Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 29 januari t/m zo 4 februari 2024

4 februari 2024, 17:33
Maandag:
+ Rusland claimt verovering Tabaivka, maar Oekraine ontkent. Rusland zet alles op alles om Tabaivka en het omringende gebied naar zich toe te trekken. Het Ministerie van Defensie zegt nu dat ze daarin geslaagd zijn.
+ De EU-landen hebben in Brussel de bestaande sancties tegen Rusland met 6 maanden verlengd tot 31 juli 2024.
+ EU- ambtenaren hebben een plan opgesteld om de uitkering van EU-subsidies aan Hongarije stop te zetten als men extra hulp aan Oekraine blijft dwarsbomen.
+ Oekraine zegt constructief overleg te hebben gehad met Hongarije, het enige land dat nog dwarsligt als het gaat om Europese financiële steun.
+ Turkije bereidt zich voor op de komst van Poetin. Hij gaat in gesprek met Erdogan. De oorlog tegen Oekraine komt zeker aan bod melden Russische media.
+ Russische ingenieur heeft zelfmoord gepleegd nadat een van zijn raketten was ingeslagen bij zijn oma in Charkov. De oude dame overleed een paar dagen later.
+ Nederland geeft Oekraine 87 miljoen euro voor de aankoop van artilleriegranaten en 10 miljoen voor het versterken van de cyberverdediging. Ook wordt nog eens 25 miljoen in het Internationaal Fonds gestoken voor Oekraine waaruit wapens voor Kiev worden gefinancierd.
+ De EU gaat de opbrengsten van het beheer van bevroren tegoeden van de Russische centrale bank opzijzetten voor Oekraine. Hoe de verzamelde miljarden naar Oekraine kunnen worden overgemaakt moet nog wel worden uitgezocht.
 
Dinsdag:
Rusland zegt dat het afgelopen nacht Oekraiense droneaanvallen op de Krim en 4 andere regio’s heeft afgeweerd. In totaal werden 21 Oekraiense drones neergeschoten.
+ De Oekraiense militaire inlichtingendiensten zeggen een cyberaanval te hebben uitgevoerd op het Russische Ministerie van Defensie. Een server waarmee werd gecommuniceerd zou uit de lucht zijn gehaald.
+ Zelensky: Rusland heeft sinds het begin van het jaar 330 raketten en 600 drones op Oekraiense steden gelanceerd. Om dit alles te weerstaan bouwt Oekraine aan een luchtafweerschild.
+ Grote klap voor Oekraine: Russische verrassingsaanval door het riool lijkt begin van de verovering van Avdiivka.
 
Woensdag:
Gaat Zelensky zijn hoogste generaal de laan uit sturen? Die vraag hangt boven de markt in Kiev. Dat het niet botert tussen Zelensky en Valeri Zaluzhny is al maanden duidelijk. Maar Zelensky moet oppassen dat hij geen politieke tegenstander maakt van de enige man die meer steun geniet dan de president zelf.
+ Rusland zegt de ontwikkelingen rond Zelensky en Zaluzhny te volgen: ‘Dit roept een hoop vragen op, maar duidelijk is dat het regime in Kiev veel problemen’, heeft reageert een Kremlinwoordvoerder. ‘Het gaat daar niet goed’.
+ Oekraine en Rusland hebben voor het eerst weer gevangenen uitgeruild sinds het neerstorten van een transportvliegtuig vorige week. Rusland zegt 195 militairen terug te hebben gekregen. Oekraine heeft 207 militairen teruggekregen.
+ Het Russische Lagerhuis, de Doema, heeft wetgeving goedgekeurd die het mogelijk maakt bezittingen in beslag te nemen van tegenstanders van de oorlog. Voorzitter Volodin zei de noodzaak te onderstrepen om ‘verraders te straffen’ die hun land en militairen zwart maken of het ‘naziregime in Kiev’ steunen.
Poetin brengt 12 februari een bezoek aan Turkije. Het wordt Poetins eerste bezoek aan een NAVO-lidstaat sinds de invasie. Poetin verlaat zijn land zelden, mede vanwege het arrestatiebevel dat het Internationaal strafhof tegen hem heeft uitgevaardigd.
+ Poetin zegt dat een Amerikaans Patriot-luchtverdedigingssysteem een transportvliegtuig heeft neergehaald boven zijn land. Het toestel vervoerde volgens Rusland tientallen Oekraiense krijgsgevangenen.
+ Oekraine claimt aanval op militair vliegveld Belbek op de Krim. De bevelhebber van de Oekraiense luchtmacht bedankt zijn militairen voor het uitvoeren van de operatie.
 
