Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 13 t/m zo. 19 juni 2022

19 juni 2022, 22:23

Van tennis tot wielrennen en van curling tot roeien. Bij TKKR. lees je in een oogwenk wat er gebeurt in sportland.

Tim van Rijthoven
heeft een wildcard gekregen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Van Rijthoven: ‘We hebben de wildcard binnen, ik ga voor het eerst in mijn carrière in het hoofdschema van een grandslamtoernooi spelen. Het is fantastisch. Ongelooflijk eigenlijk. Niet te beschrijven.’

Botic van de Zandschulp heeft op het ATP-toernooi van Queen’s de tweede ronde bereikt door een moeizame zege op de Brit Paul Jubb: 7-6, 4-6, 6-1.

Tallon Griekspoor bereikte de tweede ronde van het grastoernooi in Halle. De nummer 61 van de wereld won van Alex Molcan (ATP-45) met 7-6 en 6-3.

Serena Williams heeft een wildcard gekregen van de organisatie van Wimbledon. Ze was door blessureleed gezakt naar de 1208ste plek op de wereldranglijst.

SC Heerenveen en Sparta spelen het openingsduel van de Eredivisie op vrijdag 5 augustus 2022 om 20.00 uur.

Darter Michael van Gerwen krijg controle en vertrouwen terug en wint zijn eerste Premiere League sinds november 2020. Hij was met 11-10 te sterk voor de Engelsman Joe Cullen.

Technisch directeur Roskam (68) vertrekt na de zomer bij de Atletiekunie. Hij vindt het na 8 jaar tijd om een punt te zetten achter zijn werkzaamheden.

Volleyballers sluiten de eerste Nations League-week af met een simpele zege op Australië dat nog geen wedstrijd won: 3-0.

Wereldkampioen Frankrijk verliest ook met Benzema en Mbappe. Na het verlies tegen Kroatië met 0-1 kan Frankrijk de groepswinst wel vergeten. Na 4 wedstrijden staan de Fransen laatste in de poule met 2 punten.

Nadine Visser loopt in Finland maand voor het WK de limiet op de 100 meter horden. De 27-jarige Visser liep al in de serie een tijd van 12,84 seconden waarmee ze precies voldeed aan de limiet.

De Nederlandse volleybalsters verloren hun vijfde wedstrijd in de Nations League. Nu was Duitsland te sterk in Brasilia: 25-20, 25-19, 12-25, 25-22.
Vrijdag verloor Nederland ook de zesde wedstrijd, deze keer van Brazilië: 16-25, 15-25 en 23-25. Het zevende duel ging wederom verloren. De Dominicaanse Republiek zegevierde in 5 sets met 23-25, 25-20, 25-21, 15-25 en 15-7. Tegen Zuid Korea werd in de nacht van zaterdag op zondag dan toch de eerste zege geboekt: 25-11, 25-21 en 25-18.

Brouwer en Meeuwsen bereikten woensdag de achtste finales van het WK beachvolleybal in Rome door te winnen van Varenhorst/Van de Velde: 21-17 en 21-17. Donderdagavond was het duo te sterk voor de Italianen Ludo en Ranghieri: 21-18 en 21-13 waarmee ze de kwartfinale hebben bereikt. In de kwartfinale werden de Nederlanders uitgeschakeld door de Amerikanen Schalk en Brunner met 21-16, 16-21 en 15-12.

Op Stam en Schoon leek geen maat te staan op dit moment. De beachvolleybalsters waren te sterk voor Schutzenhofer en Plesiutschnig: 21-17, 21-18 en bereikten daarmee de achtste finales van het WK beachvolleybal, maar in de kwartfinale ging het als eerste geplaatste koppel onderuit tegen Clancy en Del Solar uit Australië.

Nederland en België hebben zich samen kandidaat gesteld voor de organisatie van het WK hockey voor zowel de mannen als de vrouwen in 2026.

Femke Bol de-klasseert concurrentie op de 400 meter horden bij de Diamond league in Oslo. De 22-jarige atlete snelde naar een tijd van 52,61 seconden.

Lieke Klaver en Tony van Diepen hebben zaterdag een persoonlijk record gelopen bij de Diamond League wedstrijd in Parijs. Klaver werd vijfde op de 400 meter in een tijd van 50,80. Van Diepen werd nipt tweede met zijn derde persoonlijke record dit jaar: 1.44,14.

