Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 25 t/m zo 31 december 2023

31 december 2023, 18:04
Maandag:
+ Oekraïne viert voor het eerst officieel Kerstmis op 25 december en niet meer op 7 januari, zoals het eerder altijd deed. De draai symboliseert andermaal dat Kiev zich op het Westen wil richten, niet op Rusland.
+ Russische leider op de Krim Aksjonov heeft in de nacht van maandag op dinsdag laten weten dat Oekraïne een aanval heeft uitgevoerd op havenstad Feodosia aan de kust van de Zwarte Zee. Eerder al berichtten Russische media dat er luide explosies te horen waren rond de stad op de Krim.
+ Rusland meldt de verovering van het totaal verwoeste dorp Marinka in het oosten van Oekraïne, niet ver van de hoofdstad Donetsk. Het Russische leger heeft de controle in handen, zei Defensieminister Sjojgoe. De Oekraiense legerleider Zalushny heeft toegegeven dat zijn troepen zich grotendeels hebben teruggetrokken. Marinka ligt iets minder dan 30 kilometer ten zuidwesten van Donetsk, dat onder Russische controle staat.
 
Dinsdag:
+ Meer dan 3.700 vrachtwagens staan aan de Oekraïens-Poolse grens. Poolse vrachtwagenchauffeurs blokkeren nog steeds de grens.
+ Rusland bevestigt dat een marineschip in de havenstad Feodosia op de Krim is beschadigd door een aanval van Oekraïne. Er is daarbij een dode gevallen en enkele mensen zijn gewond. Oekraïne liet weten dat bij de actie kruisraketten zijn ingezet. ‘De luchtmacht heeft uitmuntend werk geleverd. Er is hier geen plek voor de vloot van de bezetters’, aldus het ministerie van Defensie.
+ Zelensky waarschuwde Rusland op sociale media dat ‘er voor de bezetters geen enkele vreedzame plek in Oekraïne zal zijn’.
+ De eerste Oekraiense F-16 gevechtspiloten hebben een basistraining afgerond in het VK. De piloten leren nu met echte F16’s vliegen in Denemarken.
+ Het Turkse parlement is niet van plan op korte termijn te stemmen over toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat zegt het hoofd van de commissie voor buitenlandse zaken van het Turkse parlement Oktay. De commissie heeft het Zweedse lidmaatschap wel goedgekeurd.
+ Poetin heeft de leiders van de voormalige Sovjetrepublieken ontvangen in Sint-Petersburg. De staatshoofden van die landen komen traditioneel samen aan het einde van het jaar voor de bijeenkomst van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) Ook de leiders van de rivaliserende staten Armenië en Azerbeidzjan waren aanwezig.
 
Woensdag:
+ Brussel werkt aan financiering 20 miljard euro hulp aan Oekraïne. Via het met leningen gefinancierde pakket kan de EU Hongarije omzeilen als het zich blijft verzetten tegen nieuwe hulp voor Kiev.
+ Russische troepen hebben volgens Zelensky een treinstation in Cherson beschoten op een moment waarop een groot aantal burgers probeerde de stad in het zuiden van het land te ontvluchten. Ze stonden te wachten op een evacuatietrein.
+ Defensieministerie van het VK zegt dat 20% van de Russische Zwarte Zeevloot is vernietigd gedurende de laatste 4 maanden.
+ Rusland bevestigt de schade aan groot oorlogslandingsschip Novocherkassk. De schade werd veroorzaakt door een Oekraiense raket.
+ Rusland zegt dat weerzin tegen steun aan Oekraïne groeit in Westerse landen. Het gebedel van Oekraïne zorgt voor steeds meer ergernis in Washington, Londen en Brussel aldus woordvoerder Maria Zacharova.
+ Oekraïne kan een van de tien grootste wapenproducenten ter wereld worden, zei Zelensky Dat moet volgens hem van Oekraïne op termijn een van de zwaarst gemilitariseerde landen ter wereld maken. Hij stelt dat de wapenindustrie niet alleen bijdraagt aan de oorlogsinspanning maar ook aan economische groei en werkgelegenheid. In Oekraïne zouden momenteel zo’n 300.000 mensen actief zijn in de wapenindustrie verdeeld over 5000 bedrijven.
+ VS geven het laatste restje van het eerder goedgekeurde steunpakket over aan Oekraïne liet minister Blinken weten. Het gaat om een pakket ter waarde van 250 miljoen dollar dat Oekraïne voorziet van onder meer luchtafweer, munitie en antitankwapens. Hiermee is al het geld op dat het Congres eerder heeft goedgekeurd.
 
Donderdag:
+ Zeker 2 personen zijn gewond geraakt toen een vrachtschip een mijn raakte op de Zwarte Zee. Het getroffen vaartuig vaart onder Panamese vlag. Het schip was onderweg naar een haven aan de Donau.
+ Twee mannen zijn door een Russische rechtbank veroordeeld tot lange celstraffen voor het voordragen van poëzie tegen de oorlog in Oekraïne. Ze zijn schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot haat’ en het ‘oproepen tot activiteiten die de staatsveiligheid bedreigen’. 
+ Zelensky en Orbán plannen een ontmoeting om spanning weg te nemen, zegt de stafchef van Zelensky.
+ Als de spanningen tussen de NAVO en Rusland escaleren zal Finland het eerste land zijn dat daaronder zal lijden, zegt de Russische diplomaat Ulyanov. Volgens hem is dat omdat Finland aan de grens ligt met Rusland. ‘Ze hadden een rustig en vredig leven en kwamen plotseling tussen Rusland en de NAVO terecht toen ze lid werden van dat bondgenootschap.’
 
