Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 7 t/m zo. 13 nov. 2022
 

13 november 2022, 19:37
Hoekstra: Nederland houdt deze migratiestroom niet vol.
+ CDA-leider vindt dat er te weinig greep is op migratie.
+ Partij wil ‘meer visie’ op ontwikkeling van de bevolking.
+ Coalitie worstelt met de opvang en instroom asielzoekers.
De huidige instroom van migranten is ‘op deze manier niet vol te houden’, vindt Hoekstra. ‘Migratie overkomt ons, en we hebben er simpelweg te weinig greep op’, zei hij op het najaarscongres van de christendemocraten in Nijkerk.
Hoekstra wil dat er ‘migratiedoelstellingen’ komen, een maximum aan het aantal migranten dat Nederland opneemt. Dit pleidooi van het CDA komt op een moment dat de coalitie worstelt met afspraken over de opvang en instroom van asielzoekers in Nederland. CU en D66 hameren op verplichte spreiding van de opvang. CDA en VVD hechten aan beperking van de instroom. ‘In de eerste 9 maanden van dit jaar is onze bevolking door migratie met meer dan 190.000 mensen toegenomen’, aldus Hoekstra. ‘Dat zijn er meer dan de inwoners van een stad als Breda of Nijmegen. En meer dan de inwoners van Leeuwarden en Heerlen samen! Volgens mij ziet iedereen dat dit onze spankracht als samenleving overstijgt.’
Voor 2023 rekent het ministerie op 50.650 asielaanvragen, de jaren erna blijft dat boven de 40.000.
De oproep van het CDA om ‘meer visie’ op de ontwikkeling van de Nederlandse bevolking raakt niet alleen de instroom van asielzoekers. Hoe dat moet en hoeveel mensen dan nog wel welkom zijn zei Hoekstra er niet bij. Van de mensen die dit jaar Nederland zijn binnengekomen is bijna de helft een Oekraïense vluchteling, de anderen zijn arbeidsmigranten , internationale studenten en asielzoekers. (FD)
……………………………………………………….
 
Installatie zonnepanelen verloopt trager met name door afname zakelijke markt.
De roep om duurzame energie is groot maar er zijn in de eerste negen maanden van dit jaar minder nieuwe zonnepanelen op het stroomnetwerk aangesloten dan vorig jaar.
Waar er in de eerste negen maanden van 2021 nog 2.319 megawatt aan capaciteit werd aangesloten op het stroomnetwerk, is dat dit jaar 5% minder (2.196 megawatt). De laatste 3 maanden was de afname zelfs 9 procent.
Vooral grote zakelijke klanten sluiten minder zonneparken aan. Door gebrek aan capaciteit op het stroomnet is het voor grote klanten lastiger om zonneparken af te bouwen. Bij particulieren is nog wel sprake van een duidelijke groei van het aantal nieuwe zonnepanelen met bijna 45%. ‘Voor hen is het door de salderingsregeling en hoge stroomprijs aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen’, zegt een woordvoerder van Liander.
Ondanks de daling bij zakelijke klanten neemt het aantal zonnepanelen in Nederland wel toe en wordt er daarmee meer groene stroom opgewekt. De uitzonderlijk mooie zomer was daarbij erg gunstig. Tot en met augustus wekten zonnepanelen 13,4 terrawattuur stroom op tegenover 9,3 terrawattuur in dezelfde periode vorig jaar.
Zonne-energie voorziet dit jaar in 17% van het Nederlands energieverbruik. (VK)
………………………………………………………………
 
