Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 11 t/m zo 17 december 2023

17 december 2023, 17:21
Maandag:
+ Zelensky is vanmiddag in Argentinië voor de inhuldiging van de nieuwe president Javier Milei. Naast de inauguratie draait de reis ook om de steun van Argentinië aan Oekraïne. Milei wil een top voor Oekraïne en alle Latijns-Amerikaanse landen organiseren.
+ Zelensky te gast bij Biden. Militaire samenwerking en eenheid zijn de 2 hoofdthema’s van het bezoek aan de VS, meldt Zelensky’s woordvoerder. Het Witte Huis spreekt in een verklaring van een ‘cruciaal moment’ waarop Oekraïne extra hulp krijgt.
+ Zelensky heeft in Argentinië een ‘openhartig’ gesprek gehad met de Hongaarse premier Orbán. De leiders van de buurlanden waren bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president.
+ Als Oekraïne tot de EU toetreedt zou tot 17% van de gemeenschappelijke begroting naar Oekraïne kunnen stromen. Het gaat dan om landbouwsubsidies en kosten voor het zogenaamde regiobeleid, bedoeld om structureel zwakke regio’s te helpen bij de ontwikkeling op allerlei terreinen.
+ Oekraïne is met Zweden in gesprek over de levering van Gripen-straaljagers. Een woordvoerder van de luchtmacht zei dat Zweden zijn huidige straaljagers aan Oekraïne zou kunnen geven.
+ Het VK draagt 2 mijnenjagers over aan Oekraïne. Ze worden ingezet om zeemijnen te ruimen op vaarroutes in de Zwarte Zee die Oekraïne voor zijn export nodig heeft.
+ FSB zegt dat het een netwerk van Oekraiense agenten op de Krim heeft opgerold. Dat zou onder meer voorbereidingen hebben getroffen voor de sabotage van spoorlijnen en andere infrastructuur en plannen hebben gemaakt voor moordaanslagen op pro-Russische bestuurders op de door Rusland bezette Krim.
+ Oekraiense vicepremier Koebrakov zegt dat Poolse vrachtwagenchauffeurs zijn gestopt met het blokkeren van een van de grensovergangen met Polen maar de Poolse leider van de belangenvereniging Borkowski spreekt dit tegen.
 
Dinsdag:
Zelensky zei in Washington dat Rusland weliswaar tegen Oekraïne vecht maar dat het ‘echte doel vrijheid’ is in Amerika en de hele wereld. Hij deed ook een persoonlijk pleidooi waarin hij het Congres vroeg om de impasse te doorbreken en voortdurende steun aan Oekraïne goed te keuren.
+ Rusland ronselt ‘kanonnenvoer’ in het buitenland om oorlogsmachine draaiende te houden. ‘Stop met het rekruteren van onze mensen’, zei de Nepalese ambassadeur in Moskou tegen de Russische regering nadat 6 Nepalezen sneuvelden aan het front.
+ Grote telecomstoring in Oekraïne door hackers. Volgens provider Kyivstar heeft een ‘krachtige hackaanval’ zijn telefoon- en internetsignaal uit de lucht gehaald. Topman Komarov zegt dat het netwerk ‘deels vernietigd’ is.
+ Het Oekraiense luchtalarm ondervindt op zeker 75 locaties hinder door de cyberaanval op de provider Kyivstar. Hierdoor is het luchtalarm op tientallen locaties niet meer operationeel.
+ Sinds de oorlog begon zijn er al meer dan 315.000 Russische militairen gewond geraakt of omgekomen! Dat is bijna 90% van het aantal militairen dat Rusland had toen de oorlog begon. De verliezen vertragen de militaire modernisering van Rusland met 18 jaar.
+ De EU wil miljarden innen met taks op bevroren Russisch tegoed. Dat geld zou vervolgens naar Oekraïne moeten gaan. Het gaat om een bedrag van ruim 15 miljard.
+ Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer wil dat de financiële en humanitaire steun van Nederland aan Oekraïne doorgaat.

Woensdag:

Biden heeft aan het eind van het bezoek van Zelensky aan Washington dringend gewaarschuwd om de Amerikaanse hulp aan Oekraïne niet te beëindigen. Hij zei tegen de Republikeinen dat ze Rusland een ‘kerstcadeau’ zouden geven als er geen extra militaire hulp voor de Oekraïners komt.
+ In Kiev zijn zeker 50 mensen gewond geraakt door een Russische raketaanval. Ook zijn er gebouwen beschadigd waaronder een kinderziekenhuis!
+ Mensen in Kiev zijn mentaal uitgeput. Rusland schoot tien ballistische raketten af en deze zijn allemaal neergehaald maar er zijn 50 gewonden gevallen omdat er brokstukken zijn neergekomen zegt verslaggever Kysia Hekster. Die gewonden zijn onder meer gevallen bij een ziekenhuis zegt ze. ‘De sfeer is erg somber. Het is een groot contrast met wat ik eerder heb gezien.’
+ Oekraïne wordt ‘zo lang als nodig is’ gesteund door Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland. Dat hebben de 5 landen laten weten in Oslo waar Zelensky was voor een verrassingsbezoek in de Noorse hoofdstad.
 
