Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 18 t/m zo 24 december 2023

25 december 2023, 21:19
Maandag:
+ Westerse landen hebben na de invasie 15 superjachten aan de ketting gelegd. Het gaat om jachten vanaf 35 meter die in het bezit zijn van Russische oligarchen. In totaal hebben de Russische zakenlieden 65 van dergelijke jachten.
+ Zelensky zegt dat afgelopen week voor zijn land ‘historisch was’. Hoewel er nog altijd geen zicht is op nieuwe miljardensteun van de VS en Europa is Zelensky opgetogen over de toelatingsgesprekken die Oekraïne mag gaan voeren.
+ De Oekraiense brigadegeneraal Tarnavsky zegt dat Oekraiense troepen aan de frontlinie van de gevechten kampen met een tekort aan munitie, en dat sommige militaire acties zijn afgeschaald, vanwege het uitblijven van buitenlandse steun. De topmilitair zegt dat ook Rusland kampt met een tekort aan munitie.
+ Poolse vrachtwagenchauffeurs hebben opnieuw de grensovergang met Oekraïne geblokkeerd. Afgelopen week werd de overgang even geopend nadat de Poolse burgemeester de blokkade had verboden. De rechter besloot echter dat de chauffeurs mogen protesteren waarna nieuwe blokkades volgden.
+ Een Russische oud-officier is in Nederland om zich te melden bij het Internationaal Strafhof. De militair Igor Salikov was zo’n 25 jaar militair. Hij diende eerst in het Russische leger en later in de Wagner-groep. Salikov wil een verklaring afleggen over door Russen gepleegde oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hij zegt getuige te zijn geweest van veel misdaden. ‘En ik weet waar de orders vandaan kwamen.’
 
Dinsdag:
+ De hoogste militair van België waarschuwt voor een oorlog met Rusland. Volgens admiraal Michel Hofman, stafchef van het Belgische leger, moet Europa ‘zich dringend voorbereiden en duidelijk maken dat het zich kan verdedigen’. Hij verwacht verder dat Rusland in staat is om na een eventueel einde van de oorlog in Oekraïne op termijn de oorlogsmachine te regenereren en opnieuw strijdkrachten op te bouwen waarbij hij niet uitsluit dat Rusland dan een nieuw front opent.
+ VN: Rusland heeft op grote schaal gefaald in het beschermen van Oekraiense burgers. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor grove schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving, het internationale humanitaire recht en dat er oorlogsmisdaden zijn begaan voornamelijk door Russische strijdkrachten.
+ Russische soldaten worden in de loopgraven getroffen door het Hantavirus, ofwel het ‘muizenvirus’. Door een enorme muizen- en rattenplaag in de loopgraven worden de soldaten besmet. Het virus wordt door urine, ontlasting en speeksel van de dieren overgedragen.
 
Woensdag:
+ Zelensky: leger vraagt om mobilisatie half miljoen mensen. De president zegt dat er nog geen besluit is genomen over het mobilisatievraagstuk. Er is extra geld nodig om zo’n omvangrijke mobilisatie te kunnen uitvoeren. Hij zei dat hij er vertrouwen in heeft dat de VS en EU het land blijven steunen.
+ In een toespraak roept de Oekraiense president landgenoten op tot veerkracht. Hij benadrukt dat Oekraïne kan winnen als het land eensgezind blijft. Zolang de oorlog voortduurt zullen er geen verkiezingen mogelijk zijn, herhaalde Zelensky.
Oekraiense provider Kyivstar kampt nog steeds met de gevolgen van de grootste cyberaanval van eerder deze maand. Sommige klanten in het westen en zuiden van het land ervaren problemen met bellen en de mobiele app van het telecombedrijf.
+ House of Animals gaat een noodhospitaal voor dieren helpen opzetten on het zuidoosten van Oekraïne. De mobiele operatie-units zijn hier volgens de organisatie het hardst nodig omdat dagelijks gewonde dieren bij opvangcentra aan de frontlinie worden binnen gebracht. 
 
Donderdag: 
+ In de zoektocht naar extra soldaten wil de nieuwe Oekraiense minister van Defensie Oemjerov volgend jaar Oekraiense mannen rekruteren die in het buitenland wonen. Oekraïners met een leeftijd tussen 25 jaar en 60 jaar die in Duitsland en andere landen wonen moet worden gevraagd zich te melden bij de rekruteringscentra van de strijdkrachten.
+ Oekraïne heeft bevestigd dat Russische troepen terrein hebben gewonnen tijdens hun twee maanden durende grondoffensief in het zuidoosten rond de stad Avdiivka. Op sommige plekken is de vijand tot 2 kilometer opgerukt, zegt een woordvoerder. ‘Maar dat heeft ze veel gekost’.
+ De Oekraiense luchtverdediging heeft 34 van 35 Shahed=drones boven Oekraïne neergeschoten.
+ De meeste mensen willen dat Nederland Oekraïne blijft steunen. Vergeleken met vorig jaar wil een groter deel dat Oekraïne gaat onderhandelen met Rusland, ook als ze daar delen van het land mee kwijtraken.
+ Terwijl de Russen langzaam terrein lijken te winnen, kondigde Poetin aan meer troepen en middelen vrij te maken om de strijd komend jaar verder op te voeren. ‘Als we niet uitkijken gaan de Russen aan het langste eind trekken,’ zei Zelensky.
+ Oekraïne is niet van plan staatsburgers in het buitenland onder druk terug te roepen, zodat zij als militair kunnen dienen in de oorlog tegen Rusland. Het ministerie van Defensie probeert met deze toelichting uitspraken van minister Oemjerov te verduidelijken.
 
