Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 16 mei t/m zo. 22 mei 2022

22 mei 2022, 22:19
DE RONDE VAN ITALIË:

Dinsdag, na de rustdag, heeft Biniam Girmay de tiende rit in de Giro gewonnen. De renner uit Eritrea troefde in een heuvelachtige etappe naar Jesi Mathieu Van der Poel af in de sprint. Hij moest zich woensdag terugtrekken nadat hij bij de podiumceremonie een kurk van de fles Spumante in het oog kreeg.

Alberti Dainese heeft woensdag de elfde etappe gewonnen. Het was een vlakke rit over 205 kilometer van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia.

Stefano Oldani heeft de twaalfde rit gewonnen. Hij was in de etappe van Parma naar Genua (204 km) de snelste uit een kopgroep van drie. Hij hield in de eindsprint Lorenzo’s Rota en Gijs Leemreize achter zich.

Arnaud Demare schreef de dertiende etappe op zijn naam. De Fransman troefde Bauhaus en Cavendish af in de sprint kort nadat 4 vroege vluchters, onder wie Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg waren ingelopen. Het was zijn derde zege in deze Giro. Bardet stapte uit de koers vanwege ziekte.
De Ecuadoraan Richard Carapaz van Ineos veroverde zaterdag de roze trui. De Olympisch kampioenswedstrijd in de door Yates gewonnen 147 kilometer lange veertiende etappe derde en reed zo Lopez uit de leiderstrui. De Nederlanders hadden een slechte dag: Cees Bol en Tom Dumoulin stapten af. Arensman verloor 10 minuten en Kelderman die zich opofferde voor kopman Hindley kwam op 8 minuten binnen.

Giulio Ciccone heeft de vijftiende etappe gewonnen. De Italiaan reed in de 177 kilometer lange rit op de laatste Alpencol weg waarna hij solo 18 kilometer bergop reed. Tusveld werd vierde op 4,36. Mollema en Leemreize werden 8e en 9e op 5,27. Het peloton met Carapaz kwam 7,48 na Ciccone over de streep. Bouwman heroverde de blauwe bergtrui. Wilco Kelderman is de best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement op de 13e plaats op 10,34.

Pauline van Rooijakkers is winnares van Durango-Durango geworden. Zij won de Baskische eendagskoers na een solo op de slotklim.

Bokster Chelsea Heijnen is op de WK in Istanbul doorgedrongen tot de halve finales van de klasse tot 63 kg. Ze was in de kwartfinales de Italiaanse Canfora op punten de baas: 3-2.

Alyson Anan is de nieuwe bondscoach geworden van de Chinese hockeyvrouwen.

ADO Den Haag heeft de eerstee wedstrijd in de nacompetitie met 2-1 gewonnen tegen FC Eindhoven.

Tallon Griekspoor (ATP-64) is op het graveltoernooi van Genève doorgedrongen tot de kwartfinales door te winnen van Johan Niklas met 6-3 en 7-5. In de kwartfinales verloor hij van Opelka met 4-6, 6-3 en 3-6.

Arantxa Rus heeft de kwartfinales van het toernooi in Rabat gehaald. De nummer 76 van de wereld was op het gravel te sterk voor Dalma Galfi: 6-4 en 6-2. In de kwartfinale was ze niet opgewassen tegen Martina Trevisan. Ze verloor met 6-7 en 3-6.

Nederlandse volleybalsters verslaan Frankrijk woensdag met 3-1.

Chelsea Heijnen is er bij de WK boksen in Istanbul niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. Zeverloor in de halve finales van de klasse tot 63 kilo met 5-0 van de Algerijnse Imane Khelif.

Formule 1 seizoen met 1 race ingekort omdat er geen vervanger voor de Grand Prix in Sotsji, Rusland is gevonden.

Eintracht Frankfurt heeft 42 jaar na de winst van de UEFA Cup weer een Europese beker gewonnen. Het Schotse Rangers FC van Giovanni van Bronckhorst werd na penalty’s verslagen na een 1-1 eindstand.

Op Wimbledon kunnen spelers dit jaar geen rankingpunten verdienen. ATP en WTA besloten dit vanwege de uitsluiting door Wimbledon van spelers uit Rusland en Belarus.

Ronald Koeman kiest zijn broer Erwin als assistent bij het Nederlands elftal. De broers werkten ook al samen bij Southampton en Everton. Lodewijks keert terug als keeperstrainer.

Miedema verlengt contract bij Arsenal. Daarmee maakt ze een eind aan de transfergeruchten. ‘Ik heb het gevoel dat ik bij Arsenal hoor, bij het team van mensen waar ik iets mee heb opgebouwd.’

