Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 19 februari t/m zo 25 februari 2024

25 februari 2024, 16:46
Maandag:
+ Twee schepen van de marine vertrekken richting het noorden van Noorwegen om deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.
+ De situatie aan het front in Avdiivka is enigszins gestabiliseerd zei de Oekraiense militaire woordvoerder Likhoviy.
+ Denemarken doneert alle artilleriegranaten die het land heeft aan Oekraine, aldus premier Frederiksen in München. Ze riep haar Europese bondgenoten op om hetzelfde te doen. ‘We hebben luchtverdediging die we op dit moment niet zelf hoeven te gebruiken’.
+ Japan heeft Oekraine steun toegezegd bij de wederopbouw van het land. Dat gebeurde op een speciale conferentie in Tokio die ging over het aanhalen van de banden tussen de 2 landen.
+ De Russische soldaten hebben nu ook de grote cokesfabriek in handen. Daar verscholen zich nog overblijvende Oekraiense soldaten nadat hun leger zich al had teruggetrokken.
+ Rusland ruikt bloed en wil profiteren van 2 kansen in Oekraine. Het wachten op westerse hulp aan Oekraine lijkt Rusland te helpen. Het land lijdt aan ‘granaathonger’. Daarbij komt dat de ontdooide modder in het zuiden van Oekraine de strijdkrachten ervan weerhoudt om nieuwe reserves naar Zaporizja te brengen die moeten helpen tegen de Russische strijdkrachten.
+ EU-buitenlandchef Borrell wil de Europese sancties vernoemen naar Navalny ‘zodat zijn naam altijd blijft voortleven’.
+ De situatie in de gebieden waar de Russische troepen zijn geconcentreerd is uiterst moeilijk zei Zelensky.
+ Biden noemt houding Republikeinen tegenover Oekraine ‘choquerend’. Ze lopen zo maar weg van de Russische dreiging, van de NAVO en hun verplichtingen.
+ Trump heeft een warrige reactie gedeeld waarin hij de dood van Navalny op zichzelf betrekt. Hij had eerder kritiek gekregen voor het uitblijven van een reactie. Hij zei dat de dood van Navalny hem bewust had gemaakt dat de VS een natie in terugval is, een falende natie.
+ Weduwe Navalny beweert dat hij is vermoord met het zenuwgas novitsjok. Daarnaast zouden de Russen het lichaam van haar echtgenoot verbergen.
+ Rode Kruis zoekt nog 23.000 vermisten in Oekraine en Rusland. Het gaat om mensen die zijn gedood, gevangengenomen of het contact met hun naasten hebben verloren nadat ze op de vlucht zijn geslagen.
+ Nog 2 weken onderzoek op lichaam Navalny. Zijn woordvoerder meldt dat er in die periode nog een ‘chemisch onderzoek’ zal plaatsvinden. Het is niet duidelijk waar het lichaam van Navalny zich bevindt.
 
Dinsdag:
­­­­+ Oekraine wil dat de Europese Unie en Japan met nieuwe economische sancties tegen Rusland komen na de dood van Navalny zei premier Sjmyhal.
+ Giro 555 heeft tot eind november vorig jaar in totaal 153.052,615 miljoen euro (zo’n 84%) van het opgehaalde bedrag voor Oekraine besteed aan humanitaire hulp. Het geld is vooral besteed aan noodhulp zoals voedsel, medische zorg en onderdak. Daarmee werden bijna 5 miljoen Oekraïners geholpen.
+ Poolse boeren maken zich op voor grootschalige acties bij de grens met Oekraine. Een woordvoerder voorspelde een ‘volledige blokkade van al het verkeer bij grensovergangen’. Militair verkeer wordt wel toegelaten.
+ Amerikaanse republikeinse senator Lindsey Graham op Russische terroristenlijst. Graham zei eerder dat Rusland formeel aangemerkt zou moeten worden als een staat die terrorisme steunt. De 4 andere landen op de VS lijst zijn Cuba, Noord-Korea, Iran en Syrië.
+ Zelensky neemt deel aan een virtuele bijeenkomst met leiders van de G-7 landen. Tijdens de bijeenkomst wordt de internationale steun aan Oekraine besproken.
+ Projectie oorlogsvideo op Russische ambassade Berlijn verboden. Een organisatie van Oekraïners wilde daar een uur lang foto’s en videobeelden tonen.
+ Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes ‘door ontwikkelen’, zo zei hij. Defensieminister Sjojgoe kondigde aan dat de Russen oprukken richting het westen.
+ Italiaanse vicepremier heeft kritiek gekregen op zijn opmerkingen over de dood van Navalny. Hij zei dat het ‘aan de Russische artsen en rechters’ is om uitspraken te doen over de dood van Navalny. Politici in Rome en Brussel uitten hun bedenkingen over dat standpunt.
+ Rusland noemt nu ook Radio Free Europe een ongewenste organisatie. Dit maakt het mogelijk medewerkers strafrechtelijk te vervolgen.
+ EU ontbiedt Russische ambassadeur om dood Navalny. De EU houdt Rusland verantwoordelijk, zo is hem te kennen gegeven.
+ Oekraine ontkent de Russische berichten dat de Russen de plaats Krynky op de oostelijke oever van de Dnjepr hebben ingenomen. Volgens Kiev gaat het om vervalsing van feiten.
 
