Gezondheid

Gezond genieten tijdens de feestdagen

Ellen Wigger-Lohuis 23 december 2024, 19:17
Wanneer je veel bezig bent met je gewicht en voeding kan dit een grote uitdaging zijn. ‘Ik wil mezelf niet verliezen. Ik wil na de feestdagen niet “terug bij af” zijn. Ik wil gezond eten, maar toch genieten!’ Deze gedachten wekken schuldgevoelens op.

Je weegt elk gerecht en iedere hap in gedachten af en kunt niet meer van het feestmaal genieten. Een andere aanpak is de alles-of-niets methode. Hierbij is het credo: ‘Het zijn nu de feestdagen, dus laat ik alle remmen los.’ Het gevolg is dat je overvol en met een zere buik de feestdagen uitkomt. Ook niet de beste oplossing. Het wekt de vraag of de feestdagen überhaupt op een gezonde manier te genieten zijn. Zeker wel! Ik geef je graag een aantal handvaten. Genieten zonder schuldgevoelens én zonder zere buik. 

Na de feestdagen altijd zwaarder
Het is heel logisch dat je na de feestdagen wat zwaarder bent dan normaal. Meestal eet je in verhouding meer zout en suikers, waardoor je lijf meer vocht vasthoudt. Na een aantal dagen trekt dat vanzelf weer weg. Wanneer je echt 1 kg aan vet wilt aankomen zul je gemiddeld 7700 calorieën meer binnen moeten krijgen dan je normale dagelijkse behoefte. Daar moet je wel heel erg je best voor doen, vooral als je dat in twee dagen kerst vieren voor elkaar wilt krijgen. Maak je daarom niet zo druk om calorieën en je gewicht. Het is veel waardevoller om af te stemmen waar je het meest van geniet. Eet je niet vol met dingen die je niet zo lekker vindt en sla gerust wat af. Uiteindelijk gaat het niet om de portiegroottes, maar om de smaken. 

Alleen maar hangen en eten
Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze met Kerst niets anders doen dan hangen en eten. Toch hoeft dat niet zo te zijn, je bent er zelf bij. Kom in beweging! Begin je dag bijvoorbeeld voor jezelf met een heerlijke wandeling, een rondje hardlopen of wat oefeningen thuis. Of dans mee met een mooi nummer uit de Top2000! En natuurlijk kun je gedurende de dag gezamenlijk ook wat actiefs gaan doen, zoals wandelen of actieve spelletjes spelen. Je krijgt er energie van en een frisse neus doet iedereen goed. Een ander bijkomend voordeel is de trek die je krijgt na het leveren van een inspanning. Hierdoor kun je extra genieten van het feestmaal. 

Voedzaam genieten
En dat brengt ons bij het volgende: de maaltijd zelf. Hoe kun je ervoor zorgen dat wat je eet, ook goed is (en lekker natuurlijk!)? Hoe kun je voedzaam genieten? Het is de kunst om gerechten te bereiden met een mooie combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn een energiebron voor ons lijf, maar creëren ook een piek in onze bloedsuikerspiegel. Vooral wanneer we suikers eten schiet onze bloedsuiker omhoog. Hierdoor ontstaan er pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je jezelf hongerig houdt en er energiedipjes ontstaan. De drang naar zoet neemt alleen maar toe, waardoor je, vooral tijdens de feestdagen, blijft dooreten. Door vetten en/of eiwitten te combineren met koolhydraten kun je de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Vetten en eiwitten hebben namelijk geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Wanneer je koolhydraten dus combineert met vetten en eiwitten, blijf je stabieler in je energie. En vooral wanneer je koolhydraten eet die ook veel vezels bevatten.

Inspiratie
Om je een idee te geven welke gerechten gezond en lekker zijn, heb ik per maaltijdmoment een aantal voorbeelden voor je. Bij ieder gerecht staat aangegeven welk ingrediënt koolhydraten, vetten en vezels bevat. Samen maken ze een voedzaam maal.  


Kies voor jezelf welke maaltijd je het belangrijkst vindt, zodat je bij de overige eetmomenten voor iets simpelers kunt gaan. Je geniet minder van een heerlijk diner wanneer je net van de borrelplank hebt gegeten. En wanneer je uitgebreid hebt gebruncht, is het zonde om al vroeg in de avond de gourmet aan te zetten. Zie de feestdagen niet als iets heiligs: elke dag van het jaar kun en mag je genieten van heerlijk eten.

Voor nu genoeg over de maaltijd. De feestdagen zijn veel meer dan dat. Ik wens je onwijs mooie dagen toe, geniet en maak mooie herinneringen!