Kevin Hofland blijft trainer van Willem II. Hij tekende een contract tot de zomer van 2024. Hij volgde de in maart ontslagen trainer Fred Grim op.

De handbalsters van Venlo wonnen voor het eerst in de historie van de club de nationale titel. In Limburg werd gewonnen van VOV uit Amsterdam met 34-28.

De basketballers van Heroes Den Bosch wonnen de eerste wedstrijd in de strijd om de landstitel (best of 5) van titelhouder ZZ Leiden met 92-83.

Max Verstappen won de GP van Spanje en nam door deze zege ook de leiding in de WK-stand over van Leclerc. Verstappen won in Barcelona in 2016 zijn eerste Grand-prix. Leclerc leek fluitend op weg naar zijn derde zege van het jaar maar plotseling klonk over de boordradio ‘lost power’ en was de race voor de Monegask voorbij. De tweede RedBull coureur Perez werd tweede voor Mercedes-coureur Russel.
Sainz (Ferrari) en Hamilton (Mercedes) werden vierde en vijfde.

Tallon Griekspoor (ATP-64) heeft bij zijn debuut op Roland Garros een overwinning behaald met 2-6,6-0,6-4 en 6-3 op Alejandro Davidovich (ATP-28). Hij bereikte daarmee de tweede ronde.

Botic van de Zandschulp haalde evenals in 2021 de tweede ronde in Parijs. De als 26e geplaatste Nederlander won met 6-3,3-6,6-3 en 6-2 van qualifier Pavel Kosovo.

Demi Vollering won de slotetappe in de ronde van Burgos. Ze werd derde in het eindklassement.

———————————————————————


EREDIVISIE VROUWEN:
Het wonder van De Toekomst bleef vrijdag uit. FC Twente heeft het kampioenschap in de Eredivisie Vrouwen geprolongeerd door met 2-3 te winnen van Ajax. Ajax kwam al snel op een 2-0 voorsprong maar daarna kwam de ploeg uit Enschede terug door een doelpunt van Stolze en vervloog de hoop van Ajax. FC Twente werd voor de achtste keer in 14 jaar kampioen. Ajax kon theoretisch over FC Twente heen als het met 10-0 van de Tukkers zou winnen.


UITSLAGEN:
ADO Den Haag – VV Alkmaar 5-1
SC Heerenveen – Feijenoord 2-0
PSV – Excelsior 1-1
Ajax – Excelsior 2-3

EINDSTAND:
FC Twente 24-60
Ajax 24-54
PSV 24-43
ADO Den Haag 24-39
Feijenoord 24-35
PEC Zwolle 24-28
Heerenveen 24-18
VV Alkmaar 24-17
Excelsior 24-11
………………………………………………………………

NACOMPETITIE PLAY OFFS VOOR DE CONFERENCE LEAGUE:

Heerenveen heeft in de eerste ronde van de play offs voor Europees voetbal op de valreep met 3-2 gewonnen. In de 90e minuut maakte Sarr de gelijkmaker tegen AZ en in de 95e minuut besliste Halilovic de wedstrijd voor Heerenveen. In Alkmaar won AZ van Heerenveen met 2-0. AZ speelt de finale tegen Vitesse.

FC Utrecht won in de eerstee ronde thuis ruim van Vitesse met 3-1 waardoor de finale binnen handbereik leek maar Vitesse won de thuiswedstrijd na verlenging met 3-0. Vitesse speelt de finale tegen AZ.




PLAY OFFS Eerste DIVISIE:

Het als vierde geëindigde ADO Den Haag is weer dichter bij promotie naar de eredivisie. In Den Haag werd dinsdagavond FC Eindhoven met 2-1 verslagen. De ploeg van Coach Franken won ook in Eindhoven met 1-2 en speelt nu de finale van de play offs tegen Excelsior.

Degradatie voor Heracles ondanks de trainerswissel is een feit. De ploeg uit Almelo leed een pijnlijke nederlaag bij Excelsior met 3-0. En daarmee kwam de nummer 16 van de eredivisie, waar maandag de ontslagen hoofdtrainer Frank Wormuth vervangen werd door assistent René Kolmschot, nog goed weg. In Almelo was Excelsior opnieuw te sterk voor Heracles dat met 1-3 verloor. Excelsior speelt de finale tegen ADO Den Haag.
Heracles degradeerde door de nederlaag na 17 jaar uit de eredivisie. Heracles degradeerde eerder in 1966 en in 1986 uit de eredivisie. In 2005 promoveerde de ploeg uit Almelo naar de eredivisie.