Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 22 t/m zo 28 januari 2024

28 januari 2024, 17:22
+ De Poolse premier Tusk bezoekt Kiev. Het is het eerste bezoek van Tusk aan zijn buurland sinds hij aantrad als minister-president.
+ Zelensky heeft buitenlandse strijders uitzicht gegeven op een Oekraïens paspoort. Vrijwilligers die voor zijn land vechten moeten de Oekraiense nationaliteit kunnen krijgen. Het is niet de bedoeling dat men naast de Oekraiense ook de Russische nationaliteit kan hebben.
+ Kremlin beschuldigt Oekraine van aanval op aardgasterminal aan de Oostzee. Door die vermeende aanval ontstond een grote brand.
+ Donald Tusk belooft steun aan Oekraine en wil ruzie oplossen. Door de boerenblokkades aan de grens kwam de vriendschap tussen de landen onder druk te staan.
+  Ruim 5.000 Nederlandse militairen doen mee aan grote NAVO-oefening ‘Steadfast Defender 2024’. Zo’n 90.000 militairen uit 31 NAVO-landen trainen van februari tot en met mei op verschillende plaatsen in Europa.
+ Honderden mensen hebben in Moskou in de rij gestaan om het oppositielid Nadezjin te steunen in zijn poging mee te doen aan de presidentsverkiezingen van maart. Hij heeft 100.000 handtekeningen nodig om mee te mogen doen.
 
Dinsdag:
+ Zelensky heeft nieuwe wapenleveranties vanuit Polen aangekondigd. Tijdens het bezoek van Tusk werd ook gesproken over de gezamenlijke productie van wapens om de defensiecapaciteit van Oekraine te versterken.
+ Zeker 8 doden door nachtelijke raketaanvallen op Oekraiense steden. In Charkov zijn ook zeker 57 mensen gewond geraakt. Rusland heeft vliegtuigen ingezet om raketten af te vuren.
+ Rusland heeft opnieuw een raketaanval gelanceerd op Kiev. De luchtverdediging heeft alle aanvallen onderschept aldus de gouverneur van de provincie Kiev.
+ Volgens NAVO-chef Stoltenberg dreigt er geen acuut gevaar voor één van de NAVO-landen. Het lijkt een geruststelling na NAVO-berichten van vorige week toen de hoogste NAVO-generaal Rob Bauer zei dat de burgerbevolking zich moet voorbereiden op een oorlog op eigen bodem.
+ Orban heeft zijn Zweedse ambtgenoot Kristersson uitgenodigd in Hongarije om te onderhandelen over de Zweedse toetreding tot de NAVO.
 
Woensdag:
+ Een Russisch militair transportvliegtuig is neergestort in de regio Belgorod. Volgens Rusland zaten er 65 Oekraiense krijgsgevangenen aan boord. Alle inzittenden zijn omgekomen. Rusland zegt dat het gaat om Oekraïners die werden vervoerd voor een gevangenenruil.
+ Rusland geeft Oekraine de schuld van de vliegtuigcrash. Oekraine zou 2 raketten hebben afgevuurd. Oekraine heeft nog niet gereageerd.
+ Oekraine: geen bewijs dat gevangenen omkwamen bij de vliegtuigcrash. Vorige keren dat gevangenen werden geruild werd vooraf een waarschuwing gegeven om het luchtruim veilig te houden. Daar zou nu geen sprake van zijn geweest.
+ Russische troepen zijn voor het eerst de stad Avdiivka binnengedrongen. Volgens de burgemeester Barabasj zijn de Russen ook weer verdreven. Volgens hem ging het om verkennings- en sabotagegroepen van Rusland.
+ Scholtz roept Europese landen op meer geld vrij te maken voor hulp aan Oekraine, zowel op financieel als op militair vlak. Hij beloofde Zelensky nogmaals zijn land te blijven steunen in de oorlog.
+ Rusland roept Veiligheidsraad bijeen na vliegtuigcrash. Het Kremlin houdt Oekraine verantwoordelijk voor de crash.
+ Zelensky wil dat er een internationaal onderzoek komt naar de omstandigheden waaronder een vliegtuig in Rusland is neergestort. Kiev zegt niet zeker te weten dat er 65 Oekraiense gevangenen aan boord waren zoals Rusland beweert, maar hij sluit dat ook niet uit.
+ Enorme NAVO-oefening nu echt begonnen met vertrek van marineschip uit VS. Dit is de eerste tactische verplaatsing van de exercitie ‘Steadfast Defender’ die tot en met mei zal duren.
+ Hongarije staat expliciet achter de toetreding van Zweden tot de NAVO en zal de aanvraag snel ratificeren, aldus Stoltenberg na een gesprek met Orbán.
+ Het Turkse parlement heeft ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Erdogan zal nu het toetredingsprotocol ondertekenen.
 
