Gezondheid

Littekenvorming door acne? Dit is wat de huidtherapeut voor je kan betekenen

23 mei 2024, 16:27

De huidtherapeut is een specialist op het gebied van de huid en behandelt zowel de gezonde als zieke huid. Een huidtherapeut komt regelmatig in aanraking met littekenvorming veroorzaakt door acne. Wat voor soort acne littekens zijn er en wat kan eraan gedaan worden?
 
Littekens door acne
Een acne litteken ontstaat als gevolg van het genezingsproces van beschadigd huidweefsel als gevolg van ernstige acne. Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex en kan zich uiten in de vorm van mee-eters, ontstekingen en soms zelfs cysten.
 
Wanneer acne ernstig is of niet op de juiste manier wordt behandeld, kan het genezingsproces resulteren in littekenvorming. Er zijn verschillende soorten acne littekens, waaronder:
 
·      Icepick littekens: Kleine, diepe putjes.
·      Boxcar littekens: Brede, afgeplatte putjes met scherpe randen.
·      Rolling littekens: Littekens met een golvende textuur.
·      Hypertrofische littekens: Verdikte littekens die boven het huidoppervlak uitsteken.
·      Keloïde littekens: Overmatige littekenvorming waarbij het littekenweefsel zich uitbreidt buiten de oorspronkelijke wond.
 
Naast de fysieke uiting van littekenvorming in het gezicht heeft het ook impact op de mentale gezondheid. Veel patiënten hebben psychische problemen zoals een laag zelfbeeld en depressie. Instagram, tijdschriften, films: overal worden perfecte mensen afgebeeld. Dat deze beelden bewerkt zijn, wordt vaak vergeten. Wat we onthouden is dat wij niet voldoen aan het ideaalbeeld.
 
Voorkomen van acne littekens
Het is belangrijk om te onthouden dat littekenvorming variabel is en afhankelijk is van verschillende factoren. Soms kunnen littekens zelfs ondanks preventieve maatregelen nog steeds optreden. Als je zorgen hebt over acne en littekens, zoek dan professioneel advies om de beste aanpak voor jouw specifieke situatie te bepalen.
 
Meerdere behandelmogelijkheden
Ieder litteken is anders en daarom zijn er verschillende methoden acne littekens te behandelen.
 
Camouflagetherapie
Eén van de behandelmogelijkheden is camouflagetherapie. Door middel van speciale camouflageproducten worden de littekens gecamoufleerd, zodat het litteken minder opvalt. Ook geeft de huidtherapeut hulp en advies zodat de patiënt het middel uiteindelijk zelf kan aanbrengen.
 
Lasertherapie
Huidtherapeuten maken ook gebruik van verschillende vormen van lichttherapie om littekens te behandelen. Verschillende soorten lasers worden gebruikt om littekens te verminderen door de huidstructuur te verbeteren, de productie van collageen te stimuleren en onregelmatigheden in de huidtextuur te verminderen.
 
Chemische peelings
Chemische peelings zijn een andere techniek die huidtherapeuten toepassen bij de behandeling van acne littekens. Door het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid, wordt de bovenste laag dode huidcellen verwijderd, waardoor de huid gladder wordt.
 
Microneedling
Ook wordt vaak microneedling toegepast. Dit is een behandelmethode waarbij er met een pen (met dunne naaldjes) op een gecontroleerde wijze, minuscule kanaaltjes in de huid worden aangebracht. Hierdoor wordt de natuurlijke genezingsrespons gestimuleerd. Dit kan de textuur van de huid verbeteren en littekens verminderen.
 
Tot slot is het belangrijk om te weten dat niet elke behandeling geschikt is voor iedereen. Een huidtherapeut kan het type litteken identificeren en een behandelplan opstellen dat geschikt is voor jouw specifieke situatie. Daarnaast is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, aangezien volledige verwijdering van littekens mogelijk niet altijd haalbaar is.
 
Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van acne littekens door een huidtherapeut is geen verwijzing van een (huis)arts nodig. De kosten voor het behandelen van littekens in het gezicht kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekeringen. Informatie over de vergoeding is terug te vinden in uw polisvoorwaarden.
 
Kortom, de huidtherapeut kan een waardevolle rol spelen bij het behandelen van littekens. Met hun expertise in het beoordelen van de huid, het aanbieden van verschillende behandelingen en het verstrekken van waardevolle adviezen kunnen ze patiënten helpen om littekens te voorkomen/ verminderen en hun zelfvertrouwen te herstellen.
 
Patricia Elkhuizen
Huidtherapeut en eigenaar Huidinstituut Mariposas Enschede
 

Zorg voor je huid.
Ga naar de huidtherapeut!

 
Op huidtherapie.nl vind je meer informatie over wat de huidtherapeut voor je kan betekenen zoals informatie over aandoeningen en vergoedingen. Ook vind je hier meer informatie over huidtherapie in het algemeen, de kwaliteit van zorg en informatie over de beroepsorganisatie NVH.

lees hier meer


(foto onderschrift: Huidinstituut Mariposas Enschede | Patricia Elkhuizen)