Historie

Het vergeten verhaal van machtigste man Overijssel

23 oktober 2024, 22:00
Met de onthulling van een fietsknooppuntenbord met informatie over Gerard Adolph Bentinck is het startsein gegeven voor een project dat alle 220 borden van de fietsknooppunten in Noordoost-Twente voorziet van een historisch verhaal. Het informatiebord aan de Jonkershoesweg in Lattrop staat op een steenworp afstand van Huis te Brecklenkamp, waar Gerard Adolph Bentinck - 350 jaar geleden de machtigste bestuurder van Overijssel – in die tijd woonde.
 
Gerard Adolph Bentinck was in de zeventiende eeuw eigenaar van Huis te Breckelenkamp bij Lattrop. Als overtuigd katholiek trad hij in dienst van de Mà¼nsterse bisschop en legeraanvoerder Bernard van Galen (‘Bommen Berend’), die in het rampjaar 1672 ons land binnenviel. Bentinck dwong Zwolle en andere steden in Overijssel tot overgave aan de bisschop. Het leverde hem een topfunctie op: het stadhouderschap van de provincie.
 
Het verhaal van Gerard Adolph Bentinck (1616-1678) is volgens Matthijs Wanrooij, de huidige bewoner van Huis te Brecklenkamp, ten onrechte in de vergetelheid geraakt. Hij toonde zich bij de onthulling van het bord dan ook gelukkig dat het verhaal – in heel beknopte vorm – onder de aandacht wordt gebracht  van een groot publiek.
 
Herman Finkers
De verhalen worden opgetekend door publiekshistoricus Marco Krijnsen van de IJsselacademie en zijn te lezen in vier talen: Twents, Nederlands, Duits en Engels. Cabaretier Herman Finkers en Martin ter Denge verzorgen de vertalingen in het Twents. Ter Denge neemt ook de Engelse teksten op de borden voor zijn rekening. Het project is een initiatief van de IJsselacademie in samenwerking met Routenetwerken Twente, stichting Stad en Regio en lokale partijen. Vorig jaar ging het project met historische verhalen op de fietsknooppunten van start met een pilot in Zuidwest-Twente. Daar zijn nu 56 borden voorzien van verhalen. Het project wordt mede gefinancierd met gelden van LEADER, een subsidietraject voor de versterking van het platteland.
 
Bentinck in OVT
Het rampjaar 1672 wordt in Twente uitgebreid herdacht. Op zondag 23 oktober verzorgt het VPRO-radioprogramma OVT van 10.00 tot 12.00 uur een live-uitzending van vanuit Huis te Breckelenkamp over dit thema. Het programma is grotendeels gewijd aan de rol van Gerard Adolph Bentinck en Bommen Berend in de gebeurtenissen van 350 jaar geleden. Ook de podcast ‘Bommen Berend in Overijssel’ van de IJsselacademie komt in de uitzending aan de orde.
 
Foto: Het bord met de informatie over Gerard Adolph Bentinck en Bommen Beernd werd onthuld door Matthijs Wanrooij (links) en Martin ter Denge.