Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 4 t/m zo 10 maart 2024

10 maart 2024, 18:15
Maandag:
+ België heeft de afgelopen maanden ‘tientallen zogenaamde Russische diplomaten’ het land uitgezet. Dat heeft premier De Croo gezegd. Het zou duidelijk om spionnen gaan.
+ Volgens De Croo valt Rusland België ook op andere manieren aan. ‘Als we een standpunt innemen tegen Rusland weten we dat onze websites in de daaropvolgende uren heel vaak het doelwit van cyberaanvallen worden.’ Ook voert Rusland desinformatiecampagnes uit.
+ Dodenaantal Russische droneaanval in Odesa loopt op tot 12, aldus Zelensky. De drone trof een appartementsgebouw van 9 verdiepingen. 5 kinderen onder wie 2 baby’s kwamen bij de aanval om.
+ Bij een spoorbrug nabij de Russische stad Samara heeft zich een grote ontploffing voorgedaan meldt Tass. De actie is opvallend omdat die vrij diep in Rusland heeft plaatsgevonden. De stad ligt op 800 kilometer van de grens met Oekraine. Oekraine zegt dat de brug is opgeblazen omdat Rusland die gebruikt voor het vervoer van militaire goederen.
+ Kremlin zou boos zijn dat de Duitsers in de gelekte gesprekken spraken over aanvallen op de Krimbrug. Het heeft de Duitse ambassadeur ontboden om uitleg te geven. Berlijn ontkent echter dat haar ambassadeur is ontboden door het Kremlin.
+ Een groep van 43 landen heeft opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de dood van Navalny. ‘We zijn woedend’, zei EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de landen.
+ Een personeelslid van de Amerikaanse luchtmacht is opgepakt omdat hij via een datingwebsite geheime militaire informatie lekte over de oorlog in Oekraine meldt het Amerikaanse ministerie van justitie.
 
Dinsdag:
+ Oekraine zegt voor de kust van de Krim een Russisch patrouillevaartuig (de Sergej Kotov) ernstig te hebben beschadigd. Volgens de inlichtingendienst is het schip verwoest. Er zijn doden en gewonden. Rusland heeft niet gereageerd.
+ Duitse minister Pistorius wijt lek uit overleg Oekraine aan individuele fout. Er zaten geen gaten in de beveiliging maar het lek heeft laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.
+ In de Russische regio Belgorod is brand uitgebroken in een oliedepot. Er zijn geen doden en gewonden gevallen.
+ Ook op andere plekken in het Russische grensgebied bij Oekraine wordt melding gemaakt van Oekraiense aanvallen. Boven Voronezj zouden meerdere drones uit de lucht zijn geschoten.
+ Macron heeft de bondgenoten van Oekraine opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. ‘We naderen een moment waarop het voor Europa nodig is om geen lafaards te zijn’, zei hij in Praag. ‘De oorlog is teruggekeerd naar ons land; Rusland is een macht die niet meer te stoppen is en die de dreiging elke dag vergroot.’
+ Strafhof Den Haag vervolgt twee Russische hoge officieren voor aanvallen op burgerdoelen. Ze worden schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. Kobilasj in zijn rol als bevelhebber en Sokolov als commandant van de Zwarte Zeevloot.
 
Woensdag:
+ Weduwe van Navalny roept op tot protesten bij de verkiezingen. Ze vraagt Russen massaal op het middaguur te gaan stemmen. Navalny had voor zijn dood Russen opgeroepen op 17 maart om 12 uur te gaan stemmen tijdens de aankomende presidentsverkiezingen. Deelnemers aan die actie zij dan moeilijker van normale kiezers te onderscheiden en lopen minder risico op arrestatie.
+ Rusland heeft de beste democratie ter wereld meent Kremlin woordvoerder Peskov. Dit ondanks dat er nooit vrije verkiezingen zijn gehouden.
+ De Russische journalist en blogger Roman Ivanov is tot 7 jaar strafkamp veroordeeld voor zijn kritiek op de Russische oorlog. Hij zou nepnieuws hebben verspreid over het Russische leger.
+ Aanval op Odesa net toen Zelensky en de Griekse premier Mitsotakis deze belangrijke havenstad in het zuiden bezochten. Er vielen zeker 5 doden. Mitsotakis en Zelensky herdachten de dodelijke droneaanval van zaterdag met 12 doden.
+ De bondgenoten van Oekraine hebben bijna het geld bij elkaar gesprokkeld dat nodig is om op korte termijn 800.000 extra artilleriegranaten voor Oekraine te kunnen kopen. Duitsland sloot zich woensdag aan bij het plan en zegde miljoenen euro’s toe.
+ Rusland zet activist en topschaker Kasparov op de terreurlijst. Hij woont al 10 jaar in de VS. Hij is al lange tijd criticus van Poetin en heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen het militaire offensief van Rusland in Oekraine.
 
