Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 15 t/m zo 21 januari 2024

21 januari 2024, 18:28
Maandag
+ Het Verenigd Koninkrijk levert 20.000 troepen voor NAVO-oefening, zei het Britse ministerie van Defensie. De inzet omvat legertroepen die van februari tot juni in Oost-Europa worden gestationeerd, een vliegdekschip, F35 straaljagers en surveillancevliegtuigen.
+ Russische luchtverdedigingssystemen hebben 3 Oekraiense Tochka-U raketten boven de Russische grensregio Koersk vernietigd. Oekraïne heeft geen commentaar geleverd.
+ Het Oekraiense leger heeft 2 strategisch belangrijke Russische vliegtuigen neergeschoten. 
Het verlies van de vliegtuigen zou een zware klap zijn voor de Russische luchtmacht. De operaties van Russische vliegtuigen dicht bij het slagveld wordt ernstig bemoeilijkt door dit verlies. De toestellen zijn voorzien van dure, gespecialiseerde uitrusting. Er werden er ook niet veel van geproduceerd. 
+ De VN schatten dat dit jaar zo’n 3,8 miljard euro nodig is voor humanitaire hulp in Oekraïne en voor vluchtelingen in dat land. Maar men vreest ook dat het niet gaat lukken om dat bedrag bij elkaar te krijgen omdat de aandacht van de wereld momenteel vooral op Israël en de Gazastrook gericht is.
+ Poetin treft voorbereidingen voor een reis naar Noord-Korea. Hij accepteerde vorig jaar een uitnodiging van Kim-Jong-un om diens land te bezoeken.
+ Europese ziekenhuizen hebben inmiddels meer dan 3.000 Oekraïense patiënten opgevangen sinds het begin van de oorlog in februari 2022.
+ Zwitserland heeft ingestemd met het organiseren van een internationale vredestop over Oekraïne op verzoek van Zelensky. Verdere details over de top worden uitgewerkt. Zo is er nog geen datum bekend.
 
Dinsdag:
+ De Russische luchtverdedigingssystemen hebben drie door Oekraïne gelanceerde drones vernietigd boven de zuidwestelijke regio Voronezj, bij de grens met Oekraïne, aldus het Russische ministerie van Defensie.
+ Oekraïne beveelt ontruiming tientallen dorpen aan het front bij Charkov. De veiligheidssituatie zou verslechteren door Russische aanvallen. Ruim 3.000 mensen worden getroffen door het evacuatiebevel onder wie 279 kinderen.
+ Poolse truckers schorten blokkades aan grens Oekraïne op. Die overgangen werden al sinds november geblokkeerd door Poolse vrachtwagenchauffeurs tegen in hun ogen oneerlijke voorwaarden voor Oekraiense truckers. Er is nu een deal gesloten met de Poolse overheid.
+ Poetin is een roofdier dat nooit zal berusten in een bevroren conflict in Oekraïne. Hij houdt vast aan zijn plannen, zelfs als de gevechten aan het front worden onderbroken, zei Zelensky.
+ Frankrijk gaat zo’n 40 SCALP-kruisraketten voor de lange afstand en enkele honderden bommen aan Oekraïne leveren zei Macron. Volgens Macron moet Europa’s prioriteit zijn ‘om Rusland niet te laten winnen.’ Hij kondigde een bezoek aan Kiev aan in februari.
+ Bij een Russische aanval op Charkov zijn er zeker 16 gewonden gevallen. Er werden woongebouwen in het centrum van de stad getroffen.
 
Woensdag:
+ Oekraïne ziet het dit jaar als een prioriteit om controle te krijgen over het luchtruim want degene die het luchtruim controleert bepaalt uiteindelijk wanneer en hoe de oorlog eindigt.
De luchtmacht van Oekraïne gebruikt nog vliegtuigen uit de Sovjettijd.
+ Niet alleen de legers van NAVO-landen maar hun hele samenleving moet zich aanpassen aan een nieuw onvoorspelbaar tijdperk, stelt NAVO-kopstuk Bauer. We gaan naar een tijd waarin alles kan gebeuren, op elk moment.
+ Rusland en Iran gaan de onderlinge banden verder aanhalen. De landen zullen spoedig een nieuw verdrag tekenen om het strategisch partnerschap tussen de landen verder uitwerken.
+ Roemeense boeren blokkeren grens Oekraïne tijdens grote protesten. Ze zijn boos om de goedkope boerenproducten uit Oekraïne die zwaar op de Roemeense markt drukken.
+ Duizenden mensen hebben in de Russische deelrepubliek Basjkirostan in de Oeral geprotesteerd tegen de veroordeling van de lokale milieuactivist Fail Alsinov. Hij werd tot 4 jaar cel veroordeeld voor racistische uitlatingen. Hij werd al eerder veroordeeld nadat hij de oorlog in Oekraïne had omschreven als ‘een genocide op het Basjkirvolk’. Het is niet onze oorlog voegde hij daar later aan toe.
+ Westerse bedrijven hebben Rusland ondanks sancties voor 2,9 miljard dollar aan onderdelen geleverd die gebruikt kunnen worden in de militaire productie aldus Kiev.
+ Rusland heeft tijdens een bezoek van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui opnieuw zijn nauwe samenwerking met het geïsoleerde communistische land bevestigd.
+ Duitse parlement stemt tegen levering kruisraketten. Ook 2 partijen die in principe voorstander zijn van leverantie stemden tegen omdat ze vinden dat de indieners het proces niet zuiver hadden doorlopen. Ze vonden het ongepast om een verslag van de Parlementair Commissaris der Strijdkrachten dat te maken heeft met de zorg over de soldaten van de Bundeswehr te vermengen met de discussie over steun voor Oekraïne.
+ Republikeinen noemen gesprek met Biden over Oekraïne productief. Maar voorzitter Johnson blijft benadrukken dat nieuwe maatregelen bij de grens tussen Mexico en de VS prioriteit hebben.
+ Rusland zegt dat het een dodelijke aanval heeft uitgevoerd op ‘buitenlandse militanten’ in Charkov. Er zijn volgens Rusland 60 doden gevallen.
 
