Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 4 t/m zo 10 december 2023

10 december 2023, 18:10
Maandag:
De eerste 30 vrachtwagens uit Oekraïne hebben de grensovergang Uhryniv-Dolhobyczów aan de Oekraïens-Poolse grens gepasseerd. Deze grensovergang werd vannacht om 01.00 uur geopend. Sinds 6 november zijn er protesten bij de Oekraïens-Poolse grens waardoor er 4 grensovergangen geblokkeerd zijn.
+ Rusland heeft vannacht 23 drones en een kruisraket afgevuurd, zegt de Oekraiense luchtmacht. Volgens de luchtmacht zijn de raket en 18 van de gelanceerde drones vernietigd voordat ze hun doelen hadden bereikt. Over slachtoffers is niets bekend.
+ Rusland: Oekraïne valt oliedepot in Loehansk aan met drones. Door de aanval brak er brand uit, die kort daarna geblust werd.
+ Witte Huis heeft bijna geen geld meer voor steun Oekraïne. In oktober vroeg Biden het congres om een steunpakket van 106 miljard voor hulp voor Oekraïne en Israël.
+ Rusland bevestigt dood Russische generaal. Majoor-generaal Zavadsky was commandant van het 14eregiment van het Russische leger.
+ Lula heeft gezegd dat Poetin een uitnodiging zal krijgen voor de G20 volgend jaar in Brazilië. Of Poetin dan wordt opgepakt, gezien het internationale arrestatiebevel dat tegen hem loopt, liet Lula in het midden. Lula zei dat dat aan de rechter is.
+ De eenheid in de Oekraiense politiek staat onder druk. De burgemeester van Kiev Klitsjko beschuldigt Zelensky van autoritair gedrag. Ook zijn er tekenen van een groeiend conflict tussen Zelensky en commandant der strijdkrachten Zaloezjny. Zelensky overweegt hem te vervangen, aldus de Pravda.
 
Dinsdag:
+ Zelensky zal vandaag Amerikaanse senatoren via een videoverbinding toespreken, nadat het Witte Huis had gewaarschuwd dat het geld voor Oekraïne bijna op is. Op deze manier zouden de senatoren volgens hem van Zelensky zelf kunnen horen ‘wat er precies op het spel staat’.
+ Oekraïne zegt dat het 10 Russische drones heeft neergehaald. Er zouden er 17 zijn gelanceerd, de 10 neergehaalde drones bevonden zich boven verschillende regio’s van het land. Ook zouden er zes S-300 raketten gelanceerd zijn in de oostelijke regio Donetsk en het zuidelijke Cherson.
+ Rusland meldt aanvallen van tientallen drones. De luchtverdediging heeft 41 drones vernietigd. 26 daarvan vlogen boven Russisch grondgebied.
+ De voormalige Heineken-tak in Rusland heeft een naamsverandering aangekondigd. De naam United Breweries Heineken maakt plaats voor United Breweries Holding. Afgekort is er dus geen verschil.
+ Baerbock zegt dat de toelating van Balkanlanden tot de EU bijdraagt aan de veiligheid in Europa. ‘De staten op de westelijke Balkan horen bij onze Europese Unie. Dat is geen loze kreet, maar geheel in het belang van onze veiligheid. De EU kan gezien de Russische veroveringsdrang in Centraal-Europa geen grijze gebieden veroorloven.’
+ Nepal heeft de Russische regering gevraagd geen Nepalezen meer in het Russische leger op te nemen. Naar schatting hebben 150 to 200 Nepalezen zich bij het Russische leger aangemeld nadat Poetin dienstneming door buitenlanders mogelijk had gemaakt. Nepal verbiedt zijn onderdanen in een ander buitenlands leger te vechten dan dat van India of het VK.
+ Een jaar na de Russische aanval is Oekraïne het meest gemilitariseerde land ter wereld. Oekraïne neemt de eerste plaats over van Israël, dat jaar in en uit bovenaan stond in de BICC-lijst.
+ Orbán heeft zijn dreigement om de EU-top van deze maand te laten mislukken kracht bijgezet. In een brief aan voorzitter Michel van de Europese Raad schrijft hij dat deze top geen besluit kan nemen over de start van de onderhandelingen met Oekraïne omdat niet aan alle voorwaarden is voldaan. Orbán raadt Michel daarom aan niet op een besluit aan te sturen.
+ Oekraïne zoekt duizenden dronepiloten. Drones zijn onmisbaar sinds het begin van de oorlog. Fabrieken draaien overuren en pilotenopleidingen zoeken naarstig naar nieuwe studenten.
+ Minister Bruins-Slot heeft Oekraïne 17 miljoen euro toegezegd. Daarvan is 9 miljoen euro bestemd voor het project Restoring Dignity and Justice in Ukraine.
+ ‘Als de VS een besluit over een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne blijft uitstellen dreigt Oekraïne de oorlog te verliezen’, zegt Andri Jermek,de stafchef van Zelensky.
 
