Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma.5 t/m zo. 11 dec. 2022
   

11 december 2022, 18:39
Maandag:
+ Het prijsplafond voor Russische olie, $60 per vat is sinds vandaag van kracht! Via dit plafond willen de EU, de G7 en Australië de inkomsten van Rusland verder beknotten.
+ Britten: Russische luchtaanwezigheid boven Oekraïne sterk afgenomen met name vanwege de contra-aanvallen van de Oekraïense luchtafweer en het verslechterende weer.
+ Oekraïne waarschuwt voor drastische toename van seksueel geweld: ‘Russische soldaten verkrachten mensen voor de ogen van kinderen in Oekraïne. Alle genders en leeftijdsgroepen worden getroffen. Seksueel geweld wordt ingezet zal oorlogswapen om Oekraïners te vernederen.’ ‘In veel gevallen worden mensen verkracht, gemarteld en dan vermoord door de Russische soldaten’, aldus de Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin.
+ De VN vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht niet dat nog grote aantallen Oekraïners hun toevlucht zoeken in EU-landen wegens de oorlog in hun thuisland. De invasie heeft geleid tot de grootste ontheemding in decennia. Bijna 8 miljoen Oekraïners hebben toevlucht gezocht in Europese landen.
+ Op Twitter zijn foto’s te zien waarop vijf in Russisch bezet gebied opgehangen mannen te zien zijn. Om hun nek hangt een bord waarop onder meer staat dat ze zijn vermoord omdat ze informatie uitwisselden met de vijand. ‘De Russen hebben burgers uit Loehansk geëxecuteerd, publiekelijk, voor de hele wereld om te zien”, schrijft de Oekraïense activist  Serhij Sternenko. In de stad Cherson zouden om die reden 93 mensen zijn omgebracht.
+ In Rusland zijn maandagmorgen explosies geweest op twee militaire luchtmachtbases. De ene ontploffing was op een vliegveld bij Rjazan op 200 kilometer van Moskou. De andere explosie was op een militaire luchthaven in de regio Saratov bij de stad Engels, enkele honderden kilometers naar het zuidoosten.
+ Rusland begonnen met nieuwe reeks luchtaanvallen onder meer in Lviv en in Kiev. Het is nog onduidelijk of de Russische aanvallen een vergeldingsactie zijn voor de explosies op de Russische luchtmachtbases.
+ Door de luchtaanvallen is zo’n veertig procent van de regio Kiev zonder stroom komen te zitten. Er is geen kritieke infrastructuur geraakt.
+ Poetin is maandag met een auto over de brug gereden die de door Rusland geannexeerde Krim en het Russische vasteland met elkaar verbindt. In oktober vond er een explosie plaats. Rusland gaf de schuld aan de Oekraïense militaire inlichtingendienst. (Zie ook: What’s New(s))
 
Dinsdag:
+ VN: meer dan 6700 Oekraïense burgerdoden en ruim 10.000 gewonden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger. Uit sommige gebieden waar momenteel zwaar wordt gevochten zijn nog geen betrouwbare gegevens bekend.
+ Een vliegveld bij de Russische stad Koersk is dinsdagochtend aangevallen door een Oekraïense drone heeft de gouverneur van de regio gezegd. Door de aanval is een olieopslagtank in brand gevlogen. Er zijn geen slachtoffers. Koersk ligt niet ver van de grens met Oekraïne.
+ Canada gaat Oekraïne  helpen bij het opruimen van landmijnen en niet geëxplodeerde munitie. De regering in Ottawa kondigde maandag aan dat het voor 15 miljoen Canadese dollar (10mln euro) aan uitrusting beschikbaar stelt. Een derde van het grondgebied dat in Oekraïense handen is, is bezaaid met mijnen. Russische troepen laten niet alleen mijnen ter verdediging van hun stellingen maar laten ze ook achter in de gebieden waar ze zich terugtrekken.
+ De regio’s Cherson en Charkov zijn deels bevrijd, maar dicht bij het front kampen inwoners bijna dagelijks met Russische luchtaanvallen. Ze vluchten daarom nog steeds naar Kiev als dat kan.
+ De op een na grootste Russische bank zegt slachtoffer te zijn van een cyberaanval. Het zou de grootste DDoS-aanval op de bank ooit zijn. Een deel van de aanvallen is afkomstig van Russische IP-adressen hetgeen de bank zorgwekkend vindt.
+ De komende winter zullen er nog tienduizenden Russen omkomen of gewond raken in Oekraïne. Dat stellen militaire analisten Thomas C. Theiner voormalig officier in het Italiaanse leger, en Jack Watling, senior onderzoeker aan het Britse Royal United Services Institute. 
+ De VN hebben alarm geslagen over de aanvallen op Oekraïense burgerdoelen zoals elektriciteitscentrales. Het vermogen van burgers om te overleven wordt bedreigd, aldus de VN, daarbij ook wijzend op de ijskoude temperaturen in de winter.
+ Russen zien de aanval op de luchtmachtbases diep in Rusland als groot strategisch falen, meldt het VK. Het lukt de Russen kennelijk niet om de eigen wapens afdoende te beschermen. Volgens de Britten zijn de explosies pijnlijk omdat de drone aanvallen op zeshonderd kilometer van Oekraïens grondgebied plaatsvonden.
 