Donderdag:
+ Spannende EU-top over Oekraïne. De 27 regeringsleiders moet besluiten over 50 miljard steun en het begin van de onderhandelingen over toetreding Oekraïne EU.
+ De Russische economie lijdt zwaar onder de oorlog in Oekraïne, zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën. Volgens een analist zou de Russische economie 5% meer gegroeid zijn zonder de oorlog. Zo stegen de prijzen in Rusland en gaf de overheid een derde van zijn budget uit aan de strijdkrachten, zo’n 100 miljard. Het land bleef hiermee achter bij andere energie exporterende landen.
+ Rusland heeft aanvallen uitgevoerd met 42 drones en 6 raketten. Er zijn 41 drones neergehaald maar brokstukken richtten wel schade aan.
+ Poetin heeft herhaald dat zijn doelen in Oekraïne niet zijn veranderd en dat er pas vrede kan komen als die zijn behaald. De doelen zijn: het ‘denazificeren’, ‘demilitariseren’ en neutraliseren’ van Oekraïne, dus de regering Zelensky ten val brengen, het leger ontmantelen en voorkomen dat het land toetreedt tot de NAVO.
+ Poetin heeft gezegd dat hij hoopt 2 Amerikanen die vastzitten in Rusland te kunnen laten gaan bij een gevangenenruil. Het gaat om journalist Gershkovich en marinier Whelan. Rusland beschuldigt hen van spionage.
+ Zware explosies in Kiev meldt Kysia Hekster die in een schuilkelder zit. ‘Mogelijk heeft deze aanval te maken met de EU-top op dit moment’.
+ EU-leiders eens over het openen van de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië schrijft Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.
+ Zelensky noemt het besluit van de Europese leiders over de toetredingsonderhandelingen ‘een overwinning voor Oekraïne en heel Europa’. Ook bedankt hij iedereen die eraan heeft meegewerkt en meegeholpen. ‘Ik feliciteer iedere Oekraïner op deze dag’, schrijft hij.
+ ‘Een historisch moment dat de betrouwbaarheid en de kracht van de EU laat zien’, zei Michel van de Europese Raad.
+ Zelensky heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in Duitsland in Wiesbaden. Daar wordt de levering van wapens en andere oorlogshulp gecoördineerd.
 
Vrijdag:
De EU-landen zijn het eens geworden over een nieuw sanctiepakket voor Rusland. Het gaat om het 12epakket aan strafmaatregelen sinds de invasie in februari vorig jaar.
+ De EU-leiders hebben op de top in Brussel geen overeenstemming weten te bereiken over een nieuw steunpakket van miljarden euro’s voor Oekraïne, zegt Rutte. Een akkoord zal deze top niet meer komen, in januari gaan de gesprekken verder.
+ De BBC heeft een Russische propagandacampagne ontdekt waarbij duizenden nep-accounts op TikTok zijn betrokken. Via die accounts wordt desinformatie over de oorlog verspreid. De video’s bereiken miljoenen views en hebben als doel de steun voor Oekraïne uit het Westen te ondermijnen.
+ Senaat stel kerstreces uit om volgende week te stemmen over militaire hulp aan Oekraïne en Israël, zegt de leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer. Het Huis van Afgevaardigden heeft herhaaldelijk gezegd dat ze alleen voor hulp zullen stemmen als deze gepaard gaat met extra controles op de grens van Mexico en de VS.
+ Zelensky heeft gezegd dat hij verwacht dat het congres de vereiste maatregelen zou goedkeuren. Hij had van voorzitter Johnson ‘woorden gehoord die respect uitdrukten voor ons volk en onze strijd’. ‘We verwachten dat het congres de belangrijkste beslissingen in de nabije toekomst zal goedkeuren’, zei Zelensky. ‘Wij moeten winnen.’
+ In Letland krijgen alle jongeren tussen de 16 en 18 jaar vanaf volgend jaar militaire trainingslessen. Ze leren hoe ze op een chemische aanval moeten reageren en doen schietoefeningen.
+ Oekraiense drone-aanval op de Krim, zegt het Russische ministerie van Defensie. Volgens de Russen werden er 26 Oekraiense drones neergehaald.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Het Oekraiense luchtverdedigingssysteem heeft 30 Russische drones neergehaald. Een aantal daarvan vloog boven de hoofdstad Kiev. Het leger spreekt van een gerichte Russische aanval waarbij de drones gegroepeerd en vanuit verschillende richtingen aanvielen. Het is de zesde drone-aanval van Rusland deze maand.
+ Opnieuw Oekraiense chauffeur overleden bij blokkades Poolse grens. De bestuurder is nog meegenomen door een ambulance, maar op weg naar het ziekenhuis overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.
+ Poetin is naar eigen zeggen niet van plan om de NAVO aan te vallen. Hij reageerde hiermee op een opmerking van Biden die zei dat Rusland een NAVO-land gaat aanvallen als het de oorlog in Oekraïne wint.
+ Zondag waarschuwde Poetin ook dat toetreding van Finland tot de NAVO tot problemen kan leiden. Hij kondigde militaire versterkingen aan in het noordwesten van Rusland. ‘We hadden vriendelijke relaties. Er waren geen problemen, nu wel’, aldus Poetin.
+ Na een aantal dagen en nachten van zware Russische luchtaanvallen houdt de luchtverdediging goed stand, zei Zelensky. Volgens de autoriteiten vielen er afgelopen week tientallen slachtoffers, ook in de hoofdstad Kiev.
+ In een week tijd werden 104 van de 112 aanvallende Shahed-drones onderschept. De vernietiging van elk ervan betekent dat er levens en infrastructuur zijn gered, zei hij.
+ Ook werden de afgelopen week ballistische raketten neergeschoten. ‘De Patriots, Nasams, Cheeta’s en andere systemen die door onze partners worden geleverd werken perfect’, aldus Zelensky.