Vrijdag:
+ De mensenrechten chef van de VN, Volker Türk, is naar eigen zeggen ‘geschokt door weer een grootschalige reeks gecoördineerde aanvallen met raketten en drones’ door Rusland op Oekraiense doelen. Er zijn veel burgers getroffen en die zijn onder internationaal recht beschermd, merkt hij op. Ook is een breed scala aan burgerinfrastructuur getroffen. Hij wijst erop dat aanvallen op burgerdoelen zijn verboden. ‘Ik roep de Russische regering op om de aanvallen op Oekraïne onmiddellijk te staken!’
+ Vermoedelijk Russische raket is Pools luchtruim binnengevlogen, Pools leger in verhoogde staat van paraatheid. De Poolse premier Tusk hield vrijdagmiddag spoedoverleg met zijn legertop. De raket zou zich 3 minuten in het Poolse luchtruim bevonden hebben en daarin 40 kilometer boven Pools grondgebied hebben afgelegd.
+ Het Russische leger heeft volgens Oekraïne voldoende raketten en drones voor nog meer zware luchtaanvallen. ‘De Russen hebben specifiek voor dit doel maandenlang raketten aangeschaft: voor aanvallen tegen woningen, winkelcentra en ziekenhuizen’, aldus defensieminister Oemjerov. Hij voorspelt aan Russische kant dus geen tekorten. Rusland produceert nu meer raketten, kruisraketten en drones dan voor de oorlog.
+ Zelensky heeft Avdiivka in het oosten bezocht. Hij noemde Avdiivka ‘een van de moeilijkste gebieden langs de frontlinie’. Hij bedankte ook de Oekraiense soldaten en zei dat het land dankzij hen 2023 heeft overleefd.
+ VK stuurt 200 luchtverdedigingsraketten naar Oekraïne. Het besluit volgt op een van de zwaarste Russische aanvallen op Oekraïne sinds het begin van de oorlog schrijft defensieminister Grant Shapps. Poetin stelt daarmee de vastberadenheid van het Westen op de proef, zegt hij.
+ Biden: aanval toont dat Rusland doorgaat, Oekraïne behoeft steun. Volgens hem moet de Amerikaanse politiek daarom onmiddellijk in actie komen en meer steun naar het land sturen. Hij sprak van de grootste luchtaanval op Oekraïne sinds de oorlog begon. Oekraïne schat dat er zo’n 159 raketten en drones werden ingezet. Volgens Biden werden bij de ‘wrede aanval’ onder meer hypersone raketten gebruikt.
+ Het dodental is volgens Kiev inmiddels opgelopen tot 30 plus ruim 160 gewonden. Biden zegt dat Poetin Oekraïne wil vernietigen en het volk wil onderwerpen. Hij moet gestopt worden. Dat is ook in het belang van de NAVO en de veiligheid in Europa en de VS. Als dictators en autocraten de kans krijgen om tekeer te gaan in Europa neemt het gevaar toe dat de VS direct worden meegesleurd.
+ Buitenlandgezant EU hekelt ‘laffe’ aanval op Oekraïne. Borrell heeft boos gereageerd. Hij spreekt van een laffe en willekeurige aanval op scholen, een metrostation en een ziekenhuis. Sunak zei dat Poetinn iet mag winnen en Frankrijk verweet Rusland ‘een strategie van terreur’ te hanteren door burgerdoelen te bestoken.
 
Zaterdag/Zondag:
Rusland heeft 32 aanvalsdrones uit Oekraïne neergeschoten. De onbemande toestellen zijn neergehaald boven de regio’s Brjansk, Koersk, Orjol en Moskou, aldus het Russische ministerie van Defensie.
+ Leden Veiligheidsraad en VN veroordelen aanval Rusland. Een hooggeplaatste VN-beambte noemt de raket- en droneaanvallen waarbij zeker 30 doden vielen ‘vreselijk’. De aanval leidde tot hernieuwde Westerse beloften van militaire steun aan Oekraïne.
+ Polen hernieuwt een zoekactie in het oosten van het land na een schending van het luchtruim door wat een Russische raket zou zijn geweest. Het Poolse leger zegt definitief uit te willen sluiten dat er niks op Pools grondgebied is achtergebleven.
+ De gouverneur van Belgorod zegt dat bij Oekraiense aanvallen op de hoofdstad van de grensregio twee kinderen zijn gedood. Er zouden ook gewonden zijn gevallen.
+ Dodental massale luchtaanval door Rusland loopt op tot 39. Ook vielen er minstens 160 gewonden. Op 1 januari zal er een dag van rouw plaatsvinden.
+ De Veiligheidsraad van de VN komt bijeen om de recente aanvallen op de West Russische stad Belgorod te bespreken, meldt de Russische missie bij de VN.
+ Bij een Russische aanval op Charkov zijn zaterdagavond zeker 26 gewonden gevallen. Onder hen 2 kinderen. Zelensky zei dat Oekraïne ‘zowel in politieke als in zeer praktische zin’ een passend antwoord zou geven op elke Russische raket of drone.
+ Russische rechtbanken hebben meer dan 200 Oekraïners veroordeeld sinds het begin van de oorlog. Zij hebben lange gevangenisstraffen gekregen voor het begaan van wreedheden aldus Lavrov.
+ Oekraïne is door 49 Russische drones aangevallen en daar zijn er 21 van neergehaald meldt Oekraïne. De meeste drones waren gericht op burgerdoelen en infrastructuur in onder meer Charkov.
+ Rusland heeft Oekraïne zondag aangevallen als vergelding voor de Oekraiense aanval op Belgorod een dag eerder, aldus het Russische Defensieminister.