Donderdag:
Nederland wil bij de steun aan Oekraine een voortrekkersrol blijven spelen. Tijdens de Informele Raad Buitenlandse Zaken werd ook gesproken over het opschalen van de productiecapaciteit van de Europese defensie-industrie.
Rusland heeft 11 drones neergehaald in regio’s aan de Oekraiense grens, zegt het Russische Ministerie van Defensie. De drones werden neergeschoten boven Belgorod, Koersk en Voronezj.
+ Ook Hongarije akkoord met nieuwe miljardenhulp aan Oekraine! De kogel is door de kerk: Oekraine krijgt een nieuw EU-steunpakket van 50 miljard euro. Tegen alle verwachtingen in zijn de leiders van alle 27 EU-lidstaten het tijdens de extra top in Brussel razendsnel eens geworden. Dwarsligger Orbán werd blij gemaakt met een soort inlegvelletje. Hij wilde jaarlijks een veto kunnen inzetten tegen hulp voor Oekraine. Dat wilden de andere EU-landen niet. Er is uiteindelijk afgesproken dat de hulp regelmatig tegen het licht wordt gehouden.
+ Rutte laat weten ‘enorm blij’ te zijn met de megasteun aan Oekraine. Zelensky spreekt zijn dank uit: ‘Het is heel belangrijk dat het besluit door alle 27 leiders is genomen. Dit bewijst eens te meer de sterke eenheid van de EU.’ 
+ Oekraine kan in principe begin maart de eerste uitbetalingen verwachten. De tijd dringt want Oekraine zit in acute geldnood.
+ Oekraiense militaire inlichtingendiensten zeggen een Russisch oorlogsschip te hebben verwoest op de Zwarte Zee. Het raketschip de Ivanovets zou door meerdere drones tot zinken zijn gebracht.
+ Rutte rekent erop dat nu ook EU-wapenfonds er voor Oekraine komt. Het nieuwe fonds moet Oekraine verzekeren van gestage leveringen door EU-landen van wapens en andere benodigdheden. Hij ziet het EU-akkoord ook als een signaal aan de VS.
 
Vrijdag:
+ De Russische kiescommissie heeft ‘problemen’ vastgesteld bij de handtekeningen die Boris Nadezjdin heeft verzameld om mee te mogen doen aan de presidentsverkiezingen. Hij is in feite kansloos maar wil het wel opnemen tegen Poetin zodat de Russen kiezen voor iemand die tegen de oorlog is.
+ Ollongren is ervan overtuigd dat een nieuwe lichting EU-geld voor militaire steun aan Oekraine op korte termijn kan worden gerealiseerd.
+ Boeren in Polen hebben aangekondigd opnieuw de grensovergangen met Oekraine te gaan blokkeren. De vakbond zegt ontevreden te zijn over de Europese regels voor de invoer van Oekraiense landbouwproducten en over de passiviteit van de Poolse regering.
+ Litouwen heeft Oekraine nog meer militaire hulp geleverd voor de strijd tegen Rusland zegt het ministerie van Defensie in Vilnius.
+ De regerende coalitie van Hongarije wil dat de Zweedse premier Kristersson eerst Orbán bezoekt voordat het land instemt met het Zweedse NAVO-lidmaatschap.
+ Macron heeft de dood van 2 Franse hulpverleners in het zuiden van Oekraine bevestigd. Het is een laffe en schandalige daad zegt de president.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Oekraine heeft het Witte Huis ingelicht dat zij van plan is de hoogste militaire commandant, (Zaluzhny) van het land die toezicht houdt op de oorlog te ontslaan.
Dit vanwege onenigheid over de te volgen strategie.
+ Het Internationaal Gerechtshof heeft bekendgemaakt dat het een zaak zal behandelen waarin Kiev heeft gevraagd te verklaren dat het geen genocide heeft gepleegd in Oost-Oekraine, zoals Rusland beweerde bij de invasie van het buurland.
+ Oekraine krijgt er twee moderne luchtafweersystemen bij, aldus Zelensky. ‘Het zijn systemen die alles afschieten’, zei hij. Kiev zou maanden bezig zijn geweest om deze systemen geleverd te krijgen.