Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 3 juni t/m zo 9 juni 2024

21 juni 2024, 14:20
Maandag:
Zelensky waarschuwt dat Trump het risico loopt een ‘verliezerspresident’ te worden als hij het Witte Huis herovert en Oekraïne een slecht vredesakkoord oplegt. Met blote handen en zonder wapens zijn we niet in staat om tegen een miljoenenleger te vechten.
+ Russische vrouwen demonstreren bij ministerie van Defensie. Ze eisen dat hun partners weer naar huis mogen en vroegen om een gesprek met de Defensieminister.
+ Vicepresident Kamala Harris gaat half juni naar de topconferentie over vrede in Oekraïne die in Zwitserland wordt gehouden.
+ Het lijkt erop dat Oekraïne een tegenoffensief is gestart tegen de Russen. Russische militaire bloggers melden een offensief in het noordoosten van Oekraïne. Het komt nadat het Oekraïense leger meldde dat er in de afgelopen 24 uur bijna 1.300 Russische soldaten zijn omgekomen. Het zou een van hoogste sterftecijfers zijn sinds het begin van de invasie.
 
Dinsdag:
+ Het mogelijke Oekraïense tegenoffensief bij Charkov breekt een Russische soldaat op: ‘Ik weet niet meer hoe ik hier weer doorheen moet komen’.
+ Opnieuw bijna 1.300 Russische soldaten overleden in een dag tijd(!) Daarnaast zijn er ook 69 voertuigen of tanks vernield. Dit nieuws komt nadat een dag eerder ook al 1.300 Russische doden waren gemeld.
+ Oekraïne heeft Russisch afweergeschut op Russische bodem in Belgorod uitgeschakeld. Daarvoor hebben ze waarschijnlijk Amerikaanse Himars-raketten gebruikt meldt het ISW. 
+ 14 jaar cel voor Rus die sabotage zou hebben gepleegd namens Kiev. Hij zou infrastructuur van spoorlijnen in brand hebben gestoken.
+ Honderden aanhangers van Navalny hebben zijn verjaardag herdacht bij zijn graf. Hij zou 48 jaar zijn geworden.
 
Woensdag:
+ Noors parlement verhoogt defensiebudget tot boven de NAVO-norm de komende 12 jaren. Het gaat om een verhoging van 11 miljard kronen waardoor de totale defensie-uitgaven over die periode uitkomen op 611 miljard kronen (53,21 miljard euro).
+ Lavrov waarschuwt Macron: ‘Franse militaire instructeurs in Oekraïne zijn een legitiem doelwit voor de Russische troepen. Hij reageert op de beslissing van Oekraïne om Franse militairen toe te laten om hun soldaten op te leiden.
+ Een Russisch parlementslid dreigt met een nucleaire aanval op Nederland. ‘Daarna zal alles in Europa volkomen dood zijn’. De toezegging van Ollongren dat F-16’s gebruikt mogen worden in het Russische luchtruim zijn de aanleiding volgens de voormalige luitenant-generaal.
+ Zelensky in Qatar voor gesprekken met de emir. Hij spreekt onder meer over de terugkeer van Oekraïense kinderen uit Rusland. Qatar help Oekraïne bij de terugkeer van kinderen die door Rusland zijn ontvoerd.
+ Poetin verwacht niet dat een eventuele overwinning van Trump veel zal veranderen in de relatie met de VS: ‘Over het algemeen is er geen verschil tussen Biden en Trump’, zei hij.
+ Poetin beweert dat het dodental onder Oekraïense militairen 5 keer hoger ligt dan bij de Russen. Hij wil niet precies zeggen hoeveel Russische militairen tot nu toe zijn gesneuveld bij de invasie.
 
