Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 20 t/m zo. 26 juni 2022

26 juni 2022, 19:12

Van Wimbledon tot Parijs en van voetbal tot turnen. Bij TKKR. lees je in een oogwenk wat er gebeurt in sportland.


Tallon Griekspoor
is op het grastoernooi van Mallorca doorgedrongen tot de 2e ronde door te winnen van Lopez met 7-6, 7-6. In de 2e ronde worstelde hij zich woensdag langs Molcan met 0-6, 6-3 en 7-6. In de kwartfinale verloor hij donderdag van de nummer 303 (!) van de wereld Bellier met 7-5, 6-7 en 2-6.

Robin Haase moest in de eerste ronde van de Challenger Milaan opgeven tegen Joris de Loire uit België bij een stand van 6-1, en 2-0 bij opgave.

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor stegen op de ATP-wereldranglijst naar respectievelijk de 26e (29) en 53e (61) plek.

Jesper de Jong en Gijs Brouwer onderuit in de 1e ronde van de kwalificaties voor Wimbledon.

De Oranjevrouwen krijgen per 1 juli dezelfde premies als de mannen. Het is een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal aldus Dirk Jan van der Zee.

PSV contracteert 2 doelmannen: de Argentijn Walter Benitez van OGC Nice en Boy Waterman die in 2012-2013 al 29 duels keepte voor de Eindhovenaren.

Sparta huurt Omar Rekik van Arsenal. Hij is de broer van Karim Rekik. De 20-jarige verdediger speelde nooit in de hoofdmacht.

David Neres vervolgt zijn loopbaan bij Benfica. Hij tekende een contract voor 5 jaar bij de Portugese club waar Roger Schmidt trainer is.

Onwaarschijnlijke transferstunt van Fortuna: Turkse goalgetter Yilmaz komt naar Sittard voor 5 jaar. Eerst als speler, daarna wordt hij coach.

Steven Kruijswijk enige Nederlander in de Jumbo-Visma ploeg voor de Tour de France.

Nederlandse volleyballers schitterden dinsdag met een afgetekende zege op EK-finalist Slovenië. Oranje won met 3-0.
Woensdag was Nederland kansloos tegen Olympisch kampioen Frankrijk 3-0. De volleybalmannen herstelden zich knap tegen Duitsland en wonnen vrijdag met 3-1.
Zaterdag wonnen de volleyballers zeer verrassend met 3-2 van de winnaar van het Olympisch brons.
Na 8 wedstrijden staat Nederland na 5 overwinningen 5e in de groep van 16 landen waarbij de 1e 8 landen naar de kwartfinales gaan.

Geïrriteerde Van de Zandschulp gaf zijn sterke optreden op Queen’s geen vervolg: Hij verloor al in de 1e ronde op het ATP-toernooi van Mallorca van Giron: 7-6, 4-6 en 6-7.

Lucinda Brand won de Ronde van Zwitserland in de allerlaatste bocht door val van klassementsleider Kristen Faulkner.

Mario Götze heeft getekend bij Europa League winnaar Eintracht Frankfurt. De 30- jarige Duitser sluit hiermee zijn Nederlandse periode bij PSV na 2 jaar af.

Hockeysters boeken moeizame zege op het China van Alyson Annan. De wedstrijd die moeizaam op gang kwam eindigde dinsdag in een 2-1 overwinning voor Oranje.
Woensdag liet Nederland China kansloos in de laatste wedstrijd van de Pro League: 6-0.

Sébastien Haller verruilt Ajax voor Borrusia Dortmund en Ajax ontvangt daarvoor 31 miljoen en 4 miljoen aan eventuele bonussen.

Skiester Adriana Jelinkova voelt zich weggepest uit Nederland en komt nu voor Tsjechië uit. ‘Ik voel me echt flink in de steek gelaten’, laat ze weten.

‘Tijdritdebutant’ Bauke Mollema heeft voor de 1e keer de Nederlandse titel tijdrijden gewonnen. Hij troefde de grote favoriet en viervoudig winnaar Tom Dumoulin af die 2e werd voor Daan Hoole.

Ellen van Dijk heeft in Emmen voor de 5e keer goud veroverd op de individuele tijdrit. Shirin van Anrooij en Riejanne Markus behaalden respectievelijk zilver en brons.

Tennisster Lesley Pattinama-Kerkhove verliest met 6-7 en 5-7 van Christine Mc Hale en mist nu het hoofdtoernooi van Wimbledon.

Sherida Spitse geprezen voor de 200e interland: ‘Een speelster als zij zie je maar zelden’. Spitse: “Ik speel al mijn hele leven in Oranje en ben er trots op dat ik vrijdag mijn 200e interland ga spelen.”