Woensdag:
+ In het oosten van Oekraïne is een vrachtwagen van het Russische leger in botsing gekomen met een civiele minibus. Daarbij vielen zeker zestien doden en vier gewonden.
+ De Oekraïense cultuurminister Tkatsjenko roept op tot het boycotten van Russische cultuur. Het Kremlin gebruikt die cultuur om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Poetin probeert opzettelijk alles wat met Oekraïne te maken heeft te vernietigen. ‘Hij wijst erop dat door de oorlog onder meer musea en monumenten schade hebben opgelopen.’
+ Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.
+ VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft sterke aanwijzingen dat sinds de  Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land. In ieder geval heeft de oorlog verwoestende gevolgen gehad voor de mensenrechten van Oekraïners, zei hij tijdens een persconferentie in Kiev. ‘En de prognose is zeer zorgwekkend.’
+ Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Zelensky uitgeroepen tot  persoon van het jaar. Daarnaast roemt het ook de ‘Oekraïense spirit’ voor het verzet dat het land heeft geboden tegen de invasie van Rusland dit jaar.
+ Zelensky beschuldigt Rusland van ‘ecocide’, doelend op de verwoesting die de invasie heeft aangericht aan de natuur en onder wilde dieren in Oekraïne. Duizenden dode zeezoogdieren zijn aangespoeld langs de kust van de zwarte Zee waaronder tienduizenden dolfijnen, aldus Zelensky. En dat is slechts een deel van de verwoestende gevolgen.’
+ De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, waarschuwt voor een mogelijke apocalyps’ voor de Oekraïense hoofdstad deze winter als de Russische luchtaanvallen op de infrastructuur doorgaan. Inwoners hoeven de stad niet te evacueren maar moeten wel bereid zijn de stad te verlaten.
+ Het risico op een kernoorlog neemt toe zegt Poetin. Maar hij voegt toe dat Rusland ‘niet gek geworden is’. Ook zegt hij dat de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne wel eens een ‘lang proces’ zou kunnen worden en beweert hij dat Polen ook een stuk van Oekraïne wil innemen.
 
Donderdag:
+ In Russische media en door Russische bloggers is positief gereageerd op uitspraken van Poetin dat de oorlog nog lang kan duren. Een invloedrijke militaire blogger wijst op Syrië. Ook daar duurde het volgens de blogger jaren voordat Rusland successen boekte.
+ Rusland heeft boven de Zwarte Zee een Oekraïense drone neergeschoten, claimt de gouverneur van Sevastopol. Het projectiel zou uit de lucht zijn geschoten vanaf een schip in de Russische Zwarte Zeevloot. Oekraïne heeft zich niet uitgelaten over de Russische claim.
+ Een Oekraïense piloot (Vadym Voroshylov) die vanuit zijn gevechtstoestel twee raketten en vijf drones zou hebben neergeschoten is door Zelensky onderscheiden als ‘Held van Oekraïne’. Het leverde hem de bijnaam ‘drone-killer’ op.
+ Finland overweegt per geval te overwegen wapenexportvergunningen aan Turkije te verlenen, zei de Finse minister Antti Kaikkonen van Defensie. Zo hopen de Finnen Turkije te bewegen hun onlangs aangevraagde NAVO-lidmaatschap goed te keuren.
+ De EU moet desnoods zonder de steun van Hongarije volgend jaar 18 miljard euro overmaken aan Oekraïne om dat land draaiende te houden, vindt de Tweede Kamer. De ander 26 lidstaten moeten dit niet laten blokkeren door de regering van premier Viktor Orbán.
+ Paus Franciscus heeft donderdag zijn gebed kort moeten onderbreken toen hij emotioneel werd wanneer hij het over Oekraïne had. Zijn stem begon te trillen en hij moest 30 seconden stoppen, niet in staat om te spreken als hij het over de Oekraïners had. Ook daarna kraakte zijn stem nog.
+ Poetin heeft verzekerd dat zijn land de aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur zal voortzetten. Die hebben al tot massale stroomuitval en onderbrekingen van de watertoevoer geleid, terwijl er in Oekraïne volop winterse  temperaturen worden gemeten.
‘Ja, we doen het, maar wie is begonnen?’ zei Poetin tijdens een medailleceremonie in het Kremlin. Dat ging gepaard met een glimlach en een glas champagne. Kritiek op de bombardementen zal ‘onze gevechtsmissie niet verstoren’, ging hij verder.
 
