Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 20 t/m vrij. 24 juni 2022

24 juni 2022, 11:16
· Op dit moment verblijven nog zo’n 500 asielzoekers in de noodopvang op vliegveld Twente. Zij moeten daar volgens afspraak voor 1 juli weg. Gemeente Enschede en het COA hebben nog geen idee waar ze naartoe kunnen, het terrein zal weer worden gebruikt voor verschillende evenementen, zoals de theatervoorstelling Hanna van Hendrik. Mocht er geen plek gevonden worden voor de asielzoekers, dan zijn deze mensen technisch gezien dakloos. Volgens Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zit alles vol; het sluiten van de noodopvang komt dan ook slecht uit. ‘Dat is de puzzel die we moeten leggen. Voor hetzelfde geld komt er ergens wat lucht, dan kunnen we de mensen uit Enschede verhuizen. Wonderen zijn de wereld nog niet uit.’ Het allerbelangrijkste is dat de mensen een plek hebben, benadrukt Bouwmeester. ‘Die noodopvanglocaties zijn niet ideaal. Maar dat mensen nu van noodopvang naar noodopvang moeten, dat wil niemand. Zeker niet als je praat over die grote hallen. Maar we zitten nu eenmaal in deze situatie.’ (TC Tubantia)

· Een felle reactie op de stikstofmaatregelen komt deze week vanuit alle hoeken. Ook provincie Overijssel wil het handelen in stikstofrechten na de zomer hervatten. ‘We denken nog voor de zomer met een voorstel te kunnen komen om de regeling weer open te stellen’ zei gedeputeerde Tijs de Bree tijdens een vergadering van Provinciale Staten. De Bree heeft het hier over extern salderen, de onderlinge handel tussen stikstofrechten. Deze week gingen boeren massaal de weg op om in Stroe te demonstreren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Het ging om het grootste boerenprotest ooit; er kwamen enkele tienduizenden boeren op af. Ook boeren uit Overijssel gingen naar Stroe. Vanwege het grote protest waarschuwde Rijkswaterstaat voor een zware avondspits, de A1 werd deels afgesloten. (RTV Oost)

· De Universiteit Twente vraagt nieuwkomers om de eerste tijd samen te wonen in de containerwoningen op de Campus. Deze maatregel werd genomen om te voorkomen dat buitenlandse studenten weer dakloos starten aan een studie. Vorig jaar werd de UT overvallen door een enorme toestroom aan buitenlandse studenten die geen huisvesting hadden. Studenten moesten lange tijd op plekken als campings, in hotels of bij medewerkers wonen. De containerwoningen hebben allemaal eigen voorzieningen zoals keuken en badkamer en zijn volgens woordvoerder Laurens van der Velde geschikt voor twee studenten. ‘Aan studenten die zich nu al ingeschreven hebben, vragen we of ze bereid zijn een kamer te delen voor de eerste periode.’ Dat gebeurt vanaf deze week. Of het net zo druk wordt als vorig jaar valt nog moeilijk te zeggen. ‘Hoewel het nog wat vroeg is om een exact beeld te vormen van de instroom, lijkt het er op dat we niet opnieuw met zo'n plotse stijging te maken krijgen.’ (TC Tubantia)

· Een jaar geleden stelde de gemeente Enschede een verbod en strafbaarstelling in op seksuele intimidatie op straat. Sinds deze maatregel werd ingesteld, is er echter nog niet één boete uitgedeeld. Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder is het verbod juridisch helemaal niet rechtsgeldig. ‘Over dit soort regels mogen gemeenten niet zelf beslissen.’ Sterker nog, het verbod op straatintimidatie in Enschede 'mist elke juridische onderbouwing en kan zo de prullenbak in'. ‘Als je iemand naroept, nafluit of naloopt en daarvoor beboet wordt en je vecht die boete aan, dan word je honderd procent zeker in het gelijk gesteld’, zegt de hoogleraar. Vorig jaar werd het verbod op straatintimidatie ingebracht door VVD-raadslid Malkis Jajan. ‘Wat wij doen, is de handelingen en gedragingen verbieden. Als je bijvoorbeeld een straat smal maakt en een vrouw in het nauw drijft, dan is dat intimidatie. Wij hebben dit verbod doorgenomen met advocaten en wij denken dat het standhoudt bij de rechter.’ (RTV Oost)

· Vanaf maandag mag in het gebied van waterschap Vechtstromen geen water meer uit openbare vijvers in het stedelijk gebied gebruikt worden om te sproeien. Door de aanhoudende droogte en warme periodes is er sprake van een verslechtering van de waterkwaliteit in stedelijke gebieden.
Het waterpeil in vijvers daalt extra snel wanneer er, veelal met grote tankauto's, water uit vijvers wordt gehaald. Daardoor neemt de waterkwaliteit nog sneller af en stijgt het risico op vissterfte, het ontstaan van blauwalgen en botulisme. Veel gemeenten geven met behulp van water uit de vijvers hun openbaar groen water.
Vechtstromen meldt dat boa's toezien op het naleven van het ingestelde verbod. Op de website van Vechtstromen staat een kaart met de stedelijke gebieden waarbinnen geen water meer uit openbare vijvers gehaald mag worden. (TC Tubantia)