Donderdag:
+ Opnieuw heeft een Russische energievoorziening in brand gestaan. Ditmaal is het raak bij een olieraffinaderij in het zuiden van het land. ‘Wij gaan door met aanvallen op faciliteiten die niet alleen belangrijk zijn voor de Russische economie maar ook brandstof leveren voor de Russische troepen aldus de Oekraiense veiligheidsdienst SBO.
+ Deze dienst is ook een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het neerstorten van het vliegtuig in Rulsland. Zelensky heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de crash.
+ Mogelijk raketonderdelen gevonden op de plek waar een Russisch vliegtuig is neergestort aldus het Russische staatspersbureau RIA Novosti.
+ Poetin is voor een werkbezoek in de Russische enclave Kaliningrad. De Westelijke regio ligt aan de Oostzee, tussen Polen en Litouwen in.
+ Russin Darja Trepova is veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor de bomaanslag op een invloedrijke militaire blogger in Sint-Petersburg. Ze gaf de blogger een beeldje dat explodeerde.
 
Vrijdag:
Rusland en Oekraine bakkeleien in VN-veiligheidsraad over crash vliegtuig. Rusland zegt dat ‘we te maken hebben met een geplande doordachte misdaad’ en beschuldigde Oekraine ervan zijn eigen troepen op te offeren aan Westerse geopolitieke belangen.
Volgens Oekraine ging het om een opzettelijke actie van Rusland om de levens en de veiligheid van de gevangenen in gevaar te brengen; Oekraine was ook niet geïnformeerd over de manier waarop de gevangenen werden vervoerd. Rusland heeft een menselijk schild in de lucht gebruikt om het transport te verhullen van raketten die tegen vreedzame Oekraiense steden kunnen worden gebruikt.
+ VN waarschuwen voor verslapping van de hulpverlening aan Oekraine door de crisis in het Midden-Oosten. De humanitaire situatie in Oekraine is zeer ernstig. De luchtaanvallen treffen elke dag de frontlinie en de steden, aldus de Hoge Commissaris van de VN, Filippo Grandi. ‘Veel mensen verliezen hun huis en raken ontheemd.’
+ Rusland verlengt voorarrest Amerikaanse journalist Gershkovich om spionage met nog eens twee maanden tot 30 maart.
+ Oekraine: Rusland zet steeds vaker chemische verstikkingsgranaten in. Het gaat om een granaat met een soort traangas dat voor het eerst is gebruikt medio december. De granaat zou toen maar liefst 81 keer zijn gebruikt om Oekraiense soldaten aan te vallen. Het gas kan binnen 5 minuten een persoon doden.
+ Kremlin ontkent dat Poetin contact heeft gezocht met de VS om te spreken over beëindiging van de oorlog, aldus 2 bronnen dicht bij het Kremlin tegen persbureau Bloomberg.
+ Rusland heeft de lichamen van77 Oekraiense militairen overgedragen. Nadat woensdag een vliegtuig was neergestort was het onduidelijk of dit soort uitruilen nog wel plaats zouden vinden maar de gedode Oekraïners werden volgens plan door de Russen afgestaan.
+ Dat lijkt erop te wijzen dat de lichamen van de 65 Oekraiense krijgsgevangenen die in het gecrashte vliegtuig zouden hebben gezeten nu nog niet zijn teruggebracht.
 
Zaterdag:
Senator Ben Cardin, voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat hij voor de verkoop van F-16 straaljagers aan Turkije is, nu Ankara de toetreding van Zweden tot de NAVO heeft goedgekeurd.
+ De regering Biden werkt aan een lange-termijn-strategie om Kiev te steunen, ondanks een impasse in het Amerikaanse Congres over de financiële steun aan dat land. Men gaat minder uit van terugwinnen van territorium maar van hulp om Russische aanvallen af te slaan. Op lange termijnmoeten leger en economie worden versterkt.
+ VS zijn voornemens om kernwapens in Groot-Brittannië te plaatsen als reactie op de groeiende dreiging van Rusland De wapens moeten bewaard worden op de luchtmachtbasis in Suffolk.
+ Oekraiense tegenaanvallen weerhouden de Russen ervan om de volledige controle over Avdiivka over te nemen aldus de VK. Rusland leidt grote verliezen op het gebied van zowel personeel als voertuigen. Dat komt, aldus de Britten door succesvolle Oekraiense luchtaanvallen.
+ Nederland heeft zich aangesloten bij een coalitie van landen die Oekraine gedurende de oorlog helpen op IT-gebied.
+ Oekraine sluit deal met Litouwen voor de productie van drones. Die zal flink worden opgevoerd om Oekraine te helpen in de strijd met de Russen.
+ Kiev wil de slachtoffers zien na het neerstorten van een Russisch legertoestel na het zien van de eerste rampbeelden. De beelden laten niet een met lijken bezaaid terrein zien. Dat had gemoeten om Oekraine de schuld in de schoenen te schuiven.
+ Poetin hekelt ‘Russofobie’ Europa. Hij haalde hard uit naar Europa waar de Russenhaat volgens hem toeneemt. Hij trok ook weer vergelijkingen met de strijd tegen de Nazi’s indertijd om de bevolking achter zijn ideeën te krijgen of te houden: ‘Het regime in Kiev verheerlijkt Hitlers handlangers, de SS’ers’.
+ De Oekraiense geheime dienst SBU heeft een fraudezaak ontdekt met de aankoop van wapens voor het leger. Ambtenaren van het ministerie van Defensie en managers van wapenleveranciers Lviv Arsenal hebben volgens SBU voor ongeveer 40 miljoen dollar ontvreemd.