Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 15 april t/m zo 21 april 2024

21 april 2024, 22:09
Maandag:
+ Oleksander Syrsky, de opperbevelhebber van het Oekraiense leger, zegt dat het Russische leger de stad Tsjasiv Jar wil innemen tegen 9 mei, de dag waarop Rusland elk jaar de overwinning op nazi-Duitsland viert. De stad ligt ongeveer 10 kilometer ten westen van Bachmoet.
+ De opperbevelhebber van het Oekraiense leger liet weten dat de situatie aan het oostfront in Oekraïne aanzienlijk is verslechterd. Dat is het gevolg van een ‘significante opvoering’ van het offensief door Rusland sinds de presidentsverkiezingen.
+ Bij een Russische raketaanval op de stad Siversk in het oosten van Oekraïne zijn zeker 4 mensen gedood. 
+ Ollongren juicht toe dat haar ministerie in de voorjaarsnota miljarden toebedeeld heeft gekregen maar zegt dat dat ‘veel meer geld’ nodig is voor defensie. ‘Dat is aan een volgend kabinet om vrij te maken’, vindt Ollongren.
+ Zelensky zei dat Oekraïne hulp nodig heeft van zijn bondgenoten om luchtaanvallen af te weren, net zoals Israël op zijn bondgenoten vertrouwde om vijandelijke dreigingen te vernietigen.
 
Dinsdag: 
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over afzonderlijke hulpwetten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Dat zei de Republikeinse voorzitter van het orgaan, Mike Johnson.
+ EU-commissaris voor Energie Kadri Simson steunt het voorstel van Oekraïne om de capaciteit voor de import van elektriciteit naar Oekraïne vanuit het Europese netwerk te vergroten.
+ Scholtz heeft de hoop uitgesproken dat zijn land en China kunnen bijdragen aan het bereiken van een ‘rechtvaardige vrede’ in Oekraïne. Hij gaf tijdens zijn ontmoeting met Xi Jinping aan dat China druk moet zetten op Rusland om een einde te maken aan de zinloze oorlog in Oekraïne.
+ Rusland doet een gecoördineerde poging om Charkov onbewoonbaar te maken. Anonieme westerse en Oekraiense functionarissen spreken het vermoeden uit dat de beschietingen zijn bedoeld om de evacuatie van burgers af te dwingen.
+ Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten, aldus Zelensky. De verwoesting van de belangrijkste energiecentrale bij Kiev was een klap voor Oekraïne omdat de energievoorziening in de regio Kiev ervan afhankelijk is.
+ Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. Poetin is, ‘gegeven de omstandigheden’ niet welkom.
+ Oekraïne meldt 37.000 vermisten in de oorlog met Rusland, aldus mensenrechtencommissaris voor Oekraïne Loebinets. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog ‘veel hoger’ ligt.
 
Woensdag:
China en de VS moeten manieren vinden om tot een ‘pragmatische en coöperatieve relatie tussen hun legers’ te komen en ‘geleidelijk wederzijds vertrouwen’ op te bouwen. Dat zei de Chinese minister van Defensie tegen zijn Amerikaanse ambtsgenoot. Loyd Austin.
+ Een aanval in de stad Tsjernihiv heeft aan 17 mensen het leven gekost na een Russische raketaanval. Zestig mensen raakten gewond.
+ BBC telt 50.000 in Oekraïne gesneuvelde Russische militairen. In het tweede jaar van de oorlog ligt het dodental zo’n 25% hoger dan in het eerste jaar.
+ De Russische vredesmacht is zich aan het terugtrekken uit Nagorno-Karabach. De militairen zijn daar sinds 2020 gestationeerd als onderdeel van een vredesakkoord tussen Azerbeidzjan en Armenië.
+ De defensieministers van de NAVO-landen en Oekraïne overleggen over het versterken van de luchtafweer van het haast permanent bestookte land. De luchtverdediging kan de Russische bombardementen bij lange niet aan waardoor de Oekraiense verdedigingslinies dreigen te wankelen.
+ NAVO-landen moeten nu al uit eigen voorraad wapens aan Oekraïne leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken zegt Stoltenberg. Zoveel mogelijk weggeven aan Oekraïne ‘is nu de juiste beslissing’.
+ Het kabinet gaat toch nog eens onderzoeken of het extra Patriot-luchtafweerraketten naar Oekraïne kan sturen. Nederland wilde zijn Patriots niet missen wegens NAVO-taken. Nu de NAVO die tegenwerping van tafel heeft geveegd ‘kijken we daar opnieuw naar’ aldus Rutte.
+ EU-landen hebben besloten de humanitaire hulp aan Oekraïne op te schroeven. Levering van elektriciteitsgeneratoren en stroomwisselaars voor publieke voorzieningen als ziekenhuizen moeten omhoog.
 