Rome krijgt felle kritiek op harde aanpak ngo-schepen.
De nieuwe, rechtse regering in Rome zet inzake migratie de hakken in het zand. Ngo-schepen die in de Middellandse Zee migranten gaan redden, werken volgens het nieuwe kabinet mensensmokkel in de hand.
Aangezien die ngo-schepen varen onder een buitenlandse vlag, moet de vlaggenstaat de geredde migranten maar opvang bieden, luidt het devies.
Afgelopen weekend liet de Italiaanse regering het ngo-reddingsschip Humanity 1, dat onder Duitse vlag vaart, aanleggen in de Siciliaanse haven van Catania. Het schip had 179 migranten aan boord en mocht na een gezondheidsinspectie 144 kwetsbare migranten aan wal laten gaan. Maar 35 migranten die gezond genoeg bleken mochten niet ontschepen.
Daarop kwam veel kritiek. SOS Humanity, de ngo die het reddingsschip uitstuurt, sprak van een ‘illegaal decreet’.
Maar het nieuwe kabinet wil duidelijk een politieksignaal afgeven. Migranten die aan boord van ngo-schepen naar Italië worden gebracht zullen grondig worden gescreend en alleen de meest kwetsbaren mogen aan land. Rome: buitenlandse vlag op een reddingsboot? Laat dat land ze dan opnemen.
Tegelijkertijd hebben de voorbije week duizenden migranten de Italiaanse kust bereikt, ofwel op eigen houtje ofwel nadat zij door de Italiaanse autoriteiten werden gered. Zij waren wel welkom. Lof kreeg Italië uit Hongarije. Orbán, een hardliner inzake immigratie, feliciteerde Meloni ‘omdat zij de Europese grenzen beschermt. Eindelijk!’ (NRC)
…………………………………………………………………..
 
Zorg en Welzijn verhoogt de pensioenen met 6%.
Gepensioneerden en (oud) werknemers in de sector zorg en welzijn krijgen per 1 januari 2023 een pensioenverhoging van 6%. De premie, die werkgevers en werknemers samen betalen, blijft hetzelfde. Steeds meer mensen komen door de stijgende prijzen in de knel, zegt Joanne Kellerman, voorzitter van Zorg en Welzijn (PFZW)
PFZW, dat de pensioenen uitvoert voor onder meer verpleegkundigen, is het eerste grote fonds dat een fikse verhoging bekendmaakt. De verwachting is dat meer instellingen de komende weken volgen. De onzekere economische vooruitzichten spelen een rol in het indexatiebesluit naast koopkrachtdaling van gepensioneerden. Het  bestuur wil het fonds financieel sterk houden om de kans op pensioenverlagingen in de toekomst zo klein mogelijk te houden. PFZW rekende met een inflatie van 14,5%, maar compenseert deze dus niet volledig.
Per 1 oktober verhoogde PFZW de pensioenen al tussentijds met 2,7% na jarenlange stilstand. De fondsen mogen in aanloop naar het nieuwe stelsel indexeren vanaf 105% of hoger. Zonder die versoepeling kan pas geïndexeerd worden vanaf 110%. Zonder die versoepeling had PFZW niet kunnen indexeren want de dekkingsgraad was eind september 109,6%. (FD)
…………………………………………………………….
 
Coördinator terrorismebestrijding bezorgd over normalisatie rechts-extremisme.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich zorgen over de normalisatie van rechts-extremisme in Nederland. Hoewel de beweging niet lijkt te groeien, is de dreiging vanuit die hoek ‘veelzijdiger en meer diffuus’ geworden.
De NCTV noemt niet voor het eerst een aanval door rechts-extremisten ‘voorstelbaar’. Het instituut maakt zich zorgen over hoe gedachtengoed als de ‘omvolkingstheorie’ genormaliseerd raakt in de samenleving. Die theorie, die stamt uit het nazi-Duitsland van de jaren dertig stelt dat de westerse bevolking langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond.
Er tekent zich een beweging af die wordt gekenmerkt door diepe vijandigheid, fanatisme en fantasieën van gewelddadige eigenrichting, schrijft de NCTV in het maandag gepubliceerde rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, dat 3 keer per jaar verschijnt.
Tienduizenden actieve volgers en honderdduizend ad-hoc aanhangers zouden een fundamenteel wantrouwen hebben in de Nederlandse rechtsorde, politiek, media en wetenschap.
Slechts een kleine groep van 20 personen zou de opruiing in gang zetten, ze zijn veelvuldig actief op internet. Buiten het internet komt rechts-terrorisme minder vaak voor dan aanvankelijk werd aangenomen.
Hoewel het rapport vooral ingaat op rechts-extremisme, vormt jihadisme nog steeds het grootste risico. Wel toont die beweging ‘stagnatie’ en ‘relatieve inactiviteit’, aldus het rapport. (VK)
………………………………………………………….
 
