Historie

Docu dominee Overduin in de Museumfabriek

23 mei 2024, 11:27
De ‘Op de Koffie lezing’ van 4 mei in de Museumfabriek in Enschede staat in het teken van herdenken. Gestart wordt om 10 uur met het vertonen van de documentaire ‘Het Geweten van de Stad’ over dominee Leendert Overduin.
 
De Enschedese predikant Overduin redde in de oorlogsjaren honderden Joden uit handen van de Duitsers. Zelf sprak hij er nooit over en weigerde ook elke vorm van erkenning. De documentaire gaat over het uitgebreide netwerk van de predikant, waardoor hij erin slaagde honderden Joden te behoeden voor transport naar Duitsland. Zeker de helft van de Enschedese Joden werd op die manier gered. De 1200 mensen die Overduin heeft geholpen, overleefden de oorlog. 
 
Een van de makers van de documentaire, Willy Berends, zal aansluitend vertellen over zijn zoektocht en ervaringen bij het in beeld brengen van dit verhaal. Verder is Bert Woudstra deze ochtend aanwezig om zijn herinneringen te delen over deze traumatische periode. Bert Woudstra is van Joodse afkomst; zijn leven is bepaald door de oorlog. Recentelijk bracht hij in samenwerking met de Tubantia een podcast  uit. 
 
Tickets voor deze lezing kunnen worden gereserveerd via www.demuseumfabriek.nl. De kosten voor het bijwonen van de lezing zijn 5 euro (incl. koffie). Een ticket voor de lezing is exclusief museumbezoek.
Voor Museumkaarthouders, Vriendenloterij VIP-houders, Vrienden en Familiejaarkaarthouders is de lezing gratis. Museumjaarkaarthouders betalen 2,50 euro voor de lezing.