Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 23 t/m zo. 29 mei 2022

29 mei 2022, 22:19

Van tennis tot wielrennen en van curling tot Camp Nou. Bij TKKR. lees je in een oogwenk wat er gebeurt in sportland.

RONDE VAN ITALIË:


  • Na de rustdag op maandag volgde de loodzware bergrit naar Apria over 202 kilometer. Deze 16e etappe werd gewonnen door de Tsjech Jan Hirt die net iets beter was dan de ongelooflijk rijdende Thymen Arensman die op slechts 7 seconden eindigde. Hindley werd derde op 1.24. Wout Poels werd 18e op 8.22.
  • Santiago Buitrago heeft de 17e etappe gewonnen. Het was een zware rit over 4 Alpencols. De Colombiaan reed op 8 kilometer van de finish weg bij Gijs Leemreize en had aan de finish 35 seconden voorsprong op de Achterhoeker. Jan Hirt werd derde op 2.28. Koen Bouwman werd 8e op 2.59.
  • Dries de Bondt won de 18e rit. Een vrijwel vlakke rit van Borgo Valsugana naar Treviso (156 km). Hij versloeg zijn medevluchters Affiniteit, Magnus Cort en David Gabburo in de sprint en zag daarmee zijn droom uitkomen.
  • Koen Bouwman heeft de 19e etappe gewonnen. Hij won ook al de zevende etappe. Hij was in de sprint bergop 4 medevluchters de baas. Onderweg had hij zich ook al verzekerd van de eindzege in het bergklassement.
  • De Italiaan Alessandro Covi won zaterdag de loodzware voorlaatste etappe na een geweldige solo. Covi reed op de Pardoi weg uit een groep van 15 renners en hield stand tot de finish. Novak werd tweede en Arensman vijfde. Jay Hindley nam de roze trui over van Cararapas.
  • Jay Hindley is de eerste Australiër die de Giro D’Italia op zijn naam heeft geschreven. Hij stond de roze leiderstrui niet meer af in de afsluitende tijdrit. Wilco Kelderman werd de beste Nederlander in het eindklassement met een 17e plaats. Arensman werd 18e. Matteo Sobrero won de tijdrit. De Nederlanders Arensman, Van der Poel en Mollema eindigden in de tijdrit op de plaatsen twee, drie en vier.

_________

Ellen van Dijk heeft maandagmiddag in Grenchen het uurrecord verpulverd. Ze reed 49,254 kilometer. De vorige werelduurrecordhouder Joscelin Lowden legde vorig jaar op dezelfde baan in een uur 48,405 kilometer af.

De basketballers van ZZ Leiden hebben maandag de tweede wedstrijd om de landstitel (best of 5) wel gewonnen. De titelverdediger was te sterk voor Heroes Den Bosch: 90-73.

Tallon Griekspoor is 6 plaatsen gestegen op de ATP-wereldranglijst. Hij steeg van plaats 64 naar 58.

Arantxa Rus werd op Roland Garros voor de vijfde keer in de eerste ronde uitgeschakeld. Nu was het Jelena Rybakina (WTA-16) die Rus uitschakelde met 1-6, 7-5 en 2-6.

Van der Poel gezakt naar plaats 11 op de UCI-ranglijst. Pogacar staat eerste, gevolgd door de Jumbo-renners Van Aert en Roglic.

Feyenoord vrouwen versterken zich met Esmee de Graaf (24) die overkomt van Leicester City.

In het eerste duel in de finale van de play offs om een plaats in de eredivisie gaf Excelsior de winst in de extra tijd uit handen tegen ADO Den Haag. Azarkan maakte de 1-0 voor Excelsior waarna Steijn in de extra tijd gelijk maakte. In Den Haag werd het 3-3 in de normale speeltijd nadat de thuisploeg met 3-0 voor kwam. Nu was het Excelsior dat in de extra tijd gelijk maakte. In de verlenging, waarin beide ploegen met 10 man speelden, was het Den Haag dat op een 4-3 voorsprong kwam via een doelpunt van Komijenovic.
In de 97e minuut. Excelsior maakte opnieuw gelijk in de 109e minuut via El Yaakoubi. Na een uitputtend half uur verlenging moesten penalty’s de beslissing brengen in dit knotsgekke duel met rode kaarten, vuurwerk, fans op de boarding, penalty’s en 8 goals. De strafschoppenserie werd gewonnen door Excelsior met 7-8! Excelsior speelt dus volgend jaar in de Eredivisie.

Botic van de Zandschulp heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. Fabio Fagnini moest vanwege een knieblessure opgeven bij een stand van 3-2 in de derde set na 6-4 en 7-6 voor Van de Zandschulp in de eerste twee sets.

De basketballers van Leiden kwamen in de finale van de play offs om de titel op 2-1 door in eigen huis te winnen van Den Bosch met 87-68.

FC Twente legt Poolse doelman Tyton vast. De 35-jarige doelman stond de afgelopen maanden onder contact bij Ajax. Hij vertrekt transfervrij naar FC Twente.

Danilo, de Ajax aanvaller maakt deze zomer de overstap van Ajax naar Feyenoord. Een opvallende transfer kijkend naar de rivaliteit tussen de 2 clubs. In Rotterdam zijn de supporters echter positief gestemd over de naderende overgang van de Braziliaan.

Van Bommel is volgend seizoen de trainer van Royal Antwerp FC, de nummer 4 van België. Bij de club is Marc Overmars de technisch directeur. Van Bommel neemt Ulderink en Stegeman mee als zijn assistenten.