Woensdag:
+ Rusland heeft 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept. De graanleveringen waren in juli door Poetin toegezegd.
+ Estland zegt hybride operatie van Rusland te hebben verijdeld. Minister-president Kallas spreekt over een actie van de Russische veiligheidsdiensten op het grondgebied van haar land. Er wordt geprobeerd angst te zaaien en spanningen in de samenleving te creëren. Het Kremlin heeft het voorzien op al onze democratische samenlevingen zegt ze.
+ Russische droneaanvallen hebben dinsdag 5 familieleden gedood in het noorden van Oekraine en 2 mensen in een auto in de noordoostelijke regio.
+ Twee jaar nadat de oorlog uitbrak blijkt vooral financiële steun voor de mensen nodig, stelt het Rode Kruis, dat ziet dat steeds meer mensen met schulden kampen.
+ Europa is het eens over een groot sanctiepakket tegen Rusland. Ze kunnen voor 24 februari van kracht zijn, als wordt herdacht dat Rusland 2 jaar geleden Oekraine binnenviel.
+ Moeder van Navalny doet poging om het lichaam van haar zoon terug te krijgen via de rechter. Ze stelt dat het niet vrijgeven van een lichaam strijdig is met de wet.
+ Ondanks de grote steun voor Oekraine gelooft slechts 10% van de Europeanen nog dat Oekraine de oorlog met Rusland zal winnen.
+ Een raketaanval op een trainingsgebied in het oosten van Oekraine heeft het leven gekost aan tientallen Russische militairen. De BBC bericht dat er schattingen circuleren van 60 doden.
+ Zelensky waarschuwt voor tweespalt nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders.
+ Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraiense leuzen op. Bewegingen van buitenaf zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten.
+ EU-landen steunen verlenging gunstige importregels Oekraine voor landbouwproducten.
 
Donderdag:
+ De Nederlandse steun aan Oekraine blijft ‘onverminderd noodzakelijk en urgent’, zeker nu de westerse eensgezindheid wankel wordt. Tegelijkertijd moet de weerbaarheid van Nederland versterkt worden volgen de Adviesraad Internationale Vraagstukken.
+ Iran levert honderden korteafstandsraketten aan Rusland. Het zou gaan om zo’n 400 projectielen, waaronder korteafstandsraketten van het type Fateh-110 of afgeleiden daarvan.
+ Zelensky bagatelliseert verlies Avdiivka: ‘Wat heeft Rusland nu bereikt. De verovering is in feite de enige vorm van vooruitgang die de Russen boekten.’
+ Rusland zal verder doordringen tot Oekraiense steden na de verovering van Avdiivka.
Ze blijven aanvallen zegt een dronepiloot. Na Avdiivka volgen de nabijgelegen dorpen en dan Myrnohrad en Pokrovsk, de dichtstbijzijnde grotere steden.
+ De bekende Russische oppositiepoliticus Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Navalny. Ook hij zit een lange gevangenisstraf (25jaar) uit in Siberië.
+ Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen. Heeft meneer Poetin ooit één scheldwoord gebruikt om u aan te spreken, zegt het Kremlin. 
+ Rusland heeft volgens Frankrijk gedreigd om vliegtuigen boven de Zwarte Zee neer te halen zegt de Franse minister van Defensie Lecornu. Hij noemt de bedreigingen een ‘bijzonder agressieve houding’ van Moskou.
+ Medvedev: Russische troepen moeten Kiev binnenvallen en veroveren om zo hun doelstellingen te bereiken. Het is de eerste keer dat een Russische politicus die zegt dat Kiev moet worden aangevallen sinds Poetin in juni vorig jaar dezelfde suggestie deed. 
+ Kiev: Rusland beschoot ons met meer dan 12.600 drones en raketten. Het gaat om 8.000 raketten en 4.630 drones zegt de Oekraiense luchtmacht. Een groot deel kon worden neergehaald dankzij Westerse uiterst moderne luchtverdedigingssystemen.
+ Eind maart overleg Polen en Oekraine over de banden tussen de landen. Tusk geeft dus geen gehoor aan de oproep van Zelensky die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.
+ Poetin vliegt mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Het vliegtuig was oorspronkelijk bedoeld om tijdens een kernoorlog met het Westen kernwapens over grote afstanden te vervoeren.
+ Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraiense landbouwproducten om dat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven.
+ Denemarken sluit veiligheidsovereenkomst met Oekraine. Er zijn afspraken gemaakt over steun voor meerdere jaren.
+ Rusland zegt verder te zijn opgerukt in het oosten van Oekraine. Het ministerie van Defensie meldt dat het dorp Pobeda in de regio Donetsk is veroverd.
 
