Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 2 t/m zo. 8 mei 2022

9 mei 2022, 09:16

Van biljart tot wielrennen en van tennis tot volleybal. Bij TKKR. lees je in een oogwenk wat er gebeurt in sportland.

Biljarter De Bruijn is in Berlicum voor de derde keer Nederlands kampioen driebanden geworden. Hij won eerder in 2008 en 2013 de titel. Hij was in de finale te sterk voor Dick Jaspers met 4-3.

Jeroen Bijl stapt per direct op als technisch directeur bij de hockeybond. ‘Ik heb het gevoel dat ik mijnrol als TD, zoals ik die in de topsportcontext zie, niet goed meer in kan vullen’, aldus Bijl.

De Nederlandse dammers wonnen in Antalya maandag ook hun tweede duel op het WK landenteams: 4-2.

Botic van de Zandschulp maakt een flinke sprong op de ATP-wereldranglijst. Hij steeg van de 40e naar de 31 e plaats. Tallon Griekspoor staat nu op de 57e plaats. In Madrid drong Van de Zandschulp op knappe wijze door tot de tweede ronde van het Masterstoernooi. Hij overleefde maar liefst 3 matchpoints tegen Busta, de nummer 18 op de ATP-lijst. Hij won na een intensief gevecht van bijna 3 uur met 6-7, 7-6 en 6-3. Hij slaagde er niet in de achtste finales te bereiken. Hij verloor van David Goffin met 4-6 en 2-6.

Motorcrosser Jeffrey Herlings komt dit kalenderjaar als titelverdediger in de MXGP klasse niet meer in actie. Hij miste de start van het seizoen al vanwege een gebroken voet.

Turncoach Wevers vrijgesproken (door het Instituut Sportrechtspraak) van grensoverschrijdend gedrag na ondermaats onderzoek. De tuchtcommissie oordeelt dat de interviews van onvoldoende kwaliteit zijn geweest.

De Nederlandse voetbalvrouwen spelen op het EK in Engeland komende zomer in de groepsfase tegen Portugal in plaats van tegen Wit-Rusland vanwege de schorsing van de Russische voetbalbond.Portugal werd in de play offs uitgeschakeld door Rusland. Zweden en Zwitserland zijn de andere landen in de groep.

Liverpool plaatste zich voor de eindstrijd van de Champions League in Parijs door uiterst moeizaam met 2-3 te winnen van Villareal. De Spanjaarden speelden zonder Danjuma. Villareal kwam op 2-0 inde eerste helft. In de tweede helft drukte Liverpool Villareal op eigen helft terug en scoorde 3 keer.

Manchester City was over 2 wedstrijden misschien beter maar Real Madrid gaat 28 mei toch mooitegen Liverpool op voor de 14 e hoofdprijs na de ongekende, ongelooflijke ommekeer in de halve finale tegen City: van 0-1 tot de 90e minuut naar 3-1 in de 95 e minuut, waarmee de totaalstand in het onvergetelijke tweeluik op 6-5 kwam. Guardiola miste als trainer wederom een kans op de winst van de Champions League. De wissels van Ancelotti pakten goed uit, vooral dankzij de 2 doelpunten van Rodrygo.

Feijenoord naar finale van de Conference League na gelijkspel tegen Olympique Marseille. In eenwedstrijd die bol stond van de spanning speelde Feijenoord gelijk met 0-0. In de finale stuiten de Rotterdammers op AS Roma. Prijzengeld Feijenoord al bijna 13 miljoen euro. Mochten de Rotterdammers in Tirana de finale winnen dan komt daar nog eens 2 miljoen bij.

De vrouwen van het Nederlands elftal spelen nu toch de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. De KNVB kondigde eerder een boycot tegen Wit-Rusland aan, waardoor de wedstrijd op 12april niet doorging. De bond komt daar nu op terug, omdat de ‘andere’ landen wel gewoon hun geplande interlands tegen Wit-Rusland blijven spelen. De KNVB wil wel achter gesloten deuren spelen zonder volksliederen.

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen die dit jaar in deHongaarse hoofdstad Boedapest startte. Hij versloeg in de sprint de Eritreeër Biniam Girmay en deSpanjaard Pello Bilbao.

