Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 9 t/m zo. 15 mei 2022

15 mei 2022, 22:14
DE RONDE VAN ITALIË:

  • Lennart Kämna won dinsdag de vierde etappe in de Giro. Hij was de sterkste van een groep van 14 in de rit van Avola naar de top van de Etna over 172 km. De 22- jarige Gijs Leemreize van Jumbo was voorin mee en werd knap zesde. Dumoulin, Foss en Sam Oomen van Jumbo moesten al snel lossen op de Etna. Kelderman en Arensman handhaafden zich zonder al te veel moeite. Kelderman bleef in de top tien.
  • Demare wint met hulp van Sinkeldam de vijfde etappe. Het was zijn eerste overwinning in 2022. Hij nam in deze etappe ook de puntentrui over van Van der Poel.
  • Demare won ook de zesde etappe over 192 kilometer. Hij was na een lome fietsdag sneller dan Ewan en Cavendish in de sprint.
  • Oranje boven in de Giro in de zevende etappe: Bouwman wint de rit na een lange aanval met Dumoulin en Mollema. Na de 196 kilometer loodzware heuvelachtige rit streden de Nederlanders Poels, Bouwman, Molema en Dumoulin om de overwinning. Bouwman werd ook leider in het bergklassement.
  • De achtste etappe werd gewonnen door Thomas de Gendt die 10 jaar na zijn enige dagsucces in de Giro opnieuw een etappezege boekte. De Belg bleef in de sprint in Napels zijn drie vluchtgenoten voor onder wie ook zijn ploeggenoot Vanhoucke.
  • Lopez leidt in de Giro.

__________

Dressuuramazone Dinant van Lieke is in Ermelo voor het eerst in haar loopbaan Nederlands dressuur kampioen geworden met haar paard Hermes.

Tallon Griekspoor werd maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van het masterstoernoooi in Rome door de nummer 37 van de wereld Sebastián Baez: 3-6, 7-6, 2-6.

Carlijn Achtereekte verruilt bij Jumbo Visma de schaatsen voor de fiets. Ze start sowieso bij het NK-wielrennen.

De 21 jarige Noorse spits Erling Haaland heeft een akkoord bereikt met Manchester City. Hij verhuist van Borussia Dortmund naar Manchester City voor een gelimiteerde transfersom van 75 miljoen euro.

ADO Den Haag is dinsdag de play offs voor een plek in de eredivisie uitstekend begonnen door in Breda met 1-2 te winnen van NAC Breda. De Graafschap speelde gelijk tegen Eindhoven met 1-1. Excelsior speelde gelijk tegen Roda JC met 2-2.

Vrijdagavond won Eindhoven met 3-1 van De Graafschap waardoor Eindhoven naar de volgende ronde gaat.

Poldervaart wordt de nieuwe coach van De Graafschap. Hij is momenteel nog assistent-trainer van FC Groningen. Poldervaart tekende voor 2 jaar.

De Champions League gaat in het seizoen 2024-2025 in competitievorm worden gespeeld. In de nieuwe opzet is er sprake van een ranglijst en spelen de clubs 8 duels tegen verschillende tegenstanders. Het aantal clubs in de groepsfase zal worden uitgebreid van 32 naar 36 plekken.

Keepster Tess Wester in verwachting. De 28 jarige keepster van het Nederlands handbalteam werd in 2019 wereldkampioen in Japan.

_________

EREDIVISIE OP WOENSDAG:

Groot feest in de Arena en de binnenstad na de landstitel van Ajax. Met een duidelijke 5-0 werd Ajax woensdag voor de 36e keer landskampioen. Na afloop reikte clubicoon Jari Litmanen de schaal uit aan Ajax-aanvoerder Dusan Tadic. Boussaidi Mazraoui kreeg een ovationeel applaus bij zijn wissel. Het is ook zijn afscheid.

Tranen bij PEC Zwolle na de degradatie door de nederlaag bij Sparta met 2-0. Na 10 seizoenen keert de Zwolse club terug naar de Eerste Divisie. De dramatische eerste helft van de competitie is PEC Zwolle fataal geworden. De ploeg leefde op onder coach Dick Schreuder maar is nu toch de eerste degradant.

PSV won van NEC maar de overwinning is een pleister op de wond. PSV wilde tot de laatste speelronde meestrijden om de landstitel maar de penalty van Feijenoord verhinderde dat, vindt men in Eindhoven.

Ajax gaat rechtstreeks naar de Champions League en PSV speelt in de voorronde van de Champions League. Feijenoord plaatste zich voor de Euro League en FC Twente voor de Conference League. De nummers 5 tot en met 8 spelen de play offs voor een plek in de Conference League.

DE UITSLAGEN:
Ajax – Heerenveen 5-0
PSV – NEC 3-2
Go Ahead – Feijenoord 0-1
FC Twente – FC Groningen 3-0
FC Utrecht – AZ 2-2
Fortuna Sittard – Vitesse 1-2
SC Cambuur – Willem II 1-1
RKC Waalwijk – Heracles Almelo 2-0
Sparta – PEC Zwolle 2-0

__________

Mazraoui bevestigt dat hij komend seizoen voor Bayern München speelt. De rechtsback vertrekt met een kampioenschap op zak transfervrij uit Amsterdam.