Pittige loting voetbalsters FC Twente en Ajax in de voorrondes van de Champions League. Beide spelen eerst een minitoernooi, de winnaar daarvan plaatst zich voor de 2e voorronde waarin een plek in het hoofdtoernooi is te verdienen. FC Twente zit in een groep met Benfica, Hajvalia en Agarista. In de 1e wedstrijd speelt FC Twente tegen Agarista. Bij winst speelt de ploeg tegen de winnaar van het andere duel in de poule. Ajax zit in een groep met Fortuna Hjørring, Kristiansands en Eintracht Frankfurt. Ajax begint tegen Krisiansands. Bij een zege speelt de ploeg tegen de winnaar van Fortuna Hjørring-Eintracht Frankfurt. De laatste ploeg won al 4 keer de Champions League!

De Nederlandse 3x3 basketballers hebben zich bij het WK in Antwerpen met zeges op Letland (21-19 en Japan (17-15) geplaatst voor de tussenronde maar verloor daarin met 19-10 van Litouwen waardoor de kwartfinale niet werd bereikt.

Pascal Eenkhoorn won het Nederlands kampioenschap op de weg. Achter de Jumbo-Visma renner pakte Hoole het zilver. Het was zijn 2e medaille na het brons in de tijdrit. Van der Hoorn pakte het brons.

Riejanne Markus volgt Amy Pieters op als Nederlands kampioene op de weg. Ze versloeg medevluchter Shirin van Anroij in de sprint. Lorena Wiebes werd 3e op 7 seconden.

Dafne Schippers werd vrijdag voor de 7e keer Nederlands kampioen op de 100 meter. Het verschil met Zoë Sedney was miniem maar Dafne Schippers was met 11,29 seconde de snelste.

Raphaël Bouju won verrassend de 100 meter titel in een tijd van 10,27, een persoonlijk record. Topfavoriet Van Gool werd tweede.

Lieke Klaver verbaasde zichzelf door de limiet te lopen voor de WK in juli op de 200 meter. De specialiste op de 400 meter blijft echter bij haar doel de 400 meter en de 4x400 meter te lopen op het WK.

Oranjevrouwen krijgen fors pak slaag. In de oefenwedstrijd tegen Engeland kwam Nederland nog wel op voorsprong via Martens maar na een gemiste strafschop van Spitse liep Engeland in Leeds gemakkelijk uit naar 5-1.

Turnster Visser prolongeert de Nederlandse meerkamptitel. Eerder op de dag greep Jordi Hagenaar de Nederlandse titel op de meerkamp bij de mannen.

Judoka Roy Meyer greep op de slotdag van het grandslamtoernooi in Mongolië net naast het goud in de klasse boven de 100 kilogram. Hij verloor van Tasoev. Michael Korrel won het brons in de klasse tot 100 kilogram.

Moto-GP race in Assen werd zondag gewonnen door Bagnaia. Hij boekte daarmee zijn 3e zege van het jaar in de Koningsklasse van de motorsport en is de 1e TT-winnaar op een Ducati sinds Casey Stone in 2008. Bo Bendsneyder eindigde voor het enthousiaste publiek als 5e in de Moto-2.

__________

WK-ZWEMMEN LANGEBAAN in Boedapest:

Kira Toussaint is zesde geworden op de 100 meter rugslag in een tijd vanaf,99. Ze is Europees kampioene kortebaan op dit onderdeel. ‘Het was zo gaaf om hier te staan en het ging beter dan verwacht, zei ze na afloop. Katie Ledecky pakte zoals verwacht de wereldtitel.

Casper Corbeau is het niet gelukt zich te plaatsen voor de finale van de 50 meter schoolslag. De in Californië geboren Nederlandse zwemmer zwom in de have finale de 12e tijd: 27,44.

Marit Steenbergen (22) heeft geen plaats in de eindstrijd kunnen afdwingen op de 200 meter vrije slag. De Friezin werd voorlaatste in de halve finales.
Ze was net daarvoor de finale op de 200 meter wisselslag misgelopen.

Waterpolosters wonnen maandag met maar liefst 29-6 van Argentinië. Alle speelsters scoorden behalve de keeper. Woensdag verloor de ploeg van het ervaren Amerika, dat al jaren in goud baadt, met 11-7.

Brons gemengde estafetteploeg op de 4 x 100 meter wisselslag. Korstanje, Kamminga, Toussaint en Steenbergen moesten de VS en Australië voor laten gaan.

Casper Corbeau werd in de finale van de 200 meter schoolslag zevende. Hij ging 150 meter dapper mee met de beste finalisten maar stortte in de laatste 150 meter in.

Estafettevrouwen sluiten het WK af met een Nederlands record op 4x100 meter estafette wisselslag.
Steenbergen, De Waard, Schouten en Toussaint tikten als 5e aan in een tijd van 3.57,24.