Simon Yates won de tweede etappe. Hij deelde in de tijdrit over 9,2 kilometer een tik uit aan zijn concurrenten voor de eindzege. Van de Poel werd knap tweede op slechts 3 seconden en behield zode roze trui. Dumoulin werd derde op 5 seconden en Kelderman zevende. In het algemeen klassement na twee etappes doen de Nederlanders het uitstekend: Van der Poel in het roze, Dumoulin derde, Kelderman vijfde en Mollema op de achtste plek Mark Cavendish won de derde etappe in de Giro. Hij versloeg Arnaud Demare in de sprint. Het algemeen top 10 klassement bleef ongewijzigd.

Volleybalsters van Sliedrecht behaalden de zevende landstitel in 10 jaar door in Borne de tweede finalewedstrijd te winnen van Apollo 8, dat nog nooit kampioen is geworden. Sliedrecht had eerder al de Supercup en de beker veroverd en neemt met de triple afscheid van 6 speelsters van de gouden lichting. Ook coach Vera Koenen keert niet terug.

Tallon Griekspoor heeft het ATP hoofdtoernooi in Rome gehaald door de Fransman Mannarino met6-4 en 6-4 te verslaan.

De waterpolosters van Polar Bears wonnen voor de zesde keer de KNZB beker. De ploeg uit Ede rekende in de finale in Den Haag af met bekerhouder ZV De Zaan met 9-6.

Verstappen boekt een ijzersterke overwinning in de eerste editie van de Miami GP en nadert Leclercin de WK stand. In de 9e ronde nam Verstappen de leiding over van Charles Leclerc die begon van pole-position en evenals Verstappen voortvarend startte.De Red Bull was dusdanig snel datVerstappen Leclerc tijdens de race op meer dan 1 seconde kon houden en daardoor het gevaar van de DRS kon afwenden. Leclerc werd tweede op 7,8 seconden. Carlos Sainz werd derde met de Ferrari, Perez werd vierde met de Red Bull. Russel en Hamilton werden vijfde en zesde in de Mercedessen.

__________

EREDIVISIE:

SC Cambuur en RKC Waalwijk speelden in Leeuwarden gelijk met 1-1. Nadat Schmidt in de 72e minuuteen eigen doelpunt maakte, scoorde Smit in de 95e (!) minuut de gelijkmaker.

FC Twente leed thuis de eerste nederlaag in 10 duels tegen degradatiekandidaat Fortuna Sittard.Dankzij 2 doelpunten van Flemming zijn de Limburgers een flinke stap dichter bij lijfsbehoud.

PEC morste twee kostbare punten in de degradatiestrijd. In Zwolle werd het 1-1. Utrecht nam de leiding voor de rust. Dankzij Redan kwam PEC in de 73 e minuut langszij.

Willem II pakte thuis 3 belangrijke punten tegen Heracles. Het werd 2-0 in Tilburg. Helaas boekten de concurrenten in de degradatiestrijd Fortuna Sittard en Sparta ook een zege.

Sparta deed prima zaken in de strijd tegen degradatie door in Groningen te 1-2 te winnen. Groningen leed zijn vijfde achtereenvolgende nederlaag.

NEC won thuis van Go Ahead Eagles met 1-0 na 10 thuisduels zonder zege te zijn gebleven. Cissoko scoorde in de 92 e minuut!

Ajax slaagde er niet in in Alkmaar te winnen en morste dure punten. Ajax kwam op 1-0 in de eerste helft door Brobbey. AZ nam in de tweede helft de leiding door doelpunten van Pavlidis en Evjen. Inde 86e minuut scoorde Alvarez de gelijkmaker voor Ajax.

Heerenveen heeft de play offs om een Europees ticket binnen handbereik na de zege in Arnhem opVitesse met 2-1.

PSV kon Ajax tot op 2 punten naderen maar verspeelde in de Kuip na de rust een 2-0 voorsprong. Het was Dessers die in de 86e en 96e minuut met een penalty Feijenoord op gelijke hoogte bracht.

DE STAND:
Ajax 32-79
PSV 32-75
Feijenoord 32-68
FC Twente 32-62
AZ 32-60

__________

EREDIVISIE VROUWEN:

De vrouwen van Ajax bleven zondag in het spoor van FC Twente met een ruime 7 – 0 zege op PEC Zwolle. PSV versloeg Feijenoord met 2 – 1 en is zo zeker van de derde plaats.

ADO Den Haag – FC Twente 1 – 3
VV Alkmaar – Excelsior 2 – 2
PSV – Feijenoord 2 – 1
Ajax – PEC Zwolle 7 – 0

DE STAND:
FC Twente 22 - 54
Ajax 22 - 51
PSV 22 - 41
Feijenoord 22 - 35
ADO Den Haag 22 -33