Amerikaan Isner met 6-4, 7-6, 6-7 met 6-4.

Koolhof/Skupski wonnen in de eerste ronde van het herendubbelspel van Bagnis/Schwartman met 6-3, 7-5 en 6-3. In de tweede ronde versloegen ze Martinez/Smith met 7-6, 6-2 en 7-6 waarmee ze de achtste finales bereikten.

__________

Jessica Schilder heeft bij de NK Atletiek in Apeldoorn wederom haar nationale record bij het kogelstoten verbeterd. Ze stootte 19,68 meter waarmee ze haar oude record van 19,46 verbrak.

Brian Linssen maakt de overstap van Feyenoord naar Urawa Red Diamonds uit Japan.

Wout Weghorst vertrekt naar Besiktas. Hij wordt voor een jaar gehuurd van Burnley.

Softbalsters niet in finale van de Canada-cup in Surrey door een 7-0 nederlaag in de halve finale tegen de VS.

Arne Slot onderscheiden met Rinus Michels Award voor beste trainer in de eredivisie. Dick Lukkien was de beste trainer in de eerste divisie en Bert van Marwijk kreeg de oeuvreprijs voor zijn succesvolle trainerscarrière.

Sanne Wevers (30) is uit de nationale selectie gestapt: ‘Door het gedrag van een teamgenoot (Vera van Pol) is voor mij een aanhoudende, onwerkbare situatie ontstaan.’

Sven Botman neemt afscheid van Lille en is gearriveerd in Newcastle. De club probeerde afgelopen winter Botman al los te weken bij Lille en betaalt nu 40 miljoen euro. Ajax krijgt nog 3 miljoen vanwege een doorverkooppercentage.

Rus Ojf scheldt 155 miljoen euro schuld kwijt en is bereid zijn aandelen in Vitesse over te dragen aan de Stichting Betaald Voetbal ‘Vitesse-Arnhem’. Ondertussen is er reeds een flinke stap gezet richting een nieuwe eigenaar, die ook al gevonden is.

Oranjevoetbalvrouwen geven sobere avond vreugde door te winnen van Belarus. Waar 5 jaar geleden een Oranje-zee kolkte voor de Nederlandse voetbalvrouwen was het dinsdagavond muisstil vanwege de wedstrijd tegen Belarus zonder publiek. In die ambiance won Nederland met 3-0.

Malacia leek onderweg naar Olympique Lyon maar kiest op het laatste moment voor Manchester United.

PSV haalt de 19-jarige middenvelder Xavi Simons van Paris Saint Germain. Hij was de grote belofte in de jeugd van Barcelona en verkaste 3 jaar geleden naar Parijs. Ook de Braziliaan Savinho komt naar Eindhoven voor 12,5 miljoen euro.

Wijndal vertrekt van AZ naar Ajax voor 10 miljoen euro. Hij speelde 11 interlands en was aanvoerder in Alkmaar.

Volleybalsters op hun best in Nations League. Hoewel de rol van Nederland is uitgespeeld liet Nederland zich tegen Japan van haar beste kant zien. De vrouwen bezorgden Japan de eerste nederlaag: 3-2. De fraaie zege kreeg geen vervolg tegen Turkije. In Calgary was Turkije een maatje te groot voor Nederland: 0-3. Zaterdag werd gewonnen van België met 3-1 door 2 fouten van Brit Herbots.
Annemiek van Vleuten zet na volgend seizoen een punt achter haar wielercarrière. In haar laatste jaar fietst ze wederom in het shirt van Movistar.

De Amerikaanse Kristen Faulkner wint de proloog van de Giro Donne, Brand werd zesde en de favoriete voor de eindzege Van Vleuten werd zevende.
Marianne Vos verliest op Sardinië in de tweede etappe in de sprint nipt van wereldkampioene Elisa Balsamo.
Na de tweede plaats sprintte Vos in de derde etappe wel naar de overwinning. Het was haar 31ste ritzege in de Giro Donne.

Feyenoord moet vanwege gezondheidsredenen Frank Arnesen voorlopig missen als technisch directeur.

Femke Bol liep bij de Diamond Leaguewedstrijden in Stockholm haar snelste tijd van dit seizoen op de 400 meter horden: 52,27.

Succesvolle Jaap Zielhuis stopt als hoofdcoach van het Watersportverbond en wordt opgevolgd door Arnoud Hummel. Onder leiding van Zielhuis werden diverse wereldtitels en Europese titels in de wacht gesleept. Bij de Spelen in Tokio was de Nederlandse zeilploeg goed voor 1 keer goud en 2 maal brons.

Jeroen Jacobs nieuwe bondscoach turnsters. Hij volgt Gerben Wiersma op die opstapte vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Utrecht legt de veel scorende oud-international Bas Dost vast. Hij komt over van Club Brugge.

Luuk de Jong keert terug bij PSV. Hij doorstond vrijdag de medische keuring in Eindhoven.

De Nederlandse basketballers verliezen WK-kwalificatie van IJsland met 66-67. Nederland is al zeker van de volgende kwalificatieronde.

De Oranje hockeysters hebben op het WK hockey hun eerste wedstrijd met 5-1 gewonnen van Ierland.

De Oranje voetbalvrouwen hebben een turbulente week afgesloten met een 2-0 oefenoverwinning op Finland.

De Spanjaard Carlos Sainz heeft zijn eerste GP-zege behaald. In een enerverende GP van Groot-Brittannië op Silverstone bleef hij de Mexicaan Sergio Perez en Lewis Hamilton voor. Max verstappen werd zevende. Verstappens auto reed lek in ronde 10 en kreeg ook schade aan de vloerplaat. Hij zakte daardoor weg naar de zesde plaats. Hij eindigde uiteindelijk op de zevende plaats.

__________

TOUR DE FRANCE:

De 109e editie van de Tour de France startte vrijdag in Kopenhagen met een 13,2 kilometer lange tijdrit.

Yves Lampaert stuntte vrijdag met de zege in de eerste etappe. Hij was in de tijdrit 0,04 sneller dan Wout van Aert. Mathieu van der Poel werd vijfde op 0,12, Bauke Mollema negende op 0,16.

Fabio Jacobsen verslaat bij zijn debuut in de Tour de France Van Aert in de tweede etappe in de sprint. Hij heeft daarmee in 2 van de 3 grote rondes een etappe gewonnen. Van Aert in de gele trui.

Dylan Groenewegen won zondag de derde etappe van Vejle naar Sonderborg via een ultieme jump waarmee hij Van Aert en Philipsen versloeg. Van Aert verstevigde zijn leiderspositie in het algemeen- en puntenklassement.