Zweden en Turkije: nog altijd ruzie over de NAVO.
Dinsdag komt de Zweedse premier in Ankara praten over het NAVO-lidmaatschap. Turkije blijft dwarsliggen en wil dat Zweden meer doet.
‘Het is tijd om Finland en Zweden te verwelkomen als volwaardige leden van de NAVO’, zei NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg vorige week tijdens zijn bezoek aan Turkije. ‘Hun toetreding zal onze alliantie sterker en onze mensen veiliger maken. In deze gevaarlijke tijden is het nog belangrijker om hun toetreding af te ronden, om misverstanden of misrekeningen in Moskou te voorkomen.’
Het is alweer 5 maanden geleden dat Zweden en Finland een verzoek indienden om toe te treden tot de NAVO, in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Daarmee braken ze met decennia van militaire neutraliteit uit angst dat ze het volgende doelwit van Poetin kunnen worden. Toch zijn ze nog altijd niet lid van ’s werelds grootste militaire alliantie. Turkije en Hongarije, 2 NAVO-landen die op goede voet staan met Moskou, hebben hun toetreding nog niet goedgekeurd.
Hongarije ligt dwars zonder duidelijke reden. En Turkije vindt dat met name Zweden te veel ruimte geeft aan de Koerdische terreurbeweging PKK en de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup in 2016 in Turkije.
Om tegemoet te komen aan de Turkse zorgen ondertekende Zweden en Finland op de NAVO-top een memorandum waarin ze beloofden harder op te treden tegen groepen die door Turkije worden beschouwd als terreurorganisaties, en werk te maken van de uitlevering van terreurverdachten. Maar er zit weinig schot in door interpretatieverschillen.
‘De overeenkomst is een klassiek voorbeeld van diplomatieke dubbelzinnigheid’, aldus Paul Levin, directeur van het instituut voor Turkse studies van de universiteit in Stockholm. (NRC)
…………………………………………………………
 
VVD-fractie na bezoek Rutte alsnog overstag.
+ VVD gaat toch akkoord met spreidingswet asielzoekers.
+ Steun voor die wet wankelde na opgelopen instroomcijfers.
+ Partijleider Mark Rutte vergaderde met zijn eigen fractie.
De VVD steunt – na een bezoek van Rutte aan de fractie – toch de omstreden wet om asielzoekers over Nederland te verspreiden, desnoods tegen de wens van lokale politici in. Daarmee is de crisissfeer in Den Haag naar de achtergrond verdreven. Zondag dreigde een groep VVD-fractieleden tegen de wet te stemmen, die onderdeel is van een broos compromis met de coalitiepartners D66, CDA en CU. De harde lijn van de VVD’ers volgde op nieuwe, naar boven bijgestelde ramingen over de asielinstroom.
Volgens fractievoorzitter Sophie Hermans vond er een ‘pittig gesprek’ plaats tussen de fractie en Rutte. De premier beloofde daar dat hij ‘aan de slag’ wil met de instroom omdat ‘de aantallen inderdaad te hoog zijn’, zo zei hij bij vertrek uit de vergadering.
Volgens Hermans ‘gaat het om het vertrouwen dat je hebt’. Rutte zou voldoende hebben  laten zien dat hij zich binnen het kabinet hard gaat maken voor de VVD-lijn rond asiel en migratie. Daarmee is voorlopig de kou uit de lucht. (FD)
………………………………………………………..
 