De Nederlandse hockeyers hebben zich zaterdag in de Pro League met een thuiszege op India hersteld van de nederlaag van vorige week tegen Duitsland. In Rotterdam werd het 2-2 waarna Oranje de shoot outs beter nam.

Toussaint, De Waard en Schouten hebben zondag de halve finales op de WK zwemmen bereikt. Toussaint en De Waard haalden de laatste 16 op de 100 meter rugslag en Schouten deed dat op de 100 meter schoolslag.

Favoriet Kamminga heeft zich zaterdag voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor een finale bij de WK langebaan zwemmen Hij plaatste zich in Budapest voor de eindstrijd op de 100 meter schoolslag.

Vijf keer goud voor de roei-equipe bij WB in Poznan.

Mannen:
+ Melvin Twilhaar won bij de skiff het goud.
+ Broenink en Metsemakers wonnen het brons in de dubbeltwee
+ Van Sprang en van Lierop behaalden zilver in de finale van de twee zonder.
+ Ralf Rienks, Knabbel, De Graaf, Rik Rienks, de vier zonder stuurman wonnen ook zilver achter Australië.

Vrouwen:
+ Clevering en Meester zegevierden in de twee-zonder
+ Oldenburg, Boonstra, Drenth en Offereins wonnen zilver achter Australië
+ De vrouwen-8 won met overmacht goud. De top-landen ontbraken echter.
+ Karolien Florijn won in de skiff het goud.

Lucinda Brand heeft in de ronde van Zwitserland haar leiderstrui verloren. Ze won de openingsrit met 7 seconden voorsprong maar gaf in de tweede etappe, een tijdrit, 1,06 toe op Kirsten Faulkner die op een achterstand had van 1,02

Pogacar won, net als vorig jaar, de ronde van Slovenië. Hij liet zien in topvorm te zijn voor de Tour de France die 1 juli start.

Van Duijvenbode en Noppert naar de halve finales World Cup of Darts. Zij versloegen Noord-Ierland met 2-0. In de halve finale stuiten de darters op Wales dat Duitsland simpel klopte.

Max Verstappen superieur naar pole-position in een nat Canada. Fernando Alfonso start als tweede, Carlos Sainz als derde en Hamilton als vierde. Leclerc start zondagavond als laatste omdat hij voor de derde keer dit seizoen nieuwe elektronica nodig bleek te hebben voor zijn motor. In Montréal is het zelfs zonder Canadese racekanonnen met 320.000 fans volle bak. Zelfs op donderdag – toen er niet eens werd gereden – kwamen er tienduizenden fans de auto’s en de pitboxen van dichtbij bewonderen. De 2 Canadese coureurs kunnen nog geen potten breken. Lance Stroll met Aston Martin en Nicholas Latifi in de Williams zijn (nog) geen hoogvliegers.

Zwemmer Arno Kamminga heeft bij de WK langebaan in Boedapest zilver op de 100 meter schoolslag gewonnen in een tijd van 58,62. Nicolo Martinenghi won goud. Hij was 0,36 sneller dan Kamminga.

Aalsmeer is voor de vierde keer op rij en voor de dertiende keer in totaal landskampioen handbal geworden. De ploeg van coach Bouwer walsten over Volendam heen in de eigen Bloemhof met 34-20. Een week geleden had Aalsmeer ook al in Volendam gewonnen met 26-27.

Geraint Thomas heeft de 85ste Ronde van Zwitserland gewonnen. Hij is de eerste Britse winnaar van de ronde. Evenepoel won de slotetappe, een tijdrit, met 3 seconden voorsprong op Thomas.

De Nederlandse hockeyers hebben de derde editie van de Pro League op hun naam geschreven door zondag in Rotterdam met 2-1 te winnen van India.

Dick Jaspers greep naast zijn zesde Europese titel driebanden. Hij verloor voor eigen publiek in de finale van Daniel Sanchez met 35-50.

Max Verstappen won zondag de GP van Canada. De Red Bull coureur troefde in Montreal Carlos Sainz en Lewis Hamilton af. Leclerc moest vanaf de 19e positie starten, maar eindigde knap op de vijfde plaats. Sergio perez viel uit na 7 ronden met en koppelingsprobleem. Verstappen staat nu in de WK-stand 46 punten voor op Perez en 49 op Leclerc.