Gravenberch zet zijn carrière voort bij Bayern München. De Duitse club neemt de middenvelder over van Ajax voor ongeveer 24,5 miljoen euro. De 20-jarige Gravenberch tekent voor 5 jaar.

De pijn was groot woensdag voor Feyenoord na het verlies in de Conference League tegen AS Roma met 1-0. De lange weg door Europa, met 18 duels zelfs ongekend lang, eindigde dus bij wedstrijd nummer 19. Slot: ‘We wilden de fans graag een prijs geven. We hebben er alles aan gedaan.’ Wat tegen het sterker geachte Olympique Marseille wel lukte – volop aanvallen, lef tonen en met het mes tussen de tanden spelen zowel uit als thuis – was plotseling niet meer terug te zien tegen de Romeinen.

De hockeyers van Bloemendaal zijn donderdag in de finale om de landstitel tegen Pinoké op 1-0 gekomen. De 21-voudige kampioen kwam in de laatste minuut op gelijke hoogte uit een strafcorner: 3-3. Bloemendaal won daarna de shoot-outs met 3-0.
In Bloemendaal versloeg zaterdag de thuisploeg Pinoké met 3-0 waardoor een derde duel niet nodig was. Het was de 22ste titel voor de hockeyers van Bloemendaal.

De vrouwen van Ajax en FC Twente wonnen in de halve finale van de Eredivisiecup de eerstee wedstrijd van respectievelijk PSV en ADO Den Haag met 0-2 en 1-6.
FC Twente won zondag ook de tweede wedstrijd van ADO Den Haag, ditmaal met 2-0. Ook Ajax bereikte de finale van de Eredivisie cup na een 3-0 overwinning op PSV.

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de nummer 5 van het ATP-klassement in de problemen te brengen op Roland Garros. Nadal, de 13-voudige winnaar, versloeg Van de Zandschulp met 6-3, 6-2 en 6-4.

Fortuna Sittard vrouwen hebben een slag geslagen op de transfermarkt. De 29-jarige Belgische topscorer aller tijden van de nationale ploeg,Tessa Willaert, komt over van Anderlecht.

Vitesse heeft het eerste duel met AZ om een Europees ticket gewonnen met 2-1. Het was een spannend duel dat Openda in de 86e minuut besliste.
AZ won de tweede wedstrijd in Alkmaar overtuigend met 6-1, waardoor het zich plaatste voor de voorronden van de Conference League.

De waterpoloërs van Het Ravijn kwamen donderdag op voorsprong in de finale van de play-offs door thuis na strafworpen te winnen van Polar Bears. De Nijverdallers staan nu op 1-0 in de ‘best-of-3- serie. De tweede wedstrijd werd zaterdag gewonnen door Polar Bears waardoor het 1-1 werd in de best-of-3 serie. In de laatste en beslissende wedstrijd versloegen de Nijverdallers Polar Bears thuis met 11-10. Hiermee werd Het Ravijn voor de eerste keer in het bestaan landskampioen.

Den Bosch heeft in de finale om de titel tegen de basketballers van Leiden een vijfde duel afgedwongen door thuis te winnen met 61-52. Het vijfde duel werd gewonnen door Den Bosch met 81-74 waardoor de Brabanders de finale met 3-2 wonnen.

Lorena Wiebes heeft de eerste etappe van de RideLondon Classique op haar naam gebracht. Ze won de rit over 136,6 km met start en finish in Maldon. Ze won vervolgens ook de tweede en derde etappe en bracht zo de RideLondon Classique op haar naam.

NAC Breda neemt afscheid van trainer Edwin de Graaf. De trainer nam medio 2021 de taken over van Maurice Steijn.

Jordy Schouten maakt voor het eerst deel uit van de Nederlands elftal selectie. Van Gaal heeft de 25-jarige middenvelder van Bologna opgeroepen voor de 4 interlands in de Nations League. Ook Vincent Janssen keert na 5 jaar terug in de selectie.

Luis Sinisterra is door de UEFA uitgeroepen tot het talent van het jaar in de Conference League. Hij maakte 11 doelpunten in het nieuwe Europese bekertoernooi waarvan 5 in de voorronden.

BMX’ster Laura Smulders won in Glasgow de eerste wedstrijd om de wereldbeker. Judy Baauw werd derde achter Zoë Claessens uit Zwitserland.

Anouk Vetter won de prestigieuze Oostenrijkse zevenkamp in Gotzis. Ze deed dat in een Nederlands record van 6.693 punten. Emma Oosterwegel eindigde als vijfde.

Sergio Perez won na een chaotische race de Grand Prix van Monaco. Hij nam op de beslissende momenten de juiste keuzes en bleef Carlos Sainz, Max Verstappen en Leclerc voor. Op de kletsnatte straten werd achter de safetycar gestart. Na 2 ronden was duidelijk dat racen een onmogelijke zaak was en werd er afgevlagd. Een uur later was de herstart waarbij de safetycar het tempo aangaf. Red Bull was de winnaar van de bandentombola die voor Leclerc slecht uitpakte omdat hij eerst naar binnen werd geroepen en toen weer de instructie kreeg op de baan te blijven. Hij was echter al in de pitstraat waardoor hij op de bandenwissel van Sainz moest wachten. Hij kwam daardoor als vierde in de race terug terwijl hij tot dan onbedreigd op de eerste plaats reed.