Donderdag:
Poetin zegt dat Rusland 6.000 krijgsgevangenen vasthoudt tegenover 1.348 Russen die Oekraïne in handen heeft. Het aantal gesneuvelden zouden zich op ongeveer dezelfde manier verhouden. Zelensky zegt dat er circa een half miljoen doden en gewonden aan Russische zijde zijn tegenover amper 31.00 doden van Oekraïne.
+ Poetin ontkent dat Rusland aanval op een NAVO-land beoogt: ‘Zijn jullie gek geworden’?  Maar Rusland ontkende ook maandenlang dat het een aanval op Oekraïne voorbereide. Rusland heeft ook de annexatie van 5 Oekraïense regio’s aangekondigd. Poetin wijst erop dat deze gebieden behoorden tot het Russische keizerrijk en de Sovjet Unie.
+ Een raffinaderij in het zuidwesten van Rusland is stilgelegd na een droneaanval. Het is een van de belangrijkste olie-installaties in het zuiden van Rusland. Ook is er een olietank in Stary Oskol verwoest in de provincie Belgorod.
+ Oekraïne heeft opdracht gegeven tot de evacuatie van kinderen en hun opvoeders uit meerdere steden en dorpen in de oostelijke regio Donetsk waar de gevechten met de Russen steeds feller worden. Volgens Zelensky concentreert de Russische vuurkracht zich inmiddels op deze regio.
+ Oekraïne heeft zijn westerse bondgenoten gevraagd militaire instructeurs te sturen om Oekraïense troepen op eigen bodem te trainen meldt Macron. Hij zegt dat men kampt met ‘een groeiende uitdaging’ troepen op te bouwen.
 
Vrijdag:
+ Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Oekraïne ervan Belgorod te beschieten met Himars-raketten. Washington en Kiev hebben nog niet gereageerd op de bewering van Moskou.
Minister Schreinemacher steunt Nederlandse bedrijven die Oekraïne helpen met 332,5 miljoen euro voor de wederopbouw van het land. Het grootste deel is bestemd voor de reparatie van de kritieke infrastructuur.
+ Oekraïne en Moldavië zijn helemaal klaar voor toetredingsgesprek, zegt Commissie. Met dat positieve advies in hun achterhoofd overleggen de EU-landen nu over de start van het proces, dat aspirant-leden klaarstoomt voor de EU.
+ Volgens Zelensky is Europa 80 jaar na D-day ‘helaas niet langer een continent van vrede’ in een toespraak voor het Franse parlement. ‘Opnieuw worden Europese steden verwoest en dorpen platgebrand. We zien nu al duidelijk welke kant de agressie op gaat: naar de Baltische staten, Polen en de Balkan’, zei hij.
+ Door een raketaanval op de door Rusland bezette stad Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn 3 mensen omgekomen melden Russische functionarissen.
+ Biden heeft zich verontschuldigd tegenover Zelensky voor de late goedkeuring van het belangrijke steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne, tijdens een ontmoeting in Parijs.
+ Biden: D-dayveteranen zouden ook optreden tegen Poetin. ‘Twijfelt iemand eraan dat ze vandaag de dag opgestaan zouden zijn tegen Poetin?’, vroeg Biden aan de aanwezigen bij de D-day-herdenking. ‘Twijfelt iemand eraan dat ze hemel en aarde zouden bewegen om vandaag de dag haatdragende ideologieën te verdrijven?’
 
Zaterdag/Zondag:
Russisch luchtverdedigingsgeschut heeft 3 Oekraïense drones neergehaald boven Noord-Ossetië. Het gebied ligt op circa 700 kilometer van Oekraïne.
+ De Britse minister Cameron is het slachtoffer geworden van een videogesprek met iemand die zich voordeed als de voormalige Oekraïense president Porosjenko. Buitenlandse Zaken zegt dat het de affaire onthult om te voorkomen dat de beelden zouden worden gemanipuleerd als ze openbaar zouden worden gemaakt. Cameron ‘betreurt’ zijn fout.
+ Volgens de door Rusland aangestelde regering van de Zuid-Oekraïense regio Cherson zijn 19 mensen gedood door Oekraïense beschietingen van het dorp Sadove. Ook raakten 5 mensen gewond. Als het bericht klopt zou het een van de meest verwoestende aanvallen zijn van het Oekraïense leger op eigen grondgebied sinds het begin van de invasie.
+ Zelensky: Het Russische offensief bij Charkov is mislukt, in elk geval voorlopig. ‘Het Russische leger is er niet in geslaagd de militaire operatie richting Charkov ten uitvoer te brengen’, zei Zelensky. ‘We houden ze momenteel tegen zo goed als we kunnen en schakelen Russische eenheden die ons land binnendringen en de regio Charkov terroriseren uit.’