Donderdag: 
+ Rusland en Oekraïne hebben melding gemaakt van droneaanvallen. Rusland heeft 33 drones en 2 raketten afgevuurd. Rusland meldt dat een Oekraiense drone is onderschept bij Moskou en een tweede onbemand vliegtuigje is neergehaald nabij Sint-Petersburg.
+ Oekraïne heeft 6 houwitsers van Frankrijk gekocht. Parijs geeft daarnaast 12 exemplaren aan Kiev.
+ Lavrov zegt dat de speciale militaire operatie de Russische samenleving heeft gezuiverd. Hij is blij dat tienduizenden het land sindsdien zijn ontvlucht, omdat de maatschappij nu ‘eensgezinder dan ooit’ zou zijn.
+ Medvedev: Oekraïners staan voor de keuze tussen Rusland en een ‘onvermijdelijke dood’.
Of hun land maakt deel uit van Rusland of ze zullen samen met hun hele familie sterven!
+ Bijna 5 jaar cel geëist tegen de Russische nationalist Girkin. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot extremisme. In Nederland staat Girkin bekend als betrokkenen bij de ramp met vlucht MH-17.
+ Frankrijk ontkent dat Franse huurlingen actief zijn in Oekraïne. Rusland beweert Franse huurlingen te hebben gedood in Charkov.
+ Oekraiense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken denkt dat Oekraïne nog dit jaar de eerste luchtoverwinningen gaat zoeken. ‘Dat is ook noodzakelijk wil Oekraïne de oorlog winnen’, aldus Koeleba.
+Rusland zegt dorpje bij Donetsk te hebben veroverd. Russische troepen hebben nu de volledige controle over ‘Vesele’ aldus het ministerie van Defensie.
 
Vrijdag:
Wit-Rusland beschouwt het gebruik van kernwapens als een gedwongen maatregel en voor strategische afschrikking, aldus TASS. 
+ In de Russische deelrepubliek Basjkirostan zijn weer mensen opgepakt die protesteerden tegen de veroordeling van een bekende lokale activist Alysinov die een gevangenisstraf van 4 jaar kreeg. Hij maakt zich hard voor het behoud van de Basjkierse taal en cultuur maar werd ervan beschuldigd racistische opmerkingen te hebben gemaakt. Volgens zijn aanhangers is hij opgepakt omdat hij zich uitspreekt tegen de Russische invasie.
+ Rusland eist een celstraf van 28 jaar voor de vrouw die ervan beschuldigd wordt een aanslag te hebben gepleegd op de pro-Kremlin blogger Tatarski.
+ Bij de op een na grootste olieraffinaderij van Rusland in Rjazan is brand uitgebroken. Eerder brak ook al brand uit bij een oliedepot in Brjansk door een Oekraiense droneaanval. Ook werd een olieterminal in Sint-Petersburg beschoten.
+ De 3 Baltische landen Estland, Letland en Litouwen hebben besloten samen hun grenzen met Rusland en Belarus te versterken om eventuele militaire bedreigingen tegen te gaan.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Rusland heeft opnieuw mijnen gelegd rond de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne zegt het IAEA. Eerdere mijnen werden er in november nog weggehaald.
+ Slowakije wijst het lidmaatschap van Oekraïne af als NAVO-lid. Dat heeft de populistische premier Fico gezegd. Het lidmaatschap zou de grondslag zijn voor een derde wereldoorlog, aldus Fico.
+ Zelensky heeft Trump uitgenodigd om zijn land te bezoeken. ‘Als je de oorlog binnen 24 uur kan stoppen, kom dan gerust naar Kiev. Ik ben hier elke dag.’
+ Emotionele oproep van echtgenote Russische soldaat: ‘Wat krijg ik terug, een man zonder benen?’ De echtgenoot van Maria Andrejeva vecht aan het font in Oekraine maar de Russin wil hem onmiddellijk terugzien. De woorden zijn gevaarlijk omdat kritiek op de invasie is verboden. Weduwen en vrouwen lijken echter wel meer krediet te hebben bij het Kremlin om hun stem te laten horen.
+ Ook grote brand in een Russische aardgasterminal aan de Oostzee. Eerder deze week werden 2 Russische oliedepots aangevallen door Oekraine. 
+ Het Oekraiense leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op de sinds 2014 door Rusland gecontroleerde stad Donetsk. 25 mensen kwamen om het leven en 20 mensen raakten gewond.
+ Rusland meldt verovering van Krakhmalnoye in de provincie Charkov. Oekraine reageerde dat het dorp ‘geen strategische waarde’ heeft en ‘dat er maar 5 huizen’ staan.
+ De Oekraiense Marta Kostyuk heeft na het bereiken van de kwartfinales van de ‘Australian Open’ opnieuw aandacht gevraagd voor de situatie in haar door de oorlog verscheurde land. Ze versloeg de Russische Maria Timofeeva met 6-2, 6-1 en weigerde haar na afloop de hand te schudden.