Donderdag: 
+ De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en werken voor buitenlandse inlichtingendienst. Een van de mannen, Dieter S. zou bereid zijn geweest om explosieven te gebruiken en brand te stichten. Duitsland heeft de Russische ambassadeur ontboden vanwege deze spionagezaak.
+ De Poolse premier Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de EU. ‘Als alle woorden die in Brussel zijn gezegd over de gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn’, aldus Tusk.
+ Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russisch basis op de Krim. Luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur hebben schade opgelopen.
+ Pool aangehouden voor het doorspelen van informatie aan Rusland. Die zou door de Russische diensten ‘onder meer’ gebruikt worden voor het plannen van een moordaanslag op Zelensky, meldt justitie in Polen.
 
Vrijdag:
 De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft een dringend beroep gedaan voor meer westerse steun om de Oekraiense luchtverdediging te versterken. Het land heeft te lijden onder verhevigde Russische luchtaanvallen. Baerbock zegt dat bondgenoten over de hele wereld ‘alle luchtverdediging die we hebben bij elkaar moeten schrapen’.
+ Oekraïne meldt slachtoffers bij raketaanval op Dnipropetrovsk. Daarbij zijn 9 doden en ruim 20 gewonden gevallen.
+ Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne, aldus Ollongren na de ingelast NAVO-Oekraïneraad. Van het geld gaat 150 miljoen naar een Duits initiatief om met een aantal landen snel luchtverdediging voor de lange afstand te leveren. Daarnaast geeft Defensie 60 miljoen uit aan luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand. Daarmee kunnen onder meer drones worden uitgeschakeld.
+ Ollongren kijkt ook naar Nederlandse Patriots voor Oekraïne. Defensie kijkt of het samen met andere landen zo’n systeem kan sturen. Dat is noodzakelijk omdat er niet zoveel van die systemen zijn.
+ Oekraïne claimt een strategische bommenwerper van de Russen te hebben neergeschoten. Moskou ontkent dat en zegt dat het vliegtuig neerstortte in een dunbevolkt gebied vanwege een storing.
+ Russische raketten hebben de haven van Pivdennyi in het zuiden van de Oekraiense regio Odessa getroffen. Daarbij zijn graanopslagplaatsen en levensmiddelen vernietigd aldus Zelensky
+ Zelensky zegt dat de aanval ‘deel uitmaakte van een doelbewuste Russische strategie’ om Oekraïne en landen die afhankelijk zijn van de voedselexport te schaden. ‘Rusland is bereid om mensen in de Zuidelijke landen te schaden om ons land koste wat kost te vernietigen.’
 
Zaterdag/Zondag: 
Rusland meldt 2 doden bij Oekraiense aanval in de Russische grensregio Belgorod, meldt de lokale gouverneur.
+ Rusland is geschrokken omdat de lanceerplaats die Israël heeft bestookt in Iran blijkt te worden beschermd met Russische S-300 raketafweer. Die heeft gefaald.
Orban zegt dat het Westen nog maar een stap weg is van het zenden van troepen naar Oekraïne. Hij vindt dat Brussel met vuur speelt.
+ Slowaken halen in enkele dagen tijd bijna 2 miljoen op voor Oekraïne. Slowaken die boos zijn dat hun regering weigert om militaire hulp aan Oekraïne te willen bieden willen met de actie geld inzamelen om munitie naar Kiev te sturen. De actie werd opgezet door Otto Dimko, een overlevende van de holocaust. Hij raakte geïnspireerd door de Tsjechische regering die een plan maakte om honderdduizenden artillerie munitiepatronen te kopen voor Oekraïne. De pro-Russisch premier Figo weigerde mee te doen aan dit initiatief.
+ Rusland heeft 100 gevechtsvliegtuigen verloren in Oekraïne zegt het Britse ministerie van Defensie. Bovendien achtten de Britten het waarschijnlijk dat Oekraïne vrijdag voor het eerst een supersonische bommenwerper van Rusland heeft vernietigd.
+ Meerderheid Huis VS stemt in met fors hulppakket voor Oekraïne. De hulp bestaat voornamelijk uit militaire steun maar omvat ook economische steun ter waarde van 10 miljard dollar. Dat laatste deel van de hulp is een lening.
+ Kremlin: nieuw Amerikaans hulppakket Oekraïne leidt tot meer doden. Het zal Oekraïne alleen maar meer ruïneren.
+ In de Tweede Kamer wordt opgelucht gereageerd op het nieuws dat het Amerikaanse congres akkoord is gegaan met het steunpakket. Een fundamenteel besluit voor de veiligheid van Oekraïne en Europa en de eenheid in het Westen zegt Ruben Brekelmans van de VVD.
+ Zelensky spreekt van een ‘kans op een overwinning’ op Rusland nu het Amerikaans Huis van Afgevaardigden het steunpakket van 61 miljard dollar heeft goedgekeurd.
+ Russen veroveren dorp Bohdanivka in de buurt van Bachmoet in Oost-Oekraïne. De legerleiding lijkt nu Tsjasiv Jar te willen innemen. De beschietingen op de stad zijn de laatste weken in elk geval opgeschroefd.