Vrijdag:
+ Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na 2 jaar oorlog in Oekraine terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1.1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Door de aanhoudende vijandelijkheden worden er elke dag meer dan 3 kinderen gedood of gewond. Gemiddeld komen er 38 mensen per dag om.
+ Zelensky zegt dat de terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraine goed te keuren het land mensenlevens zal kosten.
+ Poetin heeft in een toespraak ‘de ware helden van het volk’ geprezen die in Oekraine vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.
+ Door een Russische luchtaanval op een winkelgebied in Odesa zijn 3 doden gevallen. Het leger meldt dat er 9 drones zijn onderschept maar dat één ervan het gebied nabij de haven raakte en brand veroorzaakte.
+ De voorzitter van de Senaat Chuck Schumer bezoekt Kiev om Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. Hij belooft extra hulp ongeacht of het voorgesteld pakket van 60 miljard dollar dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.
+ Poolse boeren breken uit protest trein open met Oekraïens koolzaad. De politie is op zoek naar de daders. Oekraine deed een beroep op de Poolse autoriteiten om de daders snel te straffen.
+ Navalny ‘s moeder moet van de Russische autoriteiten binnen 3 uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteiten begraven op het strafkamp.
+ EU-kopstukken beloven Oekraine pal te staan in het derde oorlogsjaar. “Meer dan ooit zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraine zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.
+ De VS mogen Oekraine nu niet de rug toekeren. Dat heeft Biden gezegd. ‘Poetin rekent erop de wil en vastberadenheid van vrije mensen te kunnen breken. Het Oekraiense volk staat onverzettelijk en onbreekbaar tegenover de krachtige aanval van Poetin.’
+ De Oekraiense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Berlev A50 die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt.
 
Zaterdag/Zondag:
+ De Oekraiense vlag is zaterdag gehesen bij de Tweede Kamer. Ook op andere plekken in het land werd zaterdag stilgestaan bij de oorlog die zaterdag twee jaar geleden is begonnen met de invasie van de Russen in Oekraine.
+ Minister Sjojgoe heeft een bezoek gebracht aan de Russische militairen in het oosten van Oekraine, meldt de krijgsmacht. ‘Op dit moment zijn wij in het voordeel’, zei Sjojgoe.
+ De Oekraiense topmilitair Syrsky is er naar eigen zeggen nog altijd van overtuigd dat zijn troepen de strijd met Rusland zullen winnen want ‘het licht zal het altijd winnen van de duisternis’.
+ Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraine. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de invasie, twee jaar geleden.
+ Rusland zal wraak nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen, zegt Medvedev. ‘We moeten dit allemaal onthouden en waar mogelijk wraak op hen nemen. Zij zijn onze vijanden.’
+ Wilders tegen akkoord van het demissionaire kabinet met Oekraine. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week zo’n akkoord gesloten met Oekraine.
+ Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie zo’n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden tenminste 2.700 tanks en 5.000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.
+ Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. ‘We hebben 730 dagen van ons leven hiervoor gevochten. We zullen winnen op de beste dag van ons leven, zei hij bij de ontvangst van Von der Leyen en de premiers van Canada, Italië en België op de luchthaven Hostomel. Het vliegveld was in de eerste dagen van de invasie doelwit van Russische aanvallen.
+ G7 blijft vierkant achter Oekraine staan zo lang als nodig is. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog. De G7 riep Moskou op om onmiddellijk alle troepen volledig en onvoorwaardelijk terug te trekken uit Oekraïne.
+ Oekraine zegt 16 Russische drones neergehaald te hebben. De drones werden neergeschoten boven 8 regio’s in het midden, westen en zuiden van het land.
+ De Oekraiense wapenproductie is volgens minister in 1 jaar verdrievoudigd. Er zijn nu 100 staatsbedrijven actief in de wapenproductie en 400 private ondernemingen. Volgens minister van Defensie Kamysin laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.
+ Rusland zegt vooruitgang te boeken rond Avdiivka en Donetsk. Ook zouden 7 tegenaanvallen zijn afgeslagen. Oekraine kijkt hoe de verdediging aan het front kan worden versterkt.
+ Duitsland belooft Oekraine 100 miljoen euro extra steun voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting.
+ Oekraine en landen die Oekraine steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop, zegt Andri Jermak, stafchef van Zelensky. Tot nu toe weigert Oekraine met Rusland te spreken zolang er nog Russen op Oekraiens grondgebied zijn.
+ Bruins Slot vindt het positief dat Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraine. Zaterdag schreef Wilders op X dat de PVV bereid is ‘om over iedere vorm van hulp te praten’.