Het Haagse Bos

Peter van der Tol 23 november 2024, 10:44
Wat een heerlijke tijden toch. Een gekkenhuis in Haagse kringen. Animal Farm is er niets bij. Rousseau zou fantastische inspiratie opdoen voor zijn fabels en Saint-Saëns zou een volgende versie van zijn Carnaval des animaux zó uit zijn mouw schudden. Onder het mom van verandering, nieuw elan en afscheid van het fossiele Den Haag gonst het van de activiteit.

Hoekstra lag jaren als een hongerige leeuw voor de schatkist en gaat nu miljarden uitgeven als klimaat heilsoldaat. Een CDA-wondertje, dat zeker. Het is afwachten tot hij zijn ware gezicht laat zien en een tandeloze leeuw blijkt te zijn. Over kansen op uitglijders gesproken.

Wat te denken van de president van de Verenigde Staten die strompelend en hakkelend ten koste van de haviken voor een tweede termijn gaat. Die Kamala Harris zit straks 4 jaar in de wachtkamer om zijn plaats over te nemen en Stoffel weet van geen wijken.

In de Nederlandse politiek kennen we ook heel wat leiders in wachtkamertjes.

De verhouding tussen Timmermans en de SP is niet jofel. In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement maakte de SP een campagnefilmpje waarin ene 'Hans Brusselmans' als een veelvraat het Nederlandse belang in Brussel verkwanselde. De SP mag bij PvdA/GL niet aanhaken; Game over Lilian Marijnissen en achter in de rij aansluiten bij de geleedpotigen.

Dilan Yesilgöz zet de deur voor de PVV op een héééél klein kiertje, genoeg voor een miertje, maar onvoldoende voor de enige echte blonde Hollandse leeuw. Die zelf zoveel deuren sluit voor de dieren uit het andere bos.

Met veel tromgeroffel en geloei uit diepe kelen komen de boeren achter Caroline aangereden. Om het Haagse pluche en die schoothondjes eens de les te lezen over het ware leven op onze nationale Animal Farm. Gevolgd door een profeet uit het Oosten: zijn naam is Pieter en hij weet al vóór de start van zijn campagne zijn stal uit te mesten. Zal hij straks als dompteur in het Circus Hollandia staan?

De Partij voor de Dieren lag op ramkoers voor een uitmuntend resultaat, tot de hanen en de hennen elkaar het hok uitvochten. Resultaat: geen lijsttrekker die straks wel lijsttrekker is, maar eerst een schoon hok wil hebben.

Bij de oudere dieren, genaamd 50+ (en dat halen veel koeien, kippen en varkens niet) trekt Jorien van den Herik aan een dood paard. De hele partijtop valt uit elkaar en gezien de gemiddelde leeftijd van de merries en hengsten lijkt in dit geval euthanasie voor reanimatie te komen.

Er valt vast nog veel te beleven tot 22 november, voor ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ is in dit dierenbos geen tijd.