Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 1 t/m zo 7 januari 2024

7 januari 2024, 14:50
Maandag:
+ Poetin wil aanvallen opvoeren. Oekraïne meldt dat het een ‘recordaantal’ drones heeft neergehaald tijdens de jaarwisseling.
+ De recente beschieting van de Russische stad Belgorod zal niet onbestraft blijven, zegt Poetin. Volgens de autoriteiten vielen er zeker 24 doden en veel gewonden.
+ Zelensky: Perceptie dat Rusland aan de winnende hand is, klopt niet. Het is slechts een gevoel. Volgens hem is het tegengestelde aan de hand en lijden Russische troepen juist enorme verliezen aan het front.
+ Verschillende steden in Oekraïne zijn kort na middernacht opgeschrikt door Russische aanvallen. Onder meer de steden Mykolaiv, Dnipro en Odesa zouden zij getroffen. Gedurende de nieuwjaarsnacht is Lviv getroffen door een drone-aanval. Of er slachtoffers zijn is nog niet duidelijk.
 
Dinsdag:
+ Rusland heeft een droneaanval uitgevoerd op Kiev. Burgemeester Klitsjko meldt dat de harde explosies het gevolg waren van het afweergeschut dat in werking was gesteld.
+ Enkele uren na de droneaanval heeft Rusland ook een raketaanval uitgevoerd op Kiev. ‘Kiev blijf in de schuilkelders, veel raketten komen jouw kant op’ luidt de boodschap van de luchtmacht.
+ Rusland heeft in totaal 99 raketten van diverse types op Oekraïne afgevuurd meldt het Oekraiense leger. Er zijn 72 raketten neergehaald.
+ Polen laat weten dat F-16’s worden ingezet om het luchtruim te beschermen. Poetin heeft aangekondigd dat de aanvallen op Oekraïne geïntensiveerd zullen worden als reactie op een beschieting van de Russische stad Belgorod.
+ Het elektriciteitsnetwerk van Kiev is getroffen door de aanvallen. Bijna 260.000 mensen zitten zonder stroom.
+ Door de Russische raketaanvallen zijn zeker 5 doden en ruim 100 gewonden gevallen.
+ Duitsland steunt het Oekraiense volk ‘zolang het ons nodig heeft en tot een alledaags bestaan zonder angst en terreur weer mogelijk is’, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Volgens haar laat Poetin ‘met elke raket zien dat hij Oekraïne wil vernietigen’.
+ Russische raket treft per ongeluk eigen dorp, laat het ministerie van Defensie weten. Bij het incident zouden 6 particuliere gebouwen beschadigd zijn geraakt maar geen slachtoffers zijn gevallen.
 
Woensdag:
+ Generaal Eichelsheim: ‘Oekraïne heeft fors meer langeafstandswapens nodig. Er moeten wapensystemen geleverd worden waarmee je in de Russische Federatie opslagplaatsen en aanvoerlijnen achter het front kan aanvallen anders loop je steeds achter de feiten aan.’ 
+ Russische grensregio’s en de Krim melden nieuwe aanvallen. Die volgen op een grootschalige raketbeschieting die een dag eerder Oekraiense steden trof.
+ Nederland wordt samen met Duitsland, Roemenië en Spanje een van de afnemers van in Europa geproduceerde Patriot-luchtverdedigingsraketten. In Zuid-Duitsland wordt op dit moment een productielijn aangelegd waar uiteindelijk duizenden raketten gebouwd moeten worden. 
+ Rusland en Oekraïne wisselen honderden krijgsgevangenen uit. Zelensky meldt de vrijlating van ‘meer dan 200 krijgers en burgers uit Russische gevangenschap’.
 
Donderdag:
+ Russische hackers hadden maanden toegang tot het systeem van het Oekraiense telecombedrijf Kyivstar voordat alle diensten van de provider vorige maand plat kwamen te liggen door een cyberaanval.
+ Oekraïne verwacht de komende weken opnieuw krijgsgevangenen te ruilen met Rusland.
+ In Kiev is het dodental na de Russische raketaanval van bijna een week geleden opgelopen tot 32. Ook zijn er 30 mensen gewond geraakt.
+ Rusland is volgens Amerikaanse inlichtingen van plan korteafstandsraketten van Iran te kopen meldt de Wall Street Journal. Volgens de VS werken de landen steeds meer samen op het gebied van defensie. De ballistische raketten zouden Rusland beter in staat stellen Oekraiense infrastructuur aan te vallen.
+ Noord-Korea is begonnen met het leveren van ballistische raketten aan Moskou. Ondertussen is de bodem bereikt van het huidige Amerikaanse hulpfonds voor Oekraïne.
+ Rusland heeft 37 aanvalsdrones uit Oekraïne neergeschoten zegt het Russische ministerie van Defensie. Dit gebeurde boven de Krim en de regio Krasnodar die eraan grenst.
 