Vrijdag:
+ In Kiev is een residentieel gebouw geraakt door een Russische drone, zo maakten de lokale autoriteiten bekend. Het is de eerste keer in maanden dat zich in de hoofdstad een dergelijk incident voordoet.
+ Tips over de verblijfplaats van Navalny leveren een beloning op. Dit heeft het team rond de rivaal van Poetin besloten.
+ EU stuurt nog eens vijfhonderd energiegeneratoren naar Oekraïne uit de eigen voorraad van de Europese beschermingsdienst RescEU in Polen, meldt de Europese Commissie. Eerder werden er al 2178 generatoren uit de vaste noodvoorraad naar Oekraïne gestuurd. Alles bij elkaar gingen er zo’n 5.500 generatoren vanuit de EU naar Oekraïne ook via andere noodmechanismen.
+ Nederland gaat Oekraïne achttien F16-gevechtsvliegtuigen leveren, deelde Rutte Zelensky telefonisch mee. De levering van F16’s is een van de belangrijkste toezeggingen om invulling te geven.
+ Biden maakt werk van harder aanpakken banken die Kremlin kredieten geven. Hij heeft een decreet getekend dat de VS hiertoe de bevoegdheid geeft.
+ De nieuwe Poolse buitenlandminister Sikorski heeft Oekraïne steun van de nieuwe regering beloofd tijdens zijn eerste werkbezoek aan Kiev. Onder de vorige Poolse regering ontstonden de laatste tijd juist spanningen in de relatie met Oekraïne.
+ De Russische secretaris van de Veiligheidsraad Patroesjev zou opdracht hebben gegeven tot de moord op het overleden hoofd van de Wagner huurlingen Prigozjin meldt de Wall Street Journal.
 
Zaterdag/Zondag:
Zowel Russische als Oekraiense troepen hebben last van ‘uitzonderlijke ratten- en muizenplaag’ aan het front. De populaties knaagdieren zijn toegenomen door de mildere temperaturen in de afgelopen maanden en door voldoende voedsel.
+ Kandidate die Poetin wilde uitdaging uitgesloten van verkiezingen. Jekaterina Duntsova mag niet deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen van maart volgend jaar, meldt haar campagneteam. Ze zou fouten hebben gemaakt tijdens de registratieprocedure. De kiescommissie verwierp haar kandidatuur unaniem.
+ Oekraïne paste de datum van Kerstmis aan omdat Kiev op allerlei manieren afstand neemt van Rusland en meer de toenadering zoekt tot het Westen. Men haalde ook beelden weg uit het straatbeeld van Russische schrijvers zoals Poesjkin. Ook straten werden hernoemd.
+ Russische troepen boeken vooruitgang in het zuidwesten van Bakhmut. Ook bij Avdiivka boekten de Russen marginaal voortuitgang.
+ Zelensky heeft in een videoboodschap Nederland bedankt voor de levering van F-16’s. Hij wilde ‘alle partners die ons al steunen’ bedanken en noemde daarbij specifiek Nederland.
+ Poetin heeft naar verluidt achter gesloten deuren laten weten dat Rusland open zou staan voor een staakt-het-vuren langs de huidige frontlinie, meldt de New York Times op basis van Russische bronnen. Het door Poetin nagestreefde staakt-het-vuren zou betekenen dat Rusland de bezette gebieden behoudt, waar de lokale bevolking het slachtoffer is van onder meer ontvoeringen en standrechtelijke executies. Ook voert Rusland een actieve politiek van russificatie in deze gebieden. ‘We geven niet op wat van ons is,’ beloofde hij eerder aan zijn generaals en voegde er tevens aan toe: ‘Als ze willen onderhandelen laat ze dan onderhandelen’.
+ Volgens Jack Devine, een voormalig directeur binnen de CIA, zijn de dagen van Poetin nu vrijwel zeker geteld. ‘Het zou me niet verbazen als hij morgen verdwijnt.’ De tegenvallende resultaten in Oekraïne zijn zeker niet in het voordeel van Poetin. Devine zegt te verwachten dat Poetin door een staatsgreep van het podium zal verdwijnen. ‘Het zou me niet verbazen als iemand binnen de regering nu al heeft besloten daarvoor te zorgen’, zegt hij. Doordat Poetin troepen als kanonnenvoer naar het front blijft sturen neemt zijn populariteit steeds verder af. Dat de oorlog op een dood punt is beland zal hem zeker ook niet helpen. Zijn problemen zijn begonnen bij de patstelling zoals we die nu zien in de oorlog, zegt Devine.
+ Mocht Poetin van het podium verdwijnen dan hoeven we de vlaggen nog niet gelijk uit te hangen. Zijn opvolger zal volgens Devine waarschijnlijk niet radicaal anders zijn.