Debat

Studenten Saxion kaarten drugsgebruik in Twente aan

21 februari 2022
17:34
Onder de noemer ‘Social Rebel’ organiseren derdejaars studenten Sociaal Werk van Saxion Hogeschool in Enschede in samenwerking met debatcentrum Pakhuis Oost een serie bijeenkomsten over maatschappelijke thema’s, die ze signaleren in wijken en buurten. Na een eerste bijeenkomst over loverboys, komen de komende weken in de Bibliotheek in Enschede nog de volgende thema’s aan bod: Drugsgebruik in Twente, Kansen(on)gelijkheid en Love comes in many ways (over de LHBT+ gemeenschap).

Op donderdag 24 februari staat de tweede bijeenkomst, over drugsgebruik onder jongeren in Twente, op het programma. Doel van deze bijeenkomst is het vroegtijdig kunnen signaleren van drugsgebruik en het doorbreken van het taboe dat rond dit thema hangt. Dat is hard nodig, want het drugsgebruik onder jongeren is in de coronatijd flink toegenomen. Waar het vóór corona om de lol ging, nu gebruiken veel jongeren drugs tegen verveling en isolatie. Wanneer een jongere aan drugs is begonnen, is het mogelijk dat dit overslaat in een verslaving. De studenten van het Social Rebel-project vinden het belangrijk aandacht te besteden aan drugsgebruik omdat ze er van uit gaan dat de gevolgen van corona nog wel even merkbaar zullen zijn.

De bijeenkomst is vooral bedoeld voor ouders en leerkrachten, die graag een antwoord wil op vragen als: hoe weet je of jouw kind of leerling met drugs in aanraking is en hoe kun je hierover laagdrempelig het gesprek aangaan, waardoor jongeren zich open durven stellen? Alexandra van Halen van Tactus Verslavingszorg is aanwezig om antwoord te geven op dit soort vragen.

Signalen oppakken
De problemen, die de studenten in het kader van het Social Rebel-project willen aankaarten, hebben vaak te maken met grotere thema's als armoede, polarisatie, discriminatie en kansenongelijkheid. In het kader van hun studie, krijgen studenten de opdracht signalen op te pakken en onder de aandacht te brengen zodat er op beleidsniveau wat aan gedaan kan worden. Vandaar dat deze studenten binnen hun opleiding leren om hier een bijeenkomst over te organiseren waarin een thema 'op de agenda' wordt gezet en waar mensen vanuit diverse disciplines met elkaar in gesprek gaan. Pakhuis Oost faciliteert deze bijeenkomsten omdat zij een podium wil geven aan nieuwe ideeën in het sociaal domein.

De bijeenkomst over Drugsgebruik in Twente vindt plaats op donderdag 24 februari, om 20.00 u. in de Bibliotheek aan de Pijpenstraat 15 in Enschede. De entree is gratis, iedereen is welkom, QR-code is verplicht.

Aanmelden via www.pakhuis-oost.nl