Vrijdag:
+ Rusland heeft bevestigd dat het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) de toegang is ontzegd tot delen van de kerncentrale van Zaporizja maar stelt dat dat noodzakelijk is om veiligheidsredenen.
+ Het front in Oekraïne lijkt grotendeels muurvast te zitten zegt het Britse ministerie van Defensie. Zij ziet ondanks kleine Russische offensieven geen grote doorbraken. Met name rond Bachmoet en Avdiivka zou het front ondanks de vele aanvallen over en weer, weinig verschuiven.
+ Rusland wil burgers helpen evacueren uit grensgebied met Oekraïne. Inwoners uit Belgorod wordt hulp geboden bij evacuatie als ze dat willen. Belgorod wordt met regelmaat aangevallen door Oekraïne. Door een recente aanval vielen er 25 doden volgens de autoriteiten.
+ Oekraïne zegt dat het niet kan bevestigen of Rusland Noord-Koreaanse raketten heeft gebruikt. Volgens de VS heeft Rusland recent bij twee aanvallen raketten van Noord-Koreaanse makelij ingezet.
 
Vrijdag/Zaterdag:
+ De politieke druk neemt toe op Scholtz om kruisraketten aan Oekraïne te leveren. Politici van coalitiepartners de Groenen en FDP en oppositiepartij CDU benadrukken de noodzaak van deze wapenlevering. De meest effectieve bescherming tegen Russische luchtaanvallen is het vuren op doelen op Russisch grondgebied en in de bezette delen van waaruit Rusland zijn aanvallen lanceert. Oekraïne kan dit niet omdat het de daarvoor benodigde wapens mist en Berlijn geen Taurus raketten levert. De Taurus heeft een bereik van 500 kilometer.
+ Rusland wil in 2030 meer dan 32.000 drones per jaar produceren. ‘Dat is bijna drie keer hoger dan de huidige productie’, zegt vicepremier Beloöesov.
+ De levering van de eerste Deense F-16’s aan Oekraïne duurt mogelijk maanden langer dan gehoopt. De Deense krant Berlingske bericht dat de 6 gevechtsvliegtuigen naar verwachting pas in het 2e kwartaal naar het Oost-Europese land worden overgebracht.
+ De Oekraiense strijdkrachten zeggen een Russische commandopost te hebben vernietigd op de Krim. Er zou met succes een raketaanval zijn uitgevoerd op vliegbasis Saki. Oekraïne bestookt al langer doelen op het bezette schiereiland met drones en raketten.
+ Vrouwen van Russen die gemobiliseerd zijn voor de oorlog in Oekraïne hebben een protestactie gehouden aan het Kremlin. Ze legden bloemen neer aan het graf van de onbekende soldaat en eisten de terugkeer van hun mannen. Al maanden groeit de onvrede bij familieleden van reservisten die in september 2022 op bevel van Poetin werden gemobiliseerd.
+ Er is meer bewijs dat Rusland Oekraïne heeft aangevallen met Noord-Koreaanse raketten meldt Reuters. Zowel qua uiterlijk als techniek zou de raket verschillen met Russische modellen.
+ Het Witte Huis bevestigde deze week dat Rusland raketten inzet die door Noord-Korea zijn geleverd. Zowel Rusland als Noord-Korea overtreden daarmee het VN-wapenembargo dat geldt sinds Pyongyang in 2006 een atoombom testte.
+ Oekraïne: elf doden door Russische raketaanval op Pokrovsk. De aanvallen zijn met S-300-raketten uitgevoerd. De Russen proberen ‘ons land zoveel mogelijk leed aan te doen’, zegt de gouverneur van Pokrovsk. De stad werd vrijdag ook al gebombardeerd. De stad ligt op 80 kilometer van Donetsk, de regionale hoofdstad die door Rusland wordt bezet.