Herhaalprik verkleint kans op ziekenhuisopnamen 60-plussers met bijna 3 keer.
De groep 60-plussers die dit najaar een herhaalprik kreeg, heeft een bijna 3 keer kleinere kans op ziekenhuisopname dan mensen die afzagen van een extra ronde aldus het RIVM.
Na een herhaalprik hadden de 60-plussers bovendien een 2 keer kleinere kans op een ic-opname dan mensen die minimaal al 1 vaccinatie kregen toegediend. ’Deze bevindingen bevestigen dat de herhaalprik zeker een toegevoegde waarde heeft’, aldus een RIVM-woordvoerder. ‘We zien weliswaar dat de ziekenhuisopnamen de afgelopen weken afnemen, maar nog altijd zijn honderden mensen opgenomen met covid.’
88 duizend ziekenhuisopnamen zijn voorkomen door het toedienen van de coronavaccins; en ook zonder herhaalprik biedt een booster nog enige bescherming tegen opname in het ziekenhuis en ic-opnamen. De effectiviteit neemt na verloop van tijd af. Een herhaalprik kan de bescherming tegen covid dan dus weer een oppepper geven.
Sinds enkele weken kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik krijgen. (VK)
…………………………………………………………..
 
 
 
 
RIVM: coronacijfers dalen, najaarsgolf is ten einde.
De afgelopen week werd het laagste aantal besmettingen (7.719) sinds mei geregistreerd.  Een week eerder werd nog bij 12.311 mensen het coronavirus vastgesteld. De 7.719 meldingen van afgelopen week betekenen een daling van 37% in de geregistreerde gevallen.
Volgens het RIVM is de najaarsgolf ten einde nu over een langere periode sprake is van een daling in de besmettingen. Het werkelijke aantal coronabesmettingen ligt overigens waarschijnlijk hoger, omdat de zelftests niet worden meegeteld. Uit onderzoek in het rioolwater blijkt dat ook daar minder virusdeeltjes in zitten wat de daling bevestigt.
Minder mensen laten zich vaccineren. Vorige week hebben 363.000 mensen een herhaalprik laten zetten. Sinds september lag het aantal niet zo laag. Zo werden  een week eerder nog 550.000 mensen gerikt met een aangepast coronavaccin.  Inmiddels zijn 3,4 miljoen mensen gevaccineerd met een herhaalprik. Ongeveer een kwart van alle mensen die hiervoor in aanmerking komen. Binnen de leeftijdsgroep van 60-plussers ligt de bereidheid het hoogst: ruim de helft van de mensen in deze groep heeft nu een herhaalprik gehad. (NRC)
………………………………………………………
 
AOW leeftijd in 2028 met 3 maanden verhoogd.
De stijgende levensverwachting van 65-jarigen leidt tot een verhoging van de AOW-leeftijd in 2028 met 3 maanden. Voor mensen die in 1961 zijn geboren, betekent dit dat ze vanaf 67 jaar en 3 maanden recht krijgen op AOW.
Nu is de AOW-leeftijd nog 66 jaar en 7 maanden. Volgend jaar komt er een kwartaal bij en tussen 2024 en 2027 (geboortejaar 1960) is de pensioenleeftijd precies 67 jaar. Het opschuiven van de AOW-leeftijd volgt automatisch uit de prognoses over de levensverwachting van 65-jarigen die het CBS naar buiten bracht. Wettelijk is geregeld dat de leeftijd 5 jaar van tevoren bekend moet zijn. (FD)
………………………………………………………
 
Trump wordt trumpisten tot last!
De winst voor de Republikeinen tijdens de midterms valt tegen. Deels is dat te wijten aan Donald Trump, al deed hij niet mee.
Een rode golf. Of, in de bekende superlatieven van Donald Trump, ‘een gigantische rode golf’. Hoe dichter de midterms  in de VS naderden, hoe onstuimiger de metaforische waterkracht waarmee de Republikeinen hun aanstaande overwinning uitdrukten. Maar er is hoogstens sprake van een rode rimpeling.
Ja, de meerderheid in het huis van afgevaardigden lijken de Republikeinen zoals verwacht te winnen, maar met de hakken over de sloot en niet met 25 zetels verschil zoals opiniepeilers voorspelden. De belangrijkste factoren in deze tegenvallende uitslag lijken oud-president Trump en het ideeëngoed dat hij en gelijkgestemden uitdagen. En dat heeft wellicht consequenties voor zijn kandidaatstelling voor het presidentschap in 2024.
Het begon allemaal nog met een Republikeins feestje. Terwijl Europa nog sliep won in Florida Ron DeSantis met 60% van de stemmen, een riante zege in een staat die tot de presidentsverkiezingen van 2020 gold als een swingstate. Ook de rest van de uitslagen in de kuststaat was precies zoals de Republikeinen hadden gehoopt. Senator Rubio, bekend toejuicher van Trump werd herkozen, de aanhang onder de Latinokiezers werd uitgebreid en er werd gewonnen in de suburbs, normaal gesproken democratisch terrein. Ook de door Trump gesteunde Senaat kandidaat Vanc won ruim in Ohio. McCarthy, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, kondigde voor hij naar bed ging een groot overwinningsfeest aan. Het is de vraag of dit feest zal plaatsvinden.
Maar hoe meer uitslagen er binnenkwamen des te verder kantelde het beeld in het voordeel van de democraten. Door Trump gesteunde kandidaten die net als hij de verkiezingsuitslag van 2020 in twijfel trekken en weinig respect tonen voor de regels van de democratie verloren in de staten waar veel op het spel stond. Hoe groot de Trump-factor bij deze verliezen precies is geweest, valt nog moeilijk vast te stellen. Maar dat Republikeinse kiezers verschil maken tussen wel of niet door Trump gesteunde kandidaten is gebleken. (VK)
………………………………………………………..
 
