Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 6 t/m zo. 12 juni 2022

12 juni 2022, 22:43
Nadal is dankzij zijn 14e titel op Roland Garros naar de vierde plaats geklommen op de wereldranglijst. Botic van de Zandschulp blijft 29e en Tallon Griekspoor steeg van 58 naar 56.

Doelman Scherpen opgeroepen voor het Nederlands elftal na blessure van Krul die zondag geblesseerd raakte tijdens een training.

Femke Bol imponeerde maandag tijdens de FBK-games. Ze won op overtuigende wijze de 400 meter horden in een tijd van 53,94, de snelste tijd ooit op de 400 meter horden in Hengelo.

Jessica Schilder verbeterde haar eigen Nederlandse record bij het kogelstoten. Haar beste afstand stond op 18,89. Alle 5 pogingen in Hengelo gingen over die afstand heen met 19,17 als de uitschieter.

Vuillermoz won maandag de tweede etappe in de Dauphiné. Hij was de sterkste van een kopgroep van 5 man. Hij nam ook de leiderstrui van Van Aert over.

Dafne Schippers komt voorlopig niet in actie op de 200 meter, de afstand waarop ze in 2015 en 2017 wereldkampioen werd. Ze vindt dat het voor haar fysiek beter is om alleen de 100 meter te lopen. Ook sluit Schippers niet uit dat ze volgende maand meedoet aan het WK in de VS.

Eva de Goede is opgenomen in de Nederlandse hockeyselectie voor het WK van volgende maand in Nederland en Spanje. Ze is sneller dan verwacht terug van een zware knieblessure.

Geblesseerde Zverev doet eind juni niet mee aan Wimbledon.De nummer 3 van de wereld heeft te veel last van de op Roland Garros opgelopen enkelblessure.

Femke Bol heeft donderdag ook haar tweede wedstrijd van dit jaar op de 400 meter horden gewonnen. Ze won de Diamond-wedstrijd in Rome en was een seconde sneller dan haar concurrenten.

Nick de Vries maakt het komende weekeinde zijn opwachting in de 24 uur van Le Mans als vervanger van Philippe Cimadoro die werd uitgesloten na diverse incidenten.

Primoz Roglic heeft de Dauphiné gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma bleef zijn ploeggenoot Vingegaard in het eindklassement 40 seconden voor. Vingegaard won de laatste etappe voor Roglic. Kruijswijk werd daarin 9e op 1.20.

Max Verstappen deelde een flinke tik uit in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. De coureur van Red Bull won de GP van Azerbeidzjan voor zijn ploeggenoot Sergio Perez. Hij zag de beide Ferrari’s met technische problemen uitvallen. Leclerc startte vanaf pole position maar in de eerste bocht zag hij Perez al passeren en voelde hij de hete adem van Verstappen al in zijn nek. In de 20 ronde begaf zijn motor het terwijl hij aan de leiding reed. De tweede Ferrari van Sainz was in de negende ronde uitgevallen toen zijn motor stilviel.

De Nederlandse hockeyheren hebben zondag in Hamburg in de Pro League de eerste nederlaag geleden tegen Duitsland met 4-1 na 11 overwinningen op rij, waarvan 2 na shoot outs. Zaterdag had Nederland nog gewonnen van Duitsland met 2-3.

De Nederlandse hockeysters wonnen in de Pro League ook hun tweede wedstrijd in en tegen Duitsland. Zaterdag won Oranje met 3-2 na een 2-0 achterstand. Zondag leidde Nederland bij rust met 2-0 en won het uiteindelijk met 3-1.

BMX’ster Laura Smulders, leidster in het WB-klassement, heeft ook de tweede WB-wedstrijd op Papendal verloren van de Zwitserse Zoé Claessens.

De handballers van Aalsmeer hebben de eerste finalewedstrijd om de nationale titel gewonnen. De 12-voudige kampioen won in Volendam met 26-27 van 7-voudig kampioen Volendam.

Katja Stam en Raïsa Schoon hebben de groepsfase WK beachvolleybal in stijl afgesloten. Het als eerste geplaatste duo won in Rome ook het derde en laatste duel.

Brouwer/Meeuwsen hebben zich op de WK beachvolleybal geplaatst voor de knock-out fase. Het duo won zaterdag ook zijn tweede poulewedstrijd van de Mexicanen Vigen en Sarabia met 21-13 en 21-16.

Handboogschutter Schloesser grijpt in München de Europese titel in de Compoundklasse. Hij was in de finale te ster voor de Turkse titelverdediger Yildiz

Virgil van Dijk en Vivianne Miedema werden opgenomen in het team van het jaar dat door de collega’s in Engeland wordt gekozen.

Het Nederlands elftal won woensdag met 1-2 van Wales met een B-elftal. Teun Koopmeiners scoorde vlak na de rust. In blessuretijd kwam Wales langszij maar daarna kopte Weghorst alsnog de winnende goal binnen.
Zaterdag bleef het tegen de stugge Polen 2-2. Oranje liet in de extra tijd de zege liggen door een gemiste penalty van Depay. Van Gaal had nu wel weer gekozen voor zijn sterkste team dat op een 0-2 achterstand kwam. Klaassen en Dumfries zorgden voor de 2-2.
Het Nederlands elftal blijft aan kop in de Nations League groep. België speelde namelijk gelijk tegen Wales waardoor Oranje 3 punten voor blijft op België en Polen.

Jong Oranje sloot de EK kwalificatie voor het EK van volgend jaar af met een nipte 0-1 zege in Wales. De ploeg van Van de Looi was al zeker van de eerste plek in de groep en sluit de kwalificatie ongeslagen af.

Van Gaal uitte zaterdag felle kritiek op De Kuip: ‘Het is volgens mij allemaal oude troep en het voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.’

Lorena Wiebes wint de slotetappe van de ronde van Groot-Brittannië. Het was alweer haar derde etappewinst. Ze legde ook beslag op de puntentrui.


ROSMALEN GRASTOERNOOI:
Na 1 partij zat het er al op voor Van de Zandschulp. Hij ging onderuit tegen de Fin Ruusuvuori. Ook voor Haase en De Jong viel het doek in de eerste ronde. Griekspoor, Van Rijthoven en Hartono gingen wel een ronde verder.

Hartono werd in die tweede ronde uitgeschakeld door Sabalenka uit Belarus. Van Rijthoven ging wel verrassend door naar de kwartfinale na winst op de Amerikaanse top 50 (ATP14) speler Fritz! Griekspoor verloor van de Canadees Auger-Aliassime.

Van Rijthoven won in de kwartfinale van Gaston (ATP-66) en versloeg in de halve finale de nummer 9 van de wereld Auger-Aliassime die Griekspoor in de tweede ronde had uitgeschakeld. Hij bekroonde zijn droomweek in Rosmalen met zijn eerste ATP-titel. De 25-jarige Brabander stuntte in de finale opnieuw. Nu versloeg hij Daniil Medvedev die maandag de nummer 1 van de wereld wordt met 6-4 en 6-1!
Van Rijthoven begon het toernooi als de mondiale nummer 205 met een wildcard maar stijgt door deze titel met 99 plaatsen. Hij speelde in Rosmalen pas zijn tweede ATP-toernooi.

Jekaterina Aleksandrova won eveneens verrassend de vrouwenfinale van de nummer 6 van de wereld Aryna Sabalenka met 7-5 en 6-0.