Schreuder wordt de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De coach van Club Brugge tekent voor 2 jaar. Hij werkte eerder als assistent van Ten Hag.
De baanrenners Yoeri Havik en Lonneke Uneken hebben op de 2e dag van de wedstrijden uit de Nations Cup in Milton 2 zilveren medailles behaald.

Schuurs/Krawczyk naar kwartfinale in Rome door Milichar/Perez te verslaan met 5-7, 7-6 en 10-7.

Jeroen Otter stopt, in ieder geval tijdelijk, als bondscoach van de succesvolle Nederlandse shorttrackers. De 57-jarige trainer neemt een pauze van een jaar. Hij is leeg na al het shortracksucces. Zijn oud pupil Niels Kerstholt (39) is zijn vervanger. Hij blijft wel als adviseur een dag per week betrokken bij de ploeg. In 2023 keert Otter terug bij de shorttrack-ploeg maar in welke rol is nog niet duidelijk.

De Nederlandse teamsprinters op de baan pakten in Milton het goud bij de Nations Cup. Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Sam Liglee versloegen China in de finale. In Glasgow had de Nederlandse ploeg nog genoegen moeten nemen met een derde plaats.

Van Gaal neemt Wijnaldum niet op in de voorlopige selectie voor de eerste 4 duels van de Nations League vanwege te weinig speeltijd bij Paris Saint-Germain.

Malacia mist waarschijnlijk de finale van Feijenoord tegen AS Roma in de Conference League vanwege een hamstringblessure.

Griekspoor doorbreekt reeks ATP-nederlagen en bereikte de tweede ronde van het toernooi in Genève. De nummer 67 van de wereld won van de als zesde geplaatste Tommy Paul met 7-5, 6-7 en 6-4.

Demi Vollering won ook de derde en laatste etappe in de Itzulia in Baskenland en eindigde als eerste in het algemeen klassement.

__________

DE EREDIVISIE:

Vier dagen na het kampioensduel sloot Ajax het seizoen af met een 2-2 gelijkspel bij Vitesse, dat al zeker was van de play-offs om Europees voetbal.

PSV speelde ongeïnspireerd bij het reeds gedegradeerde PEC Zwolle. Het werd 1-2 voor PSV, de nummer 2 van de eredivisie. Aan het spelbeeld was echter niet te zien dat de nummer 2 tegen de hekkensluiter speelde.

Feyenoord verloor in een wedstrijd die nergens om ging met 1-2 van FC Twente. Het uitvallen van Kokcu was de grootste tegenvaller met het oog op de finale van de Conference Cup.

AZ verloor ook zijn laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Voor de zevende keer in 9 duels morsten de Alkmaarders punten. RKC sloot het seizoen goed af als tiende.

Willem II is gedegradeerd naar de Eerste Divisie. De Tilburgers wonnen thuis met 3-0 van een klungelig FC Utrecht, maar omdat Sparta en Fortuna ook wonnen, baatte de overwinning niet.

Fortuna Sittard handhaafde zich in de eredivisie na de uitzege op NEC met 0-1. De Nijmegenaren verspeelden daardoor de 8e plek die naar de play-offs om Europees voetbal leidt.

SC Heerenveen strijdt met AZ, Vitesse en FC Utrecht om een ticket in de Conference League. De Friezen wonnen van Go Ahead Eagles met 3-1.

Cambuur sloot het seizoen af met een zege bij FC Groningen. Het was de eerste zege sinds februari van de Friezen.

Sparta speelt ook volgend seizoen in de eredivisie. De ploeg uit Rotterdam versloeg in Almelo Heracles met 1-3 en werd daardoor vijftiende. De Almeloërs zakten door de uitslagen op de andere velden naar de 16e plek en moeten nu in de nacompetitie aantreden.

DE EINDSTAND:
Ajax 34-83 CL
PSV 34-81 VCL
Feyenoord 34-71 VEL
Twente 34-68 VCL
AZ 34-61 PO
Vitesse 34-47 PO
Utrecht 34-41 PO
Heerenveen 34-41 PO
Cambuur 34-39
RKC 34-38
NEC 34-38
Groningen 34-36
Go Ahead 34-36
Sparta 34-35
Fortuna 34-35
Heracles 34-34 Nacompetitie
Willem II 34-33 Gedegradeerd
PEC 34-27 Gedegradeerd

__________

EREDIVISIE VROUWEN:
PEC Zwolle – Heerenveen 1-1
Excelsior – ADO Den Haag 3-4
FC Twente – PSV 3-0
Feyenoord – Ajax 1-4

DE STAND:
FC Twente 23-57
Ajax 23-54
PSV 23-42
ADO Den Haag 23-36
Feyenoord 23-35