Theater

Muziektheaterspektakel DHLOMO doorgeschoven naar volgend jaar

10 maart 2022, 19:02
Met een theaterspektakel, een educatief- en dialoogprogramma, een documentaire, een concert en een heruitgave van de biografie van Darius Dhlomo, wil cultuurbeweging GelijkSpel de thema’s inclusiviteit en diversiteit onder de aandacht brengen van een breed publiek. Oorspronkelijk zou de beoogde beweging over inclusiviteit in juni starten met het theaterspektakel DHLOMO, dat te zien zou zijn op Erve Asito in Almelo. Gezien de huidige ontwikkelingen rondom corona, ziet de organisatie zich echter genoodzaakt om de programmering aan te passen.

Ook andere theaterproducties hebben momenteel last van de corona-gevolgen door het hoge percentage uitval door besmette of zieke personen binnen hun cast. Artistiek directeur van Gelijkspel Boudewijn Koops: ‘Met partners en producenten van vergelijkbare grote producties hebben we gesproken over de huidige risico’s. Deze zijn met de huidige coronamaatregelen voor ons simpelweg te groot. Voor ons een belangrijke reden om het theaterspektakel te verplaatsen naar volgend jaar.’

GelijkSpel kan blijven rekenen op begrip van regisseurs Jörgen Tjon a Fong en Ko van den Bosch. Zij steunen dit besluit. Ook de betrokkenheid van de partners ADG dienstengroep, Heracles, gemeente Almelo en provincie Overijssel blijft bij alle programmaonderdelen onverminderd groot. ‘Door de creativiteit van de mensen bij de stichting GelijkSpel staat er nu een plan dat minimaal net zoveel kansen biedt. ADG blijft dan ook met onverminderd enthousiasme meedenken en -werken’, aldus Sander Haas, merkmanager bij ADG en als zodanig betrokken bij GelijkSpel.

Concert op Erve Asito
De organisatie kijkt momenteel naar de mogelijkheid van een concert, dat oorspronkelijk later gepland stond maar nu naar voren wordt gehaald. De bedoeling is, dat dit concert in juni plaatsvindt, wederom op Erve Asito in Almelo. Evenals bij alle programmaonderdelen, staat ook bij dit concert de Zuid-Afrikaanse voetballer en oud-Heraclied Darius Dhlomo centraal. Naast voetballer was Dhlomo voetballer, bokser, muzikant en activist. Hoewel hij Afrikaanse roots had, vond hij uiteindelijk zijn thuis in Almelo. Het thuisgevoel van Dhlomo vormt voor GelijkSpel, de cultuurbeweging en organisator van het spektakel, de rode draad. Diverse artiesten, waarvan de definitieve line-up binnenkort bekend wordt gemaakt, zijn inmiddels al gepolst. De ticketverkoop gaat binnenkort van start.

Zorgvuldige aanpak
De onlangs aangetreden voorzitter van GelijkSpel Ayfer Koç vindt het jammer dat het theaterspektakel moet worden verplaatst, maar ziet het ook als een kans: ‘Als je een groot, maatschappelijk thema als inclusie op de agenda zet, dan zul je dat op een zorgvuldige manier moeten doen. Corona zorgde ervoor dat we bepaalde groepen die we graag willen bereiken en betrekken uit met name Almelo en omgeving, niet konden aanhaken op de manier die we voor ogen hadden. Fysieke bijeenkomsten waren bijna niet mogelijk en juist die heb je nodig. Elkaar écht zien, met elkaar in gesprek gaan en een open blik hebben, zijn namelijk eerste stappen op weg naar inclusie. Door de programmering nu om te draaien en het concert naar voren te halen, kunnen we een jaar lang bouwen en steeds meer mensen uit de samenleving betrekken. Dat doen we met de diverse aanvullende programma’s op plekken als scholen, theaters, sportverenigingen, bibliotheken en in het kulturhus.”

Thuisgevoel
GelijkSpel geeft aan dat het werken aan een inclusieve samenleving, ofwel het thuisgevoel dat zij iedereen gunt, ook voor henzelf een grote zoektocht is. Koç: ‘Alle ervaringen en leermomenten die we de komende tijd gaan opdoen, kunnen we samenbrengen in het theaterstuk, dat we volgend jaar op de planken gaan brengen. Wederom op Erve Asito, omdat die omgeving het kloppend hart vormt van de Almelose samenleving met een uitstraling naar ver daarbuiten.’