EU wil Oekraïne 18 miljard euro lenen.
Europa bleef tot nu toe achter met financiële steun aan Kiev, maar nu wil de Europese Commissie voortrekker worden.
De Europese Commissie wil Oekraïne komend jaar 18 miljard euro lenen tegen zeer gunstige voorwaarden. Oekraïne heeft volgens het IMF in 2023 naar schatting tussen 36 en 48 miljard euro nodig. Het is de bedoeling dat andere donoren het gat dichten.
Uit recente cijfers bleek dat de EU en andere Europese landen ver achterblijven bij de VS met steun voor Oekraïne. Tot halverwege vorige maand hadden de VS 52 miljard euro aan wapens, humanitaire hulp en financiële steun beloofd, Europa slechts 29 miljard euro. Daar kwam bij dat de EU traag is met het daadwerkelijk overboeken van geld. In mei stelde Brussel 9 miljard in het vooruitzicht, daarvan is pas een deel uitgekeerd. Afgelopen jaar stokten betalingen omdat Brussel terug moest naar de lidstaten om toestemming te vragen voor een volgende tranche. De commissie hoop dat dat met het gepresenteerde voorstel niet meer nodig is. De Commissie wil de 18 miljard per kwartaal overmaken zodat Oekraïne een stabiele en voorspelbare inkomensstroom krijgt. (NRC)
………………………………………………………….
.
Compleet cryptofiasco dreigt nu beurs FTX niet te redden is.
Het omvallen van miljardenbeurs FTX voedt de vrees voor een totale crypto-apocalyps, waarbij bedrijven als dominostenen omvallen en beleggers massaal hun cryptomunten dumpen.
Nu al is het waarschijnlijk dat de ruim 1 miljoen klanten van FTX, waaronder ook Nederlandse beleggers, hun inleg kwijt zijn. Cryptobeleggers zijn geschokt dat zelfs FTX, een van de grootste handelsplatformen, van de ene op de andere dag kan omvallen.
‘Ik heb het verkloot, het spijt me’, tweette de gevallen cryptomiljardair en FTX-ceo Sam Bankman-Fried. Hij komt maar liefst $8 mrd tekort en heeft volgens persbureau Bloomberg op korte termijn $4 mrd nodig om niet failliet te gaan. In theorie kan FTX nog gered worden, maar bijna niemand rekent daarop.
De problemen bij FTX zijn zo groot, dat zelfs Binance, het veruit grootste cryptobedrijf, de zaak niet meer wilde redden en een overname afblies. Nadat dit duidelijk was geworden, gingen de cryptokoersen voor de derde dag op rij omlaag. De bitcoin stond voor de problemen  opdoken boven de $20.000 en zakte gisteren kort onder de $16.000, de laagste koers sinds de cryptorage eind 2020 begon. Daarna volgde diezelfde dag nog een opmerkelijke rally, vooral gedreven door de meevallende inflatiecijfers die ook de aandelenbeurzen sterk deden stijgen.
Eerder dit jaar viel een aantal noodlijdende cryptobedrijven die aan elkaar hadden geleend als dominostenen om. De angst bestaat dat dit nu weer gebeurt aangezien de markt barst van de mensen die graag enorme risico’s nemen. Daarnaast speelt Bankman-Fried met zijn eigen Alameda Research een belangrijke rol in het op gang houden van de handel op cryptobeurzen, en het zou zomaar kunnen dat ook dat handelshuis nog wegvalt. Ook het grootste systeemrisico, de stablecoin tether, duikt weer op. Tijdens het tumult daalde tether gisteren richting de 98 cent. Die daling van de tether is zeer uitzonderlijk en onheilspellend, aangezien de munt altijd een waarde van $1 zou moeten houden. (FD)
…………………………………………………………………
 