Donderdag:
India bevestigt dood van burger in leger Rusland. Een familielid had aangegeven dat Mohammed Afsan naar Oekraine was gestuurd om te vechten. India liet vorige maand al weten pogingen te doen om zo’n 20 burgers te helpen die vast zouden zitten in het Russische leger.
+ Moskou waarschuwt dat het Amerikaanse diplomaten kan uitwijzen die zich bemoeien met de interne aangelegenheden van het land.
+ Er hebben wederom zware gevechten plaatsgevonden rondom Avdiivka. Rusland zet de intensieve operaties voort ten westen van de stad. Oekraine heeft 21 vijandelijke aanvallen afgeslagen.
+ Noorwegen geeft ruim 140 miljoen euro aan Tsjechië dat er munitie voor Oekraine voor wil kopen. Met dat geld is het streefbedrag gehaald om 800.000 artilleriegranaten aan Kiev te kunnen leveren.
+ De voormalige topgeneraal Zaloezjny wordt ambassadeur voor Oekraine in Londen, aldus Zelensky.
+ Het VK gaat Oekraine nog eens 10.000 drones leveren voor de oorlog. Defensieminister Grant kondigde In Kiev het nieuwe steunpakket aan.
+ Zelensky en andere leiders zijn blij met het NAVO-lidmaatschap van Zweden. ‘Er is nu weer een Europees land beter beschermd tegen kwaad uit Rusland’, zei hij. Meer leiders hebben positief gereageerd op het nieuws.
+ Zelensky reist naar Turkije voor gesprekken over oorlog en over de opgeschorte graandeal met Rusland.
+ Rusland zegt dat Zelensky en zijn delegatie niet het doelwit waren van een aanval in Odesa. Het projectiel kwam woensdag neer op enkele honderden meters afstand van Zelensky en de Griekse president Mitsotakis.
 
Vrijdag:
Zowel de Britse als de Amerikaanse ambassade in Rusland waarschuwen dat er ‘binnen de komende 24 uur’ een terroristische aanslag in de Russische hoofdstad Moskou kan plaatsvinden.
+ De VS spoorde Amerikaanse burgers in Moskou aan om grote bijeenkomsten de komende 48 uur te vermijden. ‘We monitoren berichten dat extremisten op handen zijnde plannen hebben om zich te richten op grote evenementen in Moskou, inclusief concerten.’
+ De Russische FSB zei donderdag al dat agenten een potentiële terreuraanslag van IS op een synagoge hadden verijdeld. Het is niet bekend of de incidenten met elkaar verband houden.
+ De vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Medvedev heeft Biden ‘de schande van de VS’ genoemd. Hij zegt dat Biden ongeschikt is als president en beschuldigt hem van oorlogshitserij. Rusland rechtvaardigt de oorlog mede door de leiders van de VS te vergelijken met de nazi’s.
+ De Russische gewapende strijdkrachten en verwante groepen maken zich systematisch schuldig aan marteling in de bezette delen van Oekraine, zei de speciale VN-rapporteur voor marteling Alice Jill Edwards. Volgens haar wijst dit op ‘doelbewust beleid’. De hoeveelheid geloofwaardige beschuldigingen van marteling en andere vormen van wrede onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing geven aan dat marteling onderdeel is van het Russische oorlogsbeleid, sprak ze tegen de VN-mensenrechtenraad.
+ Erdogan na overleg met Zelensky: Turkije is klaar om Rusland te ontvangen voor vredesoverleg. Erdogan heeft zich, sinds het begin van de oorlog meerdere keren opgeworpen als bemiddelaar in dit conflict.
+ Zelensky zei op zijn beurt dat Rusland niet welkom is op een vredestop die later dit jaar in Zwitserland moet worden gehouden.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Laatste 2 weken zijn er 1.500 Russische soldaten gesneuveld vooral rond Avdiivka. Sinds het begin van de invasie zouden er nu minstens 46.678 Russische soldaten zijn gesneuveld. Recentelijk kwam het Russische Mediazona nog met een schatting van 66 tot 88 duizend gesneuvelde soldaten.
+ Nieuw internationaal overleg over wapenleveranties aan Oekraine is op 19 maart op de Amerikaanse basis Rammstein in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De zogenaamde ‘Ukraine Defence Contact Group’ bestaande uit ruim 50 landen coördineert wapenleveranties aan het door Rusland aangevallen land.
+ Rusland is aangevallen door 47 drones. Explosies werden gehoord in Taganrog. De Beriev vliegtuigfabriek en de haven zijn vermoedelijk doel van de aanval geweest.