Woensdag:
+ Zelensky heeft toch geen toespraak voor Amerikaanse senatoren gehouden. Senaatsleider Schumer zei dat er iets tussengekomen was, zonder details te noemen.
+ Rusland heeft weer 48 drone-aanvallen uitgevoerd. 41 daarvan zouden zijn vernietigd door Oekraïne voordat ze hun doel bereikten. De drones zijn gemaakt door Iran zegt de luchtmacht.
+ Poetin brengt flitsbezoek aan VAE en Saoedi-Arabië. Hij komt niet zo vaak meer in het buitenland. Zijn reismogelijkheden zijn fors beperkt door het arrestatiebevel dat het internationale Strafhof tegen hem heeft uitgevaardigd. 
+ Poetin wil met dit bezoek laten zien dat Rusland ondanks de sancties niet geïsoleerd is. Over het doel van de reis is niets bekendgemaakt.
+ Erdogan wil F-16’s van de VS in ruil voor instemming met toetreding van Zweden tot de NAVO. Turkije is lid van de NAVO en het land wil voor 40 miljard euro nieuwe F 16’s kopen.
+ Een Oekraïens oud-parlementslid is in de buurt van Moskou gedood. Dat zou gedaan zijn door agenten van de Oekraiense veiligheidsdienst SBU. Ook volgens de Financial Times zit de dienst achter de moord.
 
Donderdag:
De Amerikaanse Senaat heeft een nieuw steunpakket ter waarde van 61 miljard dollar. Om het voorstel aan te nemen waren 60 voorstanders nodig maar hun aantal bleef steken op 49. De rest van de100 senatoren stemde tegen.
+ Biden heeft gezegd dat ‘als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen’. Volgens Biden zou Rusland daarna in staat zijn om een NAVO-lid aan te vallen ‘en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten’.
+ Russische verkiezingen op 17 maart 2024. Poetin heeft nog niet laten weten of hij meedoet. De kans is groot dat hij dat bekendmaakt op een grote persconferentie die hij houdt op 14 december.
+ Oekraïne en de VS hebben afgesproken samen te werken in de ontwikkeling van de defensie-industrie in Oekraïne, zegt Andr Jermak, de stafchef van Zelensky: ‘Dankzij de samenwerking met de Amerikanen krijgt Oekraïne het vermogen om op korte termijn succes te boeken op het slagveld en op lange termijn wordt een bijdrage geleverd aan het economisch herstel en de versterking van de defensiecapaciteiten’.
 
Vrijdag:
+ Oekraïne heeft voor het eerst een trein ingezet om een blokkade van vrachtwagens aan de grens met Polen te omzeilen. 23 vrachtwagens werden zo van Oekraïne naar Polen getransporteerd, hun chauffeurs volgden in een bus. Momenteel staan er zo’n 3.000 trucks stil aan de grens.
+ Poetin heeft officieel zijn kandidatuur bekendgemaakt voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat zal zijn vijfde termijn worden en zijn derde achter elkaar.  In 2020 was speciaal voor Poetin de grondwet aangepast om meer dan 2 opeenvolgende termijnen mogelijk te maken. Hij zou hiermee zeker tot 2030 en wellicht tot 2036 kunnen aanblijven.
+ Voor het eerst in weken heeft Rusland weer met raketten een omvangrijke aanval uitgevoerd op Oekraïne. Negentien werden er door bommenwerpers afgevuurd, daarvan zijn er 14 neergehaald.
+ De stroomvoorziening in Oekraïne staat onder druk door constante aanvallen van Rusland op het elektriciteitsnetwerk. Volgens Kiev is op 492 plekken in het land de stroom uitgevallen. Om aan de vraag te kunnen voldoen moest er deze week een beroep worden gedaan op Polen en Roemenië.
+ Sporters uit Rusland en Belarus mogen onder neutrale vlag deelnemen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Sporters die de oorlog actief steunen worden niet toegelaten tot de spelen.
+ Russische raketten raken meerdere doelen in Charkov. Twee mensen zijn gewond geraakt.
+ In Oekraïne zijn grote zorgen of de bondgenoten het land wel blijven steunen. Deze week oefenden Nederlandse militairen samen met Oekraïners in Duitsland.
 
Zaterdag/zondag:
Rusland heeft de Amerikaans-Russische journalist en schrijver Masha Gessen op de opsporingslijst gezet. In het land loopt een strafzaak tegen de auteur, die wordt beschuldigd van het verspreiden van valse informatie over het Russische leger. Aanleiding is een interview van Gessen met de prominente journalist Joeri Doed. Hierin bespraken zij onder andere de wreedheden die het Russische leger beging in de Oekraiense plaats Boetsja waar in april 2022 honderden burgers werden vermoord.
+ Onduidelijkheid over toestand Navalny: ‘Al dagen geen contact’. Over de 47-jarige oppositieleider is bekend dat hij een slechte gezondheid heeft. Het team van Navalny sloeg alarm toen hij niet, zoals gebruikelijk, via een videoverbinding aanwezig was bij een rechtszaak. Ook waren brieven aan of van Navalny volgens het team al een week niet bezorgd.