Russische terugtrekking uit Cherson.
Een zwarte dag in de geschiedenis van het Russische leger. En van de Russische staat. Zo omschreef de Russische militaire blogger War Gonzo het besluit van de legerleiding alle troepen terug te trekken uit Cherson. Maar in de meeste reacties klonk begrip door voor het besluit van de nieuwe Russische commandant Sergej Soerovikin.
Opvallend was dat zelfs ijzervreters als de Tetjeense sterke man Kadyrov en Wagner-baas Prigozjin het beste probeerden te maken van de terugtrekking. Nog maar kort geleden uitten zij keiharde kritiek op het ‘slappe’ optreden van de Russische generaals. Maar volgens Kadyrov had Soerovikin de ‘moeilijke, maar juiste keuze gemaakt tussen zinloze offers louter om een gebaar te maken en het redden van de onbetaalbare levens van soldaten. Ook Prigozjin had begrip voor het besluit van Soerovikin.
In de Russische media wordt de vernederende terugtrekking gepresenteerd als het hergroeperen van de Russische eenheden.
Hoe dan ook is het besluit van de Russen om Cherson te verlaten een keerpunt in de oorlog. Het komt erop neer dat Moskou iedere ambitie heeft moeten opgeven om de havenstad Odessa in te nemen. Die vormde aanvankelijk ook een doelwit van Poetins project om wat hij beschouwt als Ruslands ‘historische gebieden’ te heroveren. (VK)
(Zie ook de oorlog in Oekraïne )
…………………………………………………………
 
Ambtelijke top Tweede Kamer stapt op na twijfel over onderzoek Arib.
Positie Bergkamp wankel.
De voltallige top van de Tweede Kamer legt per direct de taken neer. Dat heeft griffier Simone Roos vrijdag bekendgemaakt. Het vertrek volgt nadat in de afgelopen maand de twijfels toenamen rond de onafhankelijkheid van het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib.
‘Een dergelijk onderzoek dient plaats te vinden in rust en veiligheid voor alle betrokkenen’, schrijft Roos in een e-mail aan de Kamer, ‘en mag geen onderdeel zijn van een politiek schaakspel. Het heeft mij bijzonder geraakt  dat in deze situatie er niet of nauwelijks oog en aandacht is voor, of compassie met, de ambtenaren die recent en ook in het verleden aandacht hebben gevraagd voor sociaal onveilig gedrag.’
Namens de opgestapte leden van het managementteam schrijft zij dat de 6 topambtenaren hun taken ‘niet meer naar eer en geweten en veilig kunnen uitoefenen’. Naast de griffier stappen ook de directeur Huisvesting, het hoofd HR, het hoofd Communicatie en de bedrijfsjurist op. Twee andere leden van het managementteam leggen hun taken neer, maar blijven wel werkzaam in de Tweede Kamer.
Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer verder over de kwestie. Dan zal zeker ook het functioneren van Kamervoorzitter Bergkamp onderwerp van discussie zijn. Nog vóór het onderzoek naar Arib stond de D66’er onder druk vanwege haar zwakke optredens. Haar optreden als eindverantwoordelijke in het instellen van een onderzoek naar haar voorganger, het vertrek van de volledige ambtelijke top en de schade die het aanzien van de Tweede Kamer heeft opgelopen, maken haar positie er niet sterker op. (VK)