Gezondheid

Last van zwangerschapsmasker (Melasma)? Dit is wat de huidtherapeut voor je kan betekenen

23 december 2024, 16:51
De huidtherapeut is een specialist op het gebied van de huid en behandelt zowel de gezonde als zieke huid. Een van de aandoeningen waarmee een huidtherapeut regelmatig in aanraking komt is een zwangerschapsmasker (melasma). Maar wat is het precies en wat kan eraan gedaan worden?
 
Wat is melasma?
Melasma is een pigmentaandoening. De kenmerken zijn bruine vlekken die matig tot scherp begrensd zijn. Ze zijn meestal grillig van vorm en komen vooral voor in het gelaat. Hormoonschommelingen zijn de oorzaak van deze aandoening, die veel voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Toch kan melasma ook voorkomen bij mannen. Bij mannen spelen factoren als uv-straling, stress en erfelijkheid een rol.
 
Naast de fysieke uitingen van de pigmentvlekken heeft de aandoening ook impact op de mentale gezondheid. Veel patiënten hebben psychische problemen zoals een laag zelfbeeld en depressie. Instagram, tijdschriften, films: overal worden perfecte mensen afgebeeld. Dat deze beelden bewerkt zijn, wordt vaak vergeten. Wat we onthouden is dat wij niet voldoen aan het ideaalbeeld.
 
Hoe kun je melasma behandelen?  
Melasma is een lastig te behandelen aandoening, maar er zijn mogelijkheden het pigment onder controle te houden. De rol van de huidtherapeut bij een melasmabehandeling begint met een beoordeling van de pigmentvlekken. De huidtherapeut zal de ernst van het melasma bepalen door middel van een scoresysteem. Vervolgens wordt samen met de patiënt een individueel behandelplan opgesteld.
 
Ook zal de huidtherapeut een coachende rol vervullen door de patiënt gedurende het behandeltraject te informeren en te adviseren. Dit zijn persoonlijke adviezen over de producten die geschikt zijn voor hun huid, zonbescherming en eventuele medicamenteuze opties.
 
Camouflagetherapie
Iedere patiënt is anders en daarom zijn er verschillende methoden om melasma te behandelen. Eén van de behandelmogelijkheden is camouflagetherapie. Door middel van speciale camouflageproducten worden de pigmentvlekken gecamoufleerd, zodat het pigment minder opvalt. Naast het aanbrengen van de camouflage geeft de huidtherapeut hulp en advies zodat de patiënt het middel uiteindelijk zelf kan aanbrengen.
 
Chemische peelings
Chemische peelings zijn een andere techniek die huidtherapeuten toepassen bij de behandeling van melasma. Door het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid, wordt de bovenste laag dode huidcellen verwijderd, waardoor de donkere vlekken vervagen. Chemische peelings worden ook vaak gebruikt in combinatie met microneedling. Dit is een behandelmethode waarbij er met een pen (met dunne naaldjes) op een gecontroleerde wijze, minuscule kanaaltjes in de huid worden aangebracht.
 
Lasertherapie
Huidtherapeuten maken ook gebruik van verschillende vormen van lichttherapie om melasma te behandelen. Lasertherapie en IPL (Intense Pulsed Light) kunnen effectieve behandelingsmogelijkheden zijn voor melasma, maar het is belangrijk om te begrijpen dat de resultaten kunnen variëren. Samen met een huidtherapeut kun je de beste behandelingsaanpak voor jouw specifieke situatie bespreken.
 
Voor patiënten waarbij er onvoldoende resultaat is kan de huidtherapeut besluiten (terug) te verwijzen naar de (huis)arts voor mogelijke medische behandelingen. Tot slot is het belangrijk om in een melasma behandeltraject realistische verwachtingen te hebben en gedisciplineerd te zijn in het gebruik van zonbescherming. Een combinatie van zonbescherming en de juiste behandelingen kan helpen om melasma onder controle te houden en de zichtbaarheid ervan te verminderen.
 
Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van hyperpigmentatie door een huidtherapeut is geen verwijzing van een (huis)arts nodig. Vergoeding van de kosten door de zorgverzekeraar is afhankelijk van het soort behandeling en de voorwaarden van de verzekering. Informatie over eventuele vergoeding is terug te vinden in je polisvoorwaarden.
 
Kortom, de huidtherapeut kan een waardevolle rol spelen bij melasma. Met hun expertise in het beoordelen van de huid, het aanbieden van verschillende behandelingen en het verstrekken van waardevolle adviezen kunnen ze patiënten helpen om melasma onder controle te krijgen en hun zelfvertrouwen te herstellen.
 
Patricia Elkhuizen
Huidtherapeut en eigenaar Huidinstituut Mariposas Enschede
 
(foto onderschrift: Huidinstituut Mariposas Enschede | Patricia Elkhuizen)
 
 
Zorg voor je huid.
Ga naar de huidtherapeut!
 
Op huidtherapie.nl vind je meer informatie over wat de huidtherapeut voor je kan betekenen zoals informatie over aandoeningen en vergoedingen. Ook vind je hier meer informatie over huidtherapie in het algemeen, de kwaliteit van zorg en informatie over de beroepsorganisatie NVH.