Vrijdag:
+ De VS sturen voor nog eens 275 miljoen dollar wapens naar Oekraïne. Joe Biden keurde het nieuwe wapenpakket vrijdag goed, meldt het Witte Huis. Het wapenpakket is vooral gericht op het bestrijden van Russische aanvalsdrones.
+ Een defensiemedewerker van het Witte Huis, John Kirby noemde de drones die Rusland van Iran krijgt een groot gevaar. Ook de Iraans-Russische band is een groot probleem voor de VS. ‘We doen er alles aan om dat bondgenootschap te breken.’
+ Rusland is bezig met uitbreiding en modernisering van zijn nucleaire arsenaal, stelt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.
+ Poetin heeft vrijdag gezworen dat elk land dat Rusland durft aan te vallen met kernwapens ‘van de aardbodem zal worden weggevaagd’, zei hij.
+ De Russische Kremlincriticus Ilja Jasjin is veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor het verspreiden van ‘valse informatie’ over het leger. Het oppositielid stond terecht voor zijn kritiek op de oorlog. Hij besprak in een video de Russische oorlogsmisdaden in Boetsja en trok de officiële lezing van Moskou in twijfel.
+ Rusland heeft heimelijk meerdere raketwerpers laten installeren bij de kerncentrale van Zaporizja. Dat stellen Oekraïense functionarissen. Moskou wordt beticht van het schenden van alle voorwaarden voor nucleaire en stralingsveiligheid.
+ Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wetgeving goedgekeurd die de weg vrijmaakt voor een defensiebudget voor 2023 van 858 miljard dollar. Dat recordbedrag is 45 miljard hoger dan wat Joe Biden had voorgesteld. De wet moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.
+ Sinds oktober zijn er meer dan 1.000 aanvallen met raketten en drones uitgevoerd door Rusland op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Dat meldt het hoofd van de organisatie die het Oekraïense stroomnetwerk beheert.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Door aanvallen van Oekraïense artillerie op de door Rusland bezette stad Melitopol in het zuidoosten van Oekraïne zijn zeker twee doden en twee gewonden gevallen.
+ EU landen zetten een miljardenpakket door om Oekraïne draaiende te houden, buiten dwarsligger Hongarije om. De regering in Kiev kan daardoor vanaf januari rekenen op 1,5 miljard euro per maand aan goedkope leningen.
+ De geruilde wapenhandelaar Bout heeft vol lof gesproken over Poetin en diens oorlog. ‘Ik ben er trots op dat ik een Rus ben en onze president Poetin is’, zei de voormalige luchtmachtpiloot.
+ Odessa zonder stroom na een nachtelijke aanval van door Rusland gelanceerde ‘kamikazedrones’. De autoriteiten lieten weten dat alleen kritieke infrastructuur, waaronder ziekenhuizen en kraamafdelingen, toegang heeft tot elektriciteit.
+ Herstel van de stroomvoorzieningen in Odessa kan maanden duren, hebben de autoriteiten zaterdag gezegd. Plaatselijke bestuurders raden mensen die in hun energievoorziening volledig afhankelijk zijn van elektriciteit aan om te vertrekken.
+ De Estse premier Kaja Kallas dringt er bij Duitsland en andere bondgenoten op aan wapens te blijven leveren aan Oekraïne. ‘Als alle bondgenoten al in januari of februari wapens hadden gestuurd, hadden veel levens kunnen worden gered’, verklaarde ze.
+ Sinds Sergej Soerovikin (56) aangesteld is als Russische bevelhebber van de invasie is ‘Generaal Armageddon’ er langzaam in geslaagd om zijn leger beter te organiseren en er meer discipline in te pompen. Tot die conclusie komen militair analisten in The Sunday Telegraph. En dat is slecht nieuws voor de Oekraïners. ‘Hij is de meest competente vijand die Kiev tegenover zich heeft gehad’.
+ Medvedev, de voormalige president van Rusland en huidige nummer twee van de Russische veiligheidsraad, heeft aangekondigd dat Moskou de productie van de ‘meest krachtige vernietigingswapens’ opvoert. Hij dreigde er